URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2011, 09:09

Picturile din Peştera Coliboaia, unice în Europa Centrală şi de Est

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Preşedintele Federaţiei Române de Speologie, Viorel Lascu, alături de directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, de specialistul Călin Ghemeş, dar şi de francezul Jean Clottes, unul din cei mai cunoscuţi specialişti în arta de peşteră din lume, au susţinut joi o conferinţă de presă în care au vorbit despre importanţa peşterii Coliboaia din Munţii Bihorului, grotă unde anul trecut s-au făcut descoperiri incredibile.

Speologii Tudor Rus de la Clubul Speodava Ştei, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Roxana Laura Ţoiciu din cadrul Asociaţiei Speowest Arad şi Marius Kenesz de la Speo Club Zarand Brad au găsit, în timpul unei explorări din iunie 2010, nişte desene rupestre inedite, la care niciun explorator n-a mai ajuns. Desenele, printre care un bizon, un cal, posibil o felină, unul sau două capete de urs şi doi rinoceri, au fost evaluate de o echipă de experţi condusă de Jean Clottes şi de un alt francez, Bernard Gely.

Arheologul orădean Călin Ghemiş a luat două mostre de cărbune, una chiar de la un animal desen, iar alta dintr-o bucată de cărbune găsită sub animal. "Galeria desenelor nu era un spaţiu de locuit, ci un spaţiu cu o destinaţie aparte", a precizat Ghemiş. Cele două mostre au fost datate cu radiocarbon la un laborator din Franţa. Astfel, s-a aflat că desenele ce reprezintă animale au o vechime de circa 31.450 - 32.820 de ani, în timp ce cărbunele de 35.120 - 36.780 de ani.

"Aceste date confirmă vechimea arte parietale în Coliboaia. Cele mai vechi desene cunoscute până acum în Europa, de aproximativ 36.000 de ani, sunt cele din Peştera Chauvet, din Ardeche, Franţa. Asta înseamnă că în acele vremuri trebuie să fi fost practici şi credinţe comune în toată Europa", a spus Jean Clottes.

"Este o descoperire unică în Europa Centrală şi de Est", a spus şi Viorel Lascu, menţionând că peştera Coliboaia este plasată prin aceste descoperiri alături de culturile paleolitice occidentale din Europa.

Totodată, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a garantat că, odată ce noul muzeu va fi deschis, peşterii Coliboaia îi va fi dedicată o expoziţie. "Prin aceste descoperiri ni se confirmă că aici a existat un mod de existenţă similar cu spaţiul european", a precizat Chiriac.

Experţii mai spun că, cel mai probabil, au fost mai multe desene în peşteră, însă apele le-au distrus. Acum, Coliboaia este o peşteră protejată.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Pt. toti
Caut un raspuns la: "De ce rinoceri?" sau "Exista oseminte de rinoceri la noi pe teritoriu?"
Postat 02 Februarie 2012, 14:18 de iondan
Pt dl Lascu si echipa
In primul rand, felicitari intregii echipe, ati realizat un lucru extraordinar, pe care multi inculti nu reusesc sa-l priceapa. In al doilea rand, poate veti reusi cumva d.voastra sa atrageti atentia si asupra importantei pastrarii Pesterii Scarisoara, asa cum este, pt ca sunt multe \"personaje\" inconstiente care o distrug. Un exemplu, este cel al oficierii unei casatorii chiar in pestera. S-au dus mirii, cu alaiul si inclusiv primarul, cu lumanari aprinse, in pestera Scarisoara. Este extrem de grav, cu atat mai mult, cu cat a participat si un primar la asa ceva. Poate veti reusi sa luati niste masuri in aceasta privinta, ca din partea autoritatilor, nu avem asteptari. E trist ca din lipsa de educatie si constiinta, chiar concetatenii nostri distrug culturi inestimabile.
Postat 04 Septembrie 2011, 13:01 de Ana
Cine a ajuns din pestera
In aceasta pestera se retrageau stramosii lui Bolojan (neanderthalieni de felul lor), atunci cind ii fugareau stramosii lui Filip (de origine CroMagnon). Mai pe intelesul cunoscatorilor, homo sapiens sapiens (2) au avut un program pe 25.000 de ani de eradicare a acelui homo s. de prima speta.
Postat 03 Septembrie 2011, 20:03 de CroM
Watson draga
Daca fu numa carbunele cel veritabil ?
Postat 02 Septembrie 2011, 22:08 de sherlock holmes
atila, omorat de propria-i muiere
au pictat si hunii asa ceva prin Asia ? de astia, in afara ca au fost niste salbatici migratori, prea multe nu se poate spune
Postat 02 Septembrie 2011, 20:38 de fundul asiei
exceptional
Descoperirea este de exceptie. Grafismul intilnit acestui tip de pesteri este prima atestare a artei religioase, pesemne la origini singura forma de arta. Tematica imaginilor zgiriate pe peretii lor, care prezinta o remarcabila unitate peste tot unde au fost descoperite, a fost interpretate de antropologi ca dovezi ale unei asa-numite religii leptolitice, atestata in Franta, Spania, Portugalia, Italia si Rusia. Felicitari speologilor nostri!
Postat 02 Septembrie 2011, 20:02 de pyiu
re: arta huna
@Attila- homo erectus: :)))))))))))))))))))))))) iti sustin ideea! :))))
Postat 02 Septembrie 2011, 13:40 de Aris
frumoase
la cat sunt de "frumoase"mai degraba cred ca le-a facut cineva de la U.O. sectia arte!
Postat 02 Septembrie 2011, 10:01 de dante
arta huna
Sigur picturile astea au fost facute de unguri, ca doar nu era nimeni pe tot teritoriul Transilvaniei pana nu au navalit ei!! Ori le-o fi facut vre-un pui de urs de pestera mai talentat??! Ca doar n-o fi venit badea Cartan de la sud de Dunare sa le faca intr-un moment de maxima inspiratie artistica??? L-o fi chinuit talentul asa de tare ca a batut 600 de km numai sa le strice ploile urmasilor lui Attila?! Greu cu istoria asta, oricum!
Postat 02 Septembrie 2011, 09:53 de Attila- homo erectus
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON