URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 24 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Mai exact, ce poți păți dacă mergi la Poșta Mare din Oradea? Pentru că impresionanta clădire intrase deja de câțiva ani în auto-demolare, un coleg a avut curiozitatea să vadă dacă acolo nu cumva sălășluiesc mai multe lighioane decât la Grădina Zoologică. Evident că imobilul era deja nepotrivit pentru cerințele secolului XXI, singurul beneficiu pe care îl aducea orădenilor fiind că managerii din București, în loc să facă renovarea, preferau să achite Primăriei Oradea, anual, supraimpozitarea de 500%.
Zic şi eu
Adrian Cris
Unul dintre cele mai scumpe și importante proiecte de infrastructură ale României (2 miliarde euro), cel pentru electrificarea și reabilitarea căii ferate Cluj Napoca - Episcopia Bihor (166,5 km), cu finanțarea asigurată din PNRR, nu va fi finalizat la termen.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum priviți decizia BEC și CCR de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu mai bine de doi ani, la finalul anului 2022 a fost adoptă o lege pentru instituirea unui sistem de monitorizare a traficului rutier, denumit e-Sigur, prin implementarea căruia se urmărește reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi cu 50% a numărului persoanelor grav rănite în accidente.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Martie 2024, 09:00

Taxare cu luxare: Ordonanța privind „taxa de lux” e vorbă-n vânt, pentru că nu poate fi aplicată

Taxare cu luxare: Ordonanța privind „taxa de lux” e vorbă-n vânt, pentru că nu poate fi aplicată Sursa foto: Pixabay
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cum nu au soluţii pentru sprijinirea românului mediu, guvernanţii au decis ca de la 1 ianuarie să îl suprataxeze pe contribuabilul bogat, pe considerentul că primul se va simţi mai bine şi vor veni mai mulţi bani la buget.

Ordonanţa referitoare la "taxa de lux", care suprataxează cu 0,3% proprietăţile imobiliare a căror valoare depăşeşte 2,5 milioane lei (echivalentul a 500.000 euro) şi autovehiculele cu valoare de peste 375.000 lei (75.000 euro), este însă doar o mişcare populistă. 

Bihorel a descoperit că în cazul imobilelor cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt reevaluate tot la 5 ani, ca în cazul sediilor de firmă, valoarea acestora este greu de stabilit de către Fisc, iar în cazul maşinilor este de-a dreptul imposibil.

Spre exemplu, în Oradea, sunt înmatriculate pe firme, printre altele, 2 Rolls Royce, 5 Ferarri, 5 Bentley şi 61 de Tesla, iar pe persoane fizice 3 Rolls Royce, 3 Ferarri, 1 Lamborghini şi 44 Tesla care, în funcţie de echipare, ar putea atinge pragul valoric. Nu ştie, însă, nimeni dacă aceste maşini se încadrează la "taxa de lux".

În plus, Primăria Oradea le cere doar de anul acesta proprietarilor să declare valoarea maşinilor, acestea fiind taxate după cilindree.

Pe de altă parte, deşi angajaţii municipalităţii completează valoarea maşinii în softul lor, la transferul lunar de date, suma nu se mai regăseşte în programul Finanţelor naţionale, care, cu totul întâmplător, nu are rubrică distinctă pentru valoarea autoturismului.

Aşa că bugetul este cam luxat...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Taxa pe sărăcie, nu pe hoție
În România se aplică doar taxa pe sărăcie. E legală, o spune chiar CCR-ul.
Postat 21 Martie 2024, 09:47 de PureStupidity
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5937 RON
  • 1 EUR = 4.977 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON