URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 02 APRILIE 2020

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Una din principalele griji ale Guvernului a fost să înființeze un Grup de Comunicare Strategică. La cum funcționează, însă, această sculă nefericită din mâinile Guvernului se poate numi, fără a greși, Grupul de Cenzură Scandaloasă. După cum pică, pe rând, medicii și spitalele din țară, în plină epidemie de coronavirus, ne dăm seama că un asemenea instrument de propagandă este nu doar binevenit în mâinile autorităților, ci chiar esențial pentru a acoperi catastrofa organizatorică din România.
Zic şi eu
Adrian Cris
În spitalele din Italia şi Spania sunt mii de medici şi asistente care s-au adaptat condiţiilor vitrege şi folosesc pentru protecţie ce au la îndemână, inclusiv saci menajeri. În Italia au şi decedat peste 50 de cadre medicale la datorie. Nici unul n-a dat bir cu fugiţii. Nici acolo, nici în restul Europei. La noi, veştile sunt de Balcani...
Cum a fost?
Lucian Cremeneanu
Să strigi în gura mare că n-ai ce-ţi trebuie pentru munca de zi cu zi e interzis în sistem. În orice sistem. E revoltă, e disidenţă, e sabotaj! Dăunează la funcţie, la avansări, la sporuri sau măriri de salarii, la relaţiile cu colegii şi cu şefii. Frica de realitate şi băgatul capului în nisip prevalează în faţa sincerităţii...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părerea aveți despre măsurile adoptate de autoritățile din România în ce privește răspândirea noului tip de coronavirus?


De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Așa cum am arătat săptămâna trecută, Codul administrativ a trecut testul de neconstituționalitate și rămâne în vigoare, astfel încât voi prezenta, începând de azi, aspectele cele mai importante aduse de acest act normativ. Întrucât subiectul ultimelor săptămâni în mass-media îl reprezintă Guvernul, mă voi referi la principalele reglementări care vizează această instituţie...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În data de 16 martie, Preşedintele Franţei a decis adoptarea unor măsuri pentru reducerea propagării virusului COVID-19 pe teritoriul Franţei. Astfel, începând cu 17 martie, de la ora 12, timp de 15 zile, cetăţenii se pot deplasa doar cu un atestat justificativ şi doar în anumite condiţii: de la domiciliu la locul de muncă (în caz că nu sunt condiţii pentru telemuncă), pentru cumpărăturile de primă necesitate (doar în zonele comerciale de proximitate) şi vizitarea medicului de familie în cazurile mai urgente.
Psihologul Bihoreanului
Razvan Coloja
Poate v-aţi întrebat zilele acestea ce e cu isteria hârtiei de toaletă şi unii v-aţi mirat privind online clipuri cu oameni cărând baxuri întregi în braţe ori luptându-se pentru o rolă de hârtie de WC. Am fost curios să văd care e explicaţia psihologică a acestui comportament bizar şi de ce fix hârtia de toaletă e cea care preocupă mai mult masele. La urma urmei există lucruri mult mai importante decât ea în situaţii de criză...
15 Ianuarie 2020, 07:59

Hoţie la puşcărie: Fostul şef şi doi angajaţi ai Penitenciarului Oradea, cercetaţi pentru fraudarea instituţiei

Hoţie la puşcărie: Fostul şef şi doi angajaţi ai Penitenciarului Oradea, cercetaţi pentru fraudarea instituţiei ÎMI DAI, ÎŢI DAU! În timp ce gardienii au adunat peste 103.000 ore suplimentare muncite, dar neplătite, directorul Penitenciarului, Marius Hliban (medalion stânga), şi-a rezolvat 255 ore suplimentare fictive cu ajutorul agentei Lavinia Bitiş şi inspectorului principal Adina Bîrda (medalion dreapta), recompensată cu un spor de 50% la salariu pe 3 luni. Un troc pe banii unităţii, dijmuiţi de cei puşi să-i gestioneze cu maximă integritate
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Oradea deosebirile între deţinuţi şi paznici se estompează. E drept, cei din urmă nu-şi bagă mâinile în buzunarele oamenilor, dar îşi fac parte din banii contribuabililor abuzând de funcţii.

O spune chiar Corpul de Control al Ministerului Justiţiei, care la sesizarea sindicaliştilor a verificat Penitenciarul anul trecut, când ministru era Ana Birchall. Între neregulile descoperite, cea mai descalificantă e fraudarea bugetului de către directorul Marius Hliban, mazilit din acest motiv, cu ajutorul a două subalterne, împreună cu care acum e cercetat de Parchetul Oradea pentru înşelăciune şi fals intelectual. Fapte pentru care au fost condamnaţi şi unii din locatarii stabilimentului...

Gardienii ba, şefu’ da 

Peste 1 milion de ore suplimentare neplătite au adunat, din 2017 până în iunie 2019, angajaţii celor 45 penitenciare, centre de detenţie şi centre educative ale Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În condiţiile în care organigramele gem de posturi de conducere, iar cele de execuţie sunt deficitare comparativ cu volumul de activitate, gardienii au şi desfăşurat mai multe proteste în cursul anului 2018, inclusiv în Oradea, cerând să le fie plătită munca în plus. 

Mai puţin ştiut e că, în timp ce personalul operativ de aici a trebuit să lucreze şi în timpul liber pentru a asigura paza, supravegherea şi transportul deţinuţilor, fără a-şi primi banii pe cele 103.104 ore suplimentare din ianuarie 2017 până în februarie 2019, directorul şi-a însuşit bani nemeritaţi sub motiv că ar fi prestat ore suplimentare. Doar pe hârtie, a constatat Corpul de Control al Ministerului Justiţiei, sesizat la începutul anului trecut de liderul Sindicatului din Penitenciarul Oradea, subcomisarul Călin Ardelean (foto).

Indolenţă şi incompetenţă

Intrat în posesia BIHOREANULUI, raportul de 132 pagini dezvăluie nereguli numeroase în mandatul directorului Marius Hliban, început la 1 mai 2017 şi încheiat pe 1 iunie 2019. 

În această perioadă unitatea a avut ocupată doar 69,79% din organigramă (51 din cele 65 posturi de ofiţeri şi doar 186 posturi din cele 275 de subofiţeri). În ce priveşte activitatea de evaluare a angajaţilor, în unele cazuri nu a fost făcută deloc sau a fost executată superficial, iar fişele de post nu au fost actualizate conform sarcinilor efectiv trasate. Membrii Comisiei pentru individualizarea pedepselor au clasificat eronat deţinuţi în categoria celor care "prezintă riscuri pentru siguranţa penitenciarului", un ofiţer a folosit neregulamentar forţa împotriva unor deţinuţi, astfel că a trebuit mutat într-un alt sector de activitate, iar un condamnat a fost ţinut închis cu 3 zile mai mult după expirarea pedepsei deoarece angajaţii Serviciului de Evidenţă nu i-au socotit corect zilele executate din condamnare.

Hărnicie peste program

Revoltătoare e, însă, şi imoralitatea unor angajaţi, în cap cu directorul Marius Hliban (foto), care a abuzat de funcţie pentru a-şi adăuga salariului generos (12.596 lei lunar, brut) sporuri sub pretextul că ar fi muncit peste program, când remuneraţia este de 75% peste cea obişnuită. 

Fost şef de secţie la Penitenciarul Botoşani, Hliban a fost numit director la Oradea pe 1 mai 2017, prin detaşare, pe 6 luni, iar apoi păstrat în funcţie prin înnoiri succesive ale ordinelor de împuternicire, deşi a excelat într-o singură direcţie: acumularea "unui număr mare de ore suplimentare, cu predilecţie în zilele de repaus săptămânal (n.r. – sâmbăta şi duminica) şi în zilele de sărbători legale", cum arată raportul Corpului de Control. Documentul precizează că între mai 2017 şi aprilie 2018, "exercitând cu rea credinţă prerogativele funcţiei", directorul a strâns 255 ore suplimentare, încasând necuvenit suma de 6.277 lei.

Cum a reuşit? Directorul a fost înscris cu ore suplimentare în Centralizatorul lunar al activităţilor prestate în weekend şi de sărbători, chiar dacă în Registrul de intrări-ieşiri de la poarta de acces din Parcul Traian nici măcar nu figura ca intrat în unitate în zilele respective. 

Suplimentare în concediu

Culmea, directorului îi erau "contorizate" ore suplimentare chiar şi când era în concediu de odihnă! Inspectorii MJ au descoperit, de pildă, că "potrivit Deciziei de Zi pe Unitate nr. 107/09.06.2017 întocmită pentru zilele de 10, 11 şi 12 iunie 2017, directorul se afla în concediu de odihnă, iar în această perioadă unitatea a fost condusă de directorul adjunct, comisarul şef Lucian Ţîrţiu, dar figurează în Centralizatorul orelor suplimentare pentru data de 11 iunie". Aceeaşi "reţetă" a fost repetată ulterior şi în zilele de 8 şi 22 octombrie, când Hliban era tot în concediu, iar la comandă se afla acelaşi Ţîrţiu. 

În total, au constatat reprezentanţii MJ, au existat 75 zile în care directorul a beneficiat de ore suplimentare chiar dacă nu exista nicio dovadă că ar fi intrat în unitate. În alte situaţii, după cum au declarat subofiţerii de la poartă, atunci când directorul se prezenta la serviciu în afara programului de lucru, stătea o oră sau chiar mai puţin, dar era pontat "8 ore sau mai mult".

Nelegal

În apărarea sa, Hliban a susţinut că până în iunie 2018 pontarea orelor suplimentare efectuate de directorii penitenciarelor nu ar fi fost reglementată şi că la Oradea exista "cutuma" pontării de către un agent sau un ofiţer de secretariat. 

Inspectorii au subliniat, însă, că Ordinul Ministrului Justiţiei nr. 821/2015 prevede clar că orele suplimentare puteau fi efectuate şi plătite numai dacă ar fi existat un ordin în acest sens al directorului general al ANP. Or, Hliban nu desfăşurase nicio activitate suplimentară care să nu fi putut prestată în cadrul programului normal şi nici nu a avut aprobarea şefului ANP, singurul scop fiind să-şi rotunjească veniturile: "Activităţile derulate din proprie iniţiativă sâmbăta, duminica şi de sărbători legale fără autorizarea superiorilor ierarhici, dublate de obţinerea drepturilor salariale aferente, pot crea aparenţa că aceste activităţi au avut ca scop obţinerea în mod nelegal a unor drepturi de natură salarială". 

Mai mult, inspectorii au consemnat că însuşi Hliban şi-a motivat prezenţa în unitate în afara programului prin "îndeplinirea atribuţiilor generale", dar acestea "ar trebui să se realizeze în cadrul programului normal, înscriindu-se în sfera activităţilor curente, nu a unora cu caracter excepţional". De altfel, raportul întăreşte că erau necesare "motive excepţionale pentru a justifica prezenţa în unitate în zilele de repaos săptămânal şi de sărbători", ceea ce n-a fost cazul.

Stop joc!

Potrivit inspectorilor, pontarea nelegală au făcut-o două subalterne de la secretariatul Penitenciarului, agenta Lavinia Bitiş (mai – noiembrie 2017) şi inspectorul principal Adina Bîrda (foto) (decembrie 2017 – aprilie 2018). Pe prima nu au audiat-o deoarece era în concediu de maternitate, iar cealaltă a declarat că "pontajele în cazul directorului au fost întocmite în baza dispoziţiilor verbale ale acestuia".

De altfel, un detaliu relevant e că "morişca" orelor suplimentare a încetat în aprilie 2018, după ce conducerea ANP i-a cerut directorului un raport pe această temă.

Constatând că frauda "a generat în patrimoniul unităţii sume de bani la care altfel nu ar fi fost îndreptăţit şi, în mod corelativ, un prejudiciu în patrimoniul unităţii", inspectorii MJ au sesizat conducerea ANP, care a decis încetarea detaşării lui Hliban la comanda Penitenciarului Oradea din 1 iunie 2019 (succesor fiind fostul adjunct, Lucian Ţîrţiu), dar şi a Parchetului Oradea, "în vederea efectuării de cercetări penale sub aspectul săvârşirii de către dl Hliban Marius a infracţiunii de înşelăciune şi instigare la fals intelectual, precum şi a săvârşirii de către dna Bitiş Lavinia şi dna Bîrda Adina a infracţiunii de fals intelectual". 

Prin urmare, cele două angajate şi fostul director, între timp revenit la Penitenciarul Botoşani, au devenit clienţii procurorilor, cum au fost şi deţinuţii pe care erau puşi să-i păzească. Culmea ar fi să le şi ajungă, oricât de improbabil ar putea să pară, colegi...


LA EXCEPŢIONAL
Serviciu contra serviciu

Corpul de Control al MJ nu a analizat şi modul în care au fost acordate recompensele salariale pentru unii angajaţi ai Penitenciarului Oradea, dar surse interne susţin că una din persoanele răsplătite pentru merite excepţionale este inspectorul principal Adina Bîrda, care a pontat nelegal ore suplimentare fostului director Marius Hliban: "A beneficiat de majorarea salariului cu 50% pe 3 luni pentru merite excepţionale".

Fostă agent, în prezent ofiţer şi purtător de cuvânt al Penitenciarului, Adina Bîrda a acceptat iniţial solicitarea BIHOREANULUI de a-şi prezenta public un punct de vedere, dar ulterior s-a răzgândit, susţinând că nu poate face declaraţii fiindcă "este în derulare o anchetă penală".


UPDATE
Dreptul la replică

În urma apariției articolului, BIHOREANUL a primit din partea angajatelor Penitenciarului Oradea Adina Bîrda și Lavinia Bițiș următoarele precizări:

”În articol sunt inserate cu rea credință, informații mincinoase care exced  materialului pe care îl amintiți (Nota Corpului de control al MJ), în vederea defăimării publice, fiind formulate tendențios, inducând auditoriului falsa impresie că atât eu cât și colega mea facem parte dintr-un grup infracțional, aducând atingere probității morale și profesionale ale subsemnatelor. Menționăm că am fost audiate, în calitate de martor și nu inculpat și până la finalizarea procesului nu vom putea furniza niciun fel de informații, respectând astfel  procedurile legale în materie penală. Sporul la care se face referire, a fost acordat în baza activității profesionale  după criterii stabilite la nivel național și nu local. Totodată, facem precizarea că, ne vom îndrepta, pe linie penală, civilă și administrativă împotriva celor care au pus la dispoziția dumneavoastră informații denigratoare, care aduc atingere activității profesionale și morale ale subsemnatelor”.

Deși cele două funcționare susțin că redacția nu ar fi respectat principiul ascultării ambelor părți, în realitate BIHOREANUL a solicitat și punctele de vedere ale angajaților Penitenciarului, înaintea publicării articolului, dar aceștia nu au vrut să și-l exprime, invocând existența unui dosar penal în curs.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Vor lua condamnări ...
... la locul de muncă !?!
Postat 15 Ianuarie 2020, 12:33 de CrisDumi
Sunt bugetar,deci exist...
Daca nu te-ai nascut bugetar ,te-ai nascut degeaba...Iata ce situatii poate genera 2394 lei salariu mediu NET/judet.Adevarate drame umane...
Postat 15 Ianuarie 2020, 09:09 de excalibur
INCREDIBIL, dar adevarat
Pe cand va fi chemata in comisia de disciplina a PO cu siguranta-si va face coafura pentru ca cea din medalion nu o avantajeaza, domnule Adrian Cris:).
Postat 15 Ianuarie 2020, 08:45 de adevarat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4133 RON
  • 1 EUR = 4.8246 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON