URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Septembrie 2018, 18:14

Premieră la Arcadia: „Regele Smoc de barbă”, o poveste despre maturizarea unei prințese mofturoase

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primul spectacol al trupei Arcadia din stagiunea 2018-2019 va avea loc în acest weekend. Premiera a fost prezentată, miercuri, într-o conferinţă de presă de noul director artistic al trupei, Sebastian Lupu, care şi-a prezentat noua echipă şi a vorbit despre proiectele viitoare dedicate copiilor şi adolescenţilor.

O prinţesă cu ifose

Cea dintâi premieră a stagiunii la Teatrul pentru copii şi adolescenţi Arcadia – cum este prezentată instituţia mai nou – va fi spectacolul "Regele smoc de barbă", realizat după povestea cu acelaşi nume scrisă de Fraţii Grimm şi dedicat copiilor cu vârste de peste 6 ani. Premiera este programată pentru duminică, 23 septembrie, de la ora 11, la Sala Arcadia.

Povestea are în centru o prinţesă care se află la răscrucea maturităţii. Fiammetta trebuie să îşi aleagă soţul, însă toţi peţitorii care ajung la curtea tatălui său nu sunt pe placul ei. Dezamăgit de comportamentul fiicei sale - care are mereu un răspuns negativ la orice întrebare i se pune - decide să o căsătorească cu un cerşetor. Fata va învăţa lecţia umilinţei şi, mai târziu, va afla şi că soţul ales pentru ea nu e chiar un cerşetor.

"Povestea Fiammettei este o frumoasă metaforă a maturizării. Ea ne relevă parcursul firesc pe care-l are orice copilă care se transformă în femeie, nu prin căsătorie, ci prin responsabilităţile pe care şi le asumă. În spectacol, Fiammetta va rămâne singură în căsuţă, ziua şi noaptea, şi va învăţa de la soţul ei, un mentor simbolic care-i trasează îndatoririle, o lecţie despre toleranţă, răbdare şi perseverenţă", a explicat regizorul piesei de teatru, Hanyecz Debelka Róbert.

Din distribuţia primului spectacol fac parte Consuela Egyed, Patrick Negrean, Zentania Lupşe, Armanca Serac şi Alexandru Pop. Zentania Lupşe, cea care joacă rolul Fiammettei, a spus că "Regele Smoc de Barbă" este un spectacol "va rămâne ca un sâmbure în mintea preadolescentului".

Un bilet pentru spectacolul de duminică costă 15 lei şi poate fi achiziţionat de la Agenţia Teatrului. Cea de-a doua reprezentaţie va avea loc sâmbătă, pe 6 octombrie, de la ora 11.

Teatru pentru adolescenţi

În conferinţa dedicată premierei, directorul artistic Sebastian Lupu a afirmat că, în noua stagiune, va lucra strâns cu Papp Peter, operator de lumini, care a primit atribuţii de coordonator tehnic, precum şi cu jurnalista Andreea Costea, ca şef birou proiecte culturale şi marketing.

Lupu a spus că pe perioada mandatului său îşi doreşte să pună în evidenţă actorii trupei Arcadia, ca pe nişte adevărate vedete pentru copii. Totodată, el îşi propune să introducă în repertoriul trupei şi spectacole dedicate adolescenţilor şi preadolescenţilor, pe care, potrivit acestuia, teatrul îi "uită".

În prezent, echipa teatrului lucrează la primul spectacolul-lectură din această stagiune, "Năpasta", de I.L. Caragiale. Vor mai fi jucate "Iona" de Marin Sorescu, "Steaua fără nume" de Mihail Sebastian şi "Jocul ielelor" de Camil Petrescu. În aceste producţii vor juca actorii de la Arcadia, dar şi câţiva din trupa "Iosif Vulcan", care au cerut să fie în aceste spectacole.

Tot în stagiunea 2018-2019 vor mai fi pregătite şi spectacolele "Isprăvile lui Păcală", în regia lui Petre Ghimbăşan (n.r. – actor al trupei "Iosif Vulcan") şi "Cei trei muşchetari", în regia lui Traian Savinescu.

Mădălina Sim
studentă

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON