URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2021, 18:39

Maşinile cu volan pe dreapta din Marea Britanie nu mai pot fi înmatriculate în România 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autoturismele cu volan pe dreapta aduse din Marea Britanie nu vor mai putea fi omologate în România, informează Digi24.ro. Regatul Unit nu mai face parte din Uniunea Europeană, aşadar certificatul emis acolo nu mai este valabil.

Astfel, maşinile cumpărate de la britanici vor primi certificat doar dacă volanul va fi mutat pe partea stângă, începând din 1 ianuarie 2021. Asta implică însă costuri mari, care pot ajunge până la câteva mii de euro, arată aceeaşi sursă.

Portalul Stirileprotv.ro scrie că, de la data menţionată, şoferii vor mai avea voie să circule cu maşinile cu volan pe dreapta din Marea Britanie doar timp 90 de zile pe teritoriul României. Tocmai de aceea, mii de şoferi români, unii dintre ei stabiliţi în Regatul Unit, au venit special acasă la finalul anului trecut pentru a intra în legalitate. 

Şoferii care au înmatriculat deja maşinile aduse din Marea Britanie nu vor trebui să repete procedura. Totuşi, dacă vor face modificări importante înscrise în cartea de identitatea a vehiculului, atunci, pentru a fi omologată maşina, vor trebui să schimbe postul de conducere pe partea stângă, scrie Digi24.ro. 

De-a lungul timpului, unii şoferi au preferat maşinile din Marea Britanie datorită preţului mai scăzut. Economia pentru o astfel de achiziţie se poate pierde, însă, odată cu noile condiţii care trebuie îndeplinite. Schimbarea postului de conducere poate costa de la 500 la câteva mii de euro, în funcţie de modelul maşinii. 

Până acum, 120.000 de maşini cu volan pe dreapta au fost înmatriculate în România. Anual, între 150 şi 200 de şoferi care conduc astfel de vehicule fac accidente de circulaţie. "Cel mai rău este la depăşiri, pentru că nu poţi, din partea dreaptă, să vezi ce vine din stânga. Astea-s bune în Anglia, dar la noi ar fi bine să circulăm aşa cum se circulă", spune un şofer, citat de Digi24.ro. 

Maşinile aduse din Malta sau Cipru, unde se circulă de asemenea pe partea stângă, vor putea fi omologate în continuare în România, fără a fi modificate, pentru că aceste două ţări fac parte din Uniunea Europeană.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fix-pix!
În întreaga lume există 55 de state recunoscute de ONU unde șoferii circulă pe partea stângă, iar 3 sunt din UE: Cipru, Irlanda, Malta. Mai multe țări de pe „Bătrânul Continent” au circulat la început pe partea stângă. Polonezii au mers pe partea stângă până în 1922, portughezii până în 1928, spaniolii până în 1924, Italia până în 1922, Ungaria până în 1941, Suedia până în 1967. Au mai fost niste destepti care au interzis inmatricularea autovehiculelor cu volan pe partea dreapta, polonezii si lituanienii, dar au luat-o-n freza de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene! https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/CJE_14_37
Postat 03 Ianuarie 2021, 06:17 de pinonel
Proverbiala coerenta institutionala
"Maşinile aduse din Malta sau Cipru, unde se circulă de asemenea pe partea stângă, vor putea fi omologate în continuare în România, fără a fi modificate." Adica luam masuri de dragul sigurantei in trafic sau doar sa ne aflam in treaba? Masinile cu volan pe dreapta provenite din Cipru/Malta sa intelegem ca sunt mai sigure decat cele din UK? Sfanta incoerenta...
Postat 02 Ianuarie 2021, 19:27 de Musti
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON