URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Ianuarie 2024, 12:25

Calendarul BIHOREANULUI pe 2024: O nouă ediție de colecție, cu principalele personaje ale zilei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

2024. Vom vota și dăm de dracu’?

Anul 2023 a fost un an la fel de prost ca guvernarea. Avem războaie în Ucraina și Israel, dar cel mai crâncen război se poartă în România, unde Guvernul s-a năpustit asupra întreprinzătorilor privați, în speranța că va putea conserva pensiile speciale și privilegiile propriei clientele.

S-a trecut de la faza cu tunderea microîntreprinderilor la belirea lor, lucru remarcat de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional, care, văzând politica fiscală din România, au conchis: „Fraților, ați belit-o!”. Și încă repetat, căci 2024 e un an cu multiple scrutinuri...

În premieră, calendarul BIHOREANULUI nu se referă doar la podoabele locale, ci și la cele din țară. Ba mai mult, apare și un personaj din străinătate, e vorba de președintele Klaus Iohannis, care, la cât a stat pe acasă în 2023, nu poate fi considerat rezident în România.

Imagini: Paul Lelea, Szilágyi Loránd, Inquam Photos


IANUARIE

Primarul de Oradea, Florin Birta, și-a pus în cap să inaugureze în fiecare an câte o parcare, cât mai încăpătoare. Și cum spațiul clădirii este limitat, s-a gândit să mai micșoreze distanța dintre mașini, până când acestea vor încăpea în parcare doar dacă sunt băgate într-o dungă. Tot e bine că nu balotează mașinile la intrarea în parcare, să poată fi stivuite.

FEBRUARIE 

Diferența dintre Ilie Bolojan și Rareș Bogdan e ca între Oradea și Bruxelles. Primul tace și face, al doilea nici nu tace, nici nu face. Rareș a „desființat” pensiile speciale, și încă „într-o lună”, Bolojan - Ansamblul Folcloric Crișana, în 5 minute. În campania electorală, Rareș Bogdan va amesteca apa cu sarea, ca să poată face ce știe el mai bine, adică gargară, iar Ilie Bolojan va fi îmbălsămat, să-l plimbe liberalii pe post de moaște, ca exemplu de bune practici.

MARTIE

Prin aplicarea Codului Penal de Beiuș, judecătorii din zona folclorică a lui Johnny și Viorel au interzis pe veci dreptul Statului Român de a recupera un mizilic de restanțe în valoare de 395 de milioane de lei de la firmele fraților Micula. Semn că, atunci când e cazul, justiția de pe Crișul Negru umblă nu doar legată la ochi, ci și cu capul spart și picioarele rupte.

APRILIE 

Excelentă ideea liberalilor de a-l numi pe Marcel Boloș ministru de Finanțe. Este persoana potrivită pentru că, datorită studiilor sale teologice, la cum arată finanțele României, doar bunul Dumnezeu ne mai poate salva. Acolo unde corecțiile financiare, reducerile de personal și creșterea impozitelor nu mai au efect, e clar că doar rugăciunile fierbinți, smirna și tămâia, praporii și pelerinajele ne mai scapă de faliment.

MAI

Pe Eduard Hellvig nu e nevoie să-l suni la telefon ca să-ți dea o declarație. E suficient să te răstești la telefonul tău, care nu mai are cartelă de două luni și e cu bateria scoasă, iar după câteva ore marele șef demisionat de la SRI te va căuta. Cei care se întreabă dacă va candida la Președinția României sunt rugați să o facă cu voce tare, ca să ia și domnul Hellvig pulsul națiunii.

IUNIE 

În vreme ce România se luptă cu Austria să intre în Schengen, președintele Klaus Iohannis mai găsește, între două partide de golf și trei ieșiri la schi, resurse fizice să colinde lumea pe banii poporului. De bucurie că au văzut un sas în carne și oase, băștinașii din Tanzania au sărit cu poza lui Klaus în apă, chit că pentru poporul român era, poate, mai bine dacă duceau în adâncuri originalul.

IULIE

Preotul Ciprian Mega a interzis prezența homosexualilor la sfințirea bisericii sale, ceea ce a văduvit o bună parte a personalului clerical de bucuria unui asemenea măreț eveniment. Mai mult decât atât, a făcut și un film în care colegii de amvon erau prezentați într-o lumină mai difuză, și asta nu din cauza calității peliculei. Mickey Rourke joacă rolul unui demnitar american, dar scopul venirii lui la Oradea a fost să mai uite de Kim Basinger, cea din „9 săptămâni și jumătate”, pentru Loredana Groza din „21 de rubini”.

AUGUST

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, poate fi considerată, pe drept cuvânt, și președinta României. Asta pentru că, prin vizitele făcute, a stat mai mult între români decât chiriașul sibian de la Cotroceni. Distinsa președintă a vizitat și Bihorul, la invitația altui președinte celebru, cel al Consiliului Județean, inegalabilul Ilie Bolojan. Vizita a fost scurtă, pentru că moldovenii din Bihor sunt complet denaționalizați: nu se îmbată, nu fac scandal și nici nu mai vorbesc rusește.

SEPTEMBRIE

Coaliția PSD-PNL merge ca unsă și se îndreaptă cu viteza de 51.000 de euro pe minut (împrumuturi) spre faliment. Artizanii acestei performante guvernări sunt cei doi premieri, Marcel Ciolacu, care, conform CV-ului, s-a născut la 35 de ani, după care a devenit hăitașul lui Omar Hayssam, și doctorul în plagiate Nicolae Ciucă, eroul din Irak, care vorbește aproape la fel de rar ca omul care l-a creat, Klaus Iohannis. Fiecare dintre cei doi se visează președinte, dacă nu la Cotroceni, măcar la bloc... președinte de scară.

OCTOMBRIE

Niciodată în istoria magistraturii nu s-a înregistrat o conlucrare mai armonioasă și mai adâncă între organe decât la Beiuș, între prim-procurorul Cosmin Pantea și polițista Mihaela Pupea. Cei doi instrumentau în miez de noapte dosare grele, de trecerea străzii prin loc nepermis, parcare în locuri neautorizate, aruncarea gunoiului pe lângă pubele... Vizitele nocturne ale doamnei Pupea la Parchet nu erau înregistrate de jandarmul de la poartă: astfel de cazuri complicate aveau nevoie de discreție maximă, pentru ca inculpații să nu atenteze la integritatea organelor. Organe care, după numărul imens de ore suplimentare, se pare că s-au simțit destul de bine.

NOIEMBRIE

Senatoarea Diana Șoșoacă și deputatul Mihai Lasca arată că România e țara tuturor posibilităților. Chiar și cei care în mod normal ar intra în Parlament doar ca bucătari sau liftieri pot ajunge politicieni, împinși din spate de un electorat zăpăcit de teoriile conspirației. Lasca are atâtea dosare penale că până și celor de la AUR le-a fost rușine cu el. Iar Șoșoacă, cu cei 150 de decibeli ai ei, pe care-i folosește în permanență de la tribuna Parlamentului, a ajuns o instituție în sine, care vizitează ambasada Rusiei, are pretenții teritoriale de la Ucraina și știe cum să rezolve problema palestinienilor.

DECEMBRIE

Fost ministru al Dezvoltării, Cseke Attila a gestionat eficient finanțele instituției, pe principiul: „Una ție, Românie, una iau eu pentru Udemereu”. Plecarea celor trei miniștri UDMR de la guvernare a făcut să scadă coeficientul de inteligență al Executivului la jumătate, dar Kelemen Hunor a avut grijă să lase oameni în eșalonul doi, să facă în continuare politica partidului.

Descarcă de aici Calendarul BIHOREANULUI, în format PDF!

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON