URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Septembrie 2018, 18:14

Premieră la Arcadia: „Regele Smoc de barbă”, o poveste despre maturizarea unei prințese mofturoase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul spectacol al trupei Arcadia din stagiunea 2018-2019 va avea loc în acest weekend. Premiera a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă de noul director artistic al trupei, Sebastian Lupu, care şi-a prezentat noua echipă şi a vorbit despre proiectele viitoare dedicate copiilor şi adolescenţilor.

O prinţesă cu ifose

Cea dintâi premieră a stagiunii la Teatrul pentru copii şi adolescenţi Arcadia – cum este prezentată instituţia mai nou – va fi spectacolul "Regele smoc de barbă", realizat după povestea cu acelaşi nume scrisă de Fraţii Grimm şi dedicat copiilor cu vârste de peste 6 ani. Premiera este programată pentru duminică, 23 septembrie, de la ora 11, la Sala Arcadia.

Povestea are în centru o prinţesă care se află la răscrucea maturităţii. Fiammetta trebuie să îşi aleagă soţul, însă toţi peţitorii care ajung la curtea tatălui său nu sunt pe placul ei. Dezamăgit de comportamentul fiicei sale - care are mereu un răspuns negativ la orice întrebare i se pune - decide să o căsătorească cu un cerşetor. Fata va învăţa lecţia umilinţei şi, mai târziu, va afla şi că soţul ales pentru ea nu e chiar un cerşetor.

"Povestea Fiammettei este o frumoasă metaforă a maturizării. Ea ne relevă parcursul firesc pe care-l are orice copilă care se transformă în femeie, nu prin căsătorie, ci prin responsabilităţile pe care şi le asumă. În spectacol, Fiammetta va rămâne singură în căsuţă, ziua şi noaptea, şi va învăţa de la soţul ei, un mentor simbolic care-i trasează îndatoririle, o lecţie despre toleranţă, răbdare şi perseverenţă", a explicat regizorul piesei de teatru, Hanyecz Debelka Róbert.

Din distribuţia primului spectacol fac parte Consuela Egyed, Patrick Negrean, Zentania Lupşe, Armanca Serac şi Alexandru Pop. Zentania Lupşe, cea care joacă rolul Fiammettei, a spus că "Regele Smoc de Barbă" este un spectacol "va rămâne ca un sâmbure în mintea preadolescentului".

Un bilet pentru spectacolul de duminică costă 15 lei şi poate fi achiziţionat de la Agenţia Teatrului. Cea de-a doua reprezentaţie va avea loc sâmbătă, pe 6 octombrie, de la ora 11.

Teatru pentru adolescenţi

În conferinţa dedicată premierei, directorul artistic Sebastian Lupu a afirmat că, în noua stagiune, va lucra strâns cu Papp Peter, operator de lumini, care a primit atribuţii de coordonator tehnic, precum şi cu jurnalista Andreea Costea, ca şef birou proiecte culturale şi marketing.

Lupu a spus că pe perioada mandatului său îşi doreşte să pună în evidenţă actorii trupei Arcadia, ca pe nişte adevărate vedete pentru copii. Totodată, el îşi propune să introducă în repertoriul trupei şi spectacole dedicate adolescenţilor şi preadolescenţilor, pe care, potrivit acestuia, teatrul îi "uită".

În prezent, echipa teatrului lucrează la primul spectacolul-lectură din această stagiune, "Năpasta", de I.L. Caragiale. Vor mai fi jucate "Iona" de Marin Sorescu, "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian şi "Jocul ielelor" de Camil Petrescu. În aceste producţii vor juca actorii de la Arcadia, dar şi câţiva din trupa "Iosif Vulcan", care au cerut să fie în aceste spectacole.

Tot în stagiunea 2018-2019 vor mai fi pregătite şi spectacolele "Isprăvile lui Păcală", în regia lui Petre Ghimbăşan (n.r. – actor al trupei "Iosif Vulcan") şi "Cei trei muşchetari", în regia lui Traian Savinescu.

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON