URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Iunie 2014, 12:55

Mesajul lui Biro către "şovinul" Bodea: Te spun lui Iohannis!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La o zi după ce senatorul PNL de Bihor Cristian Bodea a avertizat că UDMR, "în complicitate cu premierul Victor Ponta şi cu PSD", care are "interesul să-şi satisfacă partenerul de guvernare", "încearcă un şmen prin care în toate instituţiile din România ar urma să fie angajaţi mii sau zeci de mii de etnici maghiari" care să răspundă petiţiilor formulate în această limbă, senatorul UDMR Rozalia Biro i-a dat replica, rezumabilă în mesajul "te spun lui Iohannis!".

"Nu comentez ceea ce a spus domnul Bodea, pentru că ceea ce a spus consider că îl caracterizează pe el, atâta doar că atunci când o să mă întâlnesc cu domnul preşedinte Iohannis (n.r. - Klaus Iohannis, preşedintele PNL) am să-l previn să nu spună ceva în limba germană pentru că îl supără pe domnul senator", a zis joi, într-o conferinţă de presă, senatorul Rozalia Biro.

Pe fond, în ceea ce priveşte proiectul de lege iniţiat de deputaţii UDMR conform căruia "în unităţile administrativ-teritoriale unde ponderea minorităţilor depăşeşte 20% din totalul populaţiei" membrii acestora pot trimite instituţiilor petiţii, cereri, reclamaţii şi sesizări în limba maternă, Biro a spus că i se pare "absolut normal să se asigure dreptul de a scrie şi primi răspuns în limba maternă", fără a preciza însă dacă, în opinia sa, locuitorul unei asemenea unităţi administrativ-teritoriale ar putea fi îndreptăţit să se adreseze în limba sa doar autorităţilor locale sau şi celor din alte unităţi administrativ-teritoriale.

Întrebată, concret, dacă i se pare la fel de normal ca un etnic maghiar din Valea lui Mihai să se adreseze în limba maghiară OPC-ului din Iaşi, aşa cum exemplifică expunerea de motive din proiectul deputaţilor UDMR, Biro a vorbit despre o soluţie de mijloc: "Dacă nu există angajaţi cunoscători de limba maghiară în acea instituţie, petiţia să se poate prelucra în limba română, iar apoi răspunsul să fie tradus în limba maghiară". "Nu poţi să excluzi această posibilitate ca cetăţenii din Uniunea Europeană să se adreseze OPC Iaşi în limba maghiară", a concluzionat senatorul UDMR.

Biro a admis, de asemenea, că deputaţii UDMR puteau evita ambiguităţile dacă şi-ar fi formulat mai precis iniţiativa şi că, în acest caz, politicienii români puteau fi, la rându-le, mai "deschişi" pentru adoptarea sau negocierea ei. "Oricum, consider că solicitarea unei minorităţi trebuie în primul rând analizată deschis, cu acceptarea faptului că această minoritate dă culoare în plus majorităţii şi abia apoi trebuia decis dacă solicitarea poate fi satisfăcută sau în ce măsură poate fi satisfăcută", a spus senatorul UDMR.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Un mesaj necesar si din partea lui "Bad dog"
1. Păcat că etnicii români din Ungaria nu au o Angela Merkel, respectiv Klaus Johannis a lor; 2. Păcat că ”bravii” noştri PNL-işti din ziua de azi, nu prea mai au sânge de Brătieni în ei; 3. Don Bodea: pe când o ”pâră” binevenită şi cam necesară a segregaționismului practicat de dona Rozi & boşii ei, la şefii lui de la conducerea PPE? Dar şi la conducerea ALDE, cea pe care au trădat-o, respectiv la Preşedintele P.E.: Martin Schulz? Sau, don Bodea, sunteţi ”Bad dog” doar în Oradea, în faţa presei, iar treaba cea grea o lăsaţi să o facă tot doamnele din partid: Norica Nicolai, Renate Weber, Adina Vălean şi Ramona Mănescu?
Postat 07 Iunie 2014, 20:34 de anonymus
Rozi, să fim serioşi !?!
Dacă ai ajuns să compari germana cu maghiara înseamnă că ai probleme cu aritmetica vorbitorilor acestor limbi !?! Maghiara este "vorbită" de 0,31% din populaţia lumii în timp ce germana aparţine la 3,08% !?! Imaginează-ţi ceva de genul: un senator incompatibil dovedit faţă-în-faţă cu alţi 10 nedescoperiţi !?!
Postat 06 Iunie 2014, 08:30 de Carp III
mai taci dreac
Ba da ce hang ai....mi-as baga capu-n nisip...nesimtito ai furat cat nu ti-a fost rusine..si vi sa faci pe dasteapta ti-ai si gasit cu cine..cu Bodea...un prostalau pe msura ta DA APROPO DE TE BAGI ASA IN SEAMA ??/ PE TINE NU TE-NTREABA NIMENI DE SANATATE???
Postat 05 Iunie 2014, 19:08 de ion
hm
dar romanii din ungaria au aceeasi optiune? adica se adreseaza in limba romana autoritatilor? atunci ma mut in ungaria. imi aduc aminte de discursul lui putin in duma de stat - in rusia traiesc doar rusi. cui nu-i convine sa se mute in alta tara rozi sivem in romania traiesc doar romani, cui nu-i convine sa se mute in ungaria
Postat 05 Iunie 2014, 17:29 de rozalia birau
vremuri de scoala
te spun la tata :))) te scriu pe tabla =)))
Postat 05 Iunie 2014, 15:30 de eee
minoritati din alte state
Auzi tu cu nume de judecatoare, cum ar fi sa se ridice in sus toti tiganii din franta si sa spuna ca si ei vor drepturi, ca atunci cand merg sa isi ceara ajutoarele sa poata sa li se raspunda in limba lor.Voi ati vrea sa vi se puna toate in fata, sa nu lucrati nimic.Ies din scoli maghiari care habar nu au de limba romana, o limba obligatorie, iar in magazine trebuie sa le raspunzi pe maghiara ca ei "nem tudom".Ai fost vreodata in ungaria si sa te intrebe acolo vreun vanzator "Tesek ?- Poftiti ?Acolo daca nu stii limba "- hai sictir- " .Pai ce ar fi sa initieze partidele romanesti o lege prin care fiecare cetatean de etnie maghiara sa fie supus unui test suplimentar de limba romana, iar daca nu se descurca sa fie deportat in tara in care se vorbeste limba care si-o doreste.
Postat 05 Iunie 2014, 14:15 de Cineva
Mai taci mai Marfa !
Ciocu mic asta a lui Kiss !! Tu cu grasu asta in numele maghiarimii ati furat de v-ati spetit sa faceti punga mare si grea ! Nu mai vorbi in numele maghiarimii ca nu tine !!! Ei, maghairii trag scurta alaturi de noi iar voi va imbuibati din minciuna, intriga si hotie !!
Postat 05 Iunie 2014, 13:59 de eu unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON