URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Mai 2018, 21:06

Premiat la Zilele Revistei Familia, filozoful Mihai Şora a vizitat meleagurile copilăriei: "Mă simt acasă în Bihor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cunoscutul filozof Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, s-a aflat, joi, la Oradea, unde a primit premiul "Iosif Vulcan" la Zilele Revistei Familia, acordat pentru "dimensiunea modelatoare şi luminoasă a vieţii şi operei domniei sale".

Cu această ocazie, filozoful a vorbit despre rădăcinile sale bihorene, despre care nu multă lume știe.

Rădăcini în Feneriş

Mihai Şora le-a mulţumit organizatorilor adăugând: "Mă simt acasă aici în Bihor". Participanţii la eveniment au urmărit apoi un mic film realizat de soţia filozofului, Luiza Şora (care l-a însoțit și la Zilele Revistei Familia), cu o zi înainte în Feneriş, satul natal al tatălui acestuia, preotul Melentie Şora, care s-a mutat în Banat.

În înregistrare, filozoful vorbeşte, din cimitirul din Feneriş, despre copilărie şi legătura sa afectivă cu judeţul Bihor.

"Mi-am petrecut o bună parte din copilărie aici. Simţi acel loc al părinţilor tăi şi al bunicilor tăi. (…) Bănăţenii, fiind foarte mândri şi uitându-se de sus la "venituri", era evident că şi pe tatăl meu îl catalogau drept aparţinând acestei categorii. Din solidaritate cu el, deşi născut în Banat, din mamă bănăţeană, eu mă consideram bihorean", povesteşte, în film, Mihai Şora.

Filozoful şi eseistul român a mai povestit că, în copilărie, își petrecea mult timp în Feneriş, mergând acolo în vacanţele de vară şi, uneori, şi în cele de Paşti.

"Mereu am ţinut legătura cu rudele mele bihorene şi chiar nutrind un fel de sentiment de bihorean. (…) În Bihor nu m-am întâlnit cu mari bogăţii, care să ofere un fel de garanţie identitară. Aici totul era modest, era local, era îngrădit, chiar şi peisajul între Munţii Codrului şi Munţii Apuseni, într-un fel de oală, pe fundul căreia era aşezat pe un deal satul tatălui meu şi al rudelor mele paterne, Fenerişul", a spus filozoful.

În înregistrarea video, Mihai Şora continuă cu o comparaţie între bihoreni şi bănăţeni. "Spre deosebire de bănăţean, care te întreabă <Ştii tu cine sunt eu?>, bihoreanul trece pe lângă tine fără să-ţi pună această întrebare. L-ai observat, există pentru tine. Nu l-ai observat, nu există pentru tine, dar continuă să existe pentru el. Şi existenţa asta este una de comuniune cu ce îl încojoară, cu natura", a spus filozoful.

Premiile Familiei

Decernarea premiilor Zilelor Revistei Familia s-a făcut, joi, de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei, în prezenţa mai multor invitaţi din toată ţara, amfitrion fiind directorul revistei, Ioan Moldovan.

În cadrul evenimentului s-au mai acordat şi alte premii. Premiul "Ovidiu Cotruş" i-a revenit lui Mircea Muthu "pentru contribuţia substanţială în construcţia teoretică şi critică a conceptului de balcanism literar românesc, pentru vocaţia înalt pedagogică carierei universitare a domniei sale".

Premiul special pentru solidaritate culturală l-a primit Dinu Flămând – poet, eseist, traducător – pentru "exemplara domniei sale lucrare întru deschiderea orizonturilor româneşti spre lumea largă a culturii universale".

Scriitorul Petru Cimpoeşu a primit Premiul "Octav Şuluţiu" pentru proza "deopotrivă subtilă şi plină de forţă, prodigioasă în imaginarea de personaje şi situaţii care dovedesc o originalitate cu totul aparte în redefinirea relaţiei omului cu absurdul şi grotescul".

Poetul, eseistul şi criticul literar Dumitru Chioaru a primit Premiul "Radu Enescu" pentru opera sa lirică şi deopotrivă pentru "meritele domniei sale în luminarea rolului Cercului de la Sibiu în modernizarea profundă a literaturii române".

Poetul şi publicistul Marian Drăghici a luat acasă Premiul "Alexandru Andriţoiu" pentru opera poetică "în care viaţa sufletului tezaurizează aventuri de maximă profunzime, experienţe estetice uimitoare şi tulburătoare mesaje din partea nevăzută a existenţei".

Premiul dedicat tinerilor autori, "De-aş avea" s-a acordat ex-aequo poetesei Ioana Vintilă şi criticului literar Alex Ciorogar.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON