URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 30 APRILIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.
Zic şi eu
Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes.
Cum a fost?
Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce notă daţi portalului www.eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Pe site-ul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a fost publicat proiectul legii prevenţiei, orice persoană interesată putând face propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect până la data de 1 mai 2017.
Bihoreanul la medic
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane
Psihologul Bihoreanului
Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.
Plictis la minim
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
17 Aprilie 2017, 12:00
Bihoreanul tipărit
Caravana Gaudeamus ajunge şi anul acesta la Oradea, edituri de top din ţară urmând să-şi expună ofertele într-un cort amenajat, în premieră, în Piaţa Unirii. Şi ediţia de anul acesta se anunţă una bogată.
29 Aprilie 2017, 18:15
Plictis la minim
Soliştii vocali şi instrumentiştii amatori cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani sunt aşteptaţi, pe 10 mai, la o preselecţie pentru participarea la o nouă ediţie a Festivalului-concurs "Mândru-i cântecu’n Bihor", organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
29 Aprilie 2017, 15:21
Bihor
Anunţat în perioada 29 aprilie - 1 mai pe platoul de lângă Peştera Unguru Mare de o aşa numită firmă Spinline Entertainment, Şuncuiuş Festival nu se va mai ţine, potrivit unei postări a organizatorilor pe pagina de Facebook dedicată evenimentului. BIHOREANUL a scris la începutul săptămânii că organizatorii nu au avizul obligatoriu al custodelui ariei protejate pentru a ţine acolo show-urile, însă aceştia susţin că, de fapt, evenimentul a fost anulat "după valul masiv de articole cu ton negativ" şi din cauza autorităţilor locale.
28 Aprilie 2017, 18:10
Sport
Pentru că nu vor doar să trateze afecţiuni, ci să le şi prevină, studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea au promovat sportul cu un antrenament în aer liber. Vineri la prânz, alături de profesoarele lor, studenţii au făcut o lecţie de zumba în Parcul 1 Decembrie.
28 Aprilie 2017, 17:15
Plictis la minim
La fel ca în alţi ani, orădenii care nu evadează din oraş de 1 Mai sunt chemaţi la un chef tradiţional cu folclor în Parcul Bălcescu, unde vor cânta mai multe ansambluri folclorice din judeţ, invitat special fiind interpretul Cornel Borza.
28 Aprilie 2017, 15:58
Plictis la minim
Dacă sunteți cititori împătimiți, cu siguranţă înțelegeți importanța citirii unei cărţi înainte să devină film. Bazat pe romanul scris de David Egger în 2013, roman despre o tânară care se angajează la un gigant tehnologic, „The Circle” are o premisă interesantă şi o distribuţie de zile mari, care îi include pe Tom Kanks şi Emma Watson.
28 Aprilie 2017, 14:39
Bihor
Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea găzduieşte, de acum, o nouă expoziţie permanentă. Este vorba despre o colecţie de piese arheologice descoperite sub Palatul Princiar odată cu cercetările arheologice realizate în timpul restaurării fortăreţei.
28 Aprilie 2017, 10:33
Plictis la minim
Chiar dacă săptămâna trecută părea că toată România s-a întors în plină iarnă, calendarul arată altceva: peste câteva zile se deschide sezonul ieşirilor la iarbă verde! Orădenii care vor să sărbătorească ziua de 1 mai în mijlocul naturii au chiar de ales. Cea mai la îndemână zonă de picnic, tradiţională chiar, e Silvaşul. Cei care vor să lase oraşul în urmă, pot porni, în schimb, pe cărările pădurilor din împrejurimi.
26 Aprilie 2017, 10:31
Plictis la minim
"Gardienii Galaxiei Vol. 2" (Guardians of the Galaxy Vol. 2), cea mai recentă producţie Marvel, este unul dintre cele mai aşteptate filme ale anului în cinematografe, iar producţia se anunţă a fi plină de energie, culoare şi umor spumos, cu Peter Quill (Star-Lord) şi gaşca sa de personaje excentrice alături de care protejează Universul. Premiera va fi proiectată miercuri, 5 mai, iar biletele s-au pus deja în vânzare, la Cinema Cortina, din centrul comercial Oradea Shopping City.
25 Aprilie 2017, 09:45
Plictis la minim
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
24 Aprilie 2017, 10:01
Plictis la minim
Orădenii pasionaţi de muzică blues sau pur şi simplu dornici să afle cum sună blues-ul în ţara în care s-a născut sunt aşteptaţi pe 2 mai, la Bistro Blues Caffe, unde va concerta trupa BluesCore. Fondatorul trupei este bateristul american de origine română, Liviu Pop.
23 Aprilie 2017, 19:19
Bihoreanul tipărit
Un profesor orădean a realizat primul manual de Go dedicat elevilor de clase primare. Jucător de Go de trei decenii, fondator al singurului club de profil din Oradea şi al singurului turneu privat de Go din România, Vasile Bunea şi-a structurat manualul în 31 de lecţii, astfel încât jocul să poată fi predat într-un an şcolar.
23 Aprilie 2017, 16:03
Plictis la minim
Centrul Cultural Posticum va găzdui, pe 29 aprilie, un concert susținut de András Dés Trio, al cărui lider a interpretat pe scene de renume mondial precum Carnegie Hall şi Covent Garden. În Oradea va apărea cu propriul trio, care are ca membri pe Márton Fenyvesi (chitară) şi István Tóth (chitară). Trioul va interpreta piese din albumul Gardening, album centrat pe tematica celor patru elemente antice, apa, pământul, focul şi vântul.
23 Aprilie 2017, 15:29
Plictis la minim
Studenţii orădeni de la specializările Arte Decorative şi Modă-Design Vestimentar îşi vor expune marţi creaţiile, în holul Bibliotecii Universităţii din Oradea. Totodată, vernisajul va fi "garnisit" cu o prezentare de modă făcută de manechinele agenţiei Amalia Judea Art&Fashion.
23 Aprilie 2017, 14:01
Plictis la minim
La apelul a trei cluburi de profil, aproape 200 de motociclişti au mărşăluit sâmbătă prin Oradea, deschizând astfel sezonul moto 2017. Mesajul pe care au dorit ei să-l transmită tuturor şoferilor, dar şi altor tovarăşi de-ai lor, a fost că în trafic este nevoie de respect.
Plictis la minim
Piaţa Unirii a fost ocupată sâmbătă de nişte bijuterii pe patru roţi. Proprietarii de maşini retro le-au expus în centrul oraşului, ca toţi curioşii să le poată admira. Printre vedetele expoziţiei s-au numărat câteva Dacii, un Rolls Royce din 1969, dar şi o camionetă Gaz 51 Molotov din 1956, care a cărat de toate la fostul CAP din Mădăras.
22 Aprilie 2017, 12:20
Bihoreanul tipărit
Curtea Cetăţii orădene va găzdui pe 5 mai un spectacol de operă, a cărui invitată este tânăra Laura Bretan, finalistă a show-ului "America’s got talent" datorită vocii ei extraordonare, de soprană. Alături de ea, vor concerta trei solişti profesionişti, care vor prezenta arii, duete şi cvartete celebre din opere de Mozart, Puccini, Verdi sau Rossini.
22 Aprilie 2017, 10:45
Plictis la minim
Veşti bune pentru copii, mai ales că sunt în vacanţă! Cinema Cortina propune o serie de animaţii special pentru ei, în frunte cu cea mai nouă producţie, avanpremiera Bărzoiul Richard, cu începere de sâmbătă. Dar nici adulţii nu au fost uitaţi, având deja la dispoziţie adrenalină, comedie, thriller şi, de miercuri, avanpremiera Obsesia trecutului, cel mai nou film cu Katherine Heigl.
21 Aprilie 2017, 19:45
Plictis la minim
Interpreta Alexandra Uşurelu, o tânără artistă indie, ajunge din nou pe 27 aprilie la Oradea în cadrul turneului "Am să fiu eu casa ta". Alexandra Uşurelu s-a remarcat şi datorită colaborării ei cu Mircea Vintilă pentru melodia "Ceva se întâmplă cu noi".
21 Aprilie 2017, 14:59
Plictis la minim
Lume, lume! Festivalul de Teatru ERA Park începe în acest sfârşit de săptămână, iar cei mici sunt invitaţi să vadă, aproape în fiecare weekend, câte o piesă de teatru, din care pot să înveţe o sumedenie de lucruri!
21 Aprilie 2017, 12:48
Plictis la minim
ERA Park îşi îmbogăţeşte paleta de evenimente pentru copii cu un nou proiect. Sâmbătă, 22 aprilie, centrul comercial dă startul unui maraton de ateliere de teatru şi magie.
21 Aprilie 2017, 10:40
Plictis la minim
Dedicat zilei de 20 aprilie în care se sărbătoreşte eliberarea Oradiei, concertul folcloric de gală al căruia invitat special este Ioan Bocşa se va ţine până la urmă la Casa de Cultură a Sindicatelor şi nu în Piaţa Unirii, aşa cum fusese anunţat iniţial.
19 Aprilie 2017, 12:50
Plictis la minim
Administratorul firmei Carnival Crew vorbeşte despre prima berărie Staropramen din România. Localul, care va fi deschis în Cetate, îşi propune să devină la fel de faimos ca prima berărie modernă din Oradea din casa Jiga, despre care se spunea că are "culina escelentă şi serviciu promt".
Magazin
Luptătorul orădean Sandu Lungu a fost salvat de voturile publicului, luni seară, la emisiunea "Uite cine dansează" de la Pro Tv. Cu toate că în urma notelor juriului a ieşit pe ultimul loc, Muntele Bihorului merge în etapa următoare, Antonia fiind cea care părăseşte competiţia.
17 Aprilie 2017, 23:21
Bihor
Sâmbăta de dinaintea Paştelui s-a lăsat cu motoare turate la maxim, cu drifturi, expoziţii de maşini tuningate şi concursuri de îndemânare la Marghita.
17 Aprilie 2017, 14:16
Plictis la minim
Scene inedite, duminică, în prima zi de Paşte, în Piaţa Unirii. Trecătorii au putut vedea, în cadrul Târgului de Paşte, obiceiul stropitului fetelor, care se mai ţine, încă, în localităţile de pe Valea Ierului. Câteva tinere îmbrăcate în straie populare au fost udate până la piele de un flăcăi cu găleţi cu apă.
17 Aprilie 2017, 12:33
Plictis la minim
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
17 Aprilie 2017, 12:00
Plictis la minim
După Fast & Furious 7, unul din filmele care au ajuns cel mai rapid la 1 miliard de dolari încasări internaționale și cel de-al șaselea titlu cu cele mai mari încasări din istorie, vine cel mai nou capitol din cea mai populară și mai îndrăgită serie din toate timpurile. Furios şi iute 8 nu mai beneficiază de avantajul personajului lui Paul Walker, dar adaugă prezenţei lui Jason Statham pe cea a lui Charlize Theron, Scott Eastwood sau a multipremiatei cu Oscar Helen Mirren, precum şi secvenţe de acţiune mai spectaculoase.
14 Aprilie 2017, 11:42
Plictis la minim
Spectacolul de teatru de păpuşi "Poveşti populare ruseşti", care urma să fie susţinut astăzi, de la ora 17, în Piaţa Unirii, în cadrul Târgului de Paști, se mută la Teatrul Arcadia.
13 Aprilie 2017, 13:02
Plictis la minim
Orchestra şi corul Filarmonicii de Stat din Oradea, alături de solişti invitaţi, vor interpreta, în Joia Mare, lucrarea vocal-simfonică "Messa da Requiem" de Giuseppe Verdi. Producţia se anunţă a fi una de amploare, cu peste 130 de muzicieni.
12 Aprilie 2017, 17:22
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1565 RON
  • 1 EUR = 4.5289 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON