URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 28 APRILIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.
Zic şi eu
Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes.
Cum a fost?
Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce notă daţi portalului www.eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Pe site-ul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a fost publicat proiectul legii prevenţiei, orice persoană interesată putând face propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect până la data de 1 mai 2017.
Bihoreanul la medic
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane
Psihologul Bihoreanului
Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.
Premiile lui Bihorel
La aniversarea de 15 ani, şeful PSD Bihor a adus BIHOREANULUI o carte de rugăciuni. ​Fără să ştie că va fi "decorat" cu o cruce gigant, asezonată cu un lanţ tip "cocalar", Ioan Mang a răspuns în aceeaşi cheie, oferind la schimb un "Îndreptar pentru spovedanie" şi avertizând ziarul că "de la 15 ani începe să nu ţi se mai ierte chiar toate". Vezi cum şi-a premiat Bihorel toţi laureaţii, la gala de la Teatrul Regina Maria, ţinută cu un număr record de 500 de invitaţi!
Premiile lui Bihorel
Şef de cabinet al eurodeputatului Laszlo Tokes şi preşedinte al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, fostul deputat UDMR Szilagyi Zsolt, şi-a făcut joia trecută o apariţie remarcabilă la momentul arborării steagului Ardealului pe balconul biroului europarlamentar. Jurnaliştii şi cei vreo zece curioşi adunaţi la faţa locului au zărit o maşină cu număr de înmatriculare BOR, apropiindu-se de ei, încetinind şi apoi oprind pe dreapta.
28 Aprilie 2017, 08:51
Premiile lui Bihorel
Săptămâna trecută, parcându-şi o vreme maşina în curtea unui bloc de pe bulevardul Dacia, vizavi de Palatul Baroc, Bihorel a avut parte de o surpriză. A găsit pe parbriz, grijuliu ambalat într-o folie transparentă, un bilet scris la calculator (semn că e un "formular tip" folosit frecvent de autor) prin care un locatar, care a simţit nevoia să se semneze cu toate titlurile, lector dr. Cristian F. Blidar, îl roagă "respectuos" pe proprietar să nu mai parcheze acolo.
27 Aprilie 2017, 08:51
Premiile lui Bihorel
Orădenii care se lovesc de tot felul de probleme prin oraş le pot reclama municipalităţii printr-o aplicaţie anume realizată, Oradea City Report, deja de mai bine de trei ani. Programul informatic nu numai că ajută la rezolvarea problemelor, dar le şi arată orădenilor că dispecerii Poliţiei Locale, care trebuie să le răspundă, ar trebui să mai pună mâna pe o carte din când în când.
26 Aprilie 2017, 08:52
Premiile lui Bihorel
O anume firmă Spinline Entertainment a anunţat pe internet organizarea unei noi ediţii a Şuncuiuş Festival în perioada 29 aprilie -1 mai, care ar urma să se ţină pe platoul din faţa Peşterii Unguru Mare, cu invitaţi din zona muzicii electronice şi underground, precum Macanache, Mystic State şi Dubase. Nimeni nu garantează, însă, că festivalul se va desfăşura conform programului, pentru că organizatorii, în mod inexplicabil, nu vor să-şi dezvăluie identitatea, iar săptămâna trecută au fost greu de găsit până şi de colaboratorii lor.
25 Aprilie 2017, 08:52
Premiile lui Bihorel
Episcopul ortodox Sofronie Drincec stă tot mai prost cu nervii. Scos din sărite de faptul că preoţii şi diaconii săi nu percutează cu viteza corespunzătoare, în Vinerea Mare Preasfinţitul a început să strige la ei de faţă cu credincioşii.
24 Aprilie 2017, 08:40
Bihoreanul tipărit
Cum arată evenimentele săptămânii trecute prin ochii lui Bihorel: Păstorul a dorit cu orice preț să salveze tradițiile din Valea Ierului. „Am adus niște fete splendide ca să arătăm tradiția lociolitului. Cum plăvanii de la țară nu au bani de parfum, udă fetele cu găleți pline cu apă”. „Nu-i riscant pe frigul ăsta?”. „Dacă le udă ai noștri, e tradiție, dacă le udau românii, era genocid”.
24 Aprilie 2017, 07:52
Premiile lui Bihorel
Cine nu a auzit despre clasica ţeapă cu maşinile de cusut nemţeşti? Un "colecţionar german", cică, le-ar cumpăra cu sume fabuloase, chiar şi de zeci de mii de euro plătibili pe loc.
23 Aprilie 2017, 13:11
Premiile lui Bihorel
Orădenii sunt oameni cu greutate! Amplasarea semnelor de circulaţie în zona centrală de către reprezentanţi ai municipalităţii s-a lăsat cu umor involuntar. 
22 Aprilie 2017, 13:01
Premiile lui Bihorel
Zilele trecute, şoferii care au trecut pe strada Moscovei au făcut slalom ca într-o cursă cu obstacole. Nu de-alta, dar se temeau că ar putea strivi mâinile unor muncitori! De fapt, lucrătorii garnisiseră capacul unei guri de canalizare cu patru mănuşi de cauciuc, menite să atenueze şocul la trecerea maşinilor.
21 Aprilie 2017, 08:55
Premiile lui Bihorel
Săptămâna trecută, judecătorii au trimis după gratii o bandă de proxeneţi care trăiau pe spinarea unor prostituate minore, ţinute în apartamente din Oradea, unde le erau aduşi clienţi culeşi prin mica publicitate. Ce nu s-a spus până acum este că între muşterii s-au numărat şi VIP-uri precum celebrul avocat Horia Chivari, încarcerat toamna trecută pentru 3 ani şi 2 luni fiindcă a luat bani de la clienţi, dar nu ca onorariu, ci ca să "ungă" nişte judecători.
20 Aprilie 2017, 09:33
Premiile lui Bihorel
Scenă penibilă într-una din zilele săptămânii trecute, în plin centrul oraşului. Un tânăr agent de la Poliţia Rutieră şi-a parcat maşina neregulamentar în Parcul Traian, puţin după restaurantul En Vogue, în dreptul Penitenciarului, în loc nepermis, tocmai când pe lângă el trecea un echipaj de hingheri din care făcea parte inclusiv un agent de la Rutieră.
19 Aprilie 2017, 08:38
Premiile lui Bihorel
Tarom îi "loveşte" pe orădenii care au treabă pentru o zi în Bucureşti. Fără să fi anunţat oficial, la sfârşitul lunii martie compania a modificat programul curselor spre şi dinspre Oradea, scoţându-le pe cele ce veneau miercurea, joia şi duminica seara din Capitală, cu decolare la ora 21.15 şi aterizare la 22.40, pentru a porni înapoi devreme lunea, joia şi vinerea, cu decolare la 5.55 şi aterizare la 7.15.
18 Aprilie 2017, 11:51
Premiile lui Bihorel
Mare chef în duminica Floriilor în familiile celor doi magnaţi Viorel şi Ioan Micula. Fraţii gemeni au împlinit 60 de primăveri şi, în ciuda divergenţelor pe care le au când vine vorba de afaceri, au ţinut împreună o petrecere de soi la restaurantul Queen Mary din centrul Oradiei, pe care îl deţin.
18 Aprilie 2017, 08:21
Premiile lui Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Alegeri cu scântei la liberali. Cel puțin asta era părerea invitaților, nu și a lui Bolovan. „Da, partidul stă pe un butoi de pulbere. Dar nici vorbă de scântei, că dacă era așa săream în aer”. 
18 Aprilie 2017, 07:30
Premiile lui Bihorel
După ce i-a criticat activitatea prin presă, vicepreşedintele CJ Traian Bodea l-a chemat la discuţii pe directorul Filarmonicii, Todor Albert, şi i-a pus în vedere să conceapă şi să prezinte un plan de „eficientizare”.
16 Aprilie 2017, 12:56
Premiile lui Bihorel
Pensionarii orădeni se pregătesc de ce este mai rău. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea, organizaţie cu peste 13.000 de membri, se militarizează încet şi sigur. Conducerea organizaţiei, preluată în urmă cu doi ani, după decesul preşedintelui de atunci, de către fostul colonel de contrainformaţii Radu Onchiş, a fost completată vineri, într-o şedinţă cu scandal, de încă un militar.
15 Aprilie 2017, 10:18
Premiile lui Bihorel
Orădenii nevoiţi să folosească pasarela subterană de lângă Podul Dacia au ocazia să experimenteze, fără să-şi dorească neapărat una ca asta, senzaţia că umblă printr-o peşteră. Nu doar din cauza semi-întunericului şi a desenelor rupestre realizate pe pereţi de diverşi neandertalieni contemporani, ci şi a faptului că din tavan picură continuu apă calcaroasă.
14 Aprilie 2017, 09:02
Premiile lui Bihorel
Locuitorii Cartierului Tineretului, de la ieşirea din Oradea spre Cluj, au fost săptămâna trecută în pragul revoltei. Oamenii au început să se agite după ce au auzit că municipalitatea vrea să ofere unei asociaţii caritabile terenuri pentru construirea unui rând de case pentru familiile aflate în situaţie de risc social.
13 Aprilie 2017, 08:51
Premiile lui Bihorel
Una dintre cele mai cunoscute directoare de şcoală din Bihor, profesoara Maria Ruge, de la Colegiul Tehnic Transilvania, care a câştigat concursul pentru ocuparea funcţiei în ciuda opoziţiei vehemente a profesorilor, şi-a surprins din nou colegii. Femeia şi-a depus la Inspectoratul Şcolar dosarul de pretransfer, ceea ce înseamnă că îşi caută o normă ca dascăl într-o altă unitate de învăţământ decât cea pe care o conduce.
12 Aprilie 2017, 08:50
Premiile lui Bihorel
Pus în funcţie după ce antecesorul său, comisarul şef Remus Indrei, a ajuns inculpat laolaltă cu alţi şefi din Inspectorat pe motive de şpagă, şeful Poliţiei Beiuş, comisarul şef Sorin Magda, suflă şi-n iaurt. Având informaţii că doi dintre împricinaţi, agentul şef principal Gheorghe Bat, fostul şef al Postului Pietroasa, şi agentul şef principal Raul Rotar, de la Cărpinet, s-au întâlnit la o cafenea din Beiuş, deşi au interdicţie să-şi vorbească, Magda a acţionat cum scrie la carte.
11 Aprilie 2017, 09:32
Premiile lui Bihorel
Deşi nimeni nu mai ştie exact câţi angajaţi are biroul de presă al Consiliului Judeţean Bihor, cert este că aceştia nici măcar o minimă sarcină de comunicare n-o pot îndeplini cu bine.
10 Aprilie 2017, 08:50
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan vrea universitate nouă în oraş: "Ideea mea este că, dacă tot pleacă universitatea lui Soros de la Budapesta, să vină la noi, că nu-i aşa departe. Plus că acum avem aeroport, iar de la anul şi autostradă care ne leagă de vest". "Poate aşa va creşte şi nivelul universităţii noastre". "Şi dacă nu va creşte, dar măcar sorboneii se vor ruşina".
10 Aprilie 2017, 08:00
Premiile lui Bihorel
Am înţeles că sportul e sănătate, dar fuga de la locul accidentului s-ar putea să dăuneze grav libertăţii. De câteva săptămâni s-a declanşat o epidemie printre şoferii bihoreni care comit accidente. O iau la sănătoasa până când vine poliţia după ei şi-i bagă în boală. Aşa se face că deja sunt şoferi sprinteni care populează arestul poliţiei pentru asemenea fapte.
09 Aprilie 2017, 13:12
Premiile lui Bihorel
Dacă ar fi să facă bani pe cum le turuie gura, şefii organizaţiilor patronale din Bihor ar trebui să fie miliardari în dolari. Săptămâna trecută, cu o întârziere de două zile după "eveniment", Forul Organizaţiilor Patronale Bihor, ce pretinde că reuneşte 90% dintre organizaţiile de profil din judeţ, a anunţat că marţi, 28 martie a.c., a avut loc un "desant antreprenorial masiv" la biroul prefectului, astfel că "a fost o zi importantă pentru prefectul judeţului Bihor".
08 Aprilie 2017, 18:21
Premiile lui Bihorel
Săptămâna trecută, la Aeroportul Internaţional Oradea au fost inaugurate, cu folclorişti şi bătăi pe picioare, primele curse internaţionale de linie ale companiei Ryanair, spre şi dinspre Milano şi Barcelona. Din aprilie vor începe şi cele spre Torino, iar din toamnă lista va fi completată cu Eindhoven, Memmingen şi Londra.
07 Aprilie 2017, 08:50
Premiile lui Bihorel
Demarate pe 3 martie, lucrările de lărgire la două benzi a drumului dintre Sîntandrei şi Oradea în scopul fluidizării traficului s-au blocat de mai bine de o lună în faza de avizare. Angajaţii CFR au demontat gardul de pe amplasamentul unde urmează să fie lărgită noua bandă de circulaţie, după care şi-au luat sculele şi au plecat.
06 Aprilie 2017, 08:50
Premiile lui Bihorel
S-a judecat, dar a meritat! Marcel Boloş, fost director în Primărie, în prezent director al ADR Nord-Vest, a câştigat săptămâna trecută procesul cu Agenţia Naţională de Integritate, soluţia Înaltei Curţi fiind definitivă. ANI îl acuzase în 2014 de triplă incompatibilitate.
05 Aprilie 2017, 08:42
Premiile lui Bihorel
Primarul Ilie Bolojan are probleme în partid, zvonul că ar putea candida în vară la conducerea PNL cu susţinere din partea filialelor judeţene puternice agitând apele la Bucureşti. În absenţa argumentelor serioase, contestatarii din tabăra lui Mihai Voicu şi Teodor Atanasiu îi reproşează fostului secretar general negocierea contractului cu firma lui Felix Tătaru, care s-a ocupat de imaginea PNL în campania pentru alegerile parlamentare.
04 Aprilie 2017, 08:41
Premiile lui Bihorel
De miercurea trecută orădenii pot zbura spre Milano datorită cursei directe înfiinţate de Ryanair, printre primii pasageri care au profitat de inaugurarea cursei numărându-se soţii Ioan şi Erica Mang, plecaţi într-o mini-vacanţă în oraşul italian chiar în mijlocul săptămânii. 
03 Aprilie 2017, 08:25
Bihoreanul tipărit
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Unii s-au bucurat că şeful DNA a plecat la Bucureşti, dar acesta le-a tăiat din elan: "De fiecare dată când pleacă un om de la noi la Bucureşti, ajută judeţul. Ministrul Sănătăţii ne direcţionează un accelerator, fostul secretar de stat de la Transporturi ne-a rezolvat aeroportul...".
03 Aprilie 2017, 07:40
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1565 RON
  • 1 EUR = 4.5289 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON