URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2023, 10:47

După un an nebun, vine unul bun? Vezi ce ne rezervă 2023 în ediţia de colecţie a calendarului BIHOREANULUI (FOTO)

Anul 2022 a fost un an greu. Am ieșit din pandemie, am intrat în nebunie. Nebunia războiului,  nebunia prețurilor la carburanți și alimente, nebunia cu Schengen. Dar toate astea sunt mizilicuri față de nebunia din trafic, care-i face pe orădeni să aștepte cu nerăbdare extinderea Aeroportului, pentru a putea traversa Centrul Civic pe calea aerului.

Dorința Primăriei de a muta traficul sub pământ arată încă o dată intenția nedisimulată a administrației liberale de a se ocupa exclusiv cu activități subterane. Iar, așa cum spunea un mare dealer încă în viață, în Oradea, traficul rutier a ajuns mai periculos decât cel cu cocaină.

La fel ca în fiecare an, Calendarul BIHOREANULUI scoate în față băștinași care, prin activitatea lor, s-au remarcat în fața concetățenilor. Iar, dacă în pozele din calendar li se vede dantura, nu înseamnă neapărat că ei zâmbesc bihorenilor, ci doar că-și arată colții...

Poate, totuși, vom avea parte de un 2023 mai bun. La mulți ani!

Foto: Ovi D. Pop şi Arhiva BIHOREANULUI


IANUARIE

Sătul să tot înghită industrii poluante, Vladimir Putin a pus pe fugă numeroase companii, printre care şi pe finlandezii de la Nokian.

Aceştia au debarcat direct la Oradea, anunţând o investiţie de 650 milioane de euro, adică mai mult decât a strâns ADLO-ul în toată existenţa lui.

Dintr-un simplu capriciu, Putin devine mai eficient în mobilarea parcului industrial decât întreaga echipă condusă de Alina Silaghi. Să sperăm, totuşi, că pe liderul rus n-o să-l apuce dorul să vină la faţa locului să-şi vadă opera.

FEBRUARIE

De când este primarul municipiului Oradea, Florin Birta a adoptat numele de scenă Birtaşul.

Dar ce birtaş este acela care nu are un local? Aşa că a ales să se căsătorească cu o domnişoară care are un local de elită în buricul târgului, iar Florin a devenit birtaş cu acte în regulă.

Adevărul este că, la câte proiecte i-a lăsat pe cap fostul primar Ilie Bolojan, mai ales complicatele pasaje din Centrul Civic, îţi trebuie multă tărie să duci lucrurile la bun sfârşit. Iar cea mai la îndemână tărie o găseşti, normal, la restaurantul tău.

MARTIE

Ilie Bolojan este nu doar constructor şi betonator prin excelenţă. El dă dovadă şi de romantism.

Acum dedică municipiului Oradea cea mai lirică dintre piese - "Ţi-am luat un ineeeel" -, chiar dacă pentru asta stă mai mult prin tribunale decât la serviciu, pentru procesele deschise de riverani.

Bolojan a primit o lovitură sub centură tocmai din cauza Centurii din zona sa folclorică, la Aleşd, unde riveranii au reclamat că drumul trece printre case. Chemat la faţa locului să modifice soluţia, le-a dat o veste bună oamenilor nemulţumiţi: "S-a rezolvat, nu se poate!".

APRILIE

Victor Micula loveşte în Poliţia Română, chiar dacă e la mii de kilometri de ţară.

Omul, că alt termen n-am găsit, a reuşit să-l dezbrace de haina statului pe poliţistul care i-a dat uniforma şi maşina Poliţiei pentru a ieşi la plimbare.

Adevărul este că, după ce l-a percheziţionat pe un rival, Victoraş a demonstrat cu prisosinţă că are stofă de miliţian. Păcat că nu a putut da examen la şcoala de Poliţie!

L-o fi încurcat lipsa bacalaureatului, deşi normal ar fi fost ca persoanele din zona folclorică Binş să fie scutite de asemenea condiţionări.

MAI

Trecut poate prea repede de la faza de levier la cea de cazma, domnul patron Beneamin Rus a ajuns inamicul nr. 1 al flăcăilor care ard gazul pe la CNAIR.

Stăpânul Selinelor a reuşit performanţa ca, în loc să facă două tronsoane de autostradă pe drumul Clujului, să se pricopsească cu nişte procese care nu ne ţin nici nouă de asfalt şi nici lui de profit.

Acesta este motivul pentru care Beni a ajuns pe drumuri, mai exact pe drumul de centură al Aleşdului, chit că şi acolo sunt probleme cu nişte procese.

La cum merg lucrurile în ţara asta, decât să-ţi angajezi drumari, e mai rentabil să te dotezi cu avocaţi şi jurişti.

IUNIE

Coleg de şcoală primară cu Tutankamon, din generaţia lui Ramses al II-lea şi vecin cu Nefertiti, Ianoş Mang a demonstrat că poţi rămâne în eternitatea politică nu neapărat dacă construieşti piramida lui Keops, ci mai ales dacă dărâmi farul din Alexandria.

Aşa că, la ceas de bilanţ, se poate lăuda nu cu ce a construit, ci cu ce a demolat, cam ca Primăria Oradea, atât doar că ea mai şi pune lucruri noi în loc.

Mang va intra nu doar în istorie, ca cel mai longeviv PSD-ist din vestul ţării, ci şi în geografie, pentru modul în care s-a opus unificării Oradiei cu Sânmartinul.

IULIE

Dacian Palladi, celebrul consultant financiar, activist pe Facebook şi fost city-manager la Primăria Oradea, s-a întors la locul faptei.

A ajuns consilier al noii viceprimăriţe Antonia Nica, aşa că, de acum înainte, sfaturile vor curge gârlă, până la limita inundaţiilor.

Masonul Dacian, ca orice zidar liber, va încerca să-şi clădească o carieră la stat, semn că acei clienţi pe care i-a consiliat în privat ori s-au împuţinat din pricini de criză, ori se lipsesc de sfaturile lui.

AUGUST

Arina Moş şi-a construit, cu răbdare şi înţelepciune, cariera politică.

Ascensiunea ei se datorează unor oameni importanţi care i-au văzut imediat calităţile. Primul căruia ar trebui să-i mulţumească este Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, pentru că i-a asigurat o platformă unde să-şi poată posta selfie-urile.

Acum Arina Moş este senator în Parlamentul României şi deja se simte acolo ca acasă.

Asta pentru că în Parlament sunt o sumedenie de moşi.

SEPTEMBRIE

Claudiu Lupău este manager la spitalul din Beiuş.

A intrat în nemuritoarea istorie a oraşului - oraş care a dat ţării zeci de primari la puşcărie - când, în plină pandemie, a făcut un chef inclusiv cu medici care trebuiau să fie de gardă.

Primarul Gabriel Popa a stat scut în faţa managerului, motiv pentru care acesta s-a revanşat, angajând în stabiliment neamuri şi rude ale celor din Primărie.

La ce performant e spitalul de acolo, era inevitabil ca medicul cel mai bun din Beiuş să fie cursa de Oradea...

OCTOMBRIE

Florin Sîrca este noua stea în ascensiune a PSD-ului bihorean.

Adevărul e că, la ce beznă a lăsat Ioan Mang în urma lui, nici nu e prea greu să străluceşti.

Fost şef în Poliţia Economică, Sîrca a renunţat la epoleţi pentru a se dedica afacerilor de familie.

Odată cu informaţiile preţioase din Poliţie, a adus în partid şi un limbaj care uneori îi face invidioşi pe birjari, mai ales atunci când i se pune pata pe "prietenii" lui din DNA, cei care au umblat să-l înhaţe.

NOIEMBRIE

Mihai Lasca, deputat intrat pe listele AUR, a ajuns independent.

Vă daţi seama ce calităţi trebuie să ai dacă şi AUR te dă afară din partid? E ca şi cum, de la statutul de şmenar pe Calea Borşului, ajungi să vinzi ţigări netimbrate la un ABC din Velenţa.

Domnul deputat Lasca, după ce s-a războit cu vaccinurile, are preocupări mult mai înalte. A cerut Autorităţii Aeronautice, specialiştilor de la NASA şi piloţilor NATO să-l lămurească ce-i cu dungile albe de pe cer, lăsate de avioane.

Cu astfel de aleşi care umblă după avioane, România e pe mâini bune.

DECEMBRIE

Szabó Ödön, deja eternul nostru parlamentar, s-a implicat activ în campania de recenzare a populaţiei.

Suspicios pe metodologia oficială, domnul deputat a organizat o numărătoare paralelă, pentru ca nu cumva să nu iasă toţi maghiarii la socoteală.

Prin asta s-a asigurat că procentul de 20% sub care nu mai sunt obligatorii plăcuţele bilingve nu va fi afectat.

Rivalul său politic, Csomortány István, a avut o idee mai bună: a prins în bugetarea participativă un proiect prin care toate străzile oraşului vor avea şi vechile denumiri din perioada austro-ungară.

Calendarul pentru 2023, în format PDF, poate fi descărcat și tipărit de mai jos sau din galeria de documente!

 

Acest articol este un pamflet și va fi tratat ca atare

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
4290 lei salariul de consilier - insuficient
Ei Florine, și voi ce să mai faceți? Pe scurt și pe legal, mai am un contract de muncă la o companie privată care nu e a mea. Atâta tot. Pe de altă parte, puteați și voi să mă întrebați înainte de a scrie “pamfletul” de una de alta. Vă spuneam astfel că nu pot ține o familie cu doi copii cu cei 4290 lei pe lună cât primesc din poziția de consilier. Așadar, ca între prieteni: Să fie bine ca să nu fie rău… Numai bine. Doamne ajută.
Postat 03 Ianuarie 2023, 20:49 de DacianPalladi
2023 - anul profesionalismului în presa locală
Ca de cele mai multe ori “Bihoreanul” are informații parțiale, însă speculează “la liber” pe marginea lor. Așa a făcut și de această dată cât mă privește. Dacă profesionalismul iar caracteriza întotdeauna (așa cum știu de altfel că pot, dacă vor…) ar fi aflat că lucrez și în privat, cum de altfel fac și ei… Că și ei își fac bugetul și din bani publici (se ocupă însă de asta alții…????????????), dar și din bani ce vin din mediul privat… Și uite așa: “Râde ciob de oală spartă”…fraților (!!!)…???????????? La mulți ani cu profesionalism!!! Că vorba aia: “Cine nu citește presa e neinformat, iar cine o citește e dezinformat.” (Mark Twain)
Postat 02 Ianuarie 2023, 21:22 de DacianPalladi
2023 - anul transparenței
Dragă Dacian, dacă lucrezi și în privat, o faci cumva la negru? Că și SRL-ul și PFA-ul îți sunt radiate... Fă și tu o dată un act de informare până la capăt și dumirește-ne, dacă tot zici că noi nu suntem în stare :)
Postat 03 Ianuarie 2023, 16:27 de Florin Ciucas
Dacă 2022 a fost un an rău ...
... să vă văd și aud ce o să spuneți pentru anul care abia începe. Comparativ cu 2022, pentru mulți va fi un 2023 ... vecin cu "trezirea la realitatea" celei mai proaste guvernări din 2009 încoace. Iar perioada asta, de până acum, ne arată că "primul liberal al țării", care doarme-n boscheții de trandafiri de la Cotroceni, este vinovatul principal ... alături de camarila lui de trădători și vânzători de țară, creați toți după chipul și asemănarea lui Năstase, Băsescu și alții din mandatele precedente acestuia.
Postat 02 Ianuarie 2023, 09:37 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON