URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2021, 12:41

Oradea şi datoria Mare

Oradea şi datoria Mare (credit foto: Bogdan Popa Photography, Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Se spune că până să iei un împrumut, te doare capul pe tine, iar după ce-l iei, pe cel care ţi-a dat banii. Aşa că, măcar din punctul acesta de vedere, n-ar trebui să fim prea îngrijoraţi că Oradea a luat un credit de 40 de milioane de euro.

Problema nu este nici mărimea creditului, nici modalitatea de rambursare. Important e să folosim banii cu cap şi, dacă se poate, cu cât mai puţină risipă. Gratuităţi de tot soiul pentru veşnicii asistaţi şi avocaţii lor zgomotoşi, panseluţele ori pelerinajele pe la moaşte nu vor schimba nici faţa oraşului şi nici mintea locuitorilor.

Până acum s-a mizat pe investiţii în infrastructura mare, în parcuri industriale, în sistemul sanitar şi turism. S-au creat slujbe, oamenii au avut nevoie de case, turiştii de locuri de agrement şi, uite aşa, an de an PIB-ul oraşului creşte semnificativ. Nu-i mai puţin adevărat că, dincolo de cifrele frumoase, există şi doza de disconfort creată locuitorilor, precum şi un sistem de taxe împins la limita superioară.

De data asta, însă, milioanele sunt dirijate nu doar spre infrastructura mare. A venit şi rândul parcurilor să fie reconfigurate şi aduse la nivelul secolului XXI. Socoteala e clară: cu banii împrumutaţi ne ducem mai departe proiectele, după care, dacă reuşim să decontăm din fonduri europene investiţiile, datoria scade. Din păcate, şi pe banii europeni este bătaie mare; s-au prins şi alte oraşe că e rost de fonduri gratuite, chiar dacă au dezavantajul că nu se pot prădui prea uşor. 

Nu vom mai prinde niciodată vremurile de aur când Oradea supracontracta lucrări pe fonduri europene, acestea ajungând la noi pentru că alte oraşe nu reuşeau să atragă banii. Dar împrumutăm bani şi ne dezvoltăm, nu ne băgăm în credite ca să încercăm să supravieţuim.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Lucru la care multă lume nu se gândește
E că atunci când nu te descurci cu banii, când nu ajung pentru ce vrei, te uiți și pe ce cheltui, nu te gândești doar cum să fac mai mulți. Sunt convins că primăria plătește enorm pentru iluminatul stradal. Dacă s-ar face un plan de înlocuire, și s-ar înlocui ar scădea factura cu vreo 60% cel puțin. A fost o știre că se gândesc, dar aștept fapte. Asta trebuia făcut demult! La ce diferență e între un bec halogen și un bec led în consum... E la mintea cocoșului, nu îi matematică multă. Nu știu ce așteaptă. Becurile led există de ani multi deja...
Postat 23 Decembrie 2021, 06:38 de Vio_427
Știu că mă repet
Dar chiar cred că puteam trăi cu toții fără să se reasfalteze bulevardul piața mare - Nufăru. Sau fără calea ferată din Ioșia când puteau pune traseu de autobuz și era mult mai ieftin. Nu când pe Meșteșugarilor nu poți merge cu mai mult de 30-40 nici să vrei dacă ți la mașina ta. Și exemple ar tot fi.
Postat 23 Decembrie 2021, 06:32 de Vio_427
La a doua lectura
Parea un articol regulat de osanale partidului si conducatorilor, garnisit cu usoare critici constructive, pentru tot spectrul de cititori...Apoi,citind comentariile, am reluat textul, mai amanuntit. Si,intr-adevar, perlele erau la locul lor : "Gratuităţi de tot soiul pentru veşnicii asistaţi şi avocaţii lor zgomotoşi...Dar împrumutăm bani şi ne dezvoltăm, nu ne băgăm în credite ca să încercăm să supravieţuim." . Biodiversitatea pe care Dumnezeu a instituit-o in gradina Edenului, il deranjeaza pe autor. Vina de a fi sarac si dependent de o societate inechitabila , se imputa pe persoana fizica. Mai mult, daca dezvolti oarece empatie pentru tagmele defavorizate, devii "avocatul" scursurilor ,la fel de damnabil . Omul a acumulat, de la tribuna bihoreanului , frustrarea ca nu toti reusesc sa gindeasca ca dinsul. Ori nu pot, caz in care ar trebui aplicate niste masuri de eugenie, or nu vor ,caz in care merita din plin masuri de retorsiune, care mai de care mai nastrusnice. Bunaoara, 500% ,pentru cunoscatori . Lumea a ajuns intr-un climax al dezvoltarii ei, chiar asa propulsata de rapacitatea celor 10% care detin 90% din avutia mondiala. Eram oarecum liberi, ne puteam croi o cale cit de cit ascendenta, intr-o lume deloc echitabila, si, aproape ca eram multumiti. Problema e ca LOR nu le mai ajunge cei 90%. Vor totul. In zilele tihnite ce vor urma, sa incercam sa urmarim, desigur impreuna cu d-l Chirila, doua documentare, facute de niste anonimi,niste asistati poate, dar care ne pun pe ginduri. Vizionare placuta: [ https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=UNg3Vnfu4Pk ] [ https://rumble.com/vr4n39-acest-moment-de-rascruce.-opuneti-va-erei-covid.html ]
Postat 22 Decembrie 2021, 16:49 de excalibur
Vesnica adversitate fata de oradeni.
Ba sunt arhitecti, ba ecologisti, ba asistati. Cu asta vrea domnul Chirila sa divagheze de la subiect? Care ar fi ala? Lipsa de viziune! Orasele inteligente, cele occidentale la care ne raportam inept, scot circulatia din oras nu o stimuleaza prin pasaje si inele. Dansii, mai luminati, fara tare propagandistice, investesc in 2050, orase verzi, prietenoase cu locuitorii.
Postat 22 Decembrie 2021, 15:19 de User anonimizat
@oradeabihor
Lasa-l, e cu colindatul! Crezi ca e usor sa-i faci pe penali sa-ti azvarle un os de ros? Trebuie sa-i pupi in cur_te la greu!
Postat 22 Decembrie 2021, 15:02 de ili3
Bla
Bla bla
Postat 22 Decembrie 2021, 12:58 de oradeanbihor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON