URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Februarie 2019, 10:47

Oradea "verticală": Primarul Ilie Bolojan insistă cu supraimpozitarea cu 50% a clădirilor cu un singur nivel din centrul oraşului

Oradea 'verticală': Primarul Ilie Bolojan insistă cu supraimpozitarea cu 50% a clădirilor cu un singur nivel din centrul oraşului VOR BANI. Proprietarul imobilului din strada Primăriei nr. 15, Ioan Mladin, consideră abuzivă intenţia municipalităţii de a supraimpozita cu 50% clădirile pe un singur nivel. "Vor bani! Ori plăteşti 50% în plus că ai casa mică, ori o înalţi şi plăteşti mai mult că ţi-ai extins spaţiul", spune bărbatul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primarul nu cedează. La 3 luni după ce Prefectura a atacat în instanţă regulamentul de supraimpozitare cu 50% a clădirilor din zona centrală care nu respectă regimul de înălţime şi frontul stradal, Ilie Bolojan a făcut public un studiu care îi justifică iniţiativa.

"Scopul proiectului nu este încasarea de bani suplimentari, ci stimularea dezvoltării centrului oraşului. Cetăţenii pot alege să rămână în stadiul actual. Primăria doar îi atenţionează, dorind să-i facă conştienţi că imobilul pe care îl deţin are o valoare mai mică decât valoarea arealului în care se găseşte", susţine edilul. Iar dacă oamenii nu conştientizează, s-ar putea să-i coste...

Zideşti sau plăteşti

Exproprieri, demolări, supraimpozitări. Niciuna dintre iniţiativele primarului Ilie Bolojan (foto) nu a fost atât de controversată ca "Regulamentul de supraimpozitare a clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit sau regimul de înălţime stabilit", instituit prin Hotărârea de Consiliu Local 697/2018.

Ilie Bolojan, primar OradeaNormativul, care prevede ca din acest an proprietarii clădirilor nealiniate la înălţime sau trotuar din centrul istoric şi de pe principalele artere să fie supraimpozitaţi cu 50%, urmăreşte, potrivit edilului, accelerarea procesului de dezvoltare al acestor zone în care municipalitatea a investit milioane de euro. Cum Planul Urbanistic General a "îngrădit" intravilanul, iar Oradea mai poate creşte doar pe verticală, Bolojan vrea ca procesul să înceapă din inima oraşului. "Cine nu are resursele financiare necesare poate intra în parteneriate, poate vinde, poate face credite. Nu putem să ne oprim în timp", argumenta Bolojan.

Tunurile pe regulament

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local OradeaDeocamdată unic în ţară, normativul a stârnit valuri de nemulţumiţi. Cei vizaţi au reclamat dreptul de a dispune de propriile case, uşurinţa cu care Primăria aplică supraimpozitări şi degradarea aspectului istoric al urbei. Opoziţia a speculat din plin potenţialul de conflict al temei. Liderul PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa (foto), spune că Primăria comite un abuz: "Scopul regulamentului e să stoarcă bani".

Sesizată de PSD-işti şi de revoltaţi, în septembrie Prefectura a cerut Consiliului Local să revină asupra Hotărârii. Prefectul Ioan Mihaiu susţinea că, supraimpozitând imobile construite legal, regulamentul încalcă principiul neretroactivităţii legii, Legea Urbanismului (pentru că alinierea clădirilor denaturează centrul istoric) şi dreptul la proprietate (pentru că impune o suprafaţă minimă sau maximă pe care o pot deţine). Cum părţile nu au ajuns la o înţelegere, în noiembrie Prefectura a atacat HCL în instanţă, iar actul care trebuia să intre în vigoare din acest an a fost suspendat.

Un studiu "salvator"

Dar asta nu înseamnă că primarul Ilie Bolojan a renunţat la idee. În august, municipalitatea a comandat firmei clujene Planwerk, care a făcut şi PUG-ul, un studiu de evaluare arhitecturală şi urbanistică pentru identificarea clădirilor care nu respectă încadrarea în frontul stradal sau regimul minim de înălţime. Plătit cu 26.000 euro, studiul a fost finalizat luna trecută, va fi dezbătut public luna aceasta, apoi asumat de Consiliul Local şi folosit în instanţă ca argument al Primăriei. "Studiul a fost comandat înainte să atace Prefectura regulamentul în instanţă. Atunci s-a spus că este necesar să apară. Acum există, face o cuantificare a criteriilor care au stat la baza stabilirii imobilelor şi dă instanţei posibilitatea să analizeze HCL-ul", explică primarul.

arhitectul Planwerk, Eugen PănescuPotrivit primului fragment din studiu publicat de municipalitate, care vizează doar 19 străzi din zona ultracentrală, în inima oraşului există cam 30 de imobile care încalcă frontul stradal şi circa 40 mai retrase.

La inventarierea clădirilor cu potenţial de supraînălţare, arhitecţii au luat în calcul imobilele pe un nivel învecinate cu altele mai înalte, lipite de calcane (n.r. - perete exterior, fără deschideri) sau situate "la vedere" la colţ de stradă.

"Din 129 imobile cu un etaj inventariate, 21 au fost excluse pentru că sunt imobile cu valoarea arhitecturală dovedită, iar 15 nu se încadrează în nici unul dintre cele trei criterii enumerate", spune arhitectul Planwerk, Eugen Pănescu (foto). Concret: de pe 19 străzi s-au adunat 93 case cu potenţial de supraetajare!

Cu profit de milioane...

Arhitecţii spun că supraînălţarea este în interesul proprietarilor. Pănescu a dat ca exemplu clădirea din strada Primăriei 7, care are la stradă o croitorie şi o bijuterie, iar în curte cabinete medicale şi apartamente: "Imobilul de 571 metri pătraţi, care în prezent are un cost de vânzare de 1,3 milioane lei, se poate extinde prin supraetajare la 2.055 metri pătraţi, ajungând să îşi tripleze suprafaţa. Cu un cost al lucrărilor de supraetajare de 3,5 milioane lei, clădirea poate ajunge la un cost de vânzare de 9 milioane lei, deci de 6 ori mai mare decât cel iniţial".

Potrivit calculelor, un investitor care ar cumpăra imobilul şi l-ar înălţa ar câştiga 4,2 milioane lei dacă l-ar vinde sau 315.000 lei/an dacă l-ar închiria. Afacerea ar fi şi mai rentabilă dacă s-ar asocia chiar coproprietarii şi ar deveni păguboasă dacă aceştia nu ar face nimic, iar Primăria ar câştiga procesul privind supraimpozitarea. Dacă impozitul pe o locuinţă ar creşte cu circa 50 lei/an, cel pentru spaţiile comerciale s-ar majora cu 1.400 lei/an!

Totuşi, orădenii nu se lasă convinşi de corectitudinea calculelor. "Deocamdată nu am primit nimic scris de la Primărie, ca să văd cât ar costa lucrările şi cât ar fi impozitul. Nu pot zice nimic", a declarat BIHOREANULUI proprietarul celor două spaţii comerciale.

"Şi cu vecinii ce facem?"

Orădenii vizaţi au părerile împărţite. Dănuţ Spin, proprietarul clădirii din strada Primăriei nr. 38, este de acord. "Eu sunt foarte de acord! Cine poate să îşi supraînalţe casa, cine nu să plece!", spune bărbatul. Omul e cu atât mai pornit cu cât are vecini de care s-ar scăpa. "Eu înalţ proprietatea mea, nu-i problemă, dar ce fac cu coproprietarii? Îi convinge Primăria?", întreabă el.

Ioan Mladin, orădean afectat de hotărârea privind supraînălțarea clădirilorÎn favoarea supraetajării se pronunţă şi proprietarul frontului stradal de pe strada Primăriei 8. "Aş investi în imobil, dar fiind vechi şi în centru, lucrările presupun avize de la Comisia de Monumente, consolidări, instalaţii noi, iar asta înseamnă timp şi bani. Şi, apoi, s-ar putea ca vecinilor din curte să nu le convină să rămână fără lumină", zice Anabela Şaitoş.

De cealaltă parte, Ioan Mladin (foto), deţinătorul biroului de copiat acte de la numărul 15, este împotrivă. "Nu îmi pare normal! E un atac la dreptul meu de proprietate!", spune el. Bărbatul are argumente de bun simţ: "Dacă o familie cu doi copii are o casă cu 4 camere, cu ce drept o obligi tu să mai ridice încă 4, dacă nu îi trebuie? Cum să sileşti pe cineva să îşi înalţe casa şi să bage chiriaşi în ea?". Pe lângă riscurile pe care le ridică investiţia într-o clădire veche, Mladin se întreabă şi el: "Casa are acoperiş comun cu altă proprietate. Dacă vecinul nu vrea, eu n-am cum construi".

Afaceri cu probleme

 managerul Davilas Imobiliare, Dacian BarnaSpecialiştii consultaţi de BIHOREANUL spun că, deşi corect aritmetic, studiul e inadecvat la realitate. "În imobiliare sunt determinante trei aspecte: locaţia atractivă, recuperarea rapidă a banilor investiţi şi evitarea oricăror complicaţii. Or, toate ridică probleme", zice managerul Davilas Imobiliare, Dacian Barna (foto). Deşi scumpe, amplasamentele ultracentrale, cu curţi interioare, sunt zgârcite ca spaţiu. "O astfel de investiţie trebuie finalizată în 6-12 luni, altfel te îngroapă cheltuielile cu salariile, telefoanele, maşinile... În 3 luni ar trebui să ai toate avizele, în 6 luni să poţi arăta ceva clienţilor, iar la 9 luni să vinzi în profit. În centru, lucrul ăsta e imposibil. Doar avizele de la Primărie, Mediu şi Culte pot dura şi 6 luni!", spune Dacian.

În plus, vecinătăţile "strânse" sunt un dezavantaj. "Investitorii fug de probleme, preferă un profit mai mic într-o zonă mediană decât să îşi blocheze un milion de euro într-o lucrare din centru pentru că un vecin îi reclamă că îl deranjează", spune specialistul. De altfel, nu înţelege de ce insistă Primăria pentru supraînălţarea clădirilor. "În economiile funcţionale această problemă o rezolvă piaţa. Investitorul îşi face calculele, contactează deţinătorii imobilului, le oferă un preţ care să le convină, dă drumul la acte şi începe să construiască pentru a vinde cât mai repede. Orice amestec din afară este perturbator", spune bărbatul.

Iar cel mai perturbator e că Primăria vrea să înalţe oraşul, cu de-a sila, pe banii orădenilor...


BOLOJAN ŞI RESTUL LUMII
Procesul "etajelor"

Mircea Jacan, șeful Centrului pentru Promovarea Culturii BihorApariţia studiului comandat firmei Planwerk este puţin probabil să pună capăt procesului în care Prefectura cere revocarea HCL 697/2018. "Instituţia Prefectului îşi menţine poziţia, în sensul că apreciază HCL ca nelegală", spune purtătorul de cuvânt Răzvan Puia.

Juriştii Prefecturii aşteaptă ca Primăria să depună studiul la dosar, pentru a-l consulta. Până atunci, 15 orădeni au cerut vinerea trecută instanţei să fie acceptaţi ca parte în proces alături de Prefectură şi au depus chiar şi o sesizare de neconstituţionalitate a normativului. "Hotărârea este neconstituţională. Un proprietar plăteşte impozit pe un lucru pe care îl deţine, nu pe ceva ce nu are. Cum adică, să fii supraimpozitat pentru că ai o casă fără etaj? Pe principiul acesta, Consiliul Local ar putea hotărî ca toţi orădenii cu maşini de 1.400 centimetri cubi să fie supraimpozitaţi că nu au maşini de 2.000 centimetri cubi", spune Mircea Jacan (foto), unul dintre intervenienţii în proces.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Nu-i bai
Mergeți la muncă MĂ. Nu la întins mana
Postat 05 Februarie 2019, 20:31 de Sandu1206
Re: Bihoreanul
Dacă v-am arătat cele două argumente tehnico-urbanistice care fac dovada incapacității de gândire logică a primarului ... ați șters comentariul !?! Așadar, încă o probă de pupincurism liberal ... ca să dovediți, la Bihoreanul, că sunteți fițuica de partid a fostului PDL care își zice acum PNL !?!
Postat 05 Februarie 2019, 09:51 de CrisDumi
RE: Re: Bihoreanul
Vorbeşti prostii, nu ţi-a şters nimeni niciun argument, dacă ţi s-a şters ceva, au fost înjurături. Repostează argumentele lui peşte de care vorbeşti şi ai să vezi că îţi rămân publicate, dacă nu au injurii.
Postat 05 Februarie 2019, 23:43 de Florin Ciucas
Elijah a descoperit caritasul imobiliar
Pentru NUMAI 26.000€ specialistii planwerk au gasit reteta imbogatirii taman in centrul orazii,la doi pasi de primarie. Un imobil de 1.3 milioane se poate vinde cu 9 milioane, fara riscuri, calculele sunt garantate de specialisti de renume.Reteta trebuie patentata urgent si exportata sub forma de franciza in toata tara.Primaria va acorda autorizatiile necesare contra unor mici "donatii" ,in natura, o bucatica de etaj,o bucatica de mansarda, conform obiceiurilor locale.Faza a 2-a a programului va fi tot pe verticala,cu minus de data aceasta, la beciuri si subsoluri.Reperul va fi megaparcarea digi, studiul va fi facut tot de planwerk, ieftin.Sa speram ca pina atunci se va finaliza extinderea UPU...
Postat 04 Februarie 2019, 20:29 de excalibur
o imbecilitate mai mare nu putea gandi demolatorul sef al orasului
Mă tot întreb cum anume se gândește să crească densitatea în centru, dacă majoritatea străzilor din centrul istoric se pietonalizează? E un fapt știut că reprezentanții clasei de mijloc nu vor sta nicidecum înghesuiți. Înțeleg că urmează marea transformare a centrului în ghetou? Sau centrul istoric va fi transformat într-un paradis imobiliar pentru investitori, devenind astfel prohibit pentru orădeni?
Postat 04 Februarie 2019, 16:31 de TomaAlimos
Betoane de Oradea
Eu zic sa-i mutam pe toti sarantocii din centru iar in loc la casele lor sa lasam dezvoltatorii cu traditie sa construiasca blocuri cu 10 etaje iar in locul primariei sa construim un zgarienori de sticla ca sa inteleaga o data pentru totdeauna si țăranii de oradeni ce e aia dezvoltare.
Postat 04 Februarie 2019, 15:08 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON