URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Februarie 2022, 14:51

Un tânăr din Bihor va povesti, la Muzeul Ţării Crişurilor, cum a creat cojoace tradiţionale în propriul atelier

Un tânăr din Bihor va povesti, la Muzeul Ţării Crişurilor, cum a creat cojoace tradiţionale în propriul atelier (Sursa foto: Facebook - Razvan Fericean)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pasionaţii de etnografie şi tradiţie sunt invitaţi joi seară la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, unde un tânăr de 21 de ani va povesti cum a creat cojoace tradiţionale bihorene în propriul atelier.

Va fi, de fapt, o seară muzeală cu tema "Cojocul de Tinca, o călătorie etnografică", după cum arată un comunicat transmis de MȚC.

În timpul evenimentului, muzeograful Simona Ioana Bala, care lucrează în cadrul secţiei de Etnografie a MŢC, va prezenta elementele distinctive şi detaliile cojocului de Tinca sau a „cojocului de bumbălaci”, cum i se mai spune.

În aceeaşi seară va vorbi şi Răzvan Fericean, un tânăr bihorean care creează cojoace în propriul atelier.

În vârstă de 21 de ani, Răzvan este pasionat de arta populară şi a reuşit să creeze mai multe astfel de piese vestimentare: trei cojoace cohăneşti femeieşti, unul bărbătesc, un cojoc binşenesc bărbătesc, un cojoc fetesc din zona Beiuşului, un cojoc cu bumbălaci, un suman de Sârbeşti, precum şi cojoace mai simple, de port, au mai transmis organizatorii.

La muzeu vor putea fi admirate și şase cojoace care fac parte din colecţia instituţiei culturale, acestea fiind confecţionate în primele două decenii ale secolului XX, într-un atelier din Tinca.

"Ca sumanul, și acest tip de cojoc era o piesă vestimentară scumpă, iar cu timpul locul lui a fost luat de labreu (vestă). Lipsa dăinuirii cojoacelor se explică şi prin obişnuinţa de a-l îmbrăca pe cel trecut la cele veşnice cu "cojocul care i-a fost drag", dar şi prin expunerea la diversele degradări provocate de agenţi fizici, chimici, biologici şi mecanici. Astfel, modelele vechi de cojoace din secolul al XIX-lea au dispărut, iar demersul de a le reconstitui cu ajutorul fotografiilor vechi şi al pieselor aflate în colecţiile muzeale îşi dovedeşte utilitatea", se arată în comunicatul MŢC.

Seara dedicată cojocului de Tinca va începe joi de la ora 17, la sediul MŢC. La eveniment pot participa maximum 150 de persoane, care deţin certificat verde. Purtarea măştii de protecţie va fi obligatorie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doru2019
Ai dreptate, e barba musulmana, Dar daca omul e preot ortodox ( nu cred ) atunci e lasata la crescut. Nu am inteles moda asta cu barba, mai sunt unii ca Vuscan oil, care dupa ce au vazut Vikingii sau remodelat dupa film ::::))))) Totusi in costum popular cu asa barba nu arata bine , barba modelului din poza e departe de cea a lui Creanga
Postat 08 Februarie 2022, 21:08 de Sandu2100
Sper că....
...tânărul creator de cojoace traditionale nu e cel din poza expusa. Știu că arabii au o tradiție în lăsarea bărbii pentru a arăta că nu-s homosexuali. La noi, care ar fi explicația noii mode de imprumut?
Postat 08 Februarie 2022, 18:53 de Doru2019
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON