URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
07 Decembrie 2010, 09:02

Judecătoria Oradea i-a condamnat la închisoare pe angajații E-On Gaz, pentru explozia blocului din Zalău

Judecătoria Oradea s-a pronunţat, luni, în dosarul privind explozia de bloc în Zalău, din septembrie 2007, soldată cu moartea a două persoane şi rănirea altor 9, stabilind că vinovate de producerea evenimentului sunt organele de conducere și de execuție din Centrul Operațional Zalău al companiei E-On Gaz, care nu au respectat normele cu privire la întreținerea și exploatarea rețelelor de distribuție a gazului.

Sentinţa a fost pronunţată luni de judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, preşedintele completului care a soluţionat dosarul, în absenţa celor 7 persoane trimise în judecată pentru producerea deflagraţiei şi a reprezentanţilor companiei E-On Gaz. În sala de judecată au fost prezente însă peste 30 de persoane din cele 73 afectate de deflagraţie, respectiv avocaţii acestora.

Închişi sau supravegheaţi

Dintre cei 7 inculpaţi, atât angajaţi, cât şi persoane din conducere, unul singur a fost achitat, Vasile Roman, trimis în judecată pentru favorizarea infractorului, pentru care judecătorii au stabilit că i-a lipsit intenţia de a comite fapta de care a fost acuzat. Ceilalţi 6 au fost condamnaţi, după caz, la închisoare cu executare ori cu suspendare.

Astfel, Petru Vâlcu a fost condamnat la 6 ani de închisoare iar Ovidiu Șuteu la 5 ani de închisoare, ambii cu executarea pedepsei în regim de detenţie. Ioan Cojan, un alt inculpat, a primit 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, iar Silviu Nerțan, Marius Hidan și Alexandru Cosma au fost condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare, tot cu suspendarea executării sub supraveghere.

Instanţa a mai decis că aceste 6 persoane nu mai au dreptul să ocupe vreo funcţie de execuţie sau de conducere în cadrul unei societăţi care are ca obiect extracţia, transportul, distribuţia gazului sau întreţinerea ori reparaţia reţelelor şi instalaţiilor de extracţie, transport sau distribuţie a gazului ori să desfăşoare astfel de activităţi ca persoană fizică autorizată.

Despăgubiri de milioane

Judecătorii orădeni au hotărât ca, în solidar cu compania E-On Gaz Distribuţie, cei 6 condamnaţi să plătească despăgubiri materiale în valoare de 449.728 lei către Primăria Zalău, respectiv 8.374,66 lei către Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, 5.800,31 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. dr. O. Fodor" Cluj şi 2.056,84 lei către Serviciul Judeţean de Ambulanţă Sălaj, care s-au ocupat de preluarea şi îngrijirea victimelor.

Cei condamnaţi vor mai trebui să plătească, în solidar cu compania de gaz, tot ca despăgubiri materiale, contravaloarea celor 27 de apartamente distruse şi a bunurilor distruse în urma exploziei, suma totală stabilită de instanţă ridicându-se la peste 3.200.000 lei.

Tot în sarcina condamnaţilor şi a E-On Gaz cade plata despăgubirilor morale dispuse de judecători: 150.000 euro cu titlu de daune morale şi câte 2.500 euro/lună sub formă de rate cu caracter viager începând cu data de 14 septembrie 2007 către Satmari Laura-Simona, 120.000 euro către Satmari Aurora-Titiana cu titlu de daune morale, 115.000 euro către Sălăjan Eugenia cu titlu de daune morale, 100.000 euro daune morale şi câte 500 euro/lună sub formă de rate cu caracter viager începând cu data de 14 septembrie 2007 către Satmari Victor-Mihai,100.000 euro către Sălăjan Dumitru, 50.000 euro către Sălăjan Cristian-Radu cu titlu de daune morale, 25.000 euro către Torje Jenica cu titlu de daune morale, 20.000 euro către Mărcuş Sandu Viorel cu titlu de daune morale şi 15.000 euro către Berbecar Maria-Ana cu titlu de daune morale.

De asemenea, judecătorii au decis ca persoanele condamnate şi Eon Gaz să achite câte 100 euro, pe zi, începând de la 14 septembrie 2007 şi până la plata integrală a sumelor acordate cu titlu de despăgubiri morale pentru 34 persoane şi câte 50 euro/zi pentru alte 31 persoane, părţi civile în dosar.

"Plata acestor despăgubiri este garantată în limita sumei de 500.000 euro de către asiguratorul de răspundere civilă Asigurarea Românească - ASIROM Vienna Insurance Group - Sucursala Zalău, acesta urmând să suporte despăgubirile acordate până la această limită, iar restul va fi suportat de către inculpaţi în solidar cu partea responsabilă civilmente, E-On Gaz", a arătat judecătorul Cristi Danileţ, vicepreşedintele Judecătoriei Oradea.

"S-a făcut dreptate"

Victimele exploziei prezente la pronunţarea sentinţei s-au arătat mulţumite de decizia completului de judecată dar şi de faptul că procesul s-a terminat într-un termen rezonabil. "Mi-am pierdut fiul în vârstă de 20 de ani. Nu doresc nimănui să treacă prin aşa ceva. După trei ani de judecată, sentinţa primită azi mă mulţumeşte. Justiţia din România şi-a făcut treaba aşa cum trebuia", a declarat Eugenia Sălăjan.

"În urma exploziei mi-am pierdut fiica de 14 ani, şi în acelaşi timp cealaltă fetiţă a rămas cu handicap de gradul I. Am avut încredere că vom primi un răspuns favorabil, mai ales de când cazul a fost preluat de domnul judecător Cristi Danileţ", a spus Aurora Satmari, mama celor două fetiţe, care a locuit perete în perete cu apartamentul unde a avut loc deflagrația. "Nu am putut salva nimic. Am stat în spital, cu fetița, 3 luni, la Cluj", a spus luni femeia.

Explozia de la blocul E 24 din Zalău s-a produs pe 14 septembrie 2007, prin rechizitoriul întocmit de procurorii Tribunalului Zalău fiind trimise în judecată 7 persoane, angajaţi şi organe de conducere ale E-On Gaz Centrul Operațional Zalău. Dosarul a ajuns pe rolul Judecătoriei Oradea în 2009, în urma unei cereri de strămutare depuse de părţile vătămate.

Până la pronunţarea sentinţei au fost realizate mai multe expertize care să stabilească motivele evenimentului şi valoarea bunurilor distruse. Totodată au fost audiate peste 30 de părţi vătămate şi civile, respectiv 60 de martori şi experţi. Sentinţa de luni nu este definitivă, ea putând fi atacată prin apel, la 10 zile de la pronunţare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON