URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Aprilie 2021, 07:57

Mafia din Brusturi: Oamenii care au îndrăznit să reclame "tunurile" şi abuzurile primăriţei devin victime ale unor atacuri de tip mafiot... sau sunt cumpăraţi cu funcţii (FOTO)

Mafia din Brusturi: Oamenii care au îndrăznit să reclame 'tunurile' şi abuzurile primăriţei devin victime ale unor atacuri de tip mafiot... sau sunt cumpăraţi cu funcţii (FOTO) VESTUL SĂLBATIC. Unul după altul, contestatarii primăriţei din Brusturi ajung ţintele unor atacuri de tip mafiot, cu bătăi, incendieri şi distrugeri de bunuri "Cred că-i un scenariu împotriva mea", susţine în replică Livia Bîrlău (foto), declarându-se convinsă că oponenţii săi îşi înscenează singuri mizerii doar ca să-i strice ei imaginea
Mafia din Brusturi: Oamenii care au îndrăznit să reclame 'tunurile' şi abuzurile primăriţei devin victime ale unor atacuri de tip mafiot... sau sunt cumpăraţi cu funcţii (FOTO) "UN OM MORT!". După ce a demascat BIHOREANULUI învârtelile şi incompetenţa primăriţei, Gheorghe Platona (medalion) a primit ameninţări din partea soţului acesteia, că-i "un om mort", iar apoi s-a ales cu saivanul incendiat (foto). Anul trecut, bărbatul a luat şi bătaie, după ce reclamase Gărzii Forestiere furturi masive comise cu complicitatea pădurarului şi cu ajutorul "întâiului domn" al comunei
Mafia din Brusturi: Oamenii care au îndrăznit să reclame 'tunurile' şi abuzurile primăriţei devin victime ale unor atacuri de tip mafiot... sau sunt cumpăraţi cu funcţii (FOTO) ATAC LA DOMICILIU. Făptaşi încă necunoscuţi, care au şters-o de la faţa locului la bordul unei maşini surprinse de camere, i-au tăiat cauciucul autoturismului şi i-au aruncat cu bolovani în geam consilierului Radu Gavra. Agresiunea "are legătură directă cu doamna primar, căreia i-am scos la iveală nemerniciile", spune tânărul, care a demonstrat că în 3 ani aceasta a tocat peste 1 milion de lei pe contracte cu dedicaţie, de pe urma cărora comuna n-a avut niciun folos
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comuna Brusturi a devenit un loc periculos. Ce-i drept, numai pentru o mână de oameni care se încăpăţânează să denunţe ilegalităţi şi abuzuri ale primăriţei Livia Bîrlău. Sătenilor nemulţumiţi li se sparg geamurile la case, sunt bătuţi în propriile curţi după lăsarea întunericului sau în puterea zilei de apropiaţii primăriţei şi ai soţului acesteia, le iau foc bunurile ori li se taie roţile maşinilor.

În doar câteva zile au fost ţinte ale unor astfel de atacuri doi bărbaţi "vinovaţi" că au apelat la instituţii ale statului, dar şi la BIHOREANUL, pentru a dezvălui isprăvile primăriţei. Şocant e că, deşi la o bătaie au asistat şi funcţionari ai unei instituţii, Parchetul din Aleşd ţine dosarele la sertar, în timp ce soţul primăriţei se laudă că are "relaţii" la procurori...

Le-a umblat gura

Săptămâna trecută, BIHOREANUL a publicat un articol (facsimil) despre felul în care comuna Brusturi e "gospodărită" de Livia Bîrlău, realeasă astă-toamnă pentru al doilea mandat, chiar dacă în primul a făcut praf două proiecte finanţate cu peste 15 milioane lei prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

După ce în 2016 Ministerul Dezvoltării a alocat 662.000 lei pentru reabilitarea Şcolii gimnaziale din satul Ţigăneştii de Criş, lucrare ce trebuia finalizată în decembrie 2018, clădirea a fost demolată chiar cu buldozerul Primăriei în ianuarie 2021. Motivul? Firma angajată să execute lucrarea a demontat acoperişul şi apoi a lăsat-o pradă intemperiilor doi ani, timp în care Primăria nu i-a reziliat contractul, începând demersuri pentru un proces de daune doar după ce povestea a fost descoperită şi de Minister, căruia - culmea - primăriţa vrea să-i ceară acum încă 900.000 lei, pentru a încheia "reabilitarea".

Un alt proiect finanţat cu 14,76 milioane lei, pentru alimentarea cu apă a comunei, a fost oprit în martie 2020 pentru că, în dosarul depus la Minister, Primăria a prezentat o autorizaţie de construire falsificată ca din partea Consiliului Judeţean Bihor, prin suprapunerea a două xeroxuri. În plus, după cum a constatat Inspectoratul de Stat în Construcţii, lucrările erau prost executate de firma care făcuse Primăriei şi studiul de fezabilitate pentru obţinerea finanţării. Mai mult, deşi aceasta îşi decontează nisipul ca şi când l-ar cumpăra din altă parte, de fapt îl primeşte de la Primărie, al cărei utilaj excavează ilegal în acest scop un deal din satul Picleu.

Seara, ca hoţii

Gheorghe PlatonaLa două zile după ce a vorbit cu BIHOREANUL, Gheorghe Platona (foto) a primit un mesaj din partea soţului primăriţei, Petre Bîrlău. "I-a zis unui fin de-al meu să nu mai stea de vorbă cu mine, că-s «un om mort». Nu am dat atunci nicio importanţă", spune Platona.

După alte două zile, însă, i-a fost incendiat saivanul de oi aflat pe păşunea de la capătul satului Ţigăneştii de Criş, lângă pădurea către Urvind, unde omul păstra fân pentru animale. Incidentul a avut loc sâmbătă, 27 martie.

"În seara aia, pe la ora 20.30, l-am văzut mergând încolo pe pădurarul Oros Ciprian. M-am mirat, că el are în pază pădurile din Cuieşd şi din Tătăruş, pe cea din Ţigăneşti o păzeşte alt pădurar, Gherlea Ioan", povesteşte Platona.

Cum bărbatul, care locuieşte în capătul satului, nu a mai auzit maşina întorcându-se, la un moment dat a pornit către păşune. "N-am ajuns până acolo, că pe drum am văzut maşina lui Oros întorcându-se, aşa că m-am întors şi eu. A doua zi, duminică, era ziua băiatului mijlociu, de aceea am renunţat să mai merg", spune săteanul.

Luni dimineaţă, prin faţa casei sale a trecut şi pădurarul Gherlea, zicând că a văzut fum lângă pădure. Platona l-a urmat şi, încă înainte să ajungă acolo, a văzut saivanul fumegând, cu acoperişul prăbuşit.

"Am sunat la 112, au venit doi agenţi de la Poliţia Rurală Tileagd, de care aparţinem, apoi şi criminalişti din Oradea, care au spus că a fost o mână criminală, că focul a fost pus intenţionat. De altfel, saivanul nu e legat la curent şi nu are nicio sobă de la care să se fi aprins", spune bărbatul. Paguba? Circa 30.000 lei, contravaloarea baloţilor de fân şi a construcţiei.

Suspectă, primăriţa

pădurarul Ciprian OrosPlatona bănuieşte o răzbunare a primăriţei, prin pădurarul Ciprian Oros (foto), care anul trecut l-a şi bătut. "În primul ei mandat, acum vreo patru ani, primăriţa a reziliat contractul cu Direcţia Silvică pentru paza şi întreţinerea pădurilor comunale şi a făcut contract cu un ocol silvic privat, ai cărui pădurari ajută la furturile de lemne, la care participă şi soţul primăriţei, Petre Bîrlău, care se ocupă de transport", spune Platona.

Anul trecut, bărbatul a reclamat tăierile ilegale, iar un control al Gărzii Forestiere s-a soldat nu doar cu confirmarea unui prejudiciu de peste 300.000 lei produs prin fruturi, ci şi cu o bătaie a cărei victimă a fost chiar el. "Pe 9 martie 2020, când au venit în teren cei de la Garda Forestieră, la control am asistat şi eu, şi un consilier local, Florian Cuc, care pe atunci era la ALDE, în opoziţie cu primăriţa. La un moment dat, când inspectorii erau la vreo 30 de metri depărtare, pădurarul Oros Ciprian mi-a dat cu spray iritant în faţă şi m-a lovit cu pumnii. Am căzut şi a continuat să dea în mine cu picioarele, până l-au oprit inspectorii Gărzii Forestiere, care m-au dus la dispensar şi au sunat la Poliţie. De atunci, pădurarul Oros are dosar la Parchetul Aleşd, dar procuroarea Popa Rodica îl ţine la sertar. A luat declaraţii la toţi care am fost acolo, în pădure, dar atât, nu l-a trimis în judecată. Soţul primăriţei se şi laudă în sat că «are relaţii» la Procuratura Aleşd", afirmă Platona.

Nici acum oamenii legii nu par să aibă chef de lucru, acuză bărbatul: unul dintre poliţiştii din Tileagd care cercetează incendierea saivanului a refuzat, pur şi simplu, să-i ia declaraţii şi finului său, cel căruia Petre Bîrlău i-a zis că Platona e "un om mort". "Poliţistul a spus că-i irelevant... Cum să nu fie Bîrlău liniştit? Zilele trecute a anunţat că «următorul la rând» este Mierluţ Gheorghe, alt consilier care nu-i pe placul primăriţei".

Atac filmat

Radu Gavra Până la eventuala "corecţie" împotriva lui Mierluţ, miercurea trecută, pe 31 martie, a păţit-o consilierul PNL Radu Gavra (foto), care a "supărat-o" pe Bîrlău postând pe Facebook toate achiziţiile prin care aceasta a risipit în ultimii trei ani peste un milion de lei din bugetul local, pentru "servicii de televiziune", "promovare comună", "instruire dansuri", "instruire canto", "prezentare momente vesele", "impresariat artistic", "organizare evenimente", "editare Ziarul Primăriei" etc. Urmarea? Casa din Oşorhei a lui Gavra a fost vandalizată de persoane rămase, deocamdată, necunoscute.

"Seara, în jurul orei 21.20, când culcam fetiţa, am auzit o bubuitură. Iniţial am crezut că a explodat centrala, am fugit acolo, dar era în regulă, aşa că am ieşit din casă. Am văzut o maşină care se îndepărta, la început am vrut să alerg după ea, dar am renunţat. Când am revenit în dreptul casei, am văzut bolovani pe jos şi un geam spart. Fiind de tip tripan (n.r. -foi de sticlă multiple, între care se pune argan), mi-am dat seama de sursa bubuiturii: explodase gazul dintre sticle", povesteşte Gavra.

După câteva clipe, a observat că maşina parcată alături avea o anvelopă tăiată cu cuţitul. "Cred că prima oară făptaşii au tăiat roata, apoi au dat cu bolovanii", zice bărbatul.

După ce a sunat la 112, la faţa locului au venit agenţi ai Poliţiei Oşorhei şi criminalişti din Oradea, care au cules amprente de pe maşină, iar ulterior au preluat imagini surprinse de camerele de supraveghere (foto jos) de pe casele învecinate şi de la ieşirea pe DN 1.

"Toate astea au legătură directă cu doamna primar, căreia i-am scos la iveală nemerniciile", spune Gavra, convins că atacul a fost comandat de Livia Bîrlău.

Înscenări

 Livia Bîrlău, primar BrusturiPrimăriţa Livia Bîrlău (foto) nu doar că respinge orice legătură cu actele de agresiune, ci sugerează că nu ar fi nimic altceva decât înscenări puse la cale chiar de pretinsele victime. "Probabil a fost un scenariu", susţine ea despre incendierea saivanului lui Platona. "El avea în custodie furaje de la o asociaţie de păşunat şi cantitatea era mai mică decât trebuia, din câte zic cetăţenii", spune femeia, dând de înţeles că bărbatul şi-ar fi dat singur foc saivanului, pentru a ascunde "dispariţia" unei cantităţi de fân. Atât doar că saivanul însuşi costă mai mult decât fânul ars, deci de ce ar fi făcut-o?

Cât despre atacul la domiciliul lui Gavra, Bîrlău afirmă că se îndoieşte că ar fi "adevărat" şi a invocat tot o posibilă înscenare: "Nu ştiu dacă i-a fost vandalizată casa. În principiu, chiar cred că-i un scenariu împotriva mea", a zis primăriţa, pretinzând că ea "nu are treabă" cu nimeni, ci dimpotrivă, se înţelege "cu toată lumea", iar localnicii o apreciază, că nu degeaba a luat peste 60% din voturi la alegerile de anul trecut. Cum ar veni, doar alţii nu se înţeleg cu ea, cei bătuţi şi cu bunurile incendiate ori vandalizate...


AGRESAŢI ŞI... CUMPĂRAŢI
Cu pumnul şi cu zăhărelul

Gheorghe Platona şi Radu Gavra nu sunt nici pe departe singurii contestatari ai primăriţei din Brusturi care au "încasat-o".

Ioan RoşuÎn noiembrie 2018, BIHOREANUL relata cum Ioan Roşu (foto dreapta), atunci consilier ALDE, a fost bătut sălbatic într-o seară în curtea casei, de trei necunoscuţi, după ce soţul primăriţei îl avertizase că "îl aranjează" şi s-a făcut că-l loveşte cu maşina pe stradă.

"Greşeala" bărbatului? I-a cerut socoteală primăriţei, inclusiv în şedinţele Consiliului Local, că "fabrică" asistaţi sociali pentru voturi, că plăteşte lucrări prost executate de firme şi că soţul ei transportă lemne furate din pădure.

Florin CucÎn vara aceluiaşi an, tot pentru că acuza participarea lui Petre Bîrlău la furturile de pădure, un alt consilier local, Florian Cuc (foto stânga), a fost "atenţionat" cu bolovani aruncaţi în ferestre.

Oamenii spun că ambele victime şi-au retras recent plângerile penale, Cuc fiind numit de primăriţă în toamna anului trecut administrator public al comunei, iar lui Roşu oferindu-i o funcţie de consilier personal. Altfel spus, li s-a cumpărat tăcerea...


O REPLICĂ RETRASĂ
Prinsă cu minciuna

Vinerea trecută, la o săptămână după ce BIHOREANUL a prezentat povestea proiectelor PNDL prin care a lăsat comuna fără o şcoală şi cu alimentarea cu apă blocată de un an, primăriţa Livia Bîrlău a trimis redacţiei un drept la replică, care însă nu a contrazis nimic din articol, ci doar a conţinut o minciună flagrantă.

Referitor la autorizaţia de construire eliberată de Primărie în septembrie 2019 firmei care îi întocmise atât studiul de fezabilitate, cât şi proiectul tehnic (cu soluţii contrare, SF-ul prevăzând foraje de apă în Brusturi, iar PT-ul aducţiune de apă de la 8 kilometri depărtare, din Lugaşu de Jos, peste dealuri şi prin păduri), Bîrlău a susţinut că în ianuarie 2020 Inspecţia de Stat în Construcţii a "acceptat-o ca şi legală". Tot ea a scris, însă, la o frază distanţă, că lucrările au fost suspendate de ISC în martie 2020 "ca urmare a faptului că a fost impusă obţinerea unei noi autorizaţii, emisă de către Consiliul Judeţean Bihor", adică fix ce scrisese şi BIHOREANUL, cu precizarea că doar CJ Bihor putea autoriza lucrările, nu şi Primăria.

După ce reporterul a sunat-o şi i-a arătat că ISC, dimpotrivă, nu a acceptat niciodată ca legală autorizaţia emisă de Primărie, primăriţa a admis că a minţit şi a refuzat, în continuare, să dea explicaţii despre autorizaţia iniţială, cea falsificată în numele CJ şi depusă la Ministerul Dezvoltării. În urma discuţiei, Bîrlău a cerut pur şi simplu ca "replica" să nu-i fie publicată, ceea ce nu înseamnă că BIHOREANUL nu aşteaptă de la autorităţi ca falsul comis să nu fie cercetat.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Cumpărați cu funcții?
În Brusturi sunt funcții pe toate gardurile, nu-i așa?
Postat 06 Aprilie 2021, 09:13 de KP
Nu e de joaca
Se pare ca e nevoie sa vina politisti si procurori din alta parte. Poate chiar de la Bucuresti.
Postat 06 Aprilie 2021, 08:59 de B90
DNA
In acest caz autoritatile trebuie sa se autosesizeze.
Postat 06 Aprilie 2021, 08:49 de B90
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON