URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 11 DECEMBRIE 2017

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ce vrem în Piaţa Ferdinand? Dacă dorim un parc, putem să arăm zona din faţa Teatrului şi mai punem vreo 20 de tuia. Aşa vom avea şi noi un Tuileries, ca parizienii. E drept că, potrivit propunerii Primăriei, va dispărea vegetaţia, dar la 50 de metri avem lunca Crişului, pentru cei dornici de umbră şi de clorofilă. Sau nu contează proiectul propriu-zis, ci doar şansa de a-i pune nişte tălpi lui Bolojan, pe un nou câmp de luptă?
Zic şi eu
Adrian Cris
La 99 de ani de la momentul astral al Marii Uniri, ţara nu ne leagă nici prin şosele, căi ferate şi aeroporturi care să faciliteze o bună circulaţie a oamenilor şi mărfurilor, nici printr-o educaţie care să ofere şanse egale, nici printr-un sistem sanitar care să nu ne îmbolnăvească şi mai grav pe unii, în timp ce alţii ne tratăm la Viena ori Istanbul, nici printr-o administraţie care să ne uşureze viaţa în loc să ne facă zile fripte.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Pe drumul european din faţa mea există o lucrare ce nu se mai termină. Un pod stă eviscerat de câţiva ani, cu circulaţia curgându-i doar pe o bandă. Un semafor temporar, ce tinde să se permanentizeze, dă verde alternativ şoferilor. Chiar în faţa mea se face roşu, aşa că opresc şi eliberez banda pentru cei din faţă. Cel din spate face la fel, dar următorii şapte au o altă părere despre viaţă şi ne depăşesc în coloană.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu proiectul de amenajare a Pieței Ferdinand?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Una dintre dilemele pe care le au cetăţenii români, chiar şi cu asigurări de sănătate achitate la zi prin CAS, este cine le plăteşte cheltuielile de spitalizare şi de tratament dacă au fost victimele unui accident sau unei agresiuni, în condiţiile în care furnizorii de servicii medicale îi "taxează" atunci când autorii acestor fapte nu sunt identificaţi.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât  nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Acum că se apropie Crăciunul, iar magazinele vor fi acoperite cu funde roşii şi globuri argintii, nu strică să discutăm puţin despre tehnicile folosite de magazine pentru a stoarce cât mai mulţi bani de la cumpărători.

Bihorel

Adio, Tünde! Tünde Benyovszki, directoarea cu probleme la avere, şi-a dat demisia din Primăria Oradea
Bihorel
Directorii şi şefii de servicii din subordinea primarului Ilie Bolojan dau tot mai mari semne de nervozitate. La doar o lună după demisia anunţată şi apoi retrasă de directorul adjunct de la Patrimoniu Imobiliar, Cristian Popescu, un alt funcţionar veteran intenţionează o schimbare în carieră. Fost director tehnic, retrogradat şef de serviciu după restructurarea aceleiaşi Direcţii de Patrimoniu la începutul anului, Tünde Benyovszki şi-a încheiat săptămâna trecută raporturile de serviciu cu municipalitatea, după o experienţă de 17 ani.
15 Noiembrie 2017, 08:56
Scor egal: Laszlo Tokes l-a egalat pe Szabo Odon la numărul de copii: cinci!
Bihorel
La vremea când alţii îşi cresc nepoţeii, europarlamentarul Laszlo Tokes se bucură de cel de-al doilea copil cu noua sa soţie, Levay Tunde, o profesoară de muzică dintr-o comună din Ungaria. Este vorba de un băieţel, la fel ca primul copil al cuplului, care a împlinit 3 ani, ambii urmând să crească la Oradea, unde fostul episcop şi-a cumpărat casă.
14 Noiembrie 2017, 08:51
Trei superbi: Limuzinele cumpărate de șefii Consiliului Județean vor costa scump bugetul județului
Bihorel
Dacă şi-au făcut griji pentru confortul şefilor Bihorului - Pásztor Sándor, Ioan Mang şi Traian Bodea - bihorenii pot răsufla acum uşuraţi. De o săptămână, la Consiliul Judeţean Bihor au fost livrate cele trei limuzine Skoda Superb 4x4, achiziţionate pentru a înlocui Volkswagenul Phaeton prezidenţial cumpărat pe vremea preşedintelui Alexandru Kiss şi cele două Passaturi de lux destinate tot de atunci vicepreşedinţilor CJ.
13 Noiembrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan dezvăluie ce va face infractorul de Teleorman cu investițiile „furate” din Oradea
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Bolovan, nervos pe infractorul Dragnea: "Cu noua revoluţie fiscală, infractorul de Teleorman ne-a furat Podul Centenarului şi pasajul de peste centură. Şi asta numai anul acesta". "Da’ ce dracu’ vrea să facă cu ele? Că nu se pot transforma în băutură pentru asistaţi".
13 Noiembrie 2017, 08:01
Totul pentru Angela: Cum încearcă Angela Lupşea să îşi rezolve funcţia de şefă la Muzeul Cetăţii
Bihorel
Scandalul izbucnit astă-vară între angajaţii din Cetate şi directorul Muzeului Cetăţii, Angela Lupşea, căreia îi reproşează mai multe abuzuri, va fi dezarmorsat după metoda Bolojan: prin forţă! La trei luni după ce Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici a avertizat municipalitatea că Lupşea, fiind angajat contractual, nu are dreptul să conducă funcţionari publici din cadrul Administraţiei Cetăţii şi de la Centrul de Informaţii Publice, aceasta se pregăteşte să revină la cârma fortificaţiei.
12 Noiembrie 2017, 13:17
Mang, vedeta de la ţară: Liderul PSD Bihor a dat autografe pe mingi la inaugurarea unui teren de sport la Ţeţchea
Bihorel
Primăria Ţeţchea s-a bucurat că, datorită unor bani veniţi de la Consiliul Judeţean şi de la o firmă privată, a putut amenaja un teren de sport multifuncţional în satul Hotar. Cum asemenea realizări la nivel judeţean sunt destul de rare, vicepreşedintele CJ Ioan Mang nu a putut scăpa ocazia să apară şi să se tragă în chip.
11 Noiembrie 2017, 11:59
Bihorel: Dezbaterea pentru Nutripork va avea loc la Meteora
Bihorel
Nutriporcii trebuie să facă o dezbatere publică pentru a ne lămuri că orădenii miros mai urât ca suinele. Acum că la Agenţia de Protecţie a Mediului ploile au fost aranjate, urmează să se rezolve elegant şi dezbaterea cu publicul. Locul ales pentru discuţii? Restaurantul Ciuperca! Ideea patronului Ioşca Pazuric nu e rea.
10 Noiembrie 2017, 19:06
Laureanul lui Bodog: Dr. Ovidiu Laurean Pop a ajuns din nou în conducerea Spitalului Municipal
Bihorel
Zburat în urmă cu trei ani din funcţia de manager al Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu după ce Consiliul de Administraţie al unităţii şi Primăria l-au prins în conflict de interese, prestând concomitent pentru spitalul privat Pelican, ba chiar donându-i reactivi cumpăraţi în exces din banii publici ai unităţii pe care o conducea, doctorul Ovidiu Laurean Pop a ajuns din nou în conducerea aceluiaşi Spital Municipal.
10 Noiembrie 2017, 08:51
Dedicaţie pentru Mintaş: Cum a ajuns apărătoarea fermei Nutripork şefă la APM Bihor
Bihorel
Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului a fost rugată de BIHOREANUL să explice cum a găsit-o fix pe Olimpia Mintaş pentru a o numi directoreasă la APM Bihor. Conform răspunsului trimis redacţiei, deşi are buletin de Oradea, familie şi două joburi serioase aici, unul la firma proprie, Acormed, prin care a şi realizat controversatul studiu favorabil fermei Nutripork, şi celălalt la Facultatea de Protecţia Mediului, unde predă studenţilor de la Zootehnie, doamna s-a trezit brusc să se înscrie la un concurs pentru un post de consilier hăpt la Bucureşti.
09 Noiembrie 2017, 08:59
Bihorel: Zece efecte ale noilor condiţii de admitere la Şcoala de Poliţie
Bihorel
Noile condiţii de admitere la Şcoala de Poliţie, comentate de Bihorel: 1. Nu mai este obligatorie înălţimea de 1,7 metri pentru băieţi. Prin asta vor putea acţiona sub acoperire şi piticii de grădină. 2. Fetele vor fi admise ca poliţiste şi dacă au 2 metri de elastic la budigăi. 3. Proba de perspicacitate, cea în care trebuie să bage figurinele în găurile potrivite, va fi înlocuită cu proba de forţă.
08 Noiembrie 2017, 10:03
Santa Florica: Judecătoarea Florica Roman i-ar fi acordat lui Iepu' despăgubiri de un milion de euro!
Bihorel
De când cu ancheta procurorilor DNA, care au acuzat-o că s-ar fi vândut pe un ceas cu cuc, pentru ca în final tot ei să-şi retragă acuzele, judecătoarea Florica Roman de la Curtea de Apel Oradea a devenit sensibilă la cererile justiţiabililor căzuţi victime ale sistemului judiciar. Chiar prea sensibilă, după cum o arată dosarul în care a fost pusă să stabilească despăgubirile pentru Nicolae Oros, zis Iepu’, ţinut 13 luni după gratii şi judecat 6 ani sub acuza de ucidere a taximetristului Bajkan Peter, faptă pentru care în final a fost achitat.
08 Noiembrie 2017, 08:55
Directorul Porodică: Adjunctul Direcţiei Patrimoniu din Primăria Oradea a fost reclamat la Poliţie
Bihorel
Legumicultura a devenit o afacere riscantă. Ştii ce plantezi, dar nu ştii ce iese la sfârşit! De luna trecută, angajaţii Primăriei Oradea fac potecă la Poliţie, convocaţi de ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice pentru a spune ce ştiu despre afacerile cu legume şi fructe ale şefului adjunct al Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Cristian Norocel Popescu, cercetat pentru abuz în serviciu.
07 Noiembrie 2017, 08:55
Abilitare cu plagiat: Doctorița Daina vrea să coordoneze doctorate folosindu-se de lucrarea furată de (la) Bodog
Bihorel
Revenită la muncă după concediul în care s-a refugiat imediat ce s-a aflat că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, i-a plagiat una dintre cărţi, dar i-a furnizat un alibi declarând în scris că de fapt ea s-ar fi inspirat din nişte notiţe ale acestuia, doctoriţa Lucia Daina, director medical la Spitalul Judeţean şi conferenţiar la Facultatea de Medicină, refuză orice discuţie pe această temă.
06 Noiembrie 2017, 10:00
Retrospectiva săptămânii prin ochii lui Bihorel: Ciomârtanul explică de ce n-au ieşit românii la protestul pentru autostradă
Bihorel
Bihorel comentează evenimentele săptămânii trecute: Şi a fost marea cursă ciclistă pentru Autostrada Transilvaniei. Ciomârtanul era puţin dezamăgit. "Am vrut să atragem atenţia politrucilor că e inadmisibil să lăsăm autostrada să se degradeze, numai pentru ca guvernanţii să bage banii în asistaţi". "De ce crezi că au ieşit aşa de puţini la protest?". "Păi, românii aşteaptă să venim noi, ungurii, cu autostrada până la graniţă, ca să poată pleca mai repede din ţară".
06 Noiembrie 2017, 08:02
Alesul lui Mang: Cum a ajuns PSD-istul Felix Cozma director la ADI Ecolect
Bihorel
Poate nu ştiaţi, dar la structurile controlate de Consiliul Judeţean Bihor, cum sunt agenţiile de dezvoltare intercomunitară, directorii nu sunt numiţi prin concurs, ci prin... alegeri. Evident, însă, candidaţii trebuie să aibă carnet de partid, fie roşu-PSD, fie verde-UDMR.
05 Noiembrie 2017, 10:06
Dacă tăcea, neînjurat era! Ce urări a primit Mang de la „fanii” de pe Facebook
Bihorel
Şeful PSD Bihor, Ioan Mang, a ratat săptămâna trecută o nouă ocazie să tacă. După vizita ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, la barajul Leşu, care zace golit de cinci ani în aşteptarea unor lucrări de reparaţii mereu promise şi niciodată făcute, Mang a postat pe pagina sa de Facebook fotografii făcute în timpul excursiei, alături de o nouă promisiune fermă că vor începe lucrările.
04 Noiembrie 2017, 12:10
Tare în parcare: Studenţii care vor abonamente de parcare pot să-şi pună pofta-n cui
Bihorel
Şefu-i şef şi-n şanţ! Studenţii Universităţii Oradea au constatat cu surpriză că la atribuirea abonamentelor pentru locurile de parcare, oricum insuficiente, din campusul universitar au prioritate şefii şi şefuţii. Primul criteriu de departajare este funcţia solicitantului, acesta având prioritate dacă este reprezentant al studenţilor într-un for decizional cum ar fi Senatul sau diferite consilii, comisii sau comitete.
03 Noiembrie 2017, 09:31
Piaţă fără căutare: De ce nu se înghesuie constructorii la ridicarea noii pieţe de vechituri din Oradea
Bihorel
Ocska Piac nu are căutare. La cea de a doua licitaţie organizată în octombrie de Administraţia Domeniului Public pentru construirea unei pieţe peste drum de cartierul Europa, pentru a se strămuta aici piaţa Obor, s-a prezentat o singură asociere de firme, condusă de Trameco. Firma a concurat, fără competitori, şi la licitaţia din august, care a fost însă anulată pentru că s-a ofertat un preţ peste cel estimat de beneficiar. 
02 Noiembrie 2017, 08:51
Sula şi Prefectura: Instituţia Prefectului Bihor, corigentă la relaţiile cu cetăţenii
Bihorel
Bihorel a făcut un mic experiment, la capătul căruia poate da lumii o veste deloc plăcută: dacă e să vă bazaţi pe serviciile Prefecturii Bihor, mai bine vă luaţi gândul! La o cerere de acum un an, prin care i se solicita, cu argumente, să nu dea aviz de legalitate Regulamentului de publicitate al Primăriei Oradea, plin de prevederi dictatoriale "a la Bolojan", Instituţia Prefectului n-a catadicsit să răspundă nimic concret, astfel că nu-i de mirare că, de curând, municipalitatea a "updatat" regulamentul cu pricina, făcându-l şi mai restrictiv.
01 Noiembrie 2017, 09:35
Kitsch a la PSD: Lecţie de prost gust la sediul PSD Oradea
Bihorel
Deşi se supără când sunt acuzaţi că au mentalităţi învechite, ce amintesc de vremurile de dinainte de 1989, pesediştii bihoreni nu se dezmint. Joia trecută, la inaugurarea cabinetului parlamentar al proaspătului deputat Dumitru Gherman, în anticamera biroului, care este de fapt sediul PSD Oradea din Piaţa 1 Decembrie nr. 4-6, trona, pe mijlocul mesei centrale, o kitschoasă vază cu un aranjament verde de plastic.
31 Octombrie 2017, 08:51
Diva pădurilor: Șefa de la Garda Forestieră Oradea i-a dat gata pe masculi la inaugurarea sediului
Bihorel
La inaugurarea noului sediu al Gărzii Forestiere Oradea, petrecută vinerea trecută în prezenţa ministrului Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, atenţia publicului a fost deturnată de la ditamai vila reconvertită în sediu de instituţie publică la şefa Gărzii, sătmăreanca Maria Antal.
30 Octombrie 2017, 08:50
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Bolovan simplifică legile exproprierii cu… buldozerul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Ca șef peste municipiile țării, Bolovan propune simplificarea legilor exproprierii. „Până să facem un drum trebuie să așteptăm cinci ani pentru o sentință judecătorească”. „Și care ar fi soluția optimă?”. „Eu aș băga instant buldozerul în casele ce ne stau în drum. Unii zic că, totuși, ar trebui să așteptăm să iasă oamenii dinăuntru”...
30 Octombrie 2017, 08:18
Inculpaţi ofertaţi: Angajaţii protestatari de la OTL au primit oferte de locuri de muncă de la… Selina!
Bihorel
O veche zicală populară spune că "orice şut în fund este un pas înainte". Ameninţaţi cu concedierea după protestul eşuat de săptămâna trecută, şoferii şi vatmanii de la OTL convocaţi vinerea trecută în faţa instanţei, într-un proces în care societatea le cere să acopere pierderile din perioada "grevei spontane", au avut parte de o surpriză. Urât prevestitoare!
29 Octombrie 2017, 12:34
Bihorel: Ce vaccin foloseşte Bodog?
Bihorel
O poză a făcut înconjurul mapamondului, de la Oşorhei până la secţia de Brancardiologie a Facultăţii de Medicină Sorbonica. În ea se vede cum domnul ministru Florian Bodog, proaspăt demascat ca plagiator, se vaccinează. Întrebarea care se pune este împotriva a ce se vaccinează domnul ministru?
27 Octombrie 2017, 14:59
Cadou de la soţ: Cum a ajuns Goodwill Consulting să facă concurență neloială firmelor orădene
Bihorel
Administraţia Cetăţii Oradea nu ştie nici câte prune are în straiţă. Deşi spaţiile amenajate din fonduri europene în corpul C au fost puse cu titlu gratuit doar la dispoziţia organizaţiilor patronale, aici au început, încet-încet, să se instaleze ditamai companiile. Firma de consultanţă Goodwill Consulting din Cluj şi-a deschis la începutul lunii octombrie un punct de informare în sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Româno-Maghiare Carpatia.
27 Octombrie 2017, 09:02
Laudă PSD-ului: O secretară de stat în Ministerul Educaţiei i-a felicitat pe PSD-işti pentru… frumuseţea Oradiei
Bihorel
Moment pe jumătate jenant, pe jumătate amuzant vinerea trecută, când ministrul Educaţiei, Liviu Marian Pop, s-a aflat la Oradea pentru a se întâlni cu inspectori şcolari şi directori de şcoli din 13 judeţe ca să dezbată proiectul viitoarei Legi a Manualului Şcolar – proiect pe care, în paranteză fie spus, participanţii nu-l primiseră – şi de modificare a Legii Educaţiei Naţionale.
26 Octombrie 2017, 08:51
Se lasă rău! Liderul formaţiei Celelalte Cuvinte, Călin Pop, 'dedicaţie' specială pentru critici
Bihorel
Rockerul Călin Pop, liderul şi solistul uneia dintre puţinele trupe serioase din România, Celelalte Cuvinte, a făcut o dedicaţie specială pentru cei care nu-l înghit. Săptămâna trecută, pe contul său personal de Facebook, pletosul a postat o fotografie în care apare el, cu chitara în mână, cu pletele în vânt şi arătând "semnul păcii", după cum i se mai spune, popular, degetului mijlociu ridicat.
25 Octombrie 2017, 08:48
Telefonul, bată-l vina: Primarul din Drăgăneşti a făcut accident cu maşina de serviciu
Bihorel
Primarul comunei Drăgăneşti, Adrian Banda, se declară un om norocos. Iar Bihorel îi dă dreptate, căci nu oricine scapă fără nicio zgârietură dintr-un accident rutier precum cel în care edilul a făcut praf maşina Primăriei. S-a întâmplat pe 11 octombrie, când Banda se întorcea spre casă după un drum la Oradea, şofând cu telefonul la ureche, aşa cum a învăţat din Codul Rutier.
24 Octombrie 2017, 08:51
Vot cu conotaţii sexuale: Secretara județului, Carmen Soltănel, s-a luptat să scoată prevederile „creștine” dintr-un proiect al CJ
Bihorel
Secretarul judeţului, Carmen Soltănel, s-a întors în formă maximă din concediu şi îşi caută de lucru, chiar şi unde nu are... În şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean de marţea trecută, când aleşii se pregăteau să voteze modificări în modelul contractului pe care CJ Bihor urmează să-l semneze cu Parohia Greco-Catolică Beiuş pentru a lua în chirie un teren în Stâna de Vale, pe care se va ridica un centru de prim-ajutor în zona montană, Soltănel a intervenit în forţă.
23 Octombrie 2017, 08:54
Retrospectiva săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Şeful Termoficare a stat trei zile în genunchi să se roage să nu vină gerul
Bihorel
Cum arată evenimentele săptămânii, prin ochii lui Bihorel: Şeful de la Termoficare, la Ortopedie. "Ceva accident?". "Nimic grav, am apă la genunchi".
23 Octombrie 2017, 08:08
 < Pagina precedentă 1 2 3 4 5 6 Pagina următoare > 

FOTO BIHOREANUL

 • Cina Porcului, în Cetatea Oradea (GALERIE FOTO)
 • Ne enervează: Indicatoarele de parcare din Piaţa Cetăţii se bat cap în cap (FOTO)
 • Curtea de Apel Oradea: Doctoriţa Călinescu trebuie să plătească 80.000 euro părinţilor Patriciei (FOTO)
 • Răsturnare de situaţie: Doctoriţa Georgeta Călinescu, condamnată la închisoare cu suspendare pentru moartea Patriciei Aktaa (FOTO)
 • „Orbi”: Bloggeriţa Petronela Rotar şi-a lansat la Oradea cea mai vândută carte românească din 2017 (FOTO)
 • De ce au sunat sirenele pe Şoseaua Borşului: 30 de muncitori, 'salvaţi' de pompieri, într-un exerciţiu de amploare al ISU Crişana (FOTO / VIDEO)
 • Ştefan Hruşcă a colindat la ERA Park în faţa a mii de orădeni (FOTO / VIDEO)
 • Sandu Lungu, întâmpinat cu aplauze de elevii Colegiului 'Mihai Eminescu' (FOTO)
 • Ocoliţi! Lucrările la reţelele de termoficare îngreunează traficul auto de pe strada Oneştilor (FOTO)
 • Catedrala Sf. Nicolae, plină de credincioşi: Şase episcopi şi doi arhiepiscopi au oficiat o Liturghie Arhierească la sărbătoarea seminarului greco-catolic din Oradea (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON