URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 21 SEPTEMBRIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ştiu, investiţia a costat o grămadă de bani şi nu se poate merge la infinit pe bunăvoinţa constructorului, care schimbă pe banii lui dalele deteriorate. Dar Piaţa Unirii a fost făcută pentru ca orădenii şi turiştii să se poată bucura de ea! Dacă mergem pe ideea că Piaţa devine un loc sacru, intangibil, s-ar putea să fim nevoiţi ca la intrare să ne descălţăm şi să umblăm cu tălpici, ca pe vremuri în Palatul Baroc.
Zic şi eu
Adrian Cris
Abia aştept să-l văd pe domnu’ Nelu Mang, întâiul familist al Bihorului, având de-a dreapta sa vreun popă în sutană şi în stânga un frate cu şorţuleţ, echer şi compas (sau invers), propovăduind printre bihoreni modificarea Constituţiei aşa încât să definească expres căsătoria ca "uniunea dintre un bărbat şi o femeie", la referendumul din 7 octombrie! În treacăt fie zis, nu-i ironic că Dragnea a pus "consultarea populară" într-o duminică fără soţ?
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
După ce, zeci de ani, românii au plătit taxa de drum în prețul combustibilului, rovignete pentru drumuri și taxe de trecere pentru poduri, după ce au trecut ani mulți de la semnarea celui mai păgubos contract din istorie pentru România (contractul cu Bechtel, mulțumim Adrian Năstase!) fără ca cineva să facă pușcărie, după ce s-a furat din banii de drumuri ca-n filme, ei bine, după toate acestea, românilor li se cer din nou bani pentru a nu fi tratați drept animale și pentru a avea dreptul de a circula pe o șosea cu pretenții de autostradă. O adevărată taxă pe prostie!
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi despre felul în care gestionează autorităţile combaterea pestei porcine africane?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 203/2018 privind măsurile de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale, lege care a intrat în vigoare pe 24 august 2018, prevede că în materia contravenţiilor rutiere se va aplica, de la 1 ianuarie 2019, o nouă metodă referitoare la achitarea acestora.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Căpuşele sunt vectorii unor boli grave (paralizie, febra Q, tularemia, borelioza şi altele), dar de cele mai multe ori reacţia locală produsă de muşcătură se limitează la o simplă roşeaţă cu senzaţie de mâncărime (prurit) care dispare în decurs de câteva zile în lipsa suprainfecţiei bacteriene. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Se pare că minciuna îl poate face pe un politician să pară mai... autentic. Oamenii tind să vadă minciunile emise de un lider politic drept o tentativă a acestuia de a se lupta cu mâinile murdare împotriva unui sistem corupt; asta în pofida faptului că minciunile sunt sfruntate şi demistificate ulterior.
19 Ianuarie 2018, 08:05

Ne-au luat ochii! Primăria Oradea şi-a bătut joc de orădeni cu iluminatul festiv sărăcăcios de sărbători

Ne-au luat ochii! Primăria Oradea şi-a bătut joc de orădeni cu iluminatul festiv sărăcăcios de sărbători EVOLUŢIE ÎNAPOI. Până şi iluminatul pe Corso a fost jalnic. Ghirlandele întinse de-a latul pietonalei în 2012 şi conurile luminoase din 2013 au fost mult mai strălucitoare decât fulgii de nea folosiţi iarna aceasta
Ne-au luat ochii! Primăria Oradea şi-a bătut joc de orădeni cu iluminatul festiv sărăcăcios de sărbători COMPARAŢI! Dacă în Rogerius, Bulevardul Ştefan cel Mare a fost acoperit cu ghirlande, în celălalt capăt al oraşului, pe Calea Clujului şi pe Calea Averescu, orădenii au trebuit să se mulţumească cu iluminatul public
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifrele sună bine. 14 kilometri de ghirlande luminoase, 300 de medalioane şi figuri luminoase, steluţe, reni, fulgi, oameni de zăpadă, toate din LED-uri.

Iluminatul festiv la sărbătorile de iarnă 2017 a arătat, însă, bine doar pe hârtie. Cu excepţia Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii, a fost de fapt mult mai rău decât în anii trecuţi. "Anul acesta ne-am concentrat pe zona centrală. Probabil din acest motiv iluminatul festiv din cartiere poate părea mai sărăcăcios decât în anii trecuţi", admite viceprimarul Florin Birta.

Fără sclipire!

Pentru orădenii cu ochiul "treaz" e limpede că, dincolo de reclamă, iluminatul festiv din anul acesta a fost sub nivelul celui din anii anteriori. Cu excepţia zonei centrale, piesele luminoase au fost sărăcăcioase, iar unele zone chiar au fost neglijate.

Deşi ar fi trebuit să dea tonul atmosferei de sărbători, imaginea Primăriei, cu turnul învelit într-o mantie kitchoasă (foto), cu ghirlande de o formă incertă atârnând din streşini, cu chenare luminoase umplute cu motive populare şi clopoţei luminoşi din care atârnau "şireturi" luminoase, a arătat la fel de modest ca în anii anteriori. Iarna acesta, municipalitatea a renunţat nu doar la bradul din faţa Palatului administrativ, ci şi la cei amplasaţi în oraş. Ca să scape de deranjul cu împodobirea lor, a refuzat inclusiv donaţiile orădenilor care s-ar fi scăpat de molidul din faţa casei. Singurul brad, şi acela din plastic, a fost amplasat în Piaţa Unirii.

Nici pietonalul străzii Republicii n-a arătat mai bine. Ghirlandele odinioară întinse deasupra arterei au fost înlocuite cu fulgi pătraţi flancaţi de "bastoane" ca de neon. Prin contrast, doar avarierea iluminatului din pavaj a făcut ca ornamentele să pară strălucitoare.

Spre deosebire de anii anteriori, steluţele luminoase montate pe clădiri au dispărut, fântânile luminoase au secat, năvoadele ce umpleau de lumină pomii din parcuri au avut ochiuri tot mai mari, iar cromatica altădată multicoloră s-a limitat la un alb neon, punctat pe alocuri cu urări scrise cu roşu sau cu inserţii de albastru în "miezul" ornamentelor.

Dacă în zona centrală iluminatul a fost mai modest, în cartierele mărginaşe a ajuns aproape inexistent. Pe Calea Clujului, principala arteră de intrare în oraş dinspre Cluj, ornamentele au lipsit cu totul pe kilometri întregi, la Podul Constantin Prezan mai mult au fost oprite decât funcţionale, iar în zona Calea Aradului au fost mai puţine decât anul trecut.

Totul pentru centru

Aspectul sărăcăcios din cartiere îl confirmă până şi evidenţele municipalităţii. Conform Direcţiei Tehnice, s-au montat mai puţine ornamente pe străzi precum Cazaban, Clujului, Cantemir, şi doar jumătate faţă de anul trecut pe Corso (35 de piese), Bulevardul Dacia (51 bucăţi) sau în Calea Aradului (8 bucăţi).

Teoretic, municipalitatea s-a concentrat pe zonele turistice, cum ar fi Cetatea (unde ornamentele au fost triplate la 120 şi îmbogăţite cu 200 metri de furtun cu LED), dar în realitate doar le-a "stropit" cu lumină. "N-au fost mai multe ca anul trecut. S-au pus ghirlande pe corpul de la intrare, faţada dinspre curte, atelierele meşteşugăreşti şi cam atât. Până şi pe podul de la intrare s-au montat doar 3 din cele 5 arcade de acum 3 ani", zice un chiriaş al Cetăţii.

De aceeaşi părere sunt şi aleşii locali. "Cu excepţia Târgului de Crăciun, unde a fost amplasat globul acela roşu, n-am văzut nimic care să îmi sară în ochi", spune şeful grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa. Aceeaşi părere o are şi UDMR-ista Kirei Melinda: "În afară de Piaţa Unirii şi zona Gării nu ţin minte să-mi fi atras ceva atenţia".

Ca de "gratis"

Iluminatul festiv din Oradea e asigurat de firma Luxten la comanda municipalităţii, în baza contractului de concesiune a iluminatului public. Operatorul s-a obligat să asigure iluminatul de sărbători gratuit şi să-l extindă proporţional cu dezvoltarea oraşului. Potrivit municipalităţii, Luxten cheltuieşte anual o jumătate de milion de euro pe instalaţiile de iluminat şi montarea lor, iar pentru a evita monotonia înlocuieşte în fiecare an cam 30% din piese.

Asta nu înseamnă, însă, că sunt noi. Cum societatea administrează iluminatul public din 20 de oraşe mari, în frunte cu Capitala, ornamentele sunt "rotite" prin ţară. "Anul acesta au fost înlocuite peste 30% dintre elementele montate pe pietonalul Republicii, Podul Dacia, zona Gării şi Piaţa Unirii", spune directorul Luxten Oradea, Coriolan Rus. Acesta nu este totuşi surprins că orădenii consideră iluminatul festiv mai sărăcăcios. "În fiecare an apare părerea asta. Nu ştiu de unde această senzaţie, de vreme ce punem tot mai multe instalaţii în locurile convenite cu Primăria".

"N-o să mulţumim niciodată!"

De altfel şi viceprimarul Florin Birta, care semnează facturile Luxten, are acelaşi "defect de vedere". "Iluminatul festiv se extinde în fiecare an cu câte un pod sau un parc nou. Anul acesta ne-am concentrat mai mult pe centrul oraşului. Poate de aceea ar putea părea mai puţin bogat decât în alţi ani". Edilul dă vina pe ornamente. "Spre deosebire de iarna trecută, când s-au folosit ghirlande întinse peste şosele, acum s-au montat, doar pe stâlpi, mai multe ornamente, în formă de fulg, stea sau clopoţel". În ce priveşte cromatica ştearsă a luminilor, vicele spune că ţine de gust. "Dacă sunt mai puţine culori se va spune că e prea simplu, dacă sunt mai multe că dau impresia de bâlci. N-o să mulţumim niciodată pe toată lumea".

Ce ar putea face, totuşi, Primăria ar fi să verifice dacă instalaţiile promise pe hârtie de Luxten sunt efectiv montate în oraş. Cum iluminatul festiv este oferit gratuit de firmă, acesta e monitorizat formal, de un singur funcţionar, care - chipurile - verifică funcţionarea a 14 kilometri de reţele luminoase şi a 300 de ornamente. Practic, e imposibil să le numere bucată cu bucată. "Voi controla cum s-a făcut verificarea", promite viceprimarul. Cum anume se va întâmpla asta e alt mister. Căci imediat după Sfântul Ion instalaţiile luminoase au fost deconectate de la curent, iar Luxten a şi început demontarea lor. Poate la anu’...


FIAT LUX(TEN)!
După 20 de ani

Încheiat în 2001 pe 20 de ani, contractul de concesionare a iluminatului public către Luxten Lighting Company este cel mai vechi din arhiva municipalităţii. Contractul a fost completat cu 10 acte adiţionale, ultima oară în noiembrie 2017, prin care Primăria a dat în administrarea societăţii sistemul de iluminat din Parcul Salca II. Pe lângă întreţinere, Luxten se ocupă de extinderea reţelelor de iluminat în noile zone urbanizate. În  medie, compania încasează 12 milioane lei pe an, din care jumătate reprezintă energia electrică consumată. În decembrie 2017, municipalitatea a plătit operatorului 4,8 milioane euro pentru lucrări executate în ultimii ani.

Luxten a fost înfiinţată în 1993 de omul de afaceri Zoltan Boszormenyi, care a cumpărat fabrica de becuri Electrofar Bucureşi. Boszormenyi şi-a vândut în 2003 acţiunile unui grup condus de Claudiu Nicolae Rădulescu. În 2012 Luxten a preluat în Oradea şi distribuitorul de gaz Distrigaz Vest, plătindu-i datorii de 3,3 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
iata la meziad a fost odata ca niciodata
ha ha ha normal ca o fo naspa in binsh ca o dat primaru nost cu tunu de s-o speriat beculetele din binsh, si-o luat zboru si nu s-o oprit pana nu o aterizat pa casa de cultura de la meziad!!! multi zice ca s-o saturat beculetele de fraierii de binsheni si-o vrut sa-si faca craciunu la mezidani ca si-asa or stat destul vo 10 ani pan binsh. ha ha ha
Postat 20 Ianuarie 2018, 11:49 de remeteanul
se poate si mai rau
Se vede ca nu ati trecut prin Beius... Oradea chiar a aratat bine. Primeste un 10 cu steluta in comparatie cu tragedia de sarbatori care a fost expusa prin Beius... ornamente vechi de peste 10 ani... oriunde te uitai nu era instalatie care sa nu aiba lumini defecte... inclusiv in fata primariei... totul trantit fara nici un simt estetic in total dispret fata de fraierul de contribuabil care a mai decartat un miliard pe niste mizerii... de cand ma stiu nu am vazut o impodobire mai patetica si lipsita de gust ca anul asta. jaf la drumul mare!
Postat 20 Ianuarie 2018, 06:53 de chirila_ion
JA JA! O TANENBAUM!
Nein! Nein! Nein! Gorosswardein minciunen! Herr DIKTATOR BOLOJANEN a împodobit atât de frumos GROSSWARDEIN încât în această dimineață încă atârnau ghirlande în Piața Unirii iar BRADUL ARTIFICIAL cred că va zace tot acolo cel puțin până la Ziua Îndragostitilor! Ce, Ilie Gavril Bolojan nu e îndrăgostit? De I.I.?
Postat 19 Ianuarie 2018, 16:43 de TDS
La cum arata Pta Unirii ...
... mai bine stingeau lumina, sa nu se vada negreala !?! Ar fi facut si economie, ca sa puna iarbă deasă si acoperitoare de erori, pe dealul Ciuperca !?!
Postat 19 Ianuarie 2018, 09:50 de WinDos
hai sa ne aflam in vorba
Pun comentariile astea pe seama foamei de bani a autorului! Bani primiti la numar de cuvinte scrise (fara rost) sau la comanda prea capabililor din opozitie. Orasul a aratat foarte frumos, e parerea tuturor celor care l-au vizitat. Aveti vreun sondaj din care rezulta nemultumirea despre care relatati aici sau tot "articolul" se bazeaza pe impresia dvs personala? Sau, si mai probabil, pe o comanda ferma?
Postat 19 Ianuarie 2018, 09:48 de radu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • Deţinuţii din mai multe judeţe s-au întrecut la fotbal: Orădenii, pe locul II (FOTO / VIDEO)
 • Se toarnă fundaţia! Au început construcţia podului din strada Universităţii (FOTO)
 • Lucrările s-au terminat, ambuteiajele continuă! Trecerea de nivel cu calea ferată din strada Uzinelor a fost modernizată degeaba (FOTO)
 • Figaro și Lucifer, doi motani singuratici au ajuns de la Paris la Zoo Oradea (FOTO)
 • Cruce luminoasă de 14 metri, înălţată la Vintere cu ocazia Centenarului (FOTO)
 • Let’s do it, Bihor: Peste 23.000 de voluntari au adunat 30.000 de saci de gunoaie (FOTO)
 • Gunoaie de oameni: Firma de salubritate a Primăriei Aleşd a aruncat 200 tone de deşeuri în mijlocul naturii (FOTO/VIDEO)
 • 'Huligani' la Cetate: Rockerii de la Hooligans au închis Zilele Culturii Maghiare (FOTO/VIDEO)
 • Oradea City Running Day: Alergători de toate vârstele au fugit pe străzile oraşului (FOTO/VIDEO)
 • Cântăreţul de la pod: În fiecare seară, trubadurul Lucian Chelu cântă pentru orădeni lângă Podul Intelectualilor (FOTO/VIDEO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON