URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 28 APRILIE 2017
Ediția tipărită
Părerea noastră
Folclor de Bihor
Înainte de Revoluţie intra la facultate cam 5% din populaţie. Mai exista o categorie de oameni bine calificaţi, o masă de necalificaţi şi una de agricultori. Acum cam tot 5% fac o facultate pe bune, în timp ce marea masă care a reuşit să pună mâna pe diplome nu se jenează că pe ele scrie Vadu Crişului.
Zic şi eu
Joia trecută, la a 98-a aniversare a intrării în Oradea a trupelor generalului Traian Moşoiu pe 20 aprilie 1919, dată de la care, cu excepţia ocupaţiei horthiste, oraşul a rămas în administrare românească, provocarea zilei se prefigura arborarea steagului Transilvaniei, albastru-roşu-galben, la biroul eurodeputatului Laszlo Tokes.
Cum a fost?
Românii şi ungurii (doar unii dintre ei, din fericire) au deseori minte şi comportament de galerie de fotbal pentru care, în afară de propria echipă, nu mai există nimic. Politicienii cunosc această situaţie, ba mai mult, o întreţin şi o exploatează ori de câte ori interesul personal sau de partid o cere.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce notă daţi portalului www.eBihoreanul.ro?De stiut
Avocatul Bihoreanului
Pe site-ul Ministerului pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat a fost publicat proiectul legii prevenţiei, orice persoană interesată putând face propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect până la data de 1 mai 2017.
Bihoreanul la medic
În ţările dezvoltate, cancerul colorectal reprezintă a 2-a cauză de deces prin cancer, după cel pulmonar. Cauzele bolii sunt necunoscute, dar factorii de mediu sunt tot mai des încriminaţi, afecţiunea apărând mai des la populaţia cu standard de viaţă mai ridicat din zonele urbane
Psihologul Bihoreanului
Populaţia Oradiei este alcătuită în proporţie de 25% din maghiari. Ceea ce presupune existenţa cuplurilor maghiaro-române şi a copiilor născuţi în familii în care se vorbeşte atât româna, cât şi maghiara. Câţiva psihologi de la Universitatea din Washington au dezvăluit într-un studiu recent faptul că acei copii care au crescut în familii bilingve nu doar că deprind limbi noi mai uşor decât ceilalţi, dar au şi un avantaj cognitiv faţă de alţi copii de vârsta lor.
Bihoreanul tipărit
Dornică să se răzbune pe fostul iubit, dar greşind adresa, o piţipoancă a mâzgălit cu vopsea faţada unei alte case, poliţiştii ţinând dosarul la dospit de aproape un an. Deşi tânăra şi un taximetrist care i-a fost complice au fost înregistraţi de camerele de supraveghere montate de Primărie, poliţiştii din Sîntandrei au încadrat dosarul în categoria celor cu... "autori necunoscuţi".
Plictis la minim
Centrul Cultural Posticum va găzdui, pe 29 aprilie, un concert susținut de András Dés Trio, al cărui lider a interpretat pe scene de renume mondial precum Carnegie Hall şi Covent Garden. În Oradea va apărea cu propriul trio, care are ca membri pe Márton Fenyvesi (chitară) şi István Tóth (chitară). Trioul va interpreta piese din albumul Gardening, album centrat pe tematica celor patru elemente antice, apa, pământul, focul şi vântul.
23 Aprilie 2017, 15:29
Bihor
Nu doar motocicliştii au deschis sâmbătă sezonul 2017, ci şi bicicliştii. Cam 300 de orădeni au pedalat la prima ediţie Critical Mass din acest an. Aşa cum se întâmplă la fiecare marş organizat de Asociaţia Pro Bikers, în faţa Primăriei toţi participanţii şi-au ridicat biţele deasupra capului, ca să arate că în Oradea există o comunitate de biciclişti şi că aceştia au nevoie de piste.
22 Aprilie 2017, 21:40
Bihor
Studenţi din opt centre universitare din România au venit la Oradea în acest weekend, la a şaptea ediţie a concursului Robot Challenge, pentru a arăta ce roboţi ştiu să facă. Vedeta concursului este un robot umanoid, construit de tinerii din Alba Iulia.
22 Aprilie 2017, 18:26
Plictis la minim
La apelul a trei cluburi de profil, aproape 200 de motociclişti au mărşăluit sâmbătă prin Oradea, deschizând astfel sezonul moto 2017. Mesajul pe care au dorit ei să-l transmită tuturor şoferilor, dar şi altor tovarăşi de-ai lor, a fost că în trafic este nevoie de respect.
Plictis la minim
Piaţa Unirii a fost ocupată sâmbătă de nişte bijuterii pe patru roţi. Proprietarii de maşini retro le-au expus în centrul oraşului, ca toţi curioşii să le poată admira. Printre vedetele expoziţiei s-au numărat câteva Dacii, un Rolls Royce din 1969, dar şi o camionetă Gaz 51 Molotov din 1956, care a cărat de toate la fostul CAP din Mădăras.
22 Aprilie 2017, 12:20
Plictis la minim
Interpreta Alexandra Uşurelu, o tânără artistă indie, ajunge din nou pe 27 aprilie la Oradea în cadrul turneului "Am să fiu eu casa ta". Alexandra Uşurelu s-a remarcat şi datorită colaborării ei cu Mircea Vintilă pentru melodia "Ceva se întâmplă cu noi".
21 Aprilie 2017, 14:59
Bihor
Desfăşurate pe lapoviţă, festivităţile organizate joi de municipalitate cu ocazia împlinirii a 98 de ani de la eliberarea Oradiei de către trupele conduse de generalul Traian Moşoiu şi instaurarea administraţiei româneşti s-au desfăşurat în faţa unui auditoriu mult mai restrâns decât în anii anteriori. De la eveniment au lipsit cu desăvârşire reprezentanţii comunităţii maghiare, pentru care momentul istoric nu reprezintă motiv de bucurie.
20 Aprilie 2017, 16:00
Magazin
Un meci de tenis de la turneul challenger de la Sarasota, din Florida, a fost întrerupt de mai multe ori din cauza unei partide gălăgioase de sex, care avea loc într-un apartament din apropierea terenului de joc.
19 Aprilie 2017, 13:38
Bihor
Sâmbăta de dinaintea Paştelui s-a lăsat cu motoare turate la maxim, cu drifturi, expoziţii de maşini tuningate şi concursuri de îndemânare la Marghita.
17 Aprilie 2017, 14:16
Bihor
De mai bine de o oră au avut nevoie, duminică, pompierii orădeni pentru a stinge un incendiu puternic izbucnit la un depozit de materiale de construcții și material lemnos de pe strada Ogorului, din spatele fostului CET II. Paguba societății este însemnată: au ars în întregime o hală de 400 mp, material lemnos și utilaje.
Magazin
Fostul fotbalist orădean Mihai Neşu nu şi-a pierdut speranţa şi nici pofta de viaţă. De Paşte, "Bichonul" a transmis un mesaj video emoţionant în care le mulţumeşte tuturor pentru ajutor, îndemnându-i, totodată, să sprijine copiii cu dizabilităţi în cadrul campaniei "Dăruieşte speranţă".
16 Aprilie 2017, 15:51
Magazin
Trupele speciale ale Jandarmeriei Române s-au lăudat pe Facebook cu o misiune "grea" pe care au avut-o. Mascaţii înarmaţi au dus un coş cu ouă încondeiate la Muzeul Satului din Bucureşti, ineditul clip video fiind modul în care Jandarmeria le urează românilor să aibă parte de un Paşte fericit.
14 Aprilie 2017, 15:13
Bihor
O aeronavă de tip Boeing 737-500 a companiei Blue Air a aterizat, joi după amiază, pe pista Aeroportului Internaţional din Oradea, marcând deschiderea rutei de Torino, cu prelungire la Roma, Napoli şi Catania. Dându-şi seama, probabil, că data trecută au exagerat cu recitalul folcloric ţinut pe pistă, autorităţile i-au aşteptat pe primii pasageri de Torino fără show-uri, doar urându-le "Bun venit în Oradea!" şi înmânându-le câte un ou roşu din turtă dulce.
13 Aprilie 2017, 17:57
Bihor
Sute de orădeni au luat parte, marţi seară, la procesiunea "Drumul Crucii", reprezentând Patimile lui Iisus şi drumul pe care acesta l-a parcurs până pe muntele Golgota, unde a fost răstignit. Scenele au fost deosebit de violente, personajul care îl interpretează pe Hristos fiind târât de soldaţii romani, biciuit şi bătut zdravăn, astfel încât vopseaua roşie de pe caldarâm părea sânge adevărat.
Magazin
Luptătorul orădean Sandu Lungu merge mai departe la emisiunea concurs "Uite cine dansează", de la Pro TV. Muntele Bihorului a scăpat, luni seară, de duel, păşind fără probleme în următoarea etapă a concursului şi dovedind că este unul dintre cei mai populari concurenţi. "Din punctul meu de vedere tu eşti vedeta care a depăşit cel mai mare obstacol posibil în emisiunea asta", i-a spus juratul Mihai Petre.
11 Aprilie 2017, 08:40
Actual
Cel puţin 36 de persoane au murit şi alte 60 au fost rănite în urma a două atentate cu bombă petrecute duminică, în două biserici din Egipt, în timpul slujbei de Florii. Ambele atacuri au fost revendicate de reţeaua teroristă Stat Islamic.
09 Aprilie 2017, 17:01
Bihor
Echipaţi bine, ca de vreme rece, părinţi şi copii s-au dus, sâmbătă, în Piaţa Unirii, la Târgul de Paşte, unde cei mici s-au distrat teribil în micul parc de jocuri populare, din lemn, amenajat acolo. Ajutaţi şi îndrumaţi de părinţi şi organizatori, copiii au încercat popicele gigant şi s-au dat pe căluţi şi butoaie din lemn.
Bihor
Europarlamentarul PSD Emilian Pavel a făcut un apel, din plenul Parlamentului European, către Primăria Oradea, cerând executivului municipiului să investească în dotări în Universitate, astfel încât oraşul să devină un nou hub IT al României. Dincolo de discursuri în Strasbourg şi comunicate de presă, Pavel n-a iniţiat, însă, niciun demers concret.
07 Aprilie 2017, 16:02
Bihor
Prima ediţie a Târgului de Paşte a fost deschisă, vineri, în Piaţa Unirii, unde au fost amenajate mai multe căsuţe din lemn cu produse tradiţionale şi handmade, precum şi altele cu mâncăruri. De asemenea, piaţa centrală a fost împodobită cu decoruri gigant ce reprezintă ciupercuţe, ouă vopsite, căsuţe şi iepuraşi, iar într-o zonă special amenajată au fost aduse animale de la Grădina Zoologică.
Plictis la minim
Cunoscuta formaţie ungurească Omega, care împlineşte 55 de ani de activitate, va concerta, în iunie, pentru prima oară la Oradea, în cadrul Zilelor Sfântului Ladislau. Anunţul a fost făcut joi în Cetate de organizatori, surpriza conferinţei fiind prezenţa solistului formaţiei, Kóbor János, care a anunţat că show-ul va fi unul aniversar, care va dura două ore.
06 Aprilie 2017, 19:00
Plictis la minim
Cu o voce matură de operă, tânăra Laura Bretan, în vârstă de doar 14 ani, a câştigat emisiunea "Românii au talent" şi, apoi, a ajuns chiar în finala "America’s got talent", reuşind să-i impresioneze pe americani cu talentul său. Pe 5 mai, Laura Bretan este una dintre invitatele spectacolului City Opera ce va avea în curtea palatului princiar din Cetatea Oradea.
05 Aprilie 2017, 12:25
Magazin
Momente de panică pentru un poliţist! Aflat în tura de noapte, acesta s-a speriat teribil... de un şoarece care rătăcea pe holurile secţiei. Întâmplarea, surprinsă de camerele de filmat ale secţiei, a devenit virală pe internet. Vezi cum a reacționat!
04 Aprilie 2017, 19:00
Bihor
O casă din satul bihorean Cadea a fost distrusă, luni, într-un incediu pornit din cauza unui coş de fum deteriorat. Pompierii din Săcuieni s-au luptat cu flăcările mai bine de două ore şi jumătate, dar au reuşit doar să scoată din casă butelia, înainte să explodeze, şi să salveze câteva aparate electrocasnice.
04 Aprilie 2017, 12:23
Bihor
Câteva sute de copii orădeni, unii de doar câţiva anişori, au căscat ochii şi guriţele la demonstraţiile date de jandarmi, luni la prânz, în Parcul 1 Decembrie, de Ziua Jandarmeriei Române. Micuţii nu s-au speriat de focurile trase în aer, de bătăile cu câini ori de mascaţi, ba chiar au aplaudat intens. La detensionarea atmosferei a ajutat şi muzica aleasă de jandarmii bihoreni, care şi-au făcut demonstraţiile pe piesa "Străzile" a celor de la BUG Mafia, care anunţa că pe platoul din parc sunt, de fapt... băieţii buni.
03 Aprilie 2017, 15:27
Bihor
Panică, duminică dimineaţă, pe strada Iza din Oradea, unde un apartament dintr-un bloc cu patru etaje a luat foc şi toţi locatarii au trebuit evacuaţi. Pompierii au stins incendiul în aproximativ 40 de minute, dar din nefericire nu l-au mai putut salva pe proprietar, un bărbat în vârstă de 60 de ani, găsit carbonizat în locuinţă.
03 Aprilie 2017, 13:12
Magazin
O lume întreagă râde de bustul lui Cristiano Ronaldo, dezvelit în ziua în care Aeroportul Internațional din Madeira a primit numele jucătorului portughez. Cea mai dură glumă făcută la adresa starului de la Real Madrid este un clip video în care Cristiano a fost desfigurat, ca să semene cu statuia.
01 Aprilie 2017, 17:00
Actual
Un gest făcut de Prinţul Charles în ultima zi a vizitei sale în România face înconjurul lumii. În timp ce se afla în vizită în centrul vechi al oraşului, prinţul Charles a zărit în mulţime fiul unui prieten apropiat, aşa că nu a ezitat şi l-a luat în braţe.
01 Aprilie 2017, 14:01
Bihor
Csuzi Istvan părăseşte societatea de transport public din Oradea, pe care a condus-o mai bine de 8 ani, după ce a primit postul de director al companiei de transport din Abu Dhabi, unde va manageria un parc cu 600 de autobuze. Anunţul a fost făcut, vineri dimineaţă, într-o conferinţă de presă susţinută alături de primarul Ilie Bolojan, care i-a mulţumit pentru îmbunătăţirea sistemului de transport din oraş şi a anunţat că OTL va fi condusă, ca interimar, de directorul tehnic Viorel Mircea Pop.
31 Martie 2017, 12:22
Oradea noastră
Holul Bibliotecii Universităţii din Oradea găzduieşte până la finalul lunii mai o expoziţie inedită. Arheologii care au lucrat în urmă cu doi ani pe şantierul Pieţei Unirii au expus aici obiectele găsite în subteranele zonei centrale.
29 Martie 2017, 13:39
 1 2 3 4 5 Pagina următoare > 
FOTO BIHOREANUL
TIMP LIBER
CURS VALUTAR
  • 1 USD = 4.1565 RON
  • 1 EUR = 4.5289 RON
  • 1 HUF = 0.0145 RON