URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 25 IUNIE 2018

Ediția tipărită

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Angela Lupşea, preşedinta Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Bihor, conduce muzeele şi Cetatea oraşului cu rezultate modeste. În numeroase ocazii am veştejit-o considerând că e inadmisibil ca, la doi ani după finalizarea reabilitării, în fortăreaţă să nu se întâmple mare lucru. Acum, însă, trebuie să recunosc că Zilele Art Nouveau au fost o reuşită care, cred eu, i-a uluit până şi pe organizatori.
Zic şi eu
Adrian Cris
După 9 luni în care minoritatea celor 17 consilieri judeţeni ai PNL a fost egala majorităţii UDMR-PSD-ALDE, rămasă din septembrie 2017 tot în 17 reprezentanţi prin excomunicarea fostei preferate a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, „parlamentul” bihorean a revenit săptămâna trecută, aşa cum a decis Curtea de Apel, la formula rezultată din alegerile locale de acum două veri. Miercuri, cu doar un vot împotrivă şi o abţinere, a fost validat cel de-al 18-lea echipier al alianţei, PSD-istul salontan Adrian Szatmari.
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Umorul e ca mâncarea - are mii de forme, gusturi și arome. Nimeni nu agreează toate bucatele de pe pământ. Plaja de preferințe culinare ţine, în cazul celor mai mulți oameni, de cultura locului în care s-au născut, de ce le-a gătit mama toată viața, de posibilitățile financiare, de zona respectivă, de educație și auto-educație, de tradiție și conservatorism.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveţi pe marginea scandalului legat de „atenţiile” pregătite de părinţi profesorilor de la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu?

De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
În data de 5 iunie 2018 a fost publicată în Monitorul Oficial o importantă decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în recurs în interesul legii, prin care s-a stabilit, cu caracter obligatoriu, pentru viitor, că sechestrele dispuse în procesele penale nu pot influenţa drepturile celor care aveau anterior o ipotecă cu privire la bunurile sechestrate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În aprecierea igienico-sanitară a surselor de apă, o importanţă deosebită trebuie acordată conţinutului natural de substanţe minerale deoarece acestea participă activ în procesele vitale, organismul primindu-le din mediul extern, inclusiv prin intermediul apei. 
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
În ultimii ani tot mai mulți tineri au început să-și lase barba să crească, generând o modă de impact global care a atins și România. Vedem pe stradă bărbați cu barbă stufoasă, spre deosebire de acum cinci ani, când moda încă nu prinsese amploare. În acest articol vom încerca să vedem ce stă la baza psihologiei acestui fenomen și de ce bărbații decid să-și lase barbă în încercarea de a atrage mai multe partenere.
19 Ianuarie 2018, 08:05

Ne-au luat ochii! Primăria Oradea şi-a bătut joc de orădeni cu iluminatul festiv sărăcăcios de sărbători

Ne-au luat ochii! Primăria Oradea şi-a bătut joc de orădeni cu iluminatul festiv sărăcăcios de sărbători EVOLUŢIE ÎNAPOI. Până şi iluminatul pe Corso a fost jalnic. Ghirlandele întinse de-a latul pietonalei în 2012 şi conurile luminoase din 2013 au fost mult mai strălucitoare decât fulgii de nea folosiţi iarna aceasta
Ne-au luat ochii! Primăria Oradea şi-a bătut joc de orădeni cu iluminatul festiv sărăcăcios de sărbători COMPARAŢI! Dacă în Rogerius, Bulevardul Ştefan cel Mare a fost acoperit cu ghirlande, în celălalt capăt al oraşului, pe Calea Clujului şi pe Calea Averescu, orădenii au trebuit să se mulţumească cu iluminatul public
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cifrele sună bine. 14 kilometri de ghirlande luminoase, 300 de medalioane şi figuri luminoase, steluţe, reni, fulgi, oameni de zăpadă, toate din LED-uri.

Iluminatul festiv la sărbătorile de iarnă 2017 a arătat, însă, bine doar pe hârtie. Cu excepţia Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii, a fost de fapt mult mai rău decât în anii trecuţi. "Anul acesta ne-am concentrat pe zona centrală. Probabil din acest motiv iluminatul festiv din cartiere poate părea mai sărăcăcios decât în anii trecuţi", admite viceprimarul Florin Birta.

Fără sclipire!

Pentru orădenii cu ochiul "treaz" e limpede că, dincolo de reclamă, iluminatul festiv din anul acesta a fost sub nivelul celui din anii anteriori. Cu excepţia zonei centrale, piesele luminoase au fost sărăcăcioase, iar unele zone chiar au fost neglijate.

Deşi ar fi trebuit să dea tonul atmosferei de sărbători, imaginea Primăriei, cu turnul învelit într-o mantie kitchoasă (foto), cu ghirlande de o formă incertă atârnând din streşini, cu chenare luminoase umplute cu motive populare şi clopoţei luminoşi din care atârnau "şireturi" luminoase, a arătat la fel de modest ca în anii anteriori. Iarna acesta, municipalitatea a renunţat nu doar la bradul din faţa Palatului administrativ, ci şi la cei amplasaţi în oraş. Ca să scape de deranjul cu împodobirea lor, a refuzat inclusiv donaţiile orădenilor care s-ar fi scăpat de molidul din faţa casei. Singurul brad, şi acela din plastic, a fost amplasat în Piaţa Unirii.

Nici pietonalul străzii Republicii n-a arătat mai bine. Ghirlandele odinioară întinse deasupra arterei au fost înlocuite cu fulgi pătraţi flancaţi de "bastoane" ca de neon. Prin contrast, doar avarierea iluminatului din pavaj a făcut ca ornamentele să pară strălucitoare.

Spre deosebire de anii anteriori, steluţele luminoase montate pe clădiri au dispărut, fântânile luminoase au secat, năvoadele ce umpleau de lumină pomii din parcuri au avut ochiuri tot mai mari, iar cromatica altădată multicoloră s-a limitat la un alb neon, punctat pe alocuri cu urări scrise cu roşu sau cu inserţii de albastru în "miezul" ornamentelor.

Dacă în zona centrală iluminatul a fost mai modest, în cartierele mărginaşe a ajuns aproape inexistent. Pe Calea Clujului, principala arteră de intrare în oraş dinspre Cluj, ornamentele au lipsit cu totul pe kilometri întregi, la Podul Constantin Prezan mai mult au fost oprite decât funcţionale, iar în zona Calea Aradului au fost mai puţine decât anul trecut.

Totul pentru centru

Aspectul sărăcăcios din cartiere îl confirmă până şi evidenţele municipalităţii. Conform Direcţiei Tehnice, s-au montat mai puţine ornamente pe străzi precum Cazaban, Clujului, Cantemir, şi doar jumătate faţă de anul trecut pe Corso (35 de piese), Bulevardul Dacia (51 bucăţi) sau în Calea Aradului (8 bucăţi).

Teoretic, municipalitatea s-a concentrat pe zonele turistice, cum ar fi Cetatea (unde ornamentele au fost triplate la 120 şi îmbogăţite cu 200 metri de furtun cu LED), dar în realitate doar le-a "stropit" cu lumină. "N-au fost mai multe ca anul trecut. S-au pus ghirlande pe corpul de la intrare, faţada dinspre curte, atelierele meşteşugăreşti şi cam atât. Până şi pe podul de la intrare s-au montat doar 3 din cele 5 arcade de acum 3 ani", zice un chiriaş al Cetăţii.

De aceeaşi părere sunt şi aleşii locali. "Cu excepţia Târgului de Crăciun, unde a fost amplasat globul acela roşu, n-am văzut nimic care să îmi sară în ochi", spune şeful grupului PSD din Consiliul Local, Liviu Sabău Popa. Aceeaşi părere o are şi UDMR-ista Kirei Melinda: "În afară de Piaţa Unirii şi zona Gării nu ţin minte să-mi fi atras ceva atenţia".

Ca de "gratis"

Iluminatul festiv din Oradea e asigurat de firma Luxten la comanda municipalităţii, în baza contractului de concesiune a iluminatului public. Operatorul s-a obligat să asigure iluminatul de sărbători gratuit şi să-l extindă proporţional cu dezvoltarea oraşului. Potrivit municipalităţii, Luxten cheltuieşte anual o jumătate de milion de euro pe instalaţiile de iluminat şi montarea lor, iar pentru a evita monotonia înlocuieşte în fiecare an cam 30% din piese.

Asta nu înseamnă, însă, că sunt noi. Cum societatea administrează iluminatul public din 20 de oraşe mari, în frunte cu Capitala, ornamentele sunt "rotite" prin ţară. "Anul acesta au fost înlocuite peste 30% dintre elementele montate pe pietonalul Republicii, Podul Dacia, zona Gării şi Piaţa Unirii", spune directorul Luxten Oradea, Coriolan Rus. Acesta nu este totuşi surprins că orădenii consideră iluminatul festiv mai sărăcăcios. "În fiecare an apare părerea asta. Nu ştiu de unde această senzaţie, de vreme ce punem tot mai multe instalaţii în locurile convenite cu Primăria".

"N-o să mulţumim niciodată!"

De altfel şi viceprimarul Florin Birta, care semnează facturile Luxten, are acelaşi "defect de vedere". "Iluminatul festiv se extinde în fiecare an cu câte un pod sau un parc nou. Anul acesta ne-am concentrat mai mult pe centrul oraşului. Poate de aceea ar putea părea mai puţin bogat decât în alţi ani". Edilul dă vina pe ornamente. "Spre deosebire de iarna trecută, când s-au folosit ghirlande întinse peste şosele, acum s-au montat, doar pe stâlpi, mai multe ornamente, în formă de fulg, stea sau clopoţel". În ce priveşte cromatica ştearsă a luminilor, vicele spune că ţine de gust. "Dacă sunt mai puţine culori se va spune că e prea simplu, dacă sunt mai multe că dau impresia de bâlci. N-o să mulţumim niciodată pe toată lumea".

Ce ar putea face, totuşi, Primăria ar fi să verifice dacă instalaţiile promise pe hârtie de Luxten sunt efectiv montate în oraş. Cum iluminatul festiv este oferit gratuit de firmă, acesta e monitorizat formal, de un singur funcţionar, care - chipurile - verifică funcţionarea a 14 kilometri de reţele luminoase şi a 300 de ornamente. Practic, e imposibil să le numere bucată cu bucată. "Voi controla cum s-a făcut verificarea", promite viceprimarul. Cum anume se va întâmpla asta e alt mister. Căci imediat după Sfântul Ion instalaţiile luminoase au fost deconectate de la curent, iar Luxten a şi început demontarea lor. Poate la anu’...


FIAT LUX(TEN)!
După 20 de ani

Încheiat în 2001 pe 20 de ani, contractul de concesionare a iluminatului public către Luxten Lighting Company este cel mai vechi din arhiva municipalităţii. Contractul a fost completat cu 10 acte adiţionale, ultima oară în noiembrie 2017, prin care Primăria a dat în administrarea societăţii sistemul de iluminat din Parcul Salca II. Pe lângă întreţinere, Luxten se ocupă de extinderea reţelelor de iluminat în noile zone urbanizate. În  medie, compania încasează 12 milioane lei pe an, din care jumătate reprezintă energia electrică consumată. În decembrie 2017, municipalitatea a plătit operatorului 4,8 milioane euro pentru lucrări executate în ultimii ani.

Luxten a fost înfiinţată în 1993 de omul de afaceri Zoltan Boszormenyi, care a cumpărat fabrica de becuri Electrofar Bucureşi. Boszormenyi şi-a vândut în 2003 acţiunile unui grup condus de Claudiu Nicolae Rădulescu. În 2012 Luxten a preluat în Oradea şi distribuitorul de gaz Distrigaz Vest, plătindu-i datorii de 3,3 milioane euro.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
iata la meziad a fost odata ca niciodata
ha ha ha normal ca o fo naspa in binsh ca o dat primaru nost cu tunu de s-o speriat beculetele din binsh, si-o luat zboru si nu s-o oprit pana nu o aterizat pa casa de cultura de la meziad!!! multi zice ca s-o saturat beculetele de fraierii de binsheni si-o vrut sa-si faca craciunu la mezidani ca si-asa or stat destul vo 10 ani pan binsh. ha ha ha
Postat 20 Ianuarie 2018, 11:49 de remeteanul
se poate si mai rau
Se vede ca nu ati trecut prin Beius... Oradea chiar a aratat bine. Primeste un 10 cu steluta in comparatie cu tragedia de sarbatori care a fost expusa prin Beius... ornamente vechi de peste 10 ani... oriunde te uitai nu era instalatie care sa nu aiba lumini defecte... inclusiv in fata primariei... totul trantit fara nici un simt estetic in total dispret fata de fraierul de contribuabil care a mai decartat un miliard pe niste mizerii... de cand ma stiu nu am vazut o impodobire mai patetica si lipsita de gust ca anul asta. jaf la drumul mare!
Postat 20 Ianuarie 2018, 06:53 de chirila_ion
JA JA! O TANENBAUM!
Nein! Nein! Nein! Gorosswardein minciunen! Herr DIKTATOR BOLOJANEN a împodobit atât de frumos GROSSWARDEIN încât în această dimineață încă atârnau ghirlande în Piața Unirii iar BRADUL ARTIFICIAL cred că va zace tot acolo cel puțin până la Ziua Îndragostitilor! Ce, Ilie Gavril Bolojan nu e îndrăgostit? De I.I.?
Postat 19 Ianuarie 2018, 16:43 de TDS
La cum arata Pta Unirii ...
... mai bine stingeau lumina, sa nu se vada negreala !?! Ar fi facut si economie, ca sa puna iarbă deasă si acoperitoare de erori, pe dealul Ciuperca !?!
Postat 19 Ianuarie 2018, 09:50 de WinDos
hai sa ne aflam in vorba
Pun comentariile astea pe seama foamei de bani a autorului! Bani primiti la numar de cuvinte scrise (fara rost) sau la comanda prea capabililor din opozitie. Orasul a aratat foarte frumos, e parerea tuturor celor care l-au vizitat. Aveti vreun sondaj din care rezulta nemultumirea despre care relatati aici sau tot "articolul" se bazeaza pe impresia dvs personala? Sau, si mai probabil, pe o comanda ferma?
Postat 19 Ianuarie 2018, 09:48 de radu
count display

FOTO BIHOREANUL

 • „Zi de zi aici vom fi!”: Protestatarii orădenii au dansat Hora Unirii, dar au cerut izgonirea PSD-ului din ţară (FOTO / VIDEO)
 • 'Călăreţii Diavolului' din Győr au făcut demonstraţii de turnir, iar bucătari iscusiţi au gătit bunătăţi ungureşti în Cetate. Vezi programul Zilelor Sfântului Ladislau (FOTO/VIDEO)
 • Spectacol de pomină la European Music Open: Trupa Castro Romero din Spania a adus muzica şi dansul flamenco pe scena orădeană (FOTO/VIDEO)
 • „Azi e zi de sărbătoare, Liviu Dragnea la-nchisoare!”: Miting cu participare redusă în Oradea după condamnarea şefului PSD (FOTO / VIDEO)
 • Ne enervează: Trotuarele de pe drumul expres sunt pline de buruieni (FOTO)
 • 'Apel către mafioţi: Căraţi-vă!'. Orădenii au ieşit din nou să protesteze, în faţa Prefecturii (FOTO / VIDEO)
 • Lunga vară fierbinte: Compania de Apă Oradea investeşte 10 milioane euro în reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare (FOTO)
 • Piaţa Unirii intră în reparaţii la doar doi ani de la inaugurare (FOTO)
 • Jurcuţ rade tot! Defrişat de speculanţii imobiliari, un deal din Paleu s-a prăvălit pe o stradă din Oradea (FOTO)
 • Statul paralel: Judecătorul orădean Ovidiu Galea, fost ofiţer de Securitate, suspendat din magistratură şi inculpat, a fost promovat la... Guvern (FOTO)

TIMP LIBER

Timp liber

CURS VALUTAR

 • 1 USD = 3.8697 RON
 • 1 EUR = 4.5959 RON
 • 1 HUF = 0.015 RON