URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 17 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La actualul nivel de dezvoltare, Oradea are nevoie de ajutor de la Bucureşti în tot mai mică măsură. Probabil cel mai mare cadou ar fi să fie lăsată în pace. Dacă sistemul de redistribuire a  veniturilor nu ar fi fost bulversat de "revoluţia fiscală", lucrurile ar fi mers, în continuare, decent.
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
În aprilie 1972, Charlie Chaplin se întorcea în America după un exil de 20 de ani. Fusese alungat în 1952 de senatorul McCarthy din pricina unor presupuse simpatii comuniste. Charlie Chaplin n-a fost cetăţean american - era născut în Londra - însă americanii l-au iubit ca pe unul de-al lor. Dar, cu toată dragostea, nu l-au putut salva atunci când urgia statului s-a stârnit împotriva sa. În aprilie 1992, Regele Mihai se întorcea în România după un exil de 45 de ani. Fusese alungat în 1947 de noul regim comunist, condus de Petru Groza...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?






De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În ultimii 30 de ani marile firme producătoare de ţigări au scăzut continuu cantitatea de tar (adică agregatul de particule existent în fumul de ţigară după înlăturarea nicotinei şi deshidratare) şi de nicotină din produsele lor. Azi, cele mai vândute ţigări sunt cele cu filtru şi cele cu conţinut scăzut de tar sau nicotină. Cancerul pulmonar şi cel laringian apare cu o frecvenţă mai mică la  fumătorii de ţigări cu conţinut scăzut de tar şi de nicotină, comparativ cu cei care fumează ţigări obişnuite...
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Bihorel: O nouă specializare la Sorbonica, Facultatea de Drujbași
Bihorel
Ca să nu mai zică nimeni că învățământul superior orădean este în pom, mai marii Sorbonicii s-au apucat de tăiat pomii din campus.
10 Septembrie 2017, 15:02
La mâna patronului: Vicepreședintele CJ Traian Bodea își ține soția la firmă pe salariul minim
Bihorel
Obligaţia publicării declaraţiilor de avere ale politicienilor care ajung la conducerea instituţiilor publice produce mirări, adesea, nu doar în legătură cu bogăţiile pe care le-au tot strâns, ci şi cu zgârcenia lor. Un caz inedit este cel al vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Traian Bodea, din a cărui declaraţie de avere rezultă că anul trecut şi-a plătit soţia, angajată la firma pe care o deţin împreună, cu un salariu fix la nivelul minim pe economie.
10 Septembrie 2017, 09:42
Buruiană la etaj: De ce stă înghesuită în birou noua arhitectă șefă a Oradiei
Bihorel
Noul arhitect şef al Oradiei şi şef al Direcţiei de Urbanism, Cristina Buruiană, îşi vede biroul directorial de la parterul Primăriei doar pe dinafară. Numită în funcţie în iulie, femeia a fost nevoită să se instaleze într-un spaţiu restrâns al Biroului GIS, aflat la primul etaj al clădirii. Colegii povestesc că arhitecta şefă a trebuit să se restrângă alături de subalterni deoarece adjuncta Adriana Lipoveanu amână eliberarea biroului directorial. 
09 Septembrie 2017, 13:59
Drum nou cu găuri: Se surpă asfaltul pe 'modernizatul' DN 1H, între Aleşd şi Zalău
Bihorel
Aşa cum nicio minune nu ţine mai mult de trei zile, nici DN 1H, care leagă oraşul Aleşd de Zalău, până nu demult cel mai bun drum din Bihor, n-a ţinut decât trei ani. Modernizată în perioada 2011-2014 pe bani europeni, printr-un proiect despre care s-a speculat că era menit să faciliteze accesul turiştilor la Băile Boghiş, deţinute de Elena Udrea, şoseaua a ajuns ca un castel de nisip spălat de apă, asfaltul surpându-se pe mai multe porţiuni.
08 Septembrie 2017, 08:50
Fente de bugetari: Funcţionarii Primăriei, prinşi că îşi plătesc parcările cu telefoanele de serviciu
Bihorel
Orice acţiune are o reacţiune. Politica primarului Ilie Bolojan de a extinde parcările de scurtă durată în zona centrală a oraşului pentru a descuraja funcţionarii Primăriei să-şi lase peste zi maşinile lângă birouri, aşa încât locurile eliberate să fie la dispoziţia orădenilor care au treabă în instituţie, a avut un efect neprevăzut.
07 Septembrie 2017, 08:51
Poliţistul, pistolul şi banca: Un poliţist foloseşte pistolul radar pitit pe o bancă
Bihorel
Cea mai nouă jucărie a agenţilor rutieri din Bihor, pistolul radar, face ravagii în rândul vitezomanilor, mai ales că, scula fiind "la purtător", poliţiştii nu mai trebuie să stea în maşini şi, deci, se pot piti mai uşor, "pe persoană fizică". Prima "ascunzătoare" a şi fost demascată de şoferi, care l-au şi fotografiat pe un agent ce pândea în Topa de Criş, aşezat comod pe o bancă din faţa unei case, la răcoarea viţei de vie.
06 Septembrie 2017, 08:59
Mai învăţaţi, băieţi! Doi şefi de instituţii publice dovedesc că sunt cam… agramaţi
Bihorel
Că instituţiile publice sunt conduse de politruci, ne-am obişnuit deja. Dar că respectivii şefi sunt nişte agramaţi e tot mai greu de digerat. Într-o singură zi, Bihorel a auzit două greşeli rostite de directori cu pretenţii. Primul este şeful Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Bihor, Giani Bura, care la şedinţa Colegiului Prefectural de miercurea trecută a explicat că "din cauză pentru că" instituţia are puţini comisari, soluţionarea sesizărilor poate dura uneori şi câteva zile.
05 Septembrie 2017, 08:51
Lobby pentru reparaţie: Cornel Popa, 'pus' vicepreşedinte la Senat de… Bolojan!
Bihorel
La un an după ce l-au "convins" să nu mai candideze pentru şefia Consiliului Judeţean, pe motiv că finalul celui de-al doilea mandat l-ar prinde la o vârstă de pensionar, liberalii bihoreni au mustrări de conştiinţă faţă de fostul lor lider, Cornel Popa.
04 Septembrie 2017, 09:32
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: De cine se teme Păstorul după ce și-a angajat om nou la Achiziții
Bihorel
Evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul a angajat firme din afară ca să facă treaba propriilor angajaţi. "Am angajat o firmă externă care să se ocupe de achiziţii, că ai mei nu mai fac faţă". "Da’ aşa mult de lucru au?". "Nu, dar..
04 Septembrie 2017, 07:58
Niște țărani… Război pe toate planurile în familiile fostului și actualului primar din Cărpinet
Bihorel
Rivalitatea dintre fostul primar al comunei Cărpinet, PNL-istul Gheorghe Ienciu, şi succesorul său, PSD-istul Petru Curta (foto), se transmite şi în familie. După ce în urmă cu un an fostul edil şi-a reclamat urmaşul la Poliţie că l-ar fi lovit cu pumnul chiar în biroul său, vinerea trecută Curta s-a ales cu încă o plângere, pe motiv că l-a atacat pe fiul lui Ienciu în parcarea Primăriei.
03 Septembrie 2017, 12:11
Ceartă pe steag: Cum şi-a ridicat şeful APTOR presa din Ungaria în cap
Bihorel
Ediţia 2017 a Carnavalului Florilor a stârnit patimi după ce presa din Ungaria s-a inflamat că "partea română" suferă de "reflexe şovine". Pricina? Unul dintre organizatorii orădeni, Mihai Jurca, şeful Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi în Regiune, a cerut unui ansamblu maghiar să nu fluture pe traseu steagul Ungariei, acelaşi lucru fiind solicitat şi unor producători agricoli bihoreni prezenţi în Piaţa Unirii, care îşi împodobiseră standurile atât cu tricolorul roşu-alb-verde, cât şi cu cel lui Arpad, utilizat de grupările extremiste maghiare.
02 Septembrie 2017, 11:30
Ziaristă de partid: Agenţia de ştiri a Judeţului s-a îmbogăţit cu o jună care pozează în costum de baie (FOTO)
Bihorel
Fantomatica agenţie de ştiri a Consiliului Judeţean, News Bihor, care "funcţionează" în subordinea la fel de inutilei Direcţii de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor, şi-a mărit echipa frecătorilor de mentă care se prefac că produc şi că transmit ştiri pentru bihoreni. În urma unui concurs cu dedicaţie, DDIP a angajat la aşa-zisa agenţie de presă încă o favorită de partid cu aspiraţii de vedetă.
01 Septembrie 2017, 09:05
Bolojan e de vină! Ioan Mang dă vina pe primarul Oradiei pentru eşecul echipei Luceafărul
Bihorel
În Oradea, ba chiar şi în tot Bihorul, indiferent ce s-ar face şi chiar ce nu s-ar face este, se ştie, vina lui Bolojan! A repetat-o însuşi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, PSD-istul Ioan Mang, care voia să finanţeze din bugetul judeţului echipa de fotbal Luceafărul Oradea, dar a fost lăsat în ofsaid tocmai de patronul acesteia, omul de afaceri Ioan Blidaru.
31 August 2017, 09:12
Bihorel: Zece efecte ale scumpirii parcărilor
Bihorel
Bihorel enumeră posibilele efecte ale scumpirii parcărilor în Oradea. 1. La ce preţuri sunt la parcări, merită să-ţi iei maşina sub braţ şi să o duci pe balcon. 2. Ţăranii renunţă la maşini şi trec la căruţe şi şarete. Să asigure Primăria fânul. 3. La noile preţuri, locurile de parcare vor deveni monumente de arhitectură. 4. Se infirmă visul milenar al şoferului: şi cu maşina parcată şi cu banii-n buzunar. 5. Femeile care parchează lateral sunt scutite de taxa de parcare.
30 August 2017, 15:00
Blonda de la Drept: Văduva interlopului Hladii a terminat facultatea de ştiinţe juridice
Bihorel
De la cea mai teribilă crimă consemnată în Oradea în ultimele trei decenii, săvârşită de interlopul Adrian Hladii, care şi-a executat amanta şi apoi, vânat de Poliţie, s-a aruncat de la etajul IV al blocului în care locuia, abia a trecut o jumătate de an. Şi totuşi, văduva acestuia şi-a "revenit" complet. Roxana, despre care răutăcioşii susţineau că prestează ca escortă prin Italia, dovedeşte că de fapt este femeie serioasă, absolvind recent studii superioare la universitatea privată Agora. Şi nu de orişicare, ci taman în Drept.
30 August 2017, 08:54
Funcţie pentru şefu’! Liderul opoziţiei din Consiliul Judeţean se 'învârte' de un job bine plătit
Bihorel
Ionel Avrigeanu, şeful opoziţiei din Consiliul Judeţean, pare să se pregătească pentru o cotitură în carieră. De profesie inginer şi patron al unei firme specializate pe reşaparea anvelopelor pentru camioane, PNL-istul este în cărţi pentru funcţia de director al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Aparegio. Avrigeanu face deja parte din Adunarea Generală a Acţionarilor, fără plată, dar se antrenează să preia conducerea executivă pentru o leafă de vreo 7.000 lei.
29 August 2017, 08:52
O, plooop uscat… Restaurantul Spoon se extinde pe locul plopului ciopârţit de drujbaşii tocmiţi de Primărie
Bihorel
N-a durat deloc mult până orădenii, care trec pe malul Crişului în zona Podului Dacia, s-au prins de ce au ordonat oficialii Primăriei toaletarea din topor a plopului de lângă restaurantul Spoon. Arborele "tuns" până s-a uscat de tot – ispravă care i-a scandalizat la începutul primăverii pe ecologiştii orădeni – stătea, aşa cum se bănuia, în calea planurilor de extindere ale patronului Lotus Center, Alexandru Mudura jr., care deţine şi restaurantul de pe mal.
28 August 2017, 08:55
Retrospectiva săptămânii: Şefa parcurilor industriale explică de ce s-a mutat la Staţiunea Balneară
Bihorel
Evenimentele săptămânii trecute, prin ochii lui Bihorel: Şefa de la Parcurile Industriale, proaspăt transferată la Consiliul Judeţean: "Am şi eu o etate, nu mai ţineam pasul la Primărie, aşa că m-am retras la staţiunea balneară". "Şi e bine acolo?". "Păi, ştii cum sunt politicienii, au şi nămol, că cu ăla se împroaşcă". "Dar va ieşi ceva din parcurile industriale prin judeţ?". "Ohooo. Vin şomerii din Vad şi Tileagd, ăia de lângă gară, tot bătând pe botă să se angajeze".
28 August 2017, 08:01
Popa kung-fu: Călugărul Ioachim, prigonit de Sofronie în urmă cu 5 ani, a încasat o nouă bătaie sănătoasă
Bihorel
Poate vă mai amintiţi de povestea călugărului Ioachim, pe care acum 5 ani episcopul Sofronie l-a alungat cu scandal de la mănăstirea din Voivozi, împreună cu stareţa Teodora, după ce aşezământul a fost transformat din mănăstire de maici într-una de călugări, mai pe gustul chriiarhului. Noii locatari s-au instalat atunci în forţă, stareţa alegându-se cu pumni în cap, în timp ce duhovnicul a scăpat doar cu fuga. După ce sponsorii mănăstirii au intervenit în favoarea lor la Preasfinţit, cei doi s-au înapoiat la Voivozi, dar au fost din nou bătuţi cu temeinicie.
27 August 2017, 11:45
Proces pentru salariu: Secretara comunei Lugaşu de Jos vrea să dea în judecată Primăria, pentru că i-a micşorat leafa
Bihorel
În timp ce la numeroase alte primării din judeţ domneşte huzurul, la Lugaşu de Jos aleşii locali au strâns cureaua, pentru a putea plăti contribuţiile la proiectele europene pe care comuna le are în derulare. Şi au făcut-o temeinic, concediind o parte din personalul firmei de gospodărire locală, după o discuţie cu sindicatul şi cu funcţionarii reducând şi fondul de salarii pentru tot restul anului.
26 August 2017, 12:01
Logică de bugetar: Angajaţii de la Aquapark şi-au ridicat orădenii în cap cu biletele de trei ore
Bihorel
Orădenii care au fost lunea trecută la aquapark-ul Nymphaea cu gândul să îşi cumpere la faţa locului un bilet de trei ore au stat degeaba la cozile uriaşe. Deşi regulamentul Administraţiei Domeniului Public prevede că bilete de trei ore nu se vând în zilele de weekend şi în zilele de sărbătoare legală, angajaţii aquapark-ului n-au emis acest tip de tichete nici lunea trecută, chit că nu era nici sărbătoare, nici sfârşit de săptămână.
25 August 2017, 08:51
Bihorel: Memorialul durerii, la Animal Planet
Bihorel
La 28 de ani de la căderea comunismului, iată că mai avem oameni persecutaţi politic! E vorba de udemeristul Bimbo Szuhai, fost director la Zoo, actualmente dat afară din serviciu. Adică nu faptul că nu vine la serviciu e buba, nici că Grădina Zoologică arată lamentabil, omul e sancţionat pentru că e udemerist. La fel ca sute de mii de românaşi, lipitori de afişe şi lipitori la banul public, nici politrucul Bimbo nu face excepţie.
24 August 2017, 13:50
A treia cu noroc: Primăria Oradea are, în sfârşit, tăbliţă bilingvă scrisă corect şi-n ungureşte
Bihorel
Happy-end în gâlceava iscată de tăbliţele bilingve montate în două rânduri pe clădirea Primăriei Oradea cu denumirea instituţiei scrisă greşit şi cu litere mai mici în varianta maghiară. La începutul săptămânii trecute, reprezentanţii municipalităţii au schimbat tăbliţele, pentru a treia şi probabil ultima oară, de astă dată cu inscripţiile scrise corect în ungureşte, ba chiar şi cu litere de aceeaşi mărime cu cele ale inscripţiei în limba română.
24 August 2017, 08:55
Tăcere de Buruiană: Noua arhitectă şefă a Oradiei fuge de ziarişti
Bihorel
Instalată de mai bine de o lună la şefia Instituţiei Arhitectului Şef, funcţie pentru care a concurat de una singură, arhitecta Cristina Buruiană nu are chef să le explice orădenilor pentru ce îşi ia salariul din banii lor. Încă de la instalare, BIHOREANUL i-a solicitat un interviu în care să se prezinte, să arate ce competenţe are şi să dezvăluie ce îşi doreşte să facă din noua poziţie.
23 August 2017, 08:51
Nesimţire pe două roţi: Şi-a parcat motocicleta pe loc rezervat persoanelor cu handicap şi se mai şi laudă cu asta
Bihorel
Mârlani care parchează aiurea sunt cu duiumul, ceea ce cam oricine poate constata zilnic atât direct, cât şi prin intermediul reţelelor de socializare. Dar unul care să se şi laude cu nesimţirea, mai rar se găseşte… Miercurea trecută, câţiva orădeni au distribuit pe Facebook o imagine surprinsă în parcarea Profi de lângă Spitalul Judeţean, unde cineva şi-a lăsat motocicleta pe un loc de parcare rezervat persoanelor cu handicap, gest mai degrabă comun şoferilor de vreme ce un motociclist nu poate fi, prin definiţie, suferind de vreun handicap.
22 August 2017, 09:09
Stop Boc! Adjunctul șefului Poliției Bihor, Eugen Boc, s-a făcut pensionar de lux
Bihorel
După multele pensionări premature din Poliţia Bihor, a venit, iată, rândul uneia aşteptate! Beneficiarul este unul dintre adjuncţii şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie, comisarul şef  Eugen Boc, fost şef la Serviciul Circulaţie, celebru pentru că a transformat structura într-un adevărat „cuib” al piloşilor şi pentru că în urmă cu doi ani a trimis peste 100 de poliţişti şi jandarmi, inclusiv mascaţi, ca să „spargă” o petrecere la Hanul Pescarilor, la comanda propriei odrasle.
21 August 2017, 09:10
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul e nervos că nu-l poate face pe Bolovan să joace ceardaș
Bihorel
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel:Păstorul, nervos pe Bolovan: „Caravana florilor a făcut-o cu oamenii lui Tokes. Asta ne-a determinat să facem propria serbare, separată”. „Dar așa de mulți unguri sunteți, că nu mai încăpeți unii de alții?”. „Ăia care se dau cu Bolovan nu-s unguri, ci trădători de neam și țară. Uite cum l-am dresat pe Ianoș să joace ceardaș! Ei pot face la fel cu Bolovan?”.
21 August 2017, 08:00
Bihorel: Dreptul Roman la pesedei
Bihorel
Politicienii, după ce au făcut varză Codul Penal, au făcut tăiţei şi Dreptul Roman. Mai exact dreptul lui Ionel Roman, deputat PSD.
20 August 2017, 20:30
Arte şi baiuri: De ce nu se găsește șef nou pentru Școala de Arte Francisc Hubic
Bihorel
La Şcoala de Arte Francisc Hubic se caută şef nou după ce managerul Marian Boboia a fost demis din cauza unor nereguli financiare descoperite atât de Curtea de Conturi, cât şi de un audit intern al Consiliului Judeţean. Când să fie şi ea "judecată", maestra învârtelilor cu banii instituţiei, contabila-şefă Claudia Turcuţ, s-a îmbolnăvit însă brusc şi s-a dus în concediu medical.
20 August 2017, 12:20
Bihorel: Ungurii de la UDMR nu-i suportă pe maghiarii de la PPMT
Bihorel
Oradea este prea mică pentru orgoliile unor lideri maghiari. Portavocea lui Pasztor Sandor, pro-democratul Adrian Simon, a explicat că le pute să participe la Caravana Florilor alături de PPMT pentru că acesta e un partid politic.
19 August 2017, 13:20
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • 'Revoluţia în imagini': Fotografii inedite cu Oradea la Revoluţie, expuse în Cetate (FOTO)
 • Luaţi exemplu! Agricultorii bihoreni au atras în judeţ 141 milioane euro (FOTO)
 • Accident cu trei răniţi lângă Beiuş: Şoferul unui BMW a ratat o depăşire, s-a lovit de o dubiţă, iar cele două maşini au ajuns în şanţ (FOTO)
 • Accident cu maşina Poliţiei în Oradea, în faţă la hotel Ramada (FOTO)
 • 300 de amenzi într-o zi: Poliţiştii români şi maghiari au împânzit şoselele de pe graniţă (FOTO)
 • Creştini… pe jumătate: După ce au ascultat colinde, consilierii judeţeni din Bihor şi-au reluat bătăliile obişnuite (FOTO)
 • Sute de fapte bune pe un singur hol: Târg de Crăciun la Celestica Oradea, susţinut de companie pentru ONG-urile din oraş (FOTO)
 • Fundaţia Pyramid Learning Center şi-a inaugurat cel de-al doilea centru pentru copiii cu autism şi AD-HD (FOTO)
 • CSM CSU Oradea a jucat slab şi a pierdut cu 81-87 în faţa timişorenilor. Achim anunţă măsuri în cadrul lotului! (FOTO)
 • Casa de Pensii Bihor, închisă: Toţi angajaţii au declanşat un protest spontan din cauza salariilor mici (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON