URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
02 Iulie 2021, 08:02

Legea scaieţilor: Primăriţa comunei Brusturi s-a ales cu noi acuzaţii, din partea localnicilor din Ţigăneştii de Criş

Legea scaieţilor: Primăriţa comunei Brusturi s-a ales cu noi acuzaţii, din partea localnicilor din Ţigăneştii de Criş CU SCAIEŢI. Combinaţiile primăriţei Livia Bârlău (medalion) i-au lăsat pe sătenii din Ţigăneştii de Criş fără păşune până în 2028, acuză fostul preşedinte al Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat, Gheorghe Platona (foto). După închirierea acesteia, composesorii îşi pot paşte animalele doar unde îi lasă arendaşul, iar păşunea e curăţată, pe cheltuiala lor, numai unde o foloseşte acesta, restul suprafeţelor fiind lăsate pradă scaieţilor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fără drumuri practicabile şi dependenţi de glie, în absenţa unor locuri de muncă în apropiere, locuitorii satelor îşi apără singura avere despre care au credinţa că nu le-o poate lua nimeni: pământurile moştenite de la bunici şi străbunici. E şi cazul sătenilor din Ţigăneştii de Criş, comuna Brusturi, care s-au trezit că păşunea asociaţiei urbariale şi animalele acesteia au fost înstrăinate de o conducere impusă de primăriţa Livia Bârlău.

O apropiată a acesteia, nevastă de poliţist şi fostă consilieră a primarului din comuna învecinată Lugaşu de Jos, a devenit ilegal preşedinta composesoratului sătesc, vânzându-le pe nimic animalele fără ştirea lor, şi arendând, tot fără acordul lor şi în pagubă, păşunea fără de care oamenii nu au unde-şi hrăni vitele.

Ofertă ignorată

Deţinător a 27 de vaci şi 25 de oi, Gheorghe Platona se luptă de peste un an cu ceea ce reclamă a fi abuzurile primăriţei din Brusturi, Livia Bârlău, în gestionarea păşunii comunale, dar a pierdut, cel puţin deocamdată, şi bătălia pentru păşunea urbarială din propriul sat.

Anul trecut, cu două luni înainte să expire contractele de închiriere a păşunilor comunale din satele Brusturi, Picleu, Cuieşd şi Păuleşti, administrate de Primărie, bărbatul a cerut instituţiei să-i fie concesionată o suprafaţă, la fel ca tuturor crescătorilor de animale din comună. "Sunt dispus a începe licitaţia de la 500 lei pe hectar, nu cum aţi dat-o până acum, fără licitaţie, favorizând unele persoane", scria el Primăriei pe 22 februarie 2020.

Pe 30 aprilie 2020 primea un răspuns lapidar: "Vă comunicăm că păşunea a fost închiriată în urma unei licitaţii publice". Însă, cum avea să afle ulterior, de fapt fusese închiriată nu prin licitaţie, ci prin atribuire directă, cu 200 lei/hectar. După încă o lună, în 27 mai 2020, îşi manifesta nemulţumirea printr-o altă petiţie: "Consider această faptă a conducerii Primăriei un abuz şi nu înţeleg de ce administraţiei nu îi este binevenit un ban în plus".

După un an, în aprilie 2021, înainte să fie înnoite contractele de închiriere a păşunilor comunale, Platona a ridicat preţul pe care era dispus să-l ofere, la 700 lei/ha, dar Primăria le-a dat cu 400 lei/ha, tot prin atribuire directă, de data asta prin Hotărâri ale Consiliului Local, unde Bârlău controlează majoritatea.

Abuz în serviciu

Dacă opţiunea Primăriei de a închiria păşunile comunale prin atribuire directă şi nu prin licitaţie a fost legală, OG 34/2013 privind administrarea pajiştilor permanente permiţând acest lucru, în schimb ingerinţa primăriţei în administrarea păşunii urbariale din Ţigăneştii de Criş, aflate în proprietatea Asociaţiei de Pădurit şi Păşunat locale, este la limita legii. Tocmai pentru că e deţinută, în devălmăşie, de sătenii care au moştenit cote-părţi de la bunici şi străbunici, păşunea din Ţigăneşti n-a putut fi închiriată de Primărie. Dar primăriţa şi-a impus voinţa şi asupra acesteia, profitând de un "vid de putere" în conducerea asociaţiei.

Până în vara anului trecut, composesoratul l-a avut preşedinte pe Platona, care, însă, a demisionat pentru a determina alegerea unei noi echipe de conducere. "Eram în Spania când administratorul m-a sunat să-mi spună că doamna casieriţă, Monica Venter, n-a achitat nişte furaje, motivând că nu erau bani în cont. Ştiind că erau bani, mi-am dat seama că nu voia, aşa că am demisionat, pentru ca oamenii să aleagă o conducere, cu altă casieră". Alegerile au fost deturnate, însă, sub coordonarea primăriţei, astfel că asociaţia are acum nu doar aceeaşi casieriţă, ci şi o preşedintă care o lasă fără patrimoniu.

Metoda "Autobuzul"

Adunarea Generală a fost convocată pe 25 octombrie 2020, dar pentru că n-au participat destui urbariaşi a trebuit făcută o nouă convocare, pentru 8 noiembrie. Pe 1 noiembrie, însă, "doamna primar Bârlău şi-a strâns cam 25 de susţinători la căminul cultural, care îi adună voturi şi la alegeri, şi a condus ea şedinţa, fără să fie membră, fapt interzis prin statut, care permite participarea doar a membrilor şi împuterniciţilor; la indicaţiile ei s-a votat o nouă conducere, în frunte cu o preşedintă şi ea nemembră, Maria Modog", povesteşte bărbatul, confirmat şi de alţi consăteni. A fost ilegal, zic ei, femeia declarând că fusese împuternicită de mama sa, Viorica Dereş, s-o reprezinte, dar declaraţia s-a dovedit ulterior falsă.

soții Modog Despre noua preşedintă, sătenii din Ţigăneşti nu ştiu nici acum unde locuieşte şi cum poate fi găsită, ci doar că până nu demult a fost consilieră a primarului din Lugaşu de Jos, Sorban Levente, şi că soţul ei, Sandu Modog (în foto alături de ea), e agent la Secţia 7 Poliţie Rurală din Tileagd, şi el participând la adunarea din 1 noiembrie 2020.

Composesorat devalizat

Imediat după alegerile aranjate, pe 2 noiembrie, mama noii preşedinte a depus plângere la Secţia 7 Poliţie Rurală, arătând că "în numele meu a participat la şedinţă Modog Maria şi Modog Sandu, fără a avea împuternicire din partea noastră", cerând "măsuri conform legii". Adică să se constate că femeia nu putea participa la vot, cu atât mai puţin să fie aleasă preşedintă. Totuşi, Poliţia a tergiversat cercetările, iar între timp noua conducere a composesoratului l-a devalizat, pur şi simplu.

Fără acordul composesorilor, aceasta a vândut cele 200 de oi şi 70 de capre ale asociaţiei, la o treime din preţul cu care fuseseră achiziţionate cu câteva luni înainte, unuia dintre susţinătorii primăriţei, Ioan Gherle. Iar anul acesta, pe 19 aprilie, i-au arendat acestuia şi cele 89 hectare ale păşunii, pe 7 ani, cu 500 lei/hectar, încheind totodată un contract pentru curăţarea păşunii, cu o firmă din Dobreşti, la tariful de 650 lei/hectar.

"Pe lângă că sătenii din Ţigăneşti au rămas fără animale şi păşune, acuma trebuie şi să plătească întreţinerea păşunii în locul arendaşului, care nu putea primi păşunea în arendă fiindcă nici el nu-i membru al asociaţiei", concluzionează Platona, nemulţumit că oamenii legii tergiversează cercetările. "Singurul răspuns pe care l-am primit de la Poliţia Tileagd este că vânzarea animalelor fără acordul membrilor asociaţiei constituie infracţiune de furt".

"Eşti un dobitoc!"

De cealaltă parte, primăriţa Livia Bârlău afirmă că, deşi a participat la adunarea din noiembrie 2020 a asociaţiei, nu are nicio responsabilitate pentru înstrăinarea animalelor şi păşunii. "Am fost la adunare, dar hai să zic că am fost invitată. Şi nu eu am condus şedinţa", a declarat ea BIHOREANULUI, susţinând că nu are nicio legătură cu Maria Modog. Reporterul a încercat să afle şi poziţia acesteia, dar degeaba, primăriţa pretinzând că nu-i cunoaşte nici numărul de telefon, nici adresa.

Contactat şi el de reporter, telefonic, soţul preşedintei, poliţistul Sandu Modog, a refuzat să-i divulge numărul de telefon, zicând iniţial că femeia nu poate fi deranjată deoarece "este la ştrand", iar apoi că ziarul "nu are nicio treabă cu problemele asociaţiei", pentru ca în final, când solicitarea i-a fost repetată, să treacă la insulte. "Nu-i treaba voastră, iar tu eşti un dobitoc!", a închis poliţistul discuţia. De bună seamă, aflând că furtul consoartei îl va face de râsul lumii, l-au lăsat nervii...  


ÎN DUŞMĂNIE
Adversari "penalizaţi"

Acuzele lui Gheorghe Platona la adresa primăriţei Livia Bârlău sunt susţinute şi de alţi săteni, care însă nu vor să le fie ştiute numele, afirmând că aceasta este răzbunătoare. În luna martie, lui Platona i-a fost incendiat saivanul de oi fără ca Poliţia să descopere făptaşul, ba mai mult, Secţia 7 Poliţie Rurală Tileagd refuzând să solicite o expertiză tehnică a ISU care să ajute la stabilirea autorului, bănuit a fi un pădurar din anturajul primăriţei. Tot atunci, consilierului PNL Radu Gavra, care o criticase că a risipit banii comunei pe "evenimente" inutile şi lucrări de mântuială, i-a fost vandalizată maşina în faţa casei, şi acest dosar fiind tot cu "autor necunoscut".

Primăriţa neagă, însă, orice implicare în actele de distrugere, afirmând că, dimpotrivă, ea este cea hărţuită de "opozanţi" care o împiedică să aibă "realizări". "Chiar Platona a prejudiciat composesoratul din Ţigăneşti. Curios cum i-a luat foc lui saivanul!", a declarat ea BIHOREANULUI, sugerând că bărbatul şi-ar fi înscenat incendierea pentru a face dispărute urmele unui furt din furajele composesoratului, pe care le ţinea în custodie. "Ăştia îmi tot fac reclamaţii şi speră să găsească o ureche plecată la instituţii", contraatacă primăriţa, la fel de nemulţumită precum sătenii. Nu, însă, şi la fel de păgubită ca aceştia...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON