URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2024, 17:00

Studenție acasă: Lucrările la calea ferată Oradea-Cluj îi „invită” pe tineri să renunțe la studenția în Cluj Napoca

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sistarea trenurilor pe direcția Oradea-Cluj și înlocuirea lor cu autobuze, din cauza lucrărilor la calea ferată, i-a pus într-o situație grea pe tinerii bihoreni studenți la universitățile clujene.

Câștigătoarea indirectă a acestei situații este Universitatea din Oradea, care devine prima opțiune pentru adolescenții care vor absolvi liceul în vară.

Bihorel a aflat că mulți viitori absolvenți își fac calculele și își dau seama că plecarea la Cluj nu mai este o opțiune confortabilă. CFR estimează că șantierul va dura până în 2026, dar lucrările s-ar putea termina și mai târziu, știută fiind lentoarea specifică locului.

Astfel, un bihorean care va începe facultatea anul acesta ar putea să o termine și tot să nu vadă trenul repus pe șine între Oradea și Cluj. Iar cum în orașul condus de Emil Boc parcările sunt rare și scumpe, tinerii nu se prea pot baza nici pe autoturisme când vine vorba de cărat zacusca de la mama.

Așa că nu puțini sunt cei care se gândesc că, decât să se înhame la o navetă obositoare, cu autocarele, mai bine rămân studenți la Oradea.

Aproape de ciorbița mamei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Unde dai si unde crapa
Oradea este deconectata practic, (fara solutii alternative din partea administratiei locale, desi implicarea directa a autoritatilor era obligatorie in acest caz), de la transportul feroviar national si "jurnalistii" fac misto pe tema asa-ziselor beneficii pe care le-ar putea avea Unviersitatea Oradea. Fiind vorba de o trasatura strategica a conectivitatii orasului, autoritatile locale (judet si local) erau OBLIGATE sa se implice pentru a gasi solutii care sa asigure un impact minor. In schimb, au lasat CFR si firme private sa se descurce, care dupa cum ii taie capul. Asta ar fi trebuit sa va preocupe cu adevarat este impactul dramatic pe care il are deja pe turismul (business si leisure) din Oradea. Cei care nu au fost descurajati de praful din oras si strazile blocate, turisti care vin din zone ca Moldova, Muntenia, Dobrogea sau Brasov-Mures-Sibiu si care in proportie foarte mare foloseau legaturi directe de tren cu Oradea, reevalueaza Oradea ca destinatie, datorita complicatiilor aparute pe aceasta legatura. In timp ce jurnalistul oradean se afiseaza ca spiritual si sugubat, ranjind ca un copil tamp, problemele reale cu efect foarte negativ si de durata, raman neatinse... Dar inteleg ca citim un "pamflet" deci autorul este probabil Chirila Mircea...acest pamfletar de provincie neinspirat si vesnic pe langa subiect, pavaza si stalp al schimbarii, luptator neobosit impotriva rezistentei la schimbare si la modernizare...:)))
Postat 22 Ianuarie 2024, 18:32 de Vlady72
Drumul Clujului a fost mereu lung (daca nu ai ambitie).
Naveta obositoare cu autocarele? Trenurile ieftine (TFC, IRC) durau chiar 3 ore si 40 de minute, mai obositor de atat? Cu microbuzul din Gara Velenta faci 2 ore si 30 de minute (nu trece prin “infricosatorul” Floresti), costa cat CFR-ul. In continuare sunt cai decente de a ajunge la Cluj. Inca sunt chirii acceptabile daca nu ai figuri, in fond mergi sa studiezi (nu sa te zbengui). Cat despre comparatii intre universitatile clujene si cea oradeana, ce mai e de zis? Eu sunt surprins de diversitatea etnica si culturala din cele clujene (nu doar UMF sau UBB, chiar UT sau UAD). Cine vrea sa faca carte, sa i se deschida oportunitati, viitoare colaborari, are de unde alege. Cat despre strainatate, la Viena greu gasesti chirie sub 700 de euro, concurenta e acerba, cat despre drum…doar statul in vami cu trenul iti ia vreo 1 ora si 30 de minute! Da, Timisoara e o optiune, suficienta. Orasul are un posibil potential de viitor peste Cluj, dar nu in prezent.
Postat 22 Ianuarie 2024, 05:32 de User anonimizat
Interesant articol
De cand cu Internetul ca mijloc de informare + chiriile explozive din Cluj + faptul ca Universitatea din Oradea a mai iesit un pic din letargia-i tipica, nu prea mai merita studiul din Cluj, decat daca vb de anumite specializari mai aparte, precum medicina sau chestii de genul acesta, mai de nisa. Si si daca faci efortul sa studiezi in Cluj, a devenit din ce in ce mai complicat sa ramai pe acolo dupa facultate. Deja oricum suma cheltuita prin Cluj cu stundetia se apropie cu pasi repezi cu suma cheltuita daca studiezi afara, mai ales daca prinzi si o bursa sau ceva in strainatate!
Postat 21 Ianuarie 2024, 22:37 de Szaby_Oradea
ei ei
Nu s-a dat gaura la macaroana la CLUJ, si Timisioara este o optiune chiar daca nu e frunciea. Universitatea de Vest si POLI asigura oportunitati nationale si internationalae deloc de neglijat, iar drumul e mult mai relax nu ai un Izvoru' Crisului si nici un Piatra Craiului cu serpentine, blocaje si chinezarii de prost gust. Aici e nashipa ca nu vei gasi berze si flamingo din plastic spre TM.
Postat 21 Ianuarie 2024, 19:36 de Christa
DR. h. c.
Pe chestia asta s-ar putea acorda minim un titlu de Doctor Honoris Causa.
Postat 21 Ianuarie 2024, 18:42 de Simonette
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON