URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Decembrie 2021, 15:45

Încă un medic de la Casa de Pensii Bihor, în faţa judecătorilor. Doctoriţa Ana Guţ avea ascunsă suma de 2,4 milioane de lei

Încă un medic de la Casa de Pensii Bihor, în faţa judecătorilor. Doctoriţa Ana Guţ avea ascunsă suma de 2,4 milioane de lei Doctoriţa Ana Guţ, la fel ca şi ceilalţi 9 colegi ai ei de la Serviciul Expertiză Medicală al Casei de Pensii Bihor, a fost dovedită cu înregistrări audio - video. În decurs de o lună, a încasat peste 300 de şpăgi
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doctoriţa orădeană Ana Guţ a fost trimisă în judecată de DNA pentru şpăgile pe care le-a încasat pe vremea când lucra la Serviciul de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor.

Procurorii o acuză că a luat mită de la 334 de pacienţi şi au pus sub sechestru peste 2,4 milioane de lei, bani găsiţi în timpul percheziţiilor, ascunşi în diverse locuri, pe proprietăţile ei şi ale unei rude.

334 de şpăgi

Biroul de presă al DNA a anunţat joi trimiterea în judecată a doctoriţei, pentru luare de mită în formă continuată.

Alte patru persoane fizice fără calitate specială au fost trimise în judecată, în aceeaşi cauză, două pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă continuată, iar două pentru luare de mită.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Serviciului teritorial Oradea al DNA se arată că, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, doctoriţa Ana Guţ ar fi primit, în mod repetat (de 334 ori), de la persoanele care s-au prezentat la cabinetul său medical, în total 51.970 lei şi 3.330 euro.

Potrivit informării, sumele de bani i-au fost plătite medicului "în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle sale de serviciu". Concret, Guţ a luat bani pentru întocmirea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor care solicitau încadrarea într-un grad de invaliditate, efectuarea revizuirii medicale a pensionarilor de invaliditate aflaţi în evidenţă, întocmirea formularelor de concluzii medicale la revizuire, pentru prelungirea concediului medical peste 90 de zile şi propunerea prelungirii concediului medical peste 180 de zile.

Împărţea cu o asistentă

Procurorii susţin că de situaţia creată a profitat şi Violeta Dorina Coşa, care în perioada respectivă era asistent medical la cabinetul medicului Guţ Ana din cadrul Casei de Pensii Bihor şi care ar fi primit de la doctoriţă o parte din banii luaţi ca mită.

De altfel, Coşa a recunoscut faptele încă din timpul anchetei, procurorii încheind cu ea un acord de recunoaştere a vinovăţiei, în care s-a prevăzut o pedeapsă de 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare, acord care a fost înaintat Tribunalului Bihor, spre analiză, pe 22 octombrie, în acest an.

Lucra cu intermediari

În dosarul doctoriţei Ana Guţ, anchetatorii susţin că au identificat 14 intermediari, "persoane fără calitate specială care, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015, ar fi ajutat-o pe inculpata Guţ Ana să primească diferite sume de bani care proveneau de la beneficiarii de decizii medicale". Dintre aceştia, patru au fost trimişi în judecată prin prezentul rechizitoriu.

Cu alţi 10 dintre inculpaţi, întrucât au recunoscut faptele de complicitate la luare de mită reţinute în sarcina lor şi au solicitat încheierea acordului de recunoaştere a vinovăţiei, în cauză au fost încheiate 10 acorduri pentru pedepse cuprinse între 2 ani şi 2 ani şi 7 luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi confiscarea extinsă cu privire la mai multe acţiuni, instrumente financiare şi bunuri, dar şi 2.427.255 lei, bani găsiţi în timpul percheziţiilor domiciliare, care s-au desfăşurat pe proprietăţile doctoriţei şi ale unor rude ale ei, sumă pusă și ea sub sechestru.

Pe rând

Ana Guţ este cel de-al patrulea medic trimis în faţa instanţei în dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii, care îi viza pe toţi cei cinci doctori ai serviciului, precum şi pe asistenţii lor (în total 10 cadre medicale), acuzaţi că percepeau în mod constant mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală.

Ei au fost dovediţi cu uşurinţă, după ce anchetatorii au plasat tehnică audio-video în cabinetele lor, înregistrările demonstrând cum procesul de şpăguire era unul în "flux continuu", multe dosare fiind realizate doar formal.

Primul medic al Comisiei de Expertiză trimis în judecată încă din ianuarie 2016 a fost Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită. El a fost condamnat iniţial de Tribunalul Bihor cu blândeţe, la închisoare cu suspendare. În calea de atac, însă, Pleşa a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 3 ani de închisoare în regim de detenţie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. 

În iunie 2018, Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul doctoriţei Anca Grigorescu şi al asistentului ei, Pelle Johannes, al doilea dintre cele cinci "cabinete" de la Casa de Pensii Bihor. Doctoriţa a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu executare, iar asistentul ei a încasat 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de 3 ani.

Ţîrle, 4 ani de închisoare

În luna decembrie a anului trecut, procurorii DNA Oradea l-au trimis în judecată şi pe fostul medic şef al Serviciului Expertiză Medicală, Vasile Sălăjan, acuzat că, în decurs de o lună, a luat mită în mod direct şi prin intermediar, de la 491 de pacienţi, sumele de 90.370 lei şi 17.760 euro. 

În plus, în acest an, s-a pronunţat şi verdictul final în cazul fostului şef PSD-ist al Casei de Pensii Bihor din perioada respectivă, Leontin Ţîrle, trimis în judecată de DNA Oradea pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, care avizau doar contra cost dosarele pentru pensionarii de boală, ţinându-le practic "spatele". 

Ţîrle a fost condamnat la 4 ani de detenţie, iar vreme de 5 ani după executarea pedepsei principale are interdicţie de a ocupa funcţii de conducere într-o instituţie publică, dar şi de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Tot în 2021, procurorii DNA au încheiat acord de recunoaştere cu asistenta lui Sălăjan, Ioana Precup, dar şi cu asistenta doctoriţei Ana Guţ, Violeta Dorina Coşa.

Despre ancheta în cazul medicului Emilia Mariana Cun şi al asistentei Gianina Mihaiela Adriana Ţigan, procurorii DNA nu au făcut niciun anunţ până în prezent.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ușor de demonstrat și încă netrimis în judecată
Ar trebui să le fie rușine că le-au trebuit atâția ani să facă un rechizitoriu dovedit cu înregistrare video. Eu am o altă întrebare de când s-a întâmplat asta, oare pe cine cunoaște acel Pleșa că a mers restaurantul lui din centru atâția ani fără autorizație de funcționare? Acolo ar trebui să meargă procurorii, pe linea asta. 5 ani mai târziu, și nimic...
Postat 04 Decembrie 2021, 07:47 de Vio_427
Aproape 7 ani de când procurorii au pus ochii pe șpăgari.
Ce naiba a durat atâta vreme? Eu cred că procurorii se fac că lucrează doar, ca să pară că își justifică menirea, veniturile salariale și pensiile speciale.
Postat 02 Decembrie 2021, 20:52 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON