URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
20 Octombrie 2021, 07:57

"Răsplătit" cu sânge: Povestea şocantă a fostului procuror bătut sălbatic de soţul primăriţei din Brusturi (FOTO / VIDEO)

'Răsplătit' cu sânge: Povestea şocantă a fostului procuror bătut sălbatic de soţul primăriţei din Brusturi (FOTO / VIDEO) SCHILODIT. Din prieten, Ioan Bodogai a devenit cea mai recentă victimă a primăriţei Livia Bârlău şi a soţului ei, Petre Bârlău, care l-au umplut de sânge din cap până-n picioare. Bătut bestial cu un cleşte de tăiat lanţuri, s-a ales cu capul spart în trei locuri, braţele acoperite de plăgi şi tije metalice în piciorul stâng. Deşi gura satului vorbeşte că agresorii ar fi dispuşi să-i cumpere "împăcarea", fostul procuror neagă categoric: "Banii lor n-au nicio valoare pentru mine!"
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un consilier local s-a trezit cu geamurile sparte, altul a fost bătut măr în propria curte, unui sătean i-a fost incendiat saivanul, alt consilier s-a ales cu maşina vandalizată. Toţi au comis aceeaşi "greşeală": au îndrăznit să demaşte ilegalităţi ale primăriţei Livia Bârlău şi ale soţului ei, Petre Bârlău. Un fost procuror din Marghita le-a căzut şi el victimă, recent, dar spre deosebire de ceilalţi n-a fost "aranjat" prin interpuşi, ci chiar de cei doi, personal.

BIHOREANUL vă prezintă dedesubturile celei mai grave agresiuni în care sunt implicaţi aceştia, ambii riscând punerea sub acuzare pentru tentativă de omor. Ca orice poveste despre inşi cu apucături mafiote, şi aceasta are ca "ingrediente" lăcomia, şantajul şi setea de răzbunare...

Bate şi fugi!

Scene de o cruzime rară au fost găsite în 29 septembrie de un echipaj SMURD la o intervenţie în Brusturi: în magazinul familiei primăriţei zăcea într-o baltă de sânge, snopit în bătaie, un bărbat de 62 ani. Potrivit unor săteni, făptaşii au fost chiar primăriţa şi soţul ei, Petre Bârlău. Amândoi, însă, dispăruseră.

La câteva ore după incident, Poliţia Bihor transmitea că fusese "un conflict spontan" şi că reprezentanţi ai Secţiei 7 Poliţie Rurală Tileagd "au şi efectuat cercetarea la faţa locului şi i-au audiat pe martori". Dată fiind gravitatea agresiunii, cazul a fost preluat apoi de poliţişti criminalişti din Aleşd, care au deschis un dosar penal.

"Bărbatul bătut a susţinut-o pe Livia Bârlău, care i-a promis să-l angajeze în Primărie, dar nu s-a ţinut de cuvânt", au relatat BIHOREANULUI câţiva săteni. Căutată de reporter, primăriţa a refuzat să răspundă.

În schimb, seara târziu, a postat pe Facebook o înregistrare făcută în maşină, ca şi cum s-ar fi întors dintr-o călătorie: "Da, ştiu că a avut loc un incident în proprietatea familiei mele. Probabil dacă eram acolo nu s-ar fi întâmplat, dar categoric nu am fost acolo. Am fost plecaţi din judeţ" (vezi video mai jos).

Atacuri la comandă

Incidentul sângeros nu era nicidecum primul. În noiembrie 2018, BIHOREANUL (facsimil) dezvăluia că Ioan Roşu, consilier ALDE, fusese bătut în curtea casei de nişte necunoscuţi după ceA îi ceruse socoteală primăriţei pentru lucrări atribuite în secret şi sesizase Garda Forestieră privind furturi din pădurea comunei comise cu ajutorul soţului acesteia. În vara aceluiaşi an, altui consilier ALDE, Florian Cuc, îi fuseseră sparte ferestrele casei pentru că întrebase despre aceleaşi afaceri.

Astă-primăvară, în martie, un localnic, Gheorghe Platona, s-a ales cu saivanul incendiat după ce a acuzat-o pe primăriţă că primise prin PNDL 662.000 lei pentru reabilitarea unei şcoli pe care însă a demolat-o, plus 14,55 milioane lei pentru înfiinţarea unei reţele de apă, dar a schimbat ilegal proiectul şi a autorizat lucrările cu acte falsificate. Tot atunci, fiindcă a cerut explicaţii, consilierului PNL Radu Gavra i-a fost vandalizată maşina în faţa casei, ancheta nefiind nici acum soluţionată, ca de altfel nici cele deschise înainte. În schimb, fostul consilier Roşu şi-a retras plângerea după ce primăriţa l-a făcut consilier personal, la fel şi Cuc, promovat ca administrator public al comunei.

Trecutul, piatră de moară

În cazul Bodogai, traseul a fost invers: întâi a fost prieten cu familia Bârlău. La două săptămâni după atacul în urma căruia i-a fost spart capul în trei locuri, iar piciorul stâng rupt, încât a necesitat o operaţie complicată, bărbatul a povestit BIHOREANULUI şi ce relaţii au existat între ei, şi cum a fost bătut de cei doi.

Fost procuror în Marghita, unde şi locuieşte, dar născut şi crescut în Brusturi, Bodogai zice că s-a apropiat de Livia şi Petre Bârlău (foto jos) prin 2015. "Mergeam mai des în sat pentru că părinţii îmbătrâneau", spune bărbatul. Observând că în comună "nu se făcea nimic", a devenit interesat de politică, dar avea o "jenă": trecutul. Revoluţia din 1989 l-a prins ofiţer de Securitate, iar apoi a lucrat în SRI până în 1997, când a intrat în magistratură, devenind procuror. După 6 ani a fost dat afară, din cauza unor belele penale.

Petre și Livia Bârlău, Brusturi

"Pe vremea aia la noi nu exista Metro, mergeam la Debreţin cu un prieten, care odată, în 2003, mi-a zis să luăm şi nişte cunoştinţe de-ale lui. Am fost arestat pentru călăuzire de persoane în vederea trecerii frauduloase a frontierei", povesteşte Bodogai. Curtea de Apel Oradea l-a condamnat la 3 ani şi 10 luni de închisoare, iar după recurs Curtea Supremă i-a îmblânzit pedeapsa la 1 an şi 10 luni cu suspendare. "Dacă intram în politică, s-ar fi făcut scandal", zice Bodogai.

"Să oficializăm treaba"

Prin urmare, n-a făcut-o direct, dar s-a "lipit" de Livia Bârlău, care în 2016 l-a pus într-o secţie de votare ca reprezentant PSD, apoi l-a invitat la tot felul de "evenimente", de la 8 Martie şi Zilele Comunei până la chefurile de ziua ei şi a soţului, iar în final l-a luat de sfetnic. "Mergeam la Primărie, îi dădeam sfaturi, cum să facă proiecte de hotărâri, până la un moment dat, când i-am zis să oficializăm treaba, că se întreba lumea ce caut eu acolo, în ce calitate".

Primăriţa i-ar fi făgăduit lui Bodogai că-l pune ba consilier personal, ba jurist, ba în comisia de fond funciar, ba chiar l-a făcut să-şi înfiinţeze un PFA ca să-l plătească din banii Primăriei, pe contract. Relaţiile s-au stricat când s-a prins că îl ducea cu zăhărelul, la începutul acestui an. Atunci, Livia Bârlău l-a uns administrator public taman pe Cuc, fostul ei opozant. "Eu mi-am făcut şi flotant în Brusturi, s-o pot vota, iar ea mă purta cu vorba. Zicea "da, da, da", da' tot amâna...".

"Ca un taur turbat"

Simţindu-se trădat, anul acesta a întors armele, învăţând consilierii din opoziţie să scrie cereri în baza Legii 544/2001 ca să afle despre activitatea Primăriei informaţii publice, dar pe care femeia le ţinea secrete. Mai mult, i-a reclamat soţul la Antifraudă, că tot cumpără şi revinde tractoare pe OLX, fără a plăti taxe. De altfel, asta l-a şi înfuriat pe Bârlău de l-a stâlcit în bătaie.

Bodogai afirmă că pe 29 septembrie s-a dus la magazinul acestuia ca să cumpere un burlan, dar imediat "Bârlău m-a luat la întrebări, că ce mă f... grija de tractoarele lui, şi m-a înjurat". Văzându-l nervos, a dat să plece, dar patronul bloca ieşirea. "La un moment dat, a venit şi primăriţa, a tras uşa şi m-au împins înăuntru amândoi. I-am împins şi eu, să ies. Bârlău a apucat un cleşte de tăiat lanţuri, cu braţele de 20-30 centimetri, şi a început să mă lovească cu el, ca un taur turbat, minute în şir. Dădea ca şi cum tăia lemne cu un topor...".

Pentru că agresorul îi ţintea capul, şi l-a ferit cu mâinile şi picioarele, pline şi acum de răni. După câteva minute a căzut sub ploaia de lovituri, pierzându-şi cunoştinţa. Îşi aminteşte că în magazin a apărut şi Florian Cuc, care a vrut să-l ridice de pe jos, dar primăriţa l-a luat de mână şi, la fel ca soţul ei, au ieşit pe o uşă ce dădea în curtea interioară. Pe el l-au lăsat să zacă în sânge, aşa cum l-au găsit în final câţiva clienţi intraţi în magazin, dintre care unul a sunat la 112. Bărbatul l-a şi filmat, postând apoi pe Facebook. "Am aflat ulterior cine era, unul din Spinuş".

"Ne hărţuieşte de luni de zile"

Căutată de BIHOREANUL, primăriţa şi-a spus versiunea abia miercurea trecută, zi în care la Primăria Brusturi au descins procurori şi poliţişti din Oradea, pentru percheziţii, cu "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni referitor la încheierea şi derularea unor contracte finanţate prin PNDL". Ei au ridicat actele de autorizare şi decontare a lucrărilor pentru reţeaua de apă, blocate de Ministerul Dezvoltării din cauza falsurilor şi a problemelor de proiectare şi execuţie.

Prima grijă a femeii a fost să-şi recunoască minciuna iniţială, iar a doua, să arate că adevăratele victime sunt ea şi soţul ei, acţionând de fapt în legitimă apărare. "Da, aşa e, n-a fost adevărat ce am zis (n.r. – în ziua incidentului), dar am fost speriată", spune acum Livia Bârlău, plângându-se că Bodogai "ne hărţuieşte de luni de zile", ceea ce ar fi făcut şi în acea zi de 29 septembrie.

"Eram şi eu în magazin", zice primăriţa, iar fostul procuror venise "cu ameninţări" şi a ajuns să se ia la îmbrânceli cu soţul ei, ba chiar a vrut să-l lovească cu cleştele de tăiat lanţuri. "Au ajuns pe jos, se tăvăleau şi trăgeau de cleştele ăla. N-am ştiut cum să-i despart şi să-l scot de acolo (n.r. – pe soţ), l-am scos pe o uşă laterală. Ne-am luat şi ne-am dus, am vrut să-l duc cât mai departe".

Cât despre promisiunile de angajare, primăriţa susţine că Bodogai a insistat, iar ea nu i-a spus "nici da, nici ba", cert e că bărbatul nu s-a prezentat la concursuri. "Ne hărţuieşte de luni de zile. Dacă a văzut că nu se întâmplă, l-a reclamat pe soţul meu că a vândut două tractoare şi n-a declarat vânzarea. Aşa a fost, a greşit, s-a declarat, s-a plătit. Dar de când l-a reclamat, a venit săptămânal la magazin, doar ca să-l întărâte. Dacă tot l-a reclamat, trebuia să-l lase mamii dracului în pace".

Altfel spus, Bodogai şi-a căutat-o cu lumânarea şi a căpătat ce căuta. Aşa e legea la Brusturi: dacă te-a "hărţuit" careva, îi toci oasele, bineînţeles că în legitimă apărare...


CIUDĂŢENII ÎN ANCHETĂ
Start cu stângul

Deşi Poliţia Bihor anunţa pe 29 septembrie că poliţiştii de la Secţia 7 Rurală Tileagd "au efectuat cercetarea la faţa locului şi au audiat martori", BIHOREANUL a aflat că ancheta a început cu stângul şi bate pasul pe loc.

Surse judiciare afirmă că, în condiţiile în care "nu în fiecare zi un primar are o legătură cu o tentativă de omor", evenimentul a fost raportat Parchetului Bihor abia a doua zi, iar cercetările poliţiştilor din Tileagd au fost superficiale: "În magazin erau camere de supraveghere, dar aparatura cu eventualele înregistrări a fost ridicată doar după o zi". Mai mult, martorii nu au fost audiaţi serios, existând riscul să-şi schimbe depoziţiile sau să nu-şi mai "amintească" mare lucru. Deocamdată, anchetatorii nu ştiu nici măcar dacă înregistrările au fost şterse sau nu, iar cercetările continuă pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe, chiar dacă loviturile aplicate lui Ioan Bodogai la cap ar impune schimbarea încadrării juridice, în tentativă de omor.

Între timp, contestatarii primăriţei Livia Bârlău sunt revoltaţi. "Au fost bătuţi oameni, li s-au distrus bunuri, iar primăriţa n-a fost niciodată deranjată de poliţişti şi procurori. Numai dacă va reuşi să omoare pe cineva poate fi trasă la răspundere?", spune un localnic. Numele nu şi l-ar vrea dezvăluit, căci, după cum se vede, i-ar dăuna sănătăţii şi integrităţii fizice...

Vezi mai jos atât reacția victimei, imediat după bătaie, cât și intervenția mincinoasă a primăriței Livia Bârlău!

Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional!

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Parafrazand...
... un cunoscut dicton latin, pesedisto pesedisti lupus.
Postat 20 Octombrie 2021, 10:52 de marginan
Nimeni
De oamenii astia chiar nu se poate atinge nimeni? Trateaza comuna ca pe propria tarla.pe langa camerele de la magazinul lor sunt si alte camere de la alte magazine in zona.deci daca s-ar face ancheta adevarata s-ar vedea ca au fost in zina.ciudat ca aparatura lor a fost ridicata de-abia dupa o zi...timp berechet sa stearga tot. Doamna Barlau, zilele va sunt numarate ca primar!
Postat 20 Octombrie 2021, 09:14 de Jancsy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON