URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2021, 14:39

Percheziţii în Bihor, inclusiv la Primăriile Brusturi şi Spinuş, pentru suspiciuni de fraudă în programul PNDL 2

Percheziţii în Bihor, inclusiv la Primăriile Brusturi şi Spinuş, pentru suspiciuni de fraudă în programul PNDL 2 foto generic, arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunt percheziţii în derulare, miercuri după amiază, la Primăriile Brusturi şi Spinuş, dar şi la alte 4 adrese din Bihor şi Sălaj, într-un dosar care priveşte suspiciuni de fraudă la încheierea şi derularea unor contracte în Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL 2). 

Potrivit unui comunicat transmis miercuri, la solicitarea BIHOREANULUI, de prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Gligor Sabău, anchetatorii au descins la 6 adrese situate în Bihor şi Sălaj, "dintre care două sunt ale unor instituţii publice".

"În cauză procurorii beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice", se precizează în informare.

Acţiunea, a mai arătat procurorul, s-a realizat într-un dosar care vizează "suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni referitor la încheierea şi derularea unor contracte privind lucrări publice, finanţate prin programul PNDL 2".

Sursele BIHOREANULUI au arătat că instituţiile publice vizate de percheziţii sunt Primăriile Brusturi şi Spinuş. 

"N-avem ce ascunde"

Contactat de reporterul BIHOREANULUI, viceprimarul comunei Spinuş, Emil Badea, a declarat că anchetatorii au solicitat documentele privind autorizarea şi decontarea de către Ministerul Dezvoltării a unor lucrări de reabilitate a infrastructurii rutiere, finanţate prin programul PNDL 2.

"Au fost lucrări care au fost verificate de mai multe ori, de Inspecţia în Construcţii, Corpul de control al Ministerului Dezvoltării, acum şi de procurori. Problema e acolo că s-au sistat lucrările pentru că nu s-au mai plătit, n-am mai primit bani să plătim executantul. Acesta a terminat 80% din lucrări, le-a făcut înainte de termen chiar. Acum şi aia e o problemă, de ce s-au făcut aşa repede", a explicat  viceprimarul.

Potrivit edilului, funcţionarii Primăriei au predat procurorilor toate documentele solicitate. "Noi nu avem ce să ascundem", a declarat Badea.

De la Primăria din Brusturi, procurorii au ridicat dosarul de autorizare şi cel pentru decontarea lucrărilor de extindere a reţelei de apă, un proiect despre care BIHOREANUL a dezvăluit deja că a fost blocat de Ministerul Dezvoltării pe motiv că dosarul ar avea la bază falsuri şi grave erori de proiectare şi execuţie

Primăriţa comunei, Livia Bârlău susţine, la fel ca edilul din Spinuş, că a predat anchetatorilor toate documentele solicitate.

"Cercetările sunt legate de finanţarea de 11 milioane de lei pentru reţeaua de apă. Din lucrare s-au executat şi decontat lucrări de 4,4 milioane de lei după care a intervenit o dispută cu Inspectoratul de Stat în Construcţii pe tema autorizării. Adică de ce a autorizat lucrarea Primăria Brusturi şi nu Consiliul Judeţean. Suntem în proces legat de acest lucru dar, între timp, am închis autorizaţia emisă de Primărie, ca să solicităm de la Judeţ", a explicat primăriţa. Referitor la suspiciunea că în dosarul proiectului ar fi existat o autorizaţie falsă cu antetul Consiliului Judeţean, în locul căreia ulterior s-a depus o autorizaţie emisă de Primăria Brusturi, ceea ce a dus în final la blocarea decontărilor, Livia Bârlău susţine că aceeaşi problemă a existat la mai multe Primării din judeţ care au lucrat cu acelaşi constructor. "O astfel de suspiune există la mai multe Primării, nu numai la Brusturi", spune primăriţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON