URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 26 MAI 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Scandal mare cu absolvirea de la Colegiul Gojdu. Au fost plângeri că sumele ce trebuie achitate, după socotelile comitetului de părinţi, sunt exagerat de mari. Au fost prevăzute carduri cadou pentru profesori, ba chiar şi bani de taxi ca aceştia să poată ajunge la banchet...
Zic şi eu
Adrian Cris
Un abuz comis la o competiţie recent găzduită de Arena Antonio Alexe din Oradea şi neştiut public până acum arată că înaintăm pas cu pas spre un regim poliţienesc în care legea nu contează decât în măsura în care e interpretată samavolnic, pentru a da o aparenţă de temeinicie comportamentelor şi deciziilor discreţionare. La începutul lunii, un orădean a fost împiedicat să intre la o partidă de baschet de către nişte jandarmi. 
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Street Food Fest este scump pentru că aduce în stradă preţurile din restaurante. Pereţii localurilor nu mai există, nasul nu mai este protejat de mirosurile îmbietoare, iar ochiul nu mai e protejat de preţurile din meniu. Astfel, impactul poate fi brutal. Mâncare de stradă la preţ de restaurant? Hm...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cine credeţi că are dreptate în problema sporurilor salariale ale lucrătorilor de la UPU – SMURD Bihor?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În primul rând, cei care achiziţionează un autoturism trebuie să ştie că au obligaţia să efectueze toate formalităţile de înmatriculare în termen de maxim 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare cumpărare. Sancţiunea pentru nerespectarea acestei obligaţii este suspendarea înmatriculării acelui autovehicul, definită de lege ca fiind operaţiunea administrativă ce constă în interzicerea temporară a dreptului de a pune în circulaţie şi a utiliza un vehicul pe drumul public.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Ulcerul gastric apare de obicei cu 10 ani mai târziu decât cel duodenal, frecvenţa maximă fiind în jurul vârstei de 60 de ani. Boala apare mai des la bărbaţi, iar numărul cazurilor este în uşoară creştere faţă de cele de ulcer duodenal care sunt în scădere.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Ne naştem, suntem crescuţi de părinţi, ne maturizăm, avem la rândul nostru propriii copii pe care îi creştem, îmbătrânim. Fiecare generaţie trece prin acelaşi ciclu, dar o face în perioade diferite de timp, pe măsură ce în urma noastră rămâne istoria. Aşa se face că aceia care au prins în adolescenţă începuturile comunismului în România au încă memoria vremurilor de dinainte şi au trebuit să se adapteze schimbării.

Bihorel

Fidelitate cu urzici: Cornel Borza ar fi votat bugetul ca să se pună bine cu șeful PSD Bihor
Bihorel
Cântăreţul de muzică populară Cornel Borza, celebru pentru "hitul" ce pare să-l caracterizeze, "Tepe-lepe pân’ urzici", a devenit eroul a vreo 3.000 de angajaţi din Consiliul Judeţean şi din instituţiile subordonate, după ce şi-a trădat partidul, PNL, votând pentru aprobarea bugetului pe 2018 şi făcând astfel posibilă plata salariilor pe aprilie.
01 Mai 2018, 13:20
Bihorel: Zece observații despre ziua de 1 Mai
Bihorel
Bihorel are 10 observaţii despre ziua de 1 Mai: 1. Funcţionarii au primit abuziv ziua liberă pentru că 1 Mai e ziua celor ce muncesc, nu a celor care vin la serviciu. 2. Este ultima dată când oamenii muncii de la oraşe şi sate nu sunt scoşi la defilare. De la anul are grijă partidul…
01 Mai 2018, 10:31
Liber de la Antifraudă: Cum au ajuns inspectorii ANAF să închidă toate localurile din Beiuș
Bihorel
De regulă, la Binş joia e zi de mare târg, când comercianţii îşi umplu galantarele ca să-şi aştepte clienţii cum se cade. În ultima perioadă, însă, inspectorii Antifraudă le-au cam stricat şustele, descinzând în zonă aproape săptămânal...
30 Aprilie 2018, 12:15
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Tepe-lepe povestește cum a ajuns să voteze bugetul județului
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Cu Tepe-lepe, despre cum a votat bugetul: „Cred că ai avut nevoie de multă tărie să trădezi partidul”. „Adevăru-i că nu mi-a fost ușor...
30 Aprilie 2018, 10:31
Leapşa lui Lupşea: Cum 'populează' şefa de la Monumente spaţiile abandonate în Cetatea Oradea
Bihorel
Directoarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, Angela Lupşea, a găsit "soluţia" pentru popularea spaţiilor din Cetate. Întrucât ONG-urile cu profil cultural părăsesc încăperile primite în clădirea de la intrarea principală, din cauza costului ridicat al întreţinerii, Lupşea a decis să pună spaţiile astfel eliberate la dispoziţia altor chiriaşi. Spre exemplu, Călin Mocan – asociat în firma ce deţine restaurantul BastiOr din Cetate – şi-a tras, cu acordul directoarei, un birou într-o încăpere destinată ONG-urilor.
29 Aprilie 2018, 12:08
PSD vs. PSD: Cum ar putea ajunge prefectul de Bihor să retragă un ordin dat la comanda Partidului
Bihorel
Numit în funcţie cu susţinerea PSD, prefectul Ioan Mihaiu ar putea fi nevoit să-şi retragă un ordin dat la comanda Partidului în vara anului trecut, pentru încetarea mandatului unui consilier local din comuna Săcădat, Dumitru Buciu, după ce PSD Bihor comunicase Prefecturii că i-a retras acestuia sprijinul politic.
28 Aprilie 2018, 11:21
Migraţie fără voie: Lebedele salvate din batalul cu reziduuri din Suplacu de Barcău au fost refuzate de Zoo Oradea
Bihorel
Pompierii bihoreni, specialiştii Gărzii de Mediu, ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului şi un ornitolog orădean, membru al asociaţiei mureşene Milvus Group, au salvat joia trecută şase lebede care nimeriseră într-un batal cu reziduuri petroliere din Suplacu de Barcău. Misiunea de salvare propriu-zisă s-a dovedit un mizilic faţă de ceea ce a urmat, pentru că în tot judeţul nu s-a găsit un loc unde lebedele să fie duse pentru a fi curăţate de reziduuri. 
27 Aprilie 2018, 08:44
La munca de jos: Angajații Direcției Tehnice de la Consiliul Județean Bihor au ajuns să curețe gunoaie!
Bihorel
Atunci când nu mai ştiu cu ce să se laude, şefii Consiliului Judeţean Bihor tot găsesc o soluţie. Joia trecută, instituţia a trimis presei orădene un comunicat cum că "reprezentanţii Direcţiei Tehnice" au adunat 40 de saci de gunoaie din două parcări de pe drumul judeţean dintre Miersig şi Leş, şosea despre care PR-iştii instituţiei au scris că este administrată de societatea "Drumuri Judeţene" (deşi aceasta nu mai există din vremea în care a fost privatizată de fostul preşedinte Kiss Alexandru), în vreme ce parcările se află pe raza comunei Husasău de Tinca, către ai căror edili au şi transmis recomandarea să le doteze cu pubele.
26 Aprilie 2018, 08:51
Justiţie cu canapele: Fosta şefă a Tribunalului Bihor a ajuns în atenţia DNA pentru achiziţii de lux!
Bihorel
La doi ani de la redeschiderea Palatului de Justiţie, sărbătorită separat de conducerea Tribunalului Bihor şi de cea a Curţii de Apel, pricina zâzaniei dintre şefii de atunci ai celor două instituţii, judecătorii Carmen Domocoş şi respectiv Andrei Rus, a fost, în sfârşit, aflată. Un control dispus de Rus asupra achiziţiilor făcute pentru mobilarea clădirii a scos la iveală că şefa de la Tribunal ar fi închiriat nelegal câteva spaţii şi ar fi cumpărat o serie de obiecte de lux fără să le justifice rostul.
25 Aprilie 2018, 08:53
Bihorel: În sfârșit, s-a prins și Mang cine conduce județul!
Bihorel
Într-o conferință de presă ținută de troica de la Județ, Ioan Mang a declarat că Bolojan s-a apucat să facă opoziție cu clăbuci numai după ce Adrian Criș, pe numele lui de fată Adrian Abrudan, a scris în BIHOREANUL un editorial în care râdea de opoziția debilă a liberalilor.
24 Aprilie 2018, 20:01
Salvatori în pericol: Un şofer de la Salvamont, amendat că a parcat pe un loc alocat persoanelor cu handicap
Bihorel
Salvamontiştii şi speologii sunt oameni dârji, se caţără pe creste înalte, coboară în peşteri adânci, sfidând pericolul doar pentru a-şi duce misiunile la îndeplinire. Treptat, asumarea riscurilor devine un mod de viaţă, cu toate neajunsurile pe care le implică. Mai o julitură, mai o căzătură, mai o… amendă.
24 Aprilie 2018, 08:54
Acţiunea Autobuzul: PSD-iştii din Bihor au sarcină să ducă 10.000 de persoane la 'marele miting' organizat de Dragnea 'pro familie'
Bihorel
A fost suficient ca boss-ul absolut Liviu Dragnea să anunţe că vrea "un mare miting" în Bucureşti, la care să participe un milion de oameni care să susţină Coaliţia pentru Familie, că PSD-iştii bihoreni au şi început să se execute cu zel exemplar. Bihorel a aflat că marea adunare creştină la care participanţii vor trebui să scandeze pentru uniunea dintre un bărbat şi o femeie va avea loc pe 19 mai, iar înainte cu o zi, pe 18 mai, din Bihor vor trebui să pornească spre Capitală 10.000 de inşi.
23 Aprilie 2018, 10:01
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: De ce a evitat Bolovan să se întâlnească cu orădenii cărora le demolează casele
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Bolovan nu a vrut să se întâlnească cu viitorii demolaţi din strada Plevnei. "Ce să le spun? Demolare uşoară?". "Păi, puteai să-l trimiţi măcar pe un viceprimar să le explice cum vine treaba", i-am reproşat. "Nu m-am riscat, că dacă-l luau de beregată îi pierea cheful să mai candideze în locul meu la funcţia de primar".
23 Aprilie 2018, 08:01
Bihorel: Zece efecte ale schimbării directorului Teatrului Regina Maria
Bihorel
Bihorel prevesteşte efectele mazilirii lui Daniel Vulcu de la conducerea Teatrului Regina Maria: 1. Teatrul îşi va adapta repertoriul în funcţie de dorinţele şefilor PSD. Se vor dramatiza pelicule celebre şi se vor alege piese cu mesaj: "Am fost cândva hoţ", "Poliţist sau delincvent", "Cum să furi un milion", "Naşul", "Proştii sub clar de lună", "Cină cu proşti", "Idiotul" etc. 2. Atenţie, pentru activul de partid: "etc" nu e piesă de teatru!
22 Aprilie 2018, 13:28
Şirul Canonocilor: Primăria Oradea a pocit numele uneia dintre cele mai cunoscute construcţii din oraş
Bihorel
Una dintre cele mai cunoscute construcţii din Oradea, Şirul Canonicilor a dat şi numele unei străzi din oraş, dar Primăria l-a pocit, parcă spre a-i chinui pe turiştii care încearcă să descifreze denumirea arterei. Pe ansamblul de case care au găzduit călugări stă scris "Şirul Canonocilor".
22 Aprilie 2018, 10:21
Fake cu repetiţie: Agenţia de ştiri a Consiliului Judeţean manipulează la maxim
Bihorel
Ce fain e să ai propria "agenţie" de presă pe care să o ţii din banii bihorenilor, dar care să publice numai ce-ţi convine ţie mai mult! Gândul ăsta trebuie să-l aibă destul de des triada Pásztor, Mang, Bodea de la conducerea Consiliului Judeţean. Deşi le-a sesizat şi în trecut, Bihorel nu poate să treacă cu vederea noile derapaje ale angajaţilor Agenţiei News Bihor.
21 Aprilie 2018, 14:45
Crâşmăriţă la DNA: Una dintre protejatele primarului din Holod este anchetată pentru fraude cu fonduri europene
Bihorel
Una dintre apropiatele primarului PSD-ist al comunei Holod, Anca Birou, despre care BIHOREANUL a dezvăluit săptămâna trecută că în calitate de şefă a Asociaţiei Eco Holod a achiziţionat un Logan MCV din fonduri UE, iar după un an familia sa a cumpărat maşina cu numai 7.739 lei, fără nicio licitaţie, a ajuns "clientă" nu doar a ziarului, ci şi a DNA Oradea.
20 Aprilie 2018, 08:51
Mazilire amânată: 'Executarea' şefului de la Cultură şi Tradiţii mai are de aşteptat
Bihorel
La două săptămâni după ce au încercat, deocamdată fără succes, să-l mătrăşească din funcţie pe managerul Teatrului Regina Maria, Daniel Vulcu, cu ajutorul unei comisii de evaluare în care doi din cei trei membri erau politruci, săptămâna trecută a venit rândul şefului Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan.
19 Aprilie 2018, 09:41
Junere la bulău: De ce a ajuns la închisoare fostul ginere al chestorului Terente Merce
Bihoreanul tipărit
Daniel Sabău Merce, fostul junere al temutului chestor Terente Merce, care presta pe la Cotroceni în vremea lui Traian Băsescu, a ajuns săptămâna trecută la zdup.
18 Aprilie 2018, 08:52
Bârfe cu caschetă: Concursul pentru șefia Poliției Bihor agită spiritele
Bihorel
Concursul pentru şefia Poliţiei Bihor naşte monştri, ar zice Bihorel, asaltat de diversionişti cu informaţii preţioase despre cei doi candidaţi, actualul inspector şef Alin Haniş, respectiv subalternul său de la Serviciul de Investigare a Infracţiunilor Economice, Gheorghe Hodoşan. 
17 Aprilie 2018, 09:33
Alumni fără Universitate: Rectorul Bungău a intrat în război cu asociația absolvenților instituției
Bihorel
Miercurea aceasta, Alumni, asociaţia absolvenţilor Universităţii din Oradea, organizează un târg de locuri de muncă pentru studenţii şi tinerii care au terminat o facultate, dar n-au reuşit să-şi găsească un job. Numai că, surprinzător, târgul nu va avea loc în campus, ci la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai!
16 Aprilie 2018, 08:43
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Prefectul i-a dat peste bot Bolovanului
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Vio către Ghiusi: „Felicitări și somn ușor, ați votat un dictator! Nu vezi că Orban ăsta vă duce spre Rusia?”. „Eu recunosc că am votat cu el, dar nu văd nimic rău în asta. Și dacă ne duce spre Rusia, cu atât mai bine, că trebuie să trecem peste voi ca să ajungem acolo”.
16 Aprilie 2018, 07:50
Ridică-mă la cer: Liftul parcării supraetajate din spatele Tribunalului stă defect de aproape un an!
Bihorel
Şoferii care folosesc parcarea supraetajată din spatele Tribunalului sunt ultima grijă a Primăriei orădene. Dacă au ghinionul să-şi lase maşinile la etajele superioare ale clădirii vor face automat şi puţină mişcare pe scări, deoarece liftul s-a defectat în vara anului trecut şi aşa a rămas până în ziua de azi.
15 Aprilie 2018, 11:35
Rămaşi de fazan: Fauna Universității din Oradea s-a diversificat
Bihorel
În campusul Universităţii fauna devine tot mai diversă. Pe lângă studenţi zăpăciţi şi profesori şi mai şi, printre clădirile facultăţilor mişună mai nou şi fazani. Sociologul Adrian Hatos a surprins un exemplar într-o fotografie făcută săptămâna trecută, pe care a urcat-o şi pe Facebook, cu comentariul "din fauna universitară".
13 Aprilie 2018, 08:56
Şefie la mezat: Şeful Poliţiei Bihor, Alin Haniş, are contracandiat la concursul pe post
Bihorel
Mirare mare în Poliţia Bihor după ce funcţia de şef al Inspectoratului Judeţean a fost scoasă la concurs, pentru prima oară din 2010, când competiţia fusese câştigată de comisarul şef Adrian Bucur din postura de candidat unic, dar care după doi ani a renunţat pentru a-i lăsa locul chestorului Liviu Popa, proaspăt debarcat din fruntea Inspectoratului General al Poliţiei.
12 Aprilie 2018, 08:58
Modernizare de sezon: Pe DN 76 se reface asfaltul, după doar câteva luni! (FOTO)
Bihorel
BIHOREANUL a avut, din nou, dreptate. Astă-iarnă, în decembrie, pe când tot poporul se pregătea de Crăciun, ziarul dezvăluia că o porţiune de 300 de metri a DN 76 Oradea-Deva, pe Dealul Bitiilor, a început să se lase sub trafic, deoarece constructorul angajat de CNAIR să facă reabilitarea şi modernizarea şoselei, AZVI-Azcale, a făcut asfaltarea fără să fi consolidat în prealabil terenul.
11 Aprilie 2018, 09:09
Iertare pe trotuar: Un orădean i-a transmis soției un mesaj siropos, în Calea Aradului
Bihorel
O scenă insolită s-a desfăşurat marţea trecută pe Calea Aradului în faţa magazinului Microlit, sub privirile trecătorilor: un bărbat de vreo 30 de ani îmbrăcat îngrijit, ca de duminică, „înarmat” cu un buchet de flori şi cu cretă colorată, a început să „fircălească” trotuarul, scriind, mare, un mesaj pentru o anume Reby/Rebi: „Te iubesc, Reby. Eşti soţia mea! Eşti viaţa mea. Rebi mea”.
10 Aprilie 2018, 11:42
Director cu repetiţie: Adriana Lipoveanu revine la conducerea Instituției Arhitectului Șef
Bihorel
Directorul adjunct Adriana Lipoveanu, unul dintre apropiaţii primarului Ilie Bolojan, va reveni săptămâna aceasta la conducerea Instituţiei Arhitectului Şef.
10 Aprilie 2018, 08:11
Un’ te duci tu, mielule? Angajaţii Primăriei din Oradea nu şi-au primit salariile înainte de Paşte
Bihorel
Obişnuiţi să nu capete bonusuri de Paşti, angajaţii Primăriei nu şi-au încasat nici măcar salariile în avans, ca să aibă din ce îşi cumpăra miel de sărbători, aşa cum promiteau guvernanţii tuturor bugetarilor.
09 Aprilie 2018, 14:02
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Păstorul l-a convins pe ambasadorul englez să aducă înapoi avioanele
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii prin ochii lui Bihorel: Păstorul, disperat după gherla cu avioanele, s-a plâns ambasadorului Marii Britanii: "Trebuie să mă ajutaţi, că râde lumea de mine. Nu vorbiţi cu nenorociţii ăia de irlandezi să vină înapoi cu avioanele?".
09 Aprilie 2018, 10:38
   2  4 5 6  

FOTO BIHOREANUL

 • Totul pe față! Termoficare Oradea îşi lansează o aplicaţie prin care va anunţa avariile în timp real (FOTO)
 • Se lucrează la noul terminal al Aeroportului Oradea. Construcţia va fi gata la toamnă (FOTO)
 • Gata cu transparenţa! Ioan Mihaiu nu mai vrea întrebări din partea presei în timpul ședințelor Colegiului prefectural (FOTO)
 • Un TIR plin cu stupi cu albine, răsturnat lângă Băile Felix (FOTO / VIDEO)
 • Pompierii bihoreni 'salvează' dragostea de carte: Au donat cărţi elevilor din trei şcoli rurale (FOTO)
 • Let’s Get Green: Elevii de la Şcoala 11 au plantat 100 de puieţi de arbori (FOTO)
 • Noaptea muzeelor a atras un număr record de vizitatori în Oradea. Cozi de zeci de metri la noul sediu al MȚC (FOTO)
 • Ziua Eroilor a fost marcată cu felicitări şi diplome în Cetatea Oradea (FOTO)
 • Dezbaterile Consiliului Local Oradea se vor muta în beciurile Primăriei (FOTO)
 • Festin în Piaţa Unirii: A început Street Food Festival Oradea, cu mâncăruri apetisante şi preţuri piperate (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON