URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
20 Octombrie 2013, 17:50

Vrăjeală ca la carte: Pensionarii orădeni sunt momiţi, cu mesaje colorate dar înşelătoare, să cumpere cărţi scumpe

Vrăjeală ca la carte: Pensionarii orădeni sunt momiţi, cu mesaje colorate dar înşelătoare, să cumpere cărţi scumpe IDENTICE. Deşi dau iluzia că ascund coduri unice posibil câştigătoare, cupoanele distribuite pensionarilor de Reader's Digest au, toate, acelaşi cod. Operatorii liniei telefonice la care posesorii sunt îndemnaţi să sune confirmă, fireşte: tichetul e câştigător. Deşi nu-i...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De câteva săptămâni, sute, poate mii de pensionari se şi văd bogaţi peste noapte: au aflat că, fără să mişte un deget, sunt la un pas să capete o maşină de lux ori un premiu uriaş în bani.

Cu toţii au primit acasă nişte cupoane de la editura Reader's Digest prin care sunt îndemnaţi să se înscrie la o tombolă pentru a pune mâna pe premii, dar când sună la numărul indicat ca să-şi "confirme" tichetul câştigător, bătrânii află că trebuie să comande întâi nişte cărţi scumpe. Abia apoi vor da marea lovitură!

Câştigători cu toţii

Toată luna septembrie, o sumedenie de pensionari orădeni s-au trezit că, pe lângă cupoanele de pensie şi facturile la utilităţi, primesc de la poştaşi şi un fel de carte poştală specială. Pe aceasta, alături de fotografia unui autoturism de lux cu numărul B-1-ERD, scrie cu litere de-o şchioapă că "acest card ascunde secretul câştigării unui Volkswagen Tiguan şi a 200.000 RON". Mesajul este semnat de o anume Irina Popa, care se recomandă drept "managerul concursului", iar în partea de jos a tichetului figurează un îndemn: "Grăbiţi-vă, premiile vor fi acordate în termen de 72 de ore de la desemnarea câştigătorilor!".

Pe verso, cuponul are o zonă răzuibilă din care posesorul află "informaţia ascunsă" care îi poate aduce "cea mai bună maşină pe care am oferit-o vreodată ca premiu şi 200.000 RON", şi anume un "cod maşină", mereu acelaşi, B-1-ERD, ca şi cum ar fi numărul de înmatriculare al maşinii, plus un aşa numit "cod personal de identificare", şi acesta identic pe toate cupoanele: U9FS30. Cum codul de pe reversul tichetelor este, pe toate, acelaşi număr de înmatriculare, sigur că oricine se bucură că, gata, a câştigat! Aşa că urmează instrucţiunile precizate pe cupon şi sună la numărul de telefon indicat (021.5291570) pentru a confirma "câştigul", comunicând "codul personal de identificare".

"Aceste două informaţii sunt tot ce aveţi nevoie pentru a putea câştiga!", scrie pe tichet, "citând"  regulamentul concursului organizat de firma Tarsago România, disponibil integral, "în mod gratuit", oricărui solicitant care trimite o scrisoare la adresa poştală de asemenea menţionată pe tichet. Asta în epoca internetului de mare viteză!

Cu condiţii

BIHOREANUL a intrat în posesia mai multor tichete primite de pensionarii orădeni şi a constatat că, în zona răzuibilă, toate codurile sunt identice, inclusiv cele "personale de identificare". Aşa că nu-i de mirare că fiecare pensionar care a primit tichetul a avut toate motivele să se creadă câştigător şi să sune la numărul de telefon indicat. "Am sunat şi, după ce m-au ţinut la telefon vreo 10 minute, am aflat că trebuie să comand o carte de 69 lei ca să fiu înscrisă în concursul propriu-zis", povesteşte o bătrânică. Neîncrezătoare, a refuzat să comande cartea, aşa că a aflat că şansele ei de a câştiga au dispărut cu totul!

La fel a păţit şi BIHOREANUL când a sunat la numărul înscris pe cupon. Punând mai multe întrebări, reporterul a aflat că extragerile tombolelor vor avea loc în ianuarie (pentru maşină) şi în iulie 2014 (pentru bani), organizator fiind editura americană Reader's Digest, celebră pentru pliantele promoţionale stufoase pe care le trimite oamenilor fără ca aceştia să le fi solicitat.

De altfel, o simplă căutare pe internet cu numele editurii arată că an de an editura organizează concursuri cu premii super-atractive, dar de fiecare dată condiţia înscrierii este achiziţionarea unor cărţi scumpe şi prea puţin utile. Nu puţini păţiţi care au comandat cărţile crezând că aşa vor câştiga premii descriu concursurile ca fiind de fapt nişte escrocherii menite doar să prostească naivii să cumpere produsele editurii.

Dacă şi cu parcă...

În ciuda insistenţelor reporterului, organizatorii concursului nu au precizat nici câte tichete au împărţit în Bihor ori în alte judeţe, nici dacă ele au fost destinate special pensionarilor, o categorie uşor de manipulat.

Cert e că nici povestea cu tombola nu este sinceră, tichetul nepomenind nimic despre condiţiile de participare. Singura firmă care este menţionată pe faţa cuponului, pentru a da credibilitate afacerii, este dealerul auto D&C Oradea, care însă se delimitează de orice posibilă şarlatanie. "Campania este organizată de Reader's Digest, noi doar am furniza autoturismul. În urma extragerii la sorţi, dacă persoana câştigătoare optează pentru maşină şi nu pentru echivalentul în bani, maşina va fi achiziţionată de la noi de către Reader's Digest", spun reprezentanţii D&C Oradea.

Cert e că, vrăjiţi de premii, de faptul că deţin, ei şi numai ei, un tichet cu coduri câştigătoare, dar şi de vorbele convingătoare ale operatorilor, pensionarii pot lua plasă uşor, comandând cărţi în speranţa că într-o zi vor fi chemaţi să-şi ridice maşina ori banii. Numai cei cu capul pe umeri realizează că orice e prea frumos ca să fie adevărat nici nu este...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ancheta pe bancheta
demersul vostru jurnalistic se opreste abrupt. nu ati rezolvat nimic. nici macar o intrebare spre protectia consumatorului, politie, etc. reader digest merge bine de 20 de ani, sunt acoperiti perfect.
Postat 20 Octombrie 2013, 20:53 de costel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON