URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Martie 2019, 08:06

Condamnaţi la scumpiri: Cu cea mai performantă centrală, orădenii plătesc una dintre cele mai scumpe încălziri din ţară!

Condamnaţi la scumpiri: Cu cea mai performantă centrală, orădenii plătesc una dintre cele mai scumpe încălziri din ţară! DEPENDENŢI DE GAZ. Singura soluţie de ieftinire a gigacaloriei în viitorul apropiat stă în diminuarea preţului gazului. "Dacă din 1 aprilie preţul gazului va scădea cu 30%, aşa cum prevede OUG 114, probabil în cel mult 45 de zile ANRE ne va impune un preţ mai mic pentru gigacaloria furnizată populaţiei", spune directorul Termoficare, Stănel Necula
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

CET-ul orădean e sac fără fund! Municipalitatea a tocat în ultimii ani pe reabilitarea sistemului de termoficare 120 milioane euro din fonduri europene şi pregăteşte investiţii de încă 70 milioane euro, fără ca orădenii să vadă niciun efect la factura de încălzire.

Dimpotrivă, gigacaloria se scumpeşte de la o iarnă la alta. "Preţul încălzirii nu are cum scădea în viitorul apropiat. Oricum, orădeanul plăteşte astăzi cu 49 lei mai puţin pe gigacalorie faţă de cât ar trebui să plătească", spune directorul Termoficare, Stănel Necula.

Facturi record

Facturile pentru luna ianuarie au bătut orice recorduri. Cheltuielile cu utilităţile pentru un apartament cu 2 camere au ajuns la 600 lei, iar pentru 3 camere la 1.000 lei. Cu mult peste orice factură de încălzire pe gaz, energie electrică sau lemne! "O să ajungem să ne plătim întreţinerea în rate!", au protestat orădenii pe reţelele de socializare. Şi cu atât s-au ales.

Conducerea Termoficare a justificat explozia din facturi prin creşterea de la 28 la 35 de zile a perioadei de plată, prin adăugarea săptămânii de sărbători nefacturate în decembrie şi prin scumpirea cu 8% a gigacaloriei, de la 255 la 276 lei, în ultima lună din 2018.

Spre comparaţie, dacă în Oradea populaţia plăteşte 276 lei pentru o gigacalorie obţinută de Termoficare cu un preţ de producţie de 325 lei (diferenţa de 49 lei fiind subvenţionată de la bugetul local), arădenii plătesc doar 275 lei pentru o gigacalorie obţinută cu 360 lei, iar timişorenii 252 lei dintr-un preţ real de 460 lei. Bucureştenii, care au cele mai mari salarii din ţară, plătesc doar 160 lei din preţul de 380 lei!

Ilie Bolojan, primar OradeaExplicaţia? Primăria Oradea acordă cea mai mică subvenţie, sub pretextul că bagă banii în reabilitarea sistemului! "Politica Oradiei a fost de a se concentra pe reabilitarea sistemului de termoficare şi mai puţin pe acordarea de subvenţii. Acest lucru ne va permite să menţinem un preţ accesibil al încălzirii când subvenţiile vor fi eliminate total", susţine primarul Ilie Bolojan (foto).

"CET-ul să încheie pe zero!"

În ultimii 6 ani Oradea a investit 120 milioane euro în înlocuirea a 41 kilometri de reţele magistrale şi construirea noului CET pe gaz. Alte 70 milioane euro vor fi investite pe înlocuirea a încă 25 km de conducte, pentru trecerea cartierului Nufărul I pe încălzire cu apă geotermală şi pe achiziţia unui grup energetic nou care să înlocuiască vechiul cazan poluant pe gaz.

Calculele hârtiei arată bine. Anul trecut, Termoficare şi-a majorat vânzările de energie termică la 585.147 gigacalorii, cu 1,7% peste cantitatea estimată, şi-a diminuat pierderile de pe reţele cu circa 8%, şi-a majorat cu 868 cele peste 66.500 apartamente deservite şi a ajuns la încasări de 44,6 milioane lei din energia electrică vândută, la care se adaugă bonusul de cogenerare pentru fiecare din cei circa 9.800 MWh livraţi în sistemul naţional.

Liviu Sabău Popa, liderul grupului PSD din Consiliul Local OradeaŞi totuşi, cu excepţia reducerii numărului de avarii, orădeanul nu simte altă îmbunătăţire. "Ne lăudăm că au scăzut pierderile, că au crescut încasările din curent, că avem cea mai tare centrală, dar facturile cresc. Pe orădean nu-l ajută cu nimic că oraşul are o bijuterie de sistem dacă plăteşte pe încălzire mai mult decât într-un oraş care se încălzeşte cu un hârb", protestează consilierul local Liviu Sabău Popa (foto), liderul grupului PSD. Acesta cere CET-ului să renunţe la profit şi să ieftinească gigacaloria: "CET-ul să încheie pe zero! Este inadmisibil ca încălzirea cu centrală proprie să fie mai ieftină decât cea în sistem centralizat".

Subvenţii de 31 milioane pe an!

 directorul Termoficare Oradea, Stănel NeculaBIHOREANUL a căutat răspunsuri şi a aflat că, de fapt, CET-ul este subvenţionat. "Diferenţa dintre costurile noastre şi tarifele aprobate de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie, într-un mod netransparent pe care l-am contestat în urmă cu 5 ani într-un proces care nu a dus nicăieri, ne-o virează bugetul local, printr-o subvenţie de exploatare", explică directorul Termoficare, Stănel Necula (foto).

Spre exemplu, bugetul local a subvenţionat anul trecut operatorul cu 13 milioane lei pentru a putea funcţiona, iar pe orădeni cu încă 18 milioane lei, totalul subvenţiei din facturi. Fără acest ajutor, societatea ar falimenta. Cum preţul gazului reprezintă 70% din costurile gigacaloriei, scumpirea combustibilului cu 16% de la sfârşitul anului trecut a însemnat o creştere a costurilor cu 16 milioane lei pe an, pe care Termoficare nu le poate acoperi din reducerea cheltuielilor de producţie sau din majorarea încasărilor pe electricitatea obţinută în cogenerare.

"Veniturile din curent electric sunt mici, raportat la costurile cu gazul", spune Necula. Concret, la un cost al gazului de 153 milioane lei/an, CET încasează din curent doar 45 milioane lei/an.

Profit de 0,8%

Chiar şi subvenţionată, societatea lucrează pe zero. La o cifră de afaceri de 228 milioane lei pe 2018, profitul brut este undeva la 1,9 milioane lei, adică 0,8%, şi toţi banii sunt reinvestiţi. "Profitul realizat, împreună cu redevenţa de 22 milioane lei pe care o plătim Primăriei pentru că operăm pe reţelele ei, se adună într-un fond de dezvoltare creat de proprietar pentru modernizarea sistemului", spune directorul.

Din cei 10 milioane euro deja adunaţi în ultimii 4-5 ani şi din sumele care vor fi vărsate pe 2018 şi 2019, Termoficare va achiziţiona un echipament nou în locul vechiului cazan pe gaz, poluant, din cauza căruia Garda de Mediu o amendează periodic.

În acest context, nici nu se pune problema ieftinirii încălzirii. Dimpotrivă! Pentru a putea accesa alte 31,7 milioane euro puse la bătaie prin programul Termoficare III, societatea a luat în calcul scumpirea acesteia de la 68 euro în 2019 la 100 euro în 2029.

Necula şi-a făcut calculele de suportabilitate de către populaţie axându-se, optimist, pe creşterea veniturilor orădenilor: "Costurile cu încălzirea ar trebui să scadă de la 12% la 8% din veniturile medii ale unei familii, în contextul în care veniturile populaţiei vor creşte. Astăzi, preţul gigacaloriei e mare pentru că, la acelaşi preţ al gazului ca în Austria, noi vindem încălzire unei populaţii care câştigă 1.000 euro, nu 2.000 euro, ca în Occident".

Eliminaţi pierderile!

profesorul univesitar Marcel Roşca, specialist în termotehnicăDe altfel, şi specialiştii consultaţi de BIHOREANUL dau ca imposibilă ieftinirea încălzirii. "CET are randamente bune, operează cu o soluţie modernă pe gaz, dar are pierderi prea mari pe reţele", spune profesorul univesitar Marcel Roşca (foto), specialist în termotehnică. Spre exemplu, dacă pierderile într-un sistem similar din Germania sau Danemarca sunt de doar 2%, şi asta doar din temperatura agentului termic, nu şi din apa pompată în reţea, în Oradea acestea se ridică la 30%. Astfel, Termoficare pierde în pământ circa 8 milioane euro pe an. "Gigacaloria nu are cum să se ieftinească înainte de înlocuirea conductelor vechi", concluzionează Roşca.

Până acum societatea a reabilitat cam 60% din cei 86,2 km de reţea primară şi 15% din cei 142,5 km de reţea secundară. Problema e că în paralel cu reducerea pierderilor cresc costurile de producţie. "Gazul e o resursă epuzibabilă, care se va scumpi în continuare. Singura soluţie pentru compensarea acestei majorări este ca Termoficare să folosească tot mai mult zăcământul de apă geotermală de sub oraş la obţinerea încălzirii", spune profesorul. Asta înseamnă, însă, investiţii mari şi de durată. Iar orădenii îşi plătesc facturile azi...


POLUATORUL PLĂTEŞTE!
CET-ul este defavorizat

Ioan Maghiar, inginer în cadrul Primăriei OradeaDupă 8 ani de investiţii în sistemul de termoficare, în prezent specialiştii municipalităţii spun că acestea au fost făcute nu pentru ieftinirea încălzirii, ci pentru a evita prăbuşirea lui. "Având în vedere pierderile de pe reţea şi scumpirea gazului, nu se pune problema ca gigacaloria să se ieftinească, ci să nu se crească într-un ritm accelerat", zice Ioan Maghiar (foto), inginer în cadrul Primăriei care a lucrat la proiectul de modernizare al CET.

Acesta afirmă că achiziţia noii soluţii de termoficare a fost impusă din raţiuni de protecţia mediului. "CET-ul poluant pe cărbune trebuia să se închidă", zice inginerul, susţinând că din aceleaşi motive de mediu soluţiile individuale de încălzire, în prezent mai convenabile, se vor scumpi în următorii 5 ani. "Astăzi, sistemele centralizate de termoficare sunt defavorizate. Acestea investesc în certificate verzi conform principiului "poluatorul plăteşte", lucru care nu se întâmplă la încălzirea individuală gaz, dar care se va întâmpla".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Angajatii CET-ului folosesc masinile unitatii in interes propriu
CET-ul aflam ca este subventionat. Asta in timp ce unii sefuleti folosec masinile unitatii in scop personal, acestea fiind parcate si pe timpul noptii la adresa de domiciliu a sefuletului. Curat murdar ...
Postat 15 Martie 2019, 17:25 de unchiuvali
Ce va mirati!??
Ce va mirati! Ce asteptati? Cu un "menajer" care se poate lauda in "siviu" cu falimentarea de ceturi si firme private aflat sub "pupila" bolovanului fece ce stie mai bine: falimenteaza! Ceea ce nu stiti este ca o firma "monopolista" impusa pe spatele oradenilor de catre un bolovan nu poate falimenta caci ea are o resursa financiara inepuizabila: buzunarul tau oradene! Astept, inca astept sa ne spuna bolovanul pe care filiera a statului parallel a ajuns "menajerul" cetului un falimentator de la celalat capat al tarii aici in cettatea orazii!??? Care sunt "competentele" "menajerului" pentru care a fost recuperat si pus la lucru manual in Oradea? Avem dreptul de a sti si noi? La cat va ajunge GCal. dupa inceperea contractului de mentenanta la sfarsitul perioadei de garantie, adica de la anu? Pana cand toti cetatenii orasului se vor "bucura" de sponsorizarea Gcaloriei pentru cei ce stau la bloc? Nici un journalist nu indrazneste sa-i intrebe pe acesti exploatatori ai buzunarelor noastre de aceste probleme?
Postat 14 Martie 2019, 19:18 de scortosul
Pentru ca pot
Da de ce sa nu se scumpeasca? Au monpol? Au! Au crescut pensiile si salariul (mimim pe economie) in Oradea? Au crescut! Si uite asa constati ca intre hotii din PSD si gunoaiele din PNL nu exista nici o deosebire. Povestile cu inflatie, curs euro marit si alte blablauri sunt bune doar de adormit copiii. Sictir PNL!
Postat 14 Martie 2019, 14:07 de oradeanbihor
Peter ... bineînțeles că individualizarea pe categorii de consumatori era soluția !?!
Cu 200.000.000 Euro se putea aduce gazul contorizat separat pentru fiecare unitate locativă și comercială care există în Oradea ... dar și creșterea la nivel municipal complet, a rețelei geotermale cu titlu adițional, care să asigure un sistem dual asiguratoriu pentru viitor !?!
Postat 14 Martie 2019, 12:41 de CrisDumi
Eroare ... centrala nu este nici pe departe performantă, ci doar parțial înnoită tehnologic !?!
Performanța se definește altfel ... așa că, luați DEX-ul prima dată și apoi memorandumul din 2009 a Comisiei Europene cu titlul: "Viitorul Energetic European" !?! Explicațiile "specialiștilor" de la Școala de Vară a PNL și ale "experților" de la Universitatea Oradea, unde doar portarii de la intrare nu au doctorat sau nu sunt doctoranzi ... îl fac până și pe tata Maghiar să se tot întoarcă în mormânt, de la frigul care-i adie oasele în preajma "mării geotermale" pe care plutește orașul !?! Sistemul "gândit" cu fundul de cuplul Bolojan&Necula va costa până la final peste 200.000.000 Euro, adică o sumă suficientă pentru a-și da foc de pe acum la valiză ... când o să li se ceară să se supratureze și să dea socoteală pentru amatorismul de care au dat dovadă în mod constant !?!
Postat 14 Martie 2019, 12:35 de CrisDumi
Termoficare Oradea
Ar fi fost foarte interesant comentariul specialiștilor față de alternativa implementării centralelor termice de bloc și/sau apartament, concret alocarea fondurilor investite în reabilitarea sistemului centralizat în achizționarea de centrale de grup/individuale. Model de altfel larg răspândit în vest.
Postat 14 Martie 2019, 12:27 de Peter
Cover up
Felicitari autorului pentru documentare.Ramin totusi citeva nelamuriri.Pretul gazului la populatie:0.17lei/kwh. 1gcal=1162kwh. Rezulta 197lei pe gigacalorie.Rotund 200lei.Cetul se alimenteaza cu gaz direct din magistrala transgaz, cu 33% mai ieftin.OK,are pierderi pe retele de 30%(in curs de rezolvare dupa schimbarea retelelor).Cit la suta din cele 585.147 gigacalorii sunt produse geotermal,la sfert de pret?Energia electrica vinduta,bonus cogenerare?Nu prea ies calculele,e necesara o comisie de specialisti,ingineri,economisti.Altfel vom servi fraze de genul:"Veniturile din curent electric sunt mici, raportat la costurile cu gazul, spune Necula. Concret, la un cost al gazului de 153 milioane lei/an, CET încasează din curent doar 45 milioane lei/an...societatea a luat în calcul scumpirea acesteia de la 68 euro în 2019 la 100 euro în 2029"
Postat 14 Martie 2019, 10:35 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON