URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 24 MARTIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Depopulată după război, Oradea şi-a atras populaţie din satele de prin împrejurimi. În cele mai multe cazuri, ţăranii s-au adaptat rapid la modul de viaţă citadin. Aşa că, dacă azi strigi pe stradă "măi ţărane!", 90% din trecători vor întoarce capul fără să se simtă lezaţi de apelativ. Problema nu e cu ei, ci cu ţăranii care la a treia generaţie în Oradea încă te întreabă "Inghi mei?".
Zic şi eu
Adrian Cris
La puţin timp după instalarea actualei conduceri a Consiliului Judeţean, BIHOREANUL arăta că, mânaţi de o insaţiabilă foame de imagine, cei trei şefi au angajat jurnalişti (mai vrednici sau nu) care să le laude "succesurile". Unii au fost reciclaţi la aşa-zisul Compartiment de Comunicare, alţii încartiruiţi în fantomatica agenţie de ştiri News Bihor, finanţată prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare a Proiectelor.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Îl ştiţi pe Gaiţă, cel cu interviurile alea absurde luate oamenilor pe stradă, în special celor din sate uitate de lume? Îl ştiţi. Săptămâna trecută am văzut o înregistrare, veche de vreo doi ani, în care întreba nişte săteni din judeţul Ialomiţa care este limba oficială în Ardeal. Răspunsuri, unul şi unul: ardelenească, maghiară, moldovenească, săsească, engleză...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum apreciaţi că au fost costurile încălzirii în Oradea în această iarnă?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre care va fi obligatorie pentru toate instanţele din momentul publicării sale în Monitorul Oficial, prin care a stabilit că judecătorii nu vor mai putea avea în vedere marja de toleranţă a aparatului radar în momentul soluţionării unei plângeri pentru a determina viteza concretă a autoturismului în cauză.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Hepatita cronică virală C survine după hepatita acută C în aproape 50% din cazuri, indiferent de modalitatea epidemiologică de dobândire a infecţiei cu virusul C. 20% din pacienţii cu hepatită cronică C post-transfuzională evoluează spre ciroză hepatică.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ştirile false şi panicarde care au invadat reţelele de socializare încă de la faza lor incipientă au devenit o adevărată problemă pentru utilizatori. Ai spune că în spatele acestora se află guverne şi corporaţii al căror scop este dezinformarea publicului, dar adevărul e că principalul factor care întreţine propagarea cu rapiditate a ştirilor false sunt chiar utilizatorii!

Bihorel

Corso în beznă: Corpurile de iluminat de pe strada Republicii au murit de tot
Bihorel
Bancurile despre aspectul de pistă de aterizare pe care îl are partea pietonală a străzii Republicii nu mai sunt de actualitate! Corpurile de iluminat din pavaj au început să cedeze şi nu mai pot orienta nici măcar pietonii, astfel că municipalitatea ia în calcul scoaterea din uz a iluminatului ambiental, care mai mult urâţeşte zona.
03 Decembrie 2017, 10:16
Bihorel: Alduitul, percheziționat de mascați la el în bufet
Bihorel
Alduitul şi prietenii lui liberali, după ce au inaugurat statuia lui Brătianu, s-au dus sub Pasaj unde pruncul lui are un bufet numit Vulturul Negru pe englezeşte. Le-a şi explicat colegilor: "Aţi văzut, mă, de ce am vrut să aibă şi Brătianu un vultur? Că şi io am pe firma de la local!".
02 Decembrie 2017, 13:18
Bodog cel vaccinat: Ministrul Sănătăţii anunţă târziu cumpărarea de vaccinuri antigripale
Bihorel
Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a anunţat cu mândrie că a semnat contractul cu o firmă de la care Ministerul va cumpăra 1 milion de doze de vaccin antigripal. Mai rămâne ca aceasta să şi livreze vaccinurile, ceea ce desigur va dura ceva, apoi ca dozele să fie trimise în teritoriu, operaţiune foarte cronofagă la ce birocraţie avem, şi, în sfârşit, să fie împărţite medicilor de familie.
02 Decembrie 2017, 09:22
Se (mai) caută şef: Concursul pentru şefia Şcolii de Arte Francisc Hubic nu se mai termină
Bihorel
Şcoala de Arte Francisc Hubic din subordinea Consiliului Judeţean Bihor este scena unei telenovele fără sfârşit. În timp ce Poliţia anchetează felul în care au fost cheltuiţi timp de câţiva ani banii instituţiei, aceasta este în continuare fără un şef "plin". În luna mai, managerul Marian Boboia a fost demis, iar în locul său a fost pus interimar dirijorul orchestrei şcolii, Liviu Buţiu. Primul concurs pentru ocuparea funcţiei, pentru care şi-au depus dosarul acesta, baritonul Florin Mariş Hinsu şi o anume Otilia Altfater Leopold, a fost anulat fiindcă membrii comisiei nu s-au înţeles pe notarea concurenţilor.
01 Decembrie 2017, 09:31
Viaţă de pârnăiaş: Avocatul care şi-a omorât soacra are preocupări 'deocheate' în puşcărie
Bihorel
Celebrul avocat Cosmin Moraru, ajuns la pârnaie pentru că în urmă cu 5 ani şi-a hăcuit soacra fiindcă aceasta îl cicălea, a ajuns popular şi printre colegii "de suferinţă" din Penitenciarul Oradea, unde îşi ispăşeşte condamnarea de 13 ani. Motivul? În pachetele pe care le primeşte periodic îi este adus şi câte un braţ de reviste deocheate pe care le "citeşte" nu doar în celulă, ci şi la activităţile organizate pentru deţinuţi.
30 Noiembrie 2017, 09:20
Unu’ da, altul ba: Judecătorul Puşcaş a fost eliberat condiţionat, comisarul-şef Brîndaş mai aşteaptă
Bihorel
Ex-judecătorul Mircea Puşcaş, închis în 2015 după ce a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru că a pretins bani de la un afacerist ca să-i rezolve o sentinţă favorabilă, a fost eliberat condiţionat de Judecătoria Timişoara în data de 6 noiembrie, iar verdictul a rămas definitiv. Un ortac de-al lui, fostul şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Bihor, ex-comisarul şef Ioan Brîndaş, nu a avut însă acelaşi noroc.
29 Noiembrie 2017, 08:53
Protest-fantomă: De ce a ratat PNL Bihor șansa de a face miting anti-Guvern
Bihorel
Vă amintiţi cumva mitingul de amploare organizat săptămâna trecută de PNL Bihor în cadrul unei acţiuni derulate la nivel naţional pentru a sensibiliza parlamentarii, indiferent de culoare, să voteze demiterea Guvernului Tudose la moţiunea de cenzură? Dacă nu, relaxaţi-vă, nici nu aveaţi cum, pentru că la Oradea, spre deosebire de alte reşedinţe de judeţ, un asemenea protest nici n-a avut loc.
28 Noiembrie 2017, 08:57
Strategie la pământ: Proiectul strategic pe sănătate în Bihor e făcut de mântuială
Bihorel
Faptul că proiectul strategic de sănătate al judeţului Bihor va fi un fiasco răsunător a fost prevestit de BIHOREANUL încă în ediţia tipărită de luni, confirmarea venind în cursul zilei în cadrul şedinţei Consiliului Judeţean. BIHOREANUL a identificat şi câteva din cauzele acestui eşec despre care şefii CJ s-au ferit să vorbească.
27 Noiembrie 2017, 15:03
Şcoala lui Neguş: Interlopul Răzvan Parfene a lansat în public valuri de înjurături la adresa anchetatorilor săi (VIDEO)
Bihorel
Ieşit de la puşcărie, unde a stat închis aproape 3 ani pentru o încăierare din 2008 în benzinăria Lukoil Nufărul, care l-a vizat pe interlopul Gabi Dinamită, bătăuşul Răzvan Parfene a dispărut din peisaj şi s-a stabilit de ceva vreme în Austria. Însă n-a putut uita anii de puşcărie, dovada fiind o filmare postată săptămâna trecută pe Facebook în care, ameţit de câteva liniuţe făcute cu maşina pe malul mării, a transmis un mesaj "important" foştilor săi anchetatori.
27 Noiembrie 2017, 10:44
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Dispută între Bolovan şi Junele de la PSD
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Bolovan, pachet de nervi din cauza junelui pesedist. "Măi mucea, tu ceri reduceri de impozite când şeful tău de la Bucureşti ne-a băgat mâna în buzunar şi ne-a uşurat de 14 milioane de euroi?". Nici fostul lipitor de afişe nu s-a lăsat. "Să văd cum te descurci fără bani, că cu bani orice bou poate să facă investiţii".
27 Noiembrie 2017, 08:01
Războiul pozarăşilor: Mai mulţi fotografi din zona Beiuşului au fost daţi pe mâna Poliţiei
Bihorel
Scandal mare în zona Beiuşului, unde mai mulţi fotografi şi videografi au fost daţi pe mâna poliţiştilor de la Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice Bihor tocmai de un confrate de-al lor, patronul Fotoclip Beiuş, Boros Janos, care îi acuză că nu emit documente pentru imortalizarea unor evenimente şcolare şi pentru realizarea albumelor de absolvire.
26 Noiembrie 2017, 12:11
Muian la Episcopie: Controversatul artist Gabriel Miloia îşi lansează noua expoziţie la Episcopia Greco Catolică
Bihorel
Artistul orădean Gabriel Bako, autointitulat Miloia, a anunţat pe pagina poiectului Muian că pregăteşte o nouă expoziţie. Orădenii îl cunosc drept tânărul care şi-a "ştampilat" portretul pe sute de clădiri din oraş, inclusiv pe unele monument istoric şi apoi şi-a decupat pielea de pe spate pentru a o expune în galeria proprie, Visual Kontakt. Anul trecut, băiatul de bani gata a mai organizat o expoziţie şocantă, cu imagini şi filmări în care apărea masturbându-se şi având desenat pe corp chipul lui Sebastian Lascu, pe atunci consilier local.
25 Noiembrie 2017, 11:21
Big Brother închide ochii: Ca să facă economie, şcolile din Oradea renunţă la sistemele de supraveghere
Bihorel
Nevoia este cel mai bun profesor. Însărcinaţi de primarul Ilie Bolojan din prima zi a noului an şcolar cu gestionarea directă a plăţii utilităţilor şi a altor cheltuieli de funcţionare, directorii şcolilor orădene au început să mai taie din sumele de plată. Cum costurile cu iluminatul, apa sau încălzirea, utilităţi strict necesare, sunt mai greu de redus, oamenii au început să taie din cheltuielile "colaterale".
24 Noiembrie 2017, 08:56
Biserică în familie: Deşi pensionat, fostul protopop ordotox de Oradea va cumula pensia cu… salariul
Bihorel
Orice minune ţine trei zile. Protopopul ortodox de Oradea, Dorel Rusu, a fost scos săptămâna trecută la pensie pentru limită de vârstă după mai bine de zece ani pe funcţie. Măsura, tardivă dacă menţionăm că în urmă cu patru ani protopopul a fost demascat că în timpul comunismului şi-a turnat un prieten la Securitate, acţionând sub numele de cod Teodor Florescu, este doar de faţadă.
23 Noiembrie 2017, 08:51
Bihorel: La Sorbonica până şi dascălii se apucă de învăţat
Bihorel
Conştienţi că au ajuns dascăli în mod abuziv, pe baza iuţelii de mână şi a nebăgării de seamă, sorboneii ajunşi universitari pe vremea lui Unchiu’ Maghiar se apucă de învăţat! Aşa, avem prodecani care sunt boboci în cadrul propriilor facultăţi, numai să crească numărul studenţilor şi să nu se desfiinţeze secţiile.
22 Noiembrie 2017, 12:38
Soltănel, pe fărăşel: Secretarul Judeţului, Carmen Soltănel, pe lista neagră a lui Mang şi Pásztor
Bihorel
Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, a picat şi ea în dizgraţia barosanilor din fruntea Consiliului Judeţean, elnők-ul Pásztor Sándor şi vicepreşedintele Ioan Mang. Motivul este că din vară funcţionara formulează tot mai multe obiecţiuni la proiectele de hotărâri iniţiate de şefii instituţiei, dând avize de nelegalitate, ba chiar susţinându-le inclusiv în şedinţele de plen. Ca primă măsură de retorsiune, cele două eminenţe cenuşii au decis s-o sancţioneze pe "rebelă" luându-i maşina de serviciu.
22 Noiembrie 2017, 08:51
Bihorel: Zece consideraţii despre Statul paralel
Bihorel
Bihorel prezintă 10 consideraţii despre vestitul Stat paralel, pe blogul său: 1. Statul paralel e mai puţin obositor decât statul în cap sau pe vine, deci e preferabil acestora. 2. Pentru cei cu trei dinţi şi neuroni şi mai puţini: Statul paralel e un fel de binom rătăcit în câmpul tactic, unde serviciile sunt asigurate de Soros, Cavalerii Templieri şi Iluminaţi.
21 Noiembrie 2017, 15:38
Poftim, cultură! UDMR-istul Szabó Ödön, iniţiator al unei legi favorabile puşcăriaşilor
Bihorel
Săptămâna trecută, pe data de 13, majoritarii PSD-ALDE-UDMR din Senat au adoptat tacit, fără nicio discuţie – cum ar veni, pe burtă – o nouă propunere de schimbare a legilor în favoarea puşcăriaşilor, mai ales a celor de top, între iniţiatori, cu toţii parlamentari ai UDMR, fiind şi preşedintele executiv al filialei Bihor, deputatul Szabó Ödön.
21 Noiembrie 2017, 09:10
Paşc, sabotorul: De ce l-au acuzat de sabotaj şefii CJ pe directorul Aeroportului Oradea
Bihorel
Deşi după alegerile locale de anul trecut părea să fi intrat şi în graţiile actualei conduceri a Consiliului Judeţean Bihor, directorul Aeroportului Oradea, Gheorghe Paşc, a reuşit să devină persona non-grata pentru preşedintele Pásztor Sándor şi mâna sa dreaptă, vicele Ioan Mang
20 Noiembrie 2017, 08:51
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoș promite investiții de 100 de milioane de euro la județ
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ianoş a povestit ce va face el cu prilejul Centenarului. "Pe ăştia de la Muzeu îi pun să pună plăcuţe pe casele delegaţilor care au mers la Alba Iulia în 1918. În plus, mă angajez în faţa poporului să fac investiţii de 100 de milioane de euro la judeţ".
20 Noiembrie 2017, 08:03
Dezertare la Prefectură: Fosta şefă a Cancelariei Prefectului l-a părăsit pe Mihaiu
Bihorel
Abia a împlinit prefectul Ioan Mihaiu un semestru de mandat că a şi rămas fără unul dintre colaboratorii cei mai apropiaţi. Mai precis, taman fără directoarea Cancelariei Prefectului, Lavinia Mihuţ, care astă-vară primise jobul pe motiv că este, deşi nimeni nu-i cunoaşte realizările, specialistă în social media.
19 Noiembrie 2017, 12:31
Traducător cu mitralieră: Judecătorul Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, era cu Kalaşnikovul în mână la Revoluţie
Bihorel
Din prima lună a acestui an, când a fost suspendat de la Tribunalul Bihor pe motiv că nu şi-a declarat apartenenţa la masonerie, făcându-se astfel vinovat de fals în declaraţii, despre judecătorul Ovidiu Galea nu s-au auzit prea multe. Cu stupoare, însă, Bihorel a aflat că magistratul, care în 1989 era tânăr locotenent de Securitate la Timişoara, pare să fi minţit şi cu privire la rolul său în timpul Revoluţiei.
16 Noiembrie 2017, 08:58
Adio, Tünde! Tünde Benyovszki, directoarea cu probleme la avere, şi-a dat demisia din Primăria Oradea
Bihorel
Directorii şi şefii de servicii din subordinea primarului Ilie Bolojan dau tot mai mari semne de nervozitate. La doar o lună după demisia anunţată şi apoi retrasă de directorul adjunct de la Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, un alt funcţionar veteran intenţionează o schimbare în carieră. Fost director tehnic, retrogradat şef de serviciu după restructurarea aceleiaşi Direcţii de Patrimoniu la începutul anului, Tünde Benyovszki şi-a încheiat săptămâna trecută raporturile de serviciu cu municipalitatea, după o experienţă de 17 ani.
15 Noiembrie 2017, 08:56
Scor egal: Laszlo Tokes l-a egalat pe Szabo Odon la numărul de copii: cinci!
Bihorel
La vremea când alţii îşi cresc nepoţeii, europarlamentarul Laszlo Tokes se bucură de cel de-al doilea copil cu noua sa soţie, Levay Tunde, o profesoară de muzică dintr-o comună din Ungaria. Este vorba de un băieţel, la fel ca primul copil al cuplului, care a împlinit 3 ani, ambii urmând să crească la Oradea, unde fostul episcop şi-a cumpărat casă.
14 Noiembrie 2017, 08:51
Trei superbi: Limuzinele cumpărate de șefii Consiliului Județean vor costa scump bugetul județului
Bihorel
Dacă şi-au făcut griji pentru confortul şefilor Bihorului - Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea - bihorenii pot răsufla acum uşuraţi. De o săptămână, la Consiliul Judeţean Bihor au fost livrate cele trei limuzine Skoda Superb 4x4, achiziţionate pentru a înlocui Volkswagenul Phaeton prezidenţial cumpărat pe vremea preşedintelui Alexandru Kiss şi cele două Passaturi de lux destinate tot de atunci vicepreşedinţilor CJ.
13 Noiembrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan dezvăluie ce va face infractorul de Teleorman cu investițiile „furate” din Oradea
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Bolovan, nervos pe infractorul Dragnea: "Cu noua revoluţie fiscală, infractorul de Teleorman ne-a furat Podul Centenarului şi pasajul de peste centură. Şi asta numai anul acesta". "Da’ ce dracu’ vrea să facă cu ele? Că nu se pot transforma în băutură pentru asistaţi".
13 Noiembrie 2017, 08:01
Totul pentru Angela: Cum încearcă Angela Lupşea să îşi rezolve funcţia de şefă la Muzeul Cetăţii
Bihorel
Scandalul izbucnit astă-vară între angajaţii din Cetate şi directorul Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, căreia îi reproşează mai multe abuzuri, va fi dezarmorsat după metoda Bolojan: prin forţă! La trei luni după ce Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a avertizat municipalitatea că Lupşea, fiind angajat contractual, nu are dreptul să conducă funcţionari publici din cadrul Administraţiei Cetăţii şi de la Centrul de Informaţii Publice, aceasta se pregăteşte să revină la cârma fortificaţiei.
12 Noiembrie 2017, 13:17
Mang, vedeta de la ţară: Liderul PSD Bihor a dat autografe pe mingi la inaugurarea unui teren de sport la Ţeţchea
Bihorel
Primăria Ţeţchea s-a bucurat că, datorită unor bani veniţi de la Consiliul Judeţean şi de la o firmă privată, a putut amenaja un teren de sport multifuncţional în satul Hotar. Cum asemenea realizări la nivel judeţean sunt destul de rare, vicepreşedintele CJ Ioan Mang nu a putut scăpa ocazia să apară şi să se tragă în chip.
11 Noiembrie 2017, 11:59
Bihorel: Dezbaterea pentru Nutripork va avea loc la Meteora
Bihorel
Nutriporcii trebuie să facă o dezbatere publică pentru a ne lămuri că orădenii miros mai urât ca suinele. Acum că la Agenţia de Protecţie a Mediului ploile au fost aranjate, urmează să se rezolve elegant şi dezbaterea cu publicul. Locul ales pentru discuţii? Restaurantul Ciuperca! Ideea patronului Ioşca Pazuric nu e rea.
10 Noiembrie 2017, 19:06
Laureanul lui Bodog: Dr. Ovidiu Laurean Pop a ajuns din nou în conducerea Spitalului Municipal
Bihorel
Zburat în urmă cu trei ani din funcţia de manager al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu după ce Consiliul de Administraţie al unităţii şi Primăria l-au prins în conflict de interese, prestând concomitent pentru spitalul privat Pelican, ba chiar donându-i reactivi cumpăraţi în exces din banii publici ai unităţii pe care o conducea, doctorul Ovidiu Laurean Pop a ajuns din nou în conducerea aceluiaşi Spital Municipal.
10 Noiembrie 2017, 08:51
  1 2 3  5  7 8 9  

FOTO BIHOREANUL

 • Primarul Bolojan: Oradea va avea propria legătură la Autostrada Transilvania! (FOTO)
 • Antifrauda la Şcoala Oltea Doamna! Elevii au aflat 'de la sursă' cum se combate evaziunea fiscală (FOTO/VIDEO)
 • Cehoslovacia anilor 1918 şi 1968 li se dezvăluie celor curioşi la Muzeul Ţării Crişurilor (FOTO)
 • Şoseaua care strică maşini: În ce hal arată drumul judeţean Aleşd – Chistag (FOTO)
 • 'Plagiatul este poluare intelectuală': Un profesor clujean a ţinut la Oradea o lecţie despre plagiat (FOTO)
 • 'Dacii de la munte, dacii de la câmpie', la Cetatea Oradea (FOTO)
 • Nu cumpăraţi de la Dior, ci de la Bihor Couture! Cojoacele de Beiuş pot fi comandate online direct de la producătorii bihoreni (FOTO/VIDEO)
 • Mergea la un pacient în stare gravă! A treia mașină de la Ambulanță, izbită în Oradea în doar trei zile (FOTO)
 • Aeroportul Otopeni, blocat de o ploaie îngheţată: Zborul spre Oradea, cu actori renumiţi la bord, a fost amânat (FOTO)
 • Aventurieri în eter: Un grup restrâns de orădeni practică radioamatorismul, un 'sport' care le-a permis legături inclusiv cu CIA şi NASA! (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON