URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2018, 21:06

Premiat la Zilele Revistei Familia, filozoful Mihai Şora a vizitat meleagurile copilăriei: "Mă simt acasă în Bihor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul filozof Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, s-a aflat, joi, la Oradea, unde a primit premiul "Iosif Vulcan" la Zilele Revistei Familia, acordat pentru "dimensiunea modelatoare şi luminoasă a vieţii şi operei domniei sale".

Cu această ocazie, filozoful a vorbit despre rădăcinile sale bihorene, despre care nu multă lume știe.

Rădăcini în Feneriş

Mihai Şora le-a mulţumit organizatorilor adăugând: "Mă simt acasă aici în Bihor". Participanţii la eveniment au urmărit apoi un mic film realizat de soţia filozofului, Luiza Şora (care l-a însoțit și la Zilele Revistei Familia), cu o zi înainte în Feneriş, satul natal al tatălui acestuia, preotul Melentie Şora, care s-a mutat în Banat.

În înregistrare, filozoful vorbeşte, din cimitirul din Feneriş, despre copilărie şi legătura sa afectivă cu judeţul Bihor.

"Mi-am petrecut o bună parte din copilărie aici. Simţi acel loc al părinţilor tăi şi al bunicilor tăi. (…) Bănăţenii, fiind foarte mândri şi uitându-se de sus la "venituri", era evident că şi pe tatăl meu îl catalogau drept aparţinând acestei categorii. Din solidaritate cu el, deşi născut în Banat, din mamă bănăţeană, eu mă consideram bihorean", povesteşte, în film, Mihai Şora.

Filozoful şi eseistul român a mai povestit că, în copilărie, își petrecea mult timp în Feneriş, mergând acolo în vacanţele de vară şi, uneori, şi în cele de Paşti.

"Mereu am ţinut legătura cu rudele mele bihorene şi chiar nutrind un fel de sentiment de bihorean. (…) În Bihor nu m-am întâlnit cu mari bogăţii, care să ofere un fel de garanţie identitară. Aici totul era modest, era local, era îngrădit, chiar şi peisajul între Munţii Codrului şi Munţii Apuseni, într-un fel de oală, pe fundul căreia era aşezat pe un deal satul tatălui meu şi al rudelor mele paterne, Fenerişul", a spus filozoful.

În înregistrarea video, Mihai Şora continuă cu o comparaţie între bihoreni şi bănăţeni. "Spre deosebire de bănăţean, care te întreabă <Ştii tu cine sunt eu?>, bihoreanul trece pe lângă tine fără să-ţi pună această întrebare. L-ai observat, există pentru tine. Nu l-ai observat, nu există pentru tine, dar continuă să existe pentru el. Şi existenţa asta este una de comuniune cu ce îl încojoară, cu natura", a spus filozoful.

Premiile Familiei

Decernarea premiilor Zilelor Revistei Familia s-a făcut, joi, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei, în prezenţa mai multor invitaţi din toată ţara, amfitrion fiind directorul revistei, Ioan Moldovan.

În cadrul evenimentului s-au mai acordat şi alte premii. Premiul "Ovidiu Cotruş" i-a revenit lui Mircea Muthu "pentru contribuţia substanţială în construcţia teoretică şi critică a conceptului de balcanism literar românesc, pentru vocaţia înalt pedagogică carierei universitare a domniei sale".

Premiul special pentru solidaritate culturală l-a primit Dinu Flămând – poet, eseist, traducător – pentru "exemplara domniei sale lucrare întru deschiderea orizonturilor româneşti spre lumea largă a culturii universale".

Scriitorul Petru Cimpoeşu a primit Premiul "Octav Şuluţiu" pentru proza "deopotrivă subtilă şi plină de forţă, prodigioasă în imaginarea de personaje şi situaţii care dovedesc o originalitate cu totul aparte în redefinirea relaţiei omului cu absurdul şi grotescul".

Poetul, eseistul şi criticul literar Dumitru Chioaru a primit Premiul "Radu Enescu" pentru opera sa lirică şi deopotrivă pentru "meritele domniei sale în luminarea rolului Cercului de la Sibiu în modernizarea profundă a literaturii române".

Poetul şi publicistul Marian Drăghici a luat acasă Premiul "Alexandru Andriţoiu" pentru opera poetică "în care viaţa sufletului tezaurizează aventuri de maximă profunzime, experienţe estetice uimitoare şi tulburătoare mesaje din partea nevăzută a existenţei".

Premiul dedicat tinerilor autori, "De-aş avea" s-a acordat ex-aequo poetesei Ioana Vintilă şi criticului literar Alex Ciorogar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON