URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 19 AUGUST 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Când nu mai au argumente, adversarii primarului îl acuză că e un biet ţăran de la Birtin. De curând, Bolojan a anunţat că vrea să asaneze centrul oraşului de dughene, de magazine second hand şi de spaţii părăginite de ani buni. Reacţia a fost dură din partea inamicilor, semn că nu sunt altceva decât nişte peizani neintegraţi.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vi se pare normal că un drum de Cluj cu maşina vă ia cel puţin trei ore din viaţă? Asta dacă nu chiar viaţa, dacă ajungeţi cu bine, fără să daţi în "insulele de calmare" de pe DN1 şi fără să vă lovească alt nefericit la ieşirea din aceleaşi şicane, hotărâte doar pentru a da de lucru (vorba vine, lucru!) unor "băieţi deştepţi", cu pile la Ministerul Transporturilor şi/sau la Partid. Că n-am auzit pe nimeni că ar fi gonit pe şoseaua strâmtă şi prea aglomerată cu lejeritate occidentală...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Faţă de prima ediţie, când am stat înghesuiţi pe scaune de plastic lângă statuia din Parcul 1 Decembrie, Caravana Next de anul acesta a fost o întâmplare mult mai plăcută. Parcul Cetăţii e foarte potrivit pentru proiecţii în aer liber: eşti în centrul oraşului, dar nu e nici gălăgie, nici poluare, nu deranjezi pe nimeni, nu te deranjează nimeni şi, parcă, iarba verde te face să simţi că eşti plecat din oraş.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu transformarea Pieței Unirii într-o zonă preponderent pietonală?
De stiut
Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Prin Decizia nr. 369 din 30 mai 2017, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 20 iulie 2017, Curtea Constituţională a stabilit că pot fi atacate cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie toate hotărârile pronunţate în apel în litigiile evaluabile în bani, indiferent dacă acestea sunt pronunţate de către curţi de apel sau de către tribunale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ridicarea temperaturii mediului ambiant la peste 32 gr. C şi o umiditate relativă ridicată (peste 60%) determină modificări ale organismului, care se pot grupa în 4 sindroame importante: mialgia termică, insolaţia, accidentele datorate efortului fizic pe caniculă şi şocul hipertermic.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Studiu extrem de controversat, apărut în această lună: Oameni de ştiinţă din SUA au prelevat celule de piele de la bolnavi de schizofrenie şi le-au injectat în creierul unor şoareci. În mod surprinzător, şoarecii care au primit celule de la pacienţii cu schizofrenie au început să manifeste simptome similare cu boala în cauză: somn deranjat, teamă faţă de străini, anxietate ridicată, efort în a reţine lucrurile nou-învăţate şi alte asemenea caracteristici.
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
14 August 2017, 16:07
Carnavalul Florilor: Patru care alegorice vor ajunge luni în centrul Oradiei
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, duminică şi luni, la o nouă ediţie a Carnavalului Florilor, eveniment organizat an de an în oraşul de pe Crişul Repede şi în Debreţin. Duminică, Piaţa Unirii va fi "invadată" de meşteşugari şi brutari care vor împărţi trecătorilor "pâinea nouă", adică făcută din grâul recoltat în acest an, reînviind astfel o tradiţie veche de pe Valea Ierului. Punctul culminant va fi luni, când patru care alegorice, făcute din flori naturale în cea mai mare parte, vor ajunge în Oradea.
17 August 2017, 14:38
Highidişii bihoreni, invitaţi la Festivalul-concurs Dorel Codoban de la Roşia
Timp liber
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roşia, organizează pe 20 august a V-a ediţie a Festivalului-concurs al Viorii cu Goarnă "Dorel Codoban". În competiţie se pot înscrie artişti amatori instrumentişti cu vârsta cuprinsă între 15 – 50 ani.
16 August 2017, 14:55
Fotografi orădeni au expus în oraşul înfrăţit, Debreţin
Timp liber
Centrul de Cultură Kölcsey din Debreţin găzduieşte, începând de luni seară, o expoziţie cu 50 de fotografii, realizate inclusiv de artişti orădeni. Expoziţia anunţă deschiderea Festivalului Internaţional Carnavalul Florilor şi va rămâne deschisă până pe 26 august.
15 August 2017, 15:50
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
14 August 2017, 16:07
Printre dealuri şi doline: Bihorenii, invitaţi să pedaleze la Coleşti
Timp liber
Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor îi invită pe bihorenii pasionaţi de ciclism la o nouă ediţie a evenimentului "Redescoperă Bihorul pe bicicletă". De această dată, doritorii vor pedala printre dealurile şi dolinele din jurul satului Coleşti, din Munţii Codru Moma.
13 August 2017, 11:59
Carnavalul Florilor, din nou în Oradea
Timp liber
Parte din carele alegorice incluse în parada Carnavalului Florilor ţinut anual la Debreţin vor ajunge din nou şi pe străzile Oradiei, pe 21 august. Anul acesta, cu o zi înainte, în Parcul Bălcescu vor fi organizate mai multe spectacole cu cântece şi dansuri ungureşti, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor.
11 August 2017, 16:26
Global Village: Tineri din 15 ţări vin să îşi împărtăşească tradiţiile la ERA Park Oradea
Timp liber
Tineri voluntari din 15 ţări vor participa, sâmbătă, la "Global Village", un târg multicultural organizat de AIESEC la ERA Park, cu scopul de a promova obiceiurile din aceste zone.
11 August 2017, 10:20
Viaţa bate filmul! O orădeancă a adunat un palmares impresionant ca producător de filme şi realizator de documentare pe teme sensibile (VIDEO)
Bihoreanul tipărit
O orădeancă a adunat un palmares impresionant ca producător de filme şi realizator de documentare pe teme sensibile. Săptămâna trecută, Monica Lăzurean-Gorgan a venit acasă să-şi prezinte documentarul "Doar o răsuflare", co-produs de HBO, care prezintă povestea emoţionantă a unei familii creştine încercate de o boală cruntă a mezinei.
11 August 2017, 08:07
Trei zile cu maraton fotografic, la Oradea (FOTO)
Timp liber
Artişti fotografi din Oradea, Marghita, Târgovişte şi Zalău vor participa, între 12 şi 14 august, la un maraton fotografic organizat de Asociaţia Euro Foto Art şi Clubul Nufărul. Evenimentul cuprinde expoziţii şi deplasări de creaţie în centrul istoric al Oradiei.
10 August 2017, 18:01
Spectacol cu dansuri şi cântece din Banat, în Cetatea Oradea. Între invitaţi, Tiberiu Ceia
Timp liber
Orădenii sunt invitaţi, duminică, să descopere muzica şi dansurile tradiţionale din judeţele Arad şi Timiş în cadrul unui spectacol care va avea loc în curtea Palatului Princiar din Cetate, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune.
10 August 2017, 14:51
'Picat din lună'. Ştefan Bănică jr. concertează la Oradea
Timp liber
Unul dintre cei mai iubiţi interpreţi din România, Ştefan Bănică jr., vine la Oradea pentru a-şi promova cel mai nou album de autor, "Picat din lună", cel de-al 16-lea din cariera sa. Concertul lui Bănică jr. va avea loc pe 26 octombrie la Teatrul Regina Maria.
09 August 2017, 18:00
Golf regal: Clubul de golf King’s Land din Ineu găzduieşte UAMT Golf Cup, un concurs cu premii de 7.000 de lei
Timp liber
Pasionat de "sportul regilor", un orădean şi-a asumat misiunea de a revitaliza terenul de golf de la King’s Land din Ineu de Criş, care în ultima perioadă devenise sărac în jucători şi nu mai găzduia evenimente de profil. După ce a oferit lecţii de iniţiere pentru copii, cu echipamente speciale care să le capteze interesul, Călin Păcurar organizează, cu sprijinul sponsorului principal UAMT, un concurs cu participare naţională şi premii consistente.
09 August 2017, 13:25
Vin caravanele! Încep proiecţiile NexT şi TIFF la Oradea Summer Film
Timp liber
La Oradea ajung în următoarea perioadă două caravane cu scurtmetraje şi lungmetraje care vor fi proiectate în cadrul festivalului de film în aer liber. Prima dintre ele este caravana NexT, care aduce pe 8, 9 şi 10 august, scurtmetraje româneşti, precum şi unele premiate cu Oscar.
08 August 2017, 15:01
Unde ieșim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
07 August 2017, 09:48
Şi ce dacă e vânt, şi ce dacă sunt ploi? Iris a făcut show la Oradea pe cod portocaliu de furtuni (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Codul portocaliu de furtuni care s-a abătut duminică seară peste judeţul Bihor şi peste Oradea nu i-a împiedicat pe rockerii de la Iris să susţină un concert de zile mari în parcarea Arenei Antonio Alexe. Deşi publicul a fost unul deloc numeros, orădenii care au înfruntat vântul puternic şi ploaia au dovedit că sunt fani adevărați, cântând fiecare vers alături de artişti.
07 August 2017, 01:03
Artist repatriat: De drag pentru locurile copilăriei, folkistul Mircea Bodolan îşi ridică o casă de vacanţă la Husasău
Bihoreanul tipărit
De drag pentru locurile copilăriei şi pentru Oradea de acum, folkistul şi actorul Mircea Bodolan îşi ridică o casă de vacanţă la doi paşi de oraş. După mai bine de trei decenii de la ultimul său concert în oraşul în care s-a născut, Bodolan a deconspirat că se simte mândru că este orădean, ba chiar că vrea să-şi petreacă vacanţele şi sărbătorile aici.
06 August 2017, 11:27
Apariţie inedită la Visit Oradea Streetball 2017: Sandu Lungu a schimbat ringul de luptă cu aruncatul la coş: 'E mai greu decât un croşeu şi decât dansul' (FOTO / VIDEO)
Sport
Apariţie inedită, sâmbătă seară, în Piaţa Unirii, la turneul de baschet 3 x 3 Visit Oradea Streetball 2017. Timp de câteva minute, luptătorul Sandu Lungu a schimbat ringul de luptă cu terenul de baschet şi a aruncat la coş. Orădeanul nu a nimerit şi recunoaşte că se simte cam stângaci în acest sport. "E mai greu decât un croşeu şi decât dansul", a spus el.
05 August 2017, 23:55
Sute de câini din toată Europa se întrec în frumuseţe în Băile 1 Mai (FOTO / VIDEO)
Timp liber
Peste 600 de câini din toată Europa se întrec în frumuseţe în acest sfârşit de săptămână la Oradea Dog Show, din Ştrandul cu Valuri din Băile 1 Mai. Deşi obosite de căldura de peste 40 de grade de afară, patrupezii au defilat ţanţoş, unul mai frumos ca celălalt.
05 August 2017, 18:52
Festivalul de film în aer liber a debutat cu succes. Prima proiecţie: documentarul 'Doar o răsuflare', realizat de o orădeancă (FOTO)
Timp liber
Parcul Cetăţii a devenit, de vineri, sală de cinema. Doar că una mai aerisită, mai colorată şi mai relaxantă. Aici a debutat Oradea Summer Film, prin proiecţia documentarului "Doar o răsuflare", semnat de orădeanca Monica Lăzurean-Gorgan, care a fost premiată la festivaluri internaţionale pentru felul în care a prezentat povestea familiei Sicrea din Copşa Mică, încercată de boala mezinei familiei, aceştia sperând că Dumnezeu o va vindeca printr-un miracol.
05 August 2017, 08:39
Weekend plin la Sălacea: Vezi aici programul complet de la Zilele Satului!
Timp liber
Sfârşitul de săptămână este unul plin pentru locuitorii din Sălacea, localitatea cu o mie de pivnițe. Zilele satului aduc o sumedenie de activităţi interesante, de la defilări şi concursuri sportive sau de gătit, până la concerte şi discotecă. În timp ce dintre artiştii români vor concerta Misi Band, Qoolio Band, Play Time şi Euphoria Music Band, din Ungaria vor veni special pentru eveniment Dzsiiza şi Pacsirták.
04 August 2017, 19:24
Săbiile lui Alexandru Ioan Cuza, Tudor Vladimirescu şi Sinan Paşa pot fi văzute la Oradea (FOTO)
Timp liber
Folosite de-a lungul secolelor ca mijloace de apărare şi de distrugere, zeci de arme albe şi de foc au fost expuse, joi, la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor, între acestea spada de secol XIX care i-a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, făcută din oţel de Toledo, cea a generalului Gheorghe Magheru şi chiar o sabie din a doua jumătate a secolului XVI, făcută într-un atelier otoman şi atribuită lui Sinan Paşa.
04 August 2017, 14:25
Oradea Dog Show: Peste 1.000 de câini din 15 ţări vor încerca să demonstreze că sunt cei mai frumoşi
Timp liber
Ştrandul cu valuri din Băile 1 Mai va găzdui, în weekend, ediţia din acest an a Oradea Dog Show, concurs de frumuseţe canină organizat de Asociaţia Chinologică Metropolitană Oradea. În ciuda caniculei, organizatorii aşteaptă la concurs peste 1.000 de câini din 120 de rase, care vor veni cu stăpâni din 15 ţări europene.
04 August 2017, 11:48
O formaţie klezmer din Slovacia va cânta la Sinagoga Zion
Timp liber
Presburger Klezmer Band din Slovacia, înfiinţată în 1995 şi cu un palmares important, va cânta, duminică, la Sinagoga Zion. În muzica formaţiei slovace nu se aud doar ritmurile evreieşti, ci şi influenţe jazz, latino şi orientale.
04 August 2017, 10:58
Începe Oradea Summer Film! Prima proiecţie, un documentar realizat de o orădeancă şi premiat la festivaluri internaţionale (VIDEO)
Timp liber
Festivalul Oradea Summer Film debutează, vineri seara, cu proiecţia documentarului "Doar o răsuflare", semnat de Monica Lăzurean-Gorgan, o orădeancă premiată la nivel internaţional pentru producţiile ei. Festivalul, care se întinde în perioada 4-27 august, se desfăşoară în Parcul Cetăţii.
03 August 2017, 17:31
We own the night! Va fi super distracţie la Rivo Summer Club, cu Jagermeister Brass Band şi Wild Cats
Timp liber
Rivo Summer Club anunţă o nouă seară cu super distracţie la piscină! Vineri seară, iubitorii de distracţie sunt invitaţi la localul din Săldăbagiu de Munte la mega show-ul "We own the night", oferit de Jagermeister Brass Band şi Wild Cats. Cum era de aşteptat, petrecăreţii vor beneficia de preţuri speciale la Jagermeister!
03 August 2017, 10:22
Înainte să se retragă, Cristi Minculescu vine pentru ultima dată cu Iris la Oradea
Timp liber
Top Fest organizează în weekend o nouă ediţie a Festivalului Berii pe platoul din faţa Arenei Antonio Alexe, vedetele invitate să cânte anul acesta fiind Corina, Guess Who şi formaţia Iris, în formula cu solistul Cristi Minculescu, acesta urmând să se retragă la finalul lunii august.
02 August 2017, 20:45
Seri în Armonie: Una dintre cele mai impresionante săli de evenimente din ţară, Armonia Venue, se deschide la Oradea
Timp liber
Multitudinea de săli pentru evenimente din Oradea se îmbogăţeşte cu un "new entry" special. Una dintre cele mai impresionante săli de evenimente din ţară, Armonia Venue, se deschide la Oradea.
02 August 2017, 14:00
Unde ieşim săptămâna asta
Timp liber
Cluburi, Discoteci, Concerte, Cinema, Teatru, Filarmonica, Expoziţii... Află ce e de văzut şi unde e de mers în oraş în această săptămână!
31 Iulie 2017, 10:51
Cuba în Oradea. Aventura fotografului Remus Toderici în ţara contrastelor, expusă pe simezele Muzeului Cetăţii (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul TV
Muzeul Cetăţii şi oraşului Oradea găzduieşte, începând de duminică, o expoziţie exotică. Este vorba de instantanee şi portrete realizate de fotograful orădean Remus Toderici în excursia lui în Cuba, unde a surprins într-un mod expresiv şi profund stilul de viaţă local.
30 Iulie 2017, 23:28
Pistoale, iatagane, săbii şi carabine de la Muzeul Naţional de Istorie, aduse la Oradea
Timp liber
Muzeul Naţional de Istorie a României va expune la Oradea diverse arme, multe din categoria Tezaur, precum săbii aparţinând lui Alexandru Ioan Cuza şi Gheorghe Magheru, pistoale mitraliere, iatagane şi flinte. Expoziţia va fi vernisată joi la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor.
30 Iulie 2017, 16:31
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
 • Madrugada Concept a deschis cel mai modern showroom de tâmplărie PVC şi aluminiu, pe Calea Aradului nr. 4 (FOTO)
 • Noi 'angajaţi' la Jandarmeria Bihor: doi căţei rottweiler vor însoţi jandarmii în misiuni (FOTO/VIDEO)
 • Zoo s-a sălbăticit! Extinsă şi refăcută din temelii acum 4 ani, Grădina Zoologică din Oradea s-a degradat sub ochii celor plătiţi s-o îngrijească (FOTO)
 • Un nou accident la intersecţia bulevardului Magheru cu Parcul Traian din Oradea: Un Audi a intrat în plin într-un Peugeot (FOTO)
 • Drumul spre o casă: Drama familiei care locuia sub Podul Prezan sensibilizează autoritățile şi câţiva binevoitori (FOTO)
 • Orădenii din străinătate s-ar întoarce acasă. Dacă n-ar fi atâta birocraţie, iar Educaţia şi Sănătatea ar fi puse la punct! (FOTO)
 • Avionul a plecat! Cursa Oradea - Milano, anulată de Ryanair din cauza furtunii, a fost reluată duminică dimineaţă (FOTO)
 • Prima seară la Armonia. Cea mai mare şi impresionantă sală de evenimente din Oradea a fost inaugurată cu un show pe cinste (FOTO/VIDEO)
 • Marea 'săpuneală': RER spală şi dezinfectează containerele şi pubelele din oraş (FOTO)
 • Termen 31 decembrie. Policlinica cu plată va fi evacuată de Primăria Oradea din cauza stării avansate de degradare a clădirii (FOTO)
TIMP LIBER
Timp liber
CURS VALUTAR
 • 1 USD = 3.9104 RON
 • 1 EUR = 4.5816 RON
 • 1 HUF = 0.0151 RON