URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2020, 14:02

UDMR a declanşat operaţiunea „Salvaţi-l pe directorul Szarka”: Kelemen Hunor a intervenit la premierul Orban pentru ca Szarka Arpad să rămână şef la Pensii în Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

UDMR face ce ştie mai bine: şantajează. Fie pe PSD, fie pe PNL, depinde cine este la guvernare cu sprijinul său parlamentar.

BIHOREANUL a aflat că după ce preşedintele Casei Naţionale de Pensii, liberalul orădean Laurenţiu Ţenţ, a semnat ordinul de înlocuire a directorului UDMR-ist al Casei Judeţene de Pensii Bihor, partidul condus de Kelemen Hunor ameninţă PNL cu retragerea sprijinului parlamentar pentru continuarea guvernării. Practic, UDMR consideră că „oamenii” săi sunt intangibili, indiferent de capacitatea lor profesională, iar instituţiile ocupate de aceştia îi aparţin de drept.

O schimbare radicală

Aşa cum BIHOREANUL a scris marţea aceasta, Szarka Arpad, membru UDMR Bihor, a fost înlocuit din poziţia de director al Casei Judeţene de Pensii printr-un ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Pensii, Laurenţiu Ţenţ, care exercită această funcţie din decembrie 2019, fiind promovat din funcţia de şef serviciu în cadrul CJP Bihor prin numirea de către ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

Szarka a fost revocat dintr-o funcție pe care o ocupa din februarie 2018 fără concurs şi în care fusese numit din poziţia de şef al Serviciului Comunicare şi Relaţii Publice din cadrul CJP Bihor, dobândită şi aceasta printr-un transfer de la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate Bihor făcut în aceeaşi lună februarie a anului 2018, când Szarka se mutase de pe o poziţie de director adjunct la DGASPC Bihor.

Marţea aceasta, el a fost schimbat de la şefia CJP Bihor cu o funcţionară fără apartenenţă politică, Andaluzia Coraş, care din 2014 conducea Serviciul Stabiliri Prestaţii şi Pensii Internaţionale al instituţiei.

„Ori Ţenţ, ori noi!”

Schimbarea lui Szarka, motivată prin managementul deficitar al acestuia, a stârnit furia UDMR Bihor. Potrivit surselor BIHOREANULUI, preşedintele executiv al organizaţiei judeţene, deputatul Szabo Odon, l-a „capacitat” pe liderul formaţiunii, Kelemen Hunor, să intervină pe lângă premierul Ludovic Orban, aşa încât acesta să-l determine pe şeful Casei Naţionale de Pensii să-şi anuleze ordinul de revocare a lui Szarka. „Ori Ţenţ, ori noi!”, afirmă surse politice că ar fi dat ultimatum liberalilor Szabo Odon.

Potrivit aceloraşi surse, Orban nu ar fi dat curs imperativului UDMR, motiv pentru care Szarka a apelat la o soluţie „clasică” în asemenea situaţii, pentru a bloca ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Pensii: s-a „îmbolnăvit” subit, procurându-şi un concediu medical care să îl protejeze de efectele acestui ordin.

Interceptează şi fugi!

Surse din cadrul CJP Bihor au dezvăluit BIHOREANULUI că ordinul lui Ţenţ, emis luni, 13 ianuarie, ce prevedea că de marţi, 14 ianuarie, noua directoare este Andaluzia Coraş, a fost „interceptat” de Szarka, după care acesta s-a refugiat în concediu medical până la clarificarea situaţiei în favoarea sa.

„Szarka a văzut ordinul lui Ţenţ luni după-amiază, când a venit pe mail. Marţi deja nu a mai venit la serviciu, iar miercuri a cerut de la Resurse Umane o adeverinţă că este angajat al instituţiei, necesară pentru că şi-a luat concediu medical”, au explicat sursele din CJP Bihor.

Miza? Deşi ordinul a fost emis luni şi prevedea ca de marţi să fie operată schimbarea directorului, se interpretează că el nu putea fi pus în aplicare decât după comunicarea lui către persoanele vizate, implicit şi lui Szarka. Or, cum acesta este „bolnav”, comunicarea nu poate fi făcută.

Refuză să comenteze

Contactat de BIHOREANUL, preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Laurenţiu Ţenţ, a refuzat să comenteze despre existenţa presiunilor exercitate pentru a reveni asupra ordinului de schimbare a lui Szarka.

În schimb, noua directoare, a confirmat indirect şi parţial informaţiile ajunse în posesia BIHOREANULUI. Aflată încă de marţi la Căciulata, la o întâlnire organizată de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, cu şefii tuturor Caselor Judeţene de Pensii din ţară, Andaluzia Coraş a declarat: „Am fost informată telefonic de colegi că persoana care a ocupat funcţia de director nu s-a mai prezentat la serviciu marţi, iar miercuri a cerut o adeverinţă pentru concediu medical”.

Pe de altă parte, preşedintele executiv al UDMR Bihor, deputatul Szabo Odon, a refuzat să răspundă BIHOREANULUI. După ce reporterul l-a sunat pentru a-i cere declaraţii, Szabo a transmis doar un sms scurt: „Probleme?”. Politicianul nu a mai răspuns deloc după ce jurnalistul i-a solicitat să se exprime în legătură cu schimbarea lui Szarka. Ulterior, tot printr-un SMS, deputatul a cerut să-i fie trimisă o întrebare pe mail, la care până la ora acestei ştiri nu a răspuns.

La rându-i, nici Szarka - care, în mod ironic, ar fi revenit pe funcția de purtător de cuvânt al instituției - nu a vrut nici el să răspundă la telefon. Probabil, din cauza suferinţei...

UPDATE:

Dezvăluirile BIHOREANULUI despre presiunile iniţiate de UDMR pentru „salvarea” funcţiei lui Szarka Arpad la şefia Casei de Pensii Bihor au generat o reacţie incredibilă din partea preşedintelui executiv al UDMR Bihor. Fără a nega aceste presiuni, Szabo Odon susţine că funcţia s-ar cuveni, pur şi simplu, unui membru UDMR în virtutea ponderii populaţiei maghiare din judeţ, că schimbarea lui Szarka nu s-ar putea face decât „la pachet” cu a „foştilor şi actualilor adjuncţi”, dar şi că acesta, având încă 4 luni până la pensionare, trebuia lăsat la şefie pentru că majoritatea personalului „a intrat pe semnătura lui în instituţie”. 

Detalii în articolul „Şeful UDMR Bihor, răspuns halucinant despre presiunile politice făcute pentru ca Szarka Arpad să nu fie schimbat de la şefia Casei de Pensii

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Pulitico-etnique
Cand se schimba partidul la putere, totzi directorii ROMANI sunt schimbati!! Nu conteaza meritele ci doar apatenenta politica!! Ei accepta mizeria asta ordinara, mai injura, mai scrasnesc din dinti, mai se judeca in zadar... Dar cand e schimbat un director UNGUR, acesta este "discriminare etnica" !!
Postat 17 Ianuarie 2020, 18:01 de AnaConda
Ciolanul
Normal ca vor la ciolan, casa de pensi produce bani mai ceva ca trezoreria...si când zic bani zic șpagă si cand zic șpagă zic bani spre organizație!!! Normal ca se vrea la ciolan ...puțin de la casa de pensi, puțin de la Ajofm puțin din alte surse gen Pastorel si uite cum circula banii in interiorul Udmr.... I a sa facem un test pt o pensionare anticipată sau una de boală, oare bati la usa cu mâna în cur sau cu ea in buzunar...si uite cum etnicii jupoaie pe cei nevoiți să si faca o pensie. Eu zic sa numim un rrom ca macar ala se mulțumește cu mai puțin:)
Postat 16 Ianuarie 2020, 22:46 de Adrian_Preda
udmeristi
Fac ceea ce stiu cel mai bine.Santajeaza si fura cat mai mult. Ah,si mai inceraca sa bage bete-n roate cat se poate de mult. Sa fie satisfacuta tara mama. I-a scos dracu' in calea noastra, sa ne puna mereu piedici, sa ne incurce tot timpul. Zabo...
Postat 16 Ianuarie 2020, 21:19 de 1011010
Revolutia bugetarilor
"Vom fi iarăşi ce am fost şi mai mult decât atât"...tara o cere
Postat 16 Ianuarie 2020, 18:36 de excalibur
Lovite-ar
Ăștia chiar nu pot înțelege ca lumea sa saturat de mizeriile lor medicul de familie ar trebui verificat la fel și szarka barka pentru felul în care sa îmbolnăvit subit și de ce boala suferă deși asupra lui planează multe suspiciuni de afaceri necurate și dosare penale dacă nu ma înșel nevasta la Curtea de conturi și o avere hai sa zicem fabuloasa având în vedere ca nu are nici un fel de afaceri în afara de cele cu pensiile de handicapați impreuna cu soția ambi soti sunt bugetari iar dealungul timpului a fost plimbat la o grămadă de instituții de la aeroport dpc cjp etc și nu se lasă, acum la lovit boalele subit. Consiliul județean a fost la fel umplut de etnici din neamul lu asta în frunte cu pastorul alt bogotan cu averi dubioase iar acum numai au bani de salarii.
Postat 16 Ianuarie 2020, 15:14 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON