URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Ianuarie 2018, 10:47

Trauma afectează fetele şi băieţii în mod diferit

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sindromul stresului post-traumatic (post-traumatic stress disorder - PTSD) este unul din subiectele de cercetare cel mai des întâlnite în psihologie. Ca urmare a unei traume din trecut, suferindul de PTSD retrăieşte trauma chiar şi în absenţa acesteia, este asaltat de gânduri intruzive legate de respectiva traumă, are reacţii fiziologice şi psihologice pe care nu le poate controla şi are un nivel ridicat de anxietate.

Ochiometric, luându-ne după statistici şi rapoartele spitalelor, PTSD-ul este mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi. Până acum nu se ştia exact de ce femeile resimt mai puternic stresul post-traumatic şi li se punea în cârcă firea emotivă sau mai sensibilă asociată sexului frumos.

Un studiu publicat în revista Depression and Anxiety în 9 ianuarie 2017 detaliază o cercetare menită să aducă lumină asupra diferenţelor de sex în manifestarea stresului post-traumatic. 59 de tineri cu vârste între 9 şi 17 ani au fost selectaţi pentru acest studiu; jumătate sufereau de PTSD, iar jumătate nu. 14 persoane de sex feminin şi 16 persoane de sex masculin din grup erau diagnosticate cu PTSD şi raportau prezenţa unuia sau a mai multor stresori care le cauza disconfort. Toţi participanţii au fost scanaţi cu ajutorul aparaturii SMRI (Structural Magnetic Resonance Imaging) pentru a vedea dacă există diferenţe la nivelul creierului între grupurile studiului.

"Insula" este o regiune din cortexul cerebral care joacă un rol important în modul în care acordăm atenţie informaţiilor de ordin senzorial din corp şi conştientizării de sine. Tot "insula" se ocupă în parte de reglarea emoţiilor. Studiul a dezvăluit că, deşi în cazul adolescenţilor sănătoşi această regiune nu prezenta deosebiri, când venea vorba de diferenţele de sex, atunci când comparai băieţii din grupul de control cu cel din grupul celor cu PTSD, ultimii aveau un volum mai mare al acestei zone a creierului. Mai mult, fetele cu PTSD aveau un volum mai mic al "insulei" faţă de fetele fără semnalmente de stres post-traumatic.

Două inferenţe se pot trage de aici. Prima ar fi că traumele din copilărie care rezultă în PTSD modifică creierul la nivel fizic, alterând dimensiunea unei porţiuni a cortexului cerebral. A doua ar fi că motivul pentru care fetele fac mai des PTSD decât băieţii poate fi explicat de diferenţele de dimensiune ale insulei din creierul celor cu stres post-traumatic. Mergând pe firul celei de-a doua afirmaţii, "insula" descreşte treptat în dimensiune pe parcursul vieţii pe măsură ce îmbătrânim. Cu alte cuvinte, despre fetele care n-au atins încă limita maturităţii şi care au trecut printr-o traumă ce rezultă în PTSD se poate spune că "îmbătrânesc" mai repede ca urmare a respectivei traume.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON