URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2021, 14:05

Învăţăm să colectăm! AVE Bihor le explică bihorenilor cum să reducă la jumătate costul facturii de salubritate (FOTO)

Învăţăm să colectăm! AVE Bihor le explică bihorenilor cum să reducă la jumătate costul facturii de salubritate (FOTO) SALONTA COLECTEAZĂ SEPARAT. Toţi elevii din Salonta au învăţat cum se aruncă deşeurile corect şi au acum în clase coşuri diferite pentru fiecare fracţie, primite de la AVE Bihor. Tot compania de salubritate a oferit mini-pubele şi saci cu pământ obţinut din biodeşeuri salontanilor care locuiesc la bloc
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Responsabilă cu colectarea deşeurilor pentru mai bine de 250.000 de bihoreni, compania de salubritate AVE Bihor îşi ia în serios şi rolul de educator. În cadrul unei ample campanii de conştientizare a importanţei colectării separate a deşeurilor, reprezentanţii firmei îi învaţă pe cei mici şi pe cei mari cum trebuie să arunce resturile.

Pentru a demonstra avantajele sortării deşeurilor, angajaţii AVE Bihor au făcut şi un experiment inedit într-o şcoală din Bihor, selectând corect deşeurile deja aruncate. Concluzia: când au fost puse în pubela potrivită, factura de salubritate s-a înjumătăţit. Lecţie pe care au învăţat-o deja şi locatarii unor blocuri din Beiuş...

Ecologia se învaţă!

În cadrul campaniei demarate de AVE Bihor, toate clasele din Salonta au fost dotate de compania de salubritate cu recipiente pentru colectarea separată a deşeurilor. În plus, elevii şi profesorii au participat la lecţii concrete de ecologie.

Tot în Salonta, în faţa punctelor de colectare din cartierele de blocuri, s-au instalat elevi voluntari care le-au explicat cetăţenilor cum anume trebuie să arunce deşeurile. De asemenea, salontanii au primit mini-pubele pentru colectarea separată a biodeşeurilor, dar şi saci cu pământ de flori, obţinut din aceste resturi, aflând astfel că gestul lor de a arunca separat deşeurile chiar are o utilitate!

AVE Bihor

Costuri la jumătate

Pentru a înţelege cetățenii rolul pragmatic al colectării separate, reprezentanţii AVE Bihor au făcut un experiment inedit. Într-o şcoală în care au observat că deşeurile au fost aruncate laolaltă, indiferent de fracţia din care făceau parte, au golit pubelele şi au sortat resturile în cinci fracţii, aşa cum toţi locuitorii ar trebui să le arunce.

Profesorii şi elevii care au urmărit experimentul au constatat cum cantitatea de deşeuri reziduale, ce reprezintă cea mai mare pondere în costul de salubritate, s-a redus cu 50%. Implicit, şi preţul facturii lunare pentru gestionarea deşeurilor a scăzut, de la 1.000 lei la 500 lei. Simplul gest de a sorta corect deşeurile face, deci, toţi banii!

Exemplul din Beiuş

Şi locatarii din Asociaţia de proprietari Aurel Vlaicu din Beiuş au înţeles că sortarea deşeurilor este mai rentabilă. Aproape 700 de beiuşeni locuiesc în cele 440 de apartamente şi toţi dovedesc responsabilitate în gestionarea deşeurilor.

Punctele de colectare a deşeurilor sunt împrejmuite, iar regulile colectării sunt afişate clar şi accesibil. În plus, oamenii au putut afla aceleaşi informaţii și din pliantele distribuite de angajaţii companiei de salubritate şi din discuţiile purtate cu aceştia, în ultimele luni.

Pentru că respectă colectarea separată, locatarii din această asociație au cele mai mici facturi, prin comparaţie cu alţi clienţi ai AVE Bihor care locuiesc la bloc. Semn clar că, dacă sunt dispuşi să asculte şi apoi să respecte regulile, bihorenii au de câştigat.

Ţarc gunoaie Beiuş


CE ŞI UNDE ARUNCĂM

Colectarea separată: cum se face?

În sacii galbeni se aruncă deşeurile din plastic şi metal: recipiente de plastic pentru băuturi sau alimente, pungi şi folii curate, dopuri de plastic, spray-uri, ambalaje metalice sau tetrapak, agrafe deteriorate, doze de aluminiu, farfurii și pahare de unică folosință, pahare de iaurt, capace de metal de la borcane, mape de plastic, blistere sau folii de medicamente (goale).

În sacii albaştri se aruncă deşeurile din hârtie şi carton: cutii de carton, cutii de cosmetice, pungi de hârtie, ziare, maculatură, cărți de vizită, reviste, cărți, plicuri.

În pubelele verzi se aruncă deşeurile din sticlă: ambalaje de diferite culori, provenite de la băuturi sau produse alimentare.

În pubelele maro se aruncă biodeşeurile: resturi de pâine și cereale, zaț de cafea, resturi de ceai, coji de ouă, coji de nucă, cenușă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguș, fân și paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi și nuiele mărunțite, flori), resturi de carne și pește, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate, ouă, ziare, hârtie, carton umede și murdare (mărunțite), şerveţele şi batiste de hârtie folosite.

În pubelele negre se aruncă deşeurile reziduale: scutece, tampoane, cenușă de la sobe (dacă se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigări, veselă din porțelan spartă, geamuri sparte, păr și blană, excremente ale animalelor de companie.

AVE Bihor

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
excalibur
Sunt ceva patroni de firme de transport, mari smecheri ca tine care inca mai sunt platiti in D.M. Aceste gunoaie aduc gunoaie
Postat 29 Iunie 2021, 21:16 de Sandu2100
cinci fracţii
In Beius si Salonta.Urmeaza Oradea. Intre timp importam in draci tir-uri cu gunoaie de prin toata europa...
Postat 29 Iunie 2021, 14:35 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON