URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Decembrie 2020, 18:31

Şpăgi de la aproape 500 de pacienţi! Fostul şef al Serviciului de Expertiză Medicală din Casa de Pensii Bihor, trimis în judecată de DNA

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Medicul orădean Vasile Sălăjan a fost trimis în judecată de DNA pentru şpăgile pe care le-a luat pe vremea în care era şef al Serviciului de expertiză medicală din cadrul Casei Judeţene de Pensii Bihor. Procurorii acuză că a luat mită de la aproape 500 de pacienţi.

Șpagă „la foc continuu”

"În perioada 11 mai - 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), inculpatul Sălăjan Vasile, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediar, de la 491 de pacienţi, suma totală de 90.370 lei, 17.760 de euro şi alte foloase care nu i se cuveneau, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în atribuţiile sale de serviciu", explică un comunicat transmis marţi de Direcția Națională Anticorupție.

Medicul ar fi luat banii pentru emiterea unor decizii medicale asupra capacităţii de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacităţii de muncă.

Pentru recuperarea prejudiciului, Sălăjan s-a ales cu sechestru asupra unor bunuri mobile şi imobile ce îi aparţin.

"Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză şi de a se dispune confiscarea extinsă cu privire la mai multe sume de bani, cca. 7.000 acţiuni şi un imobil", arată DNA.

Vasile Sălăjan este cel de-al treilea medic trimis în judecată în dosarul şpăgilor de la Serviciul de Expertiză Medicală al Casei de Pensii, care îi viza pe toți cei cinci doctori ai serviciului, precum și pe asistenții lor (în total 10 cadre medicale), acuzați că percepeau în mod constant mită pentru a aviza dosarele pentru pensii de boală. Ei au fost dovediți cu ușurință după ce anchetatorii au plasat tehnică audio-video în cabinetele lor, înregistrările demonstrând cum procesul de șpăguire era unul în „flux continuu”, multe dosare fiind realizate doar formal.

Unul după altul

Primul medic al Comisiei de Expertiză trimis în judecată. încă din ianuarie 2016, a fost Ovidiu Pleşa, prins cu 235 de fapte de luare de mită, a fost condamnat inițial de Tribunalul Bihor cu blândeţe, la închisoare cu suspendare. În calea de atac, însă, Pleşa a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la 3 ani de închisoare în regim de detenţie, iar asistenta sa, Monica Ignat, la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare. 

În iunie 2018, Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în cazul doctoriţei Anca Grigorescu şi al asistentului ei, Pelle Johannes, al doilea dintre cele cinci "cabinete" de la Casa de Pensii Bihor. Doctoriţa a fost condamnată la 2 ani de închisoare cu executare, iar asistentul ei a încasat 3 ani de închisoare cu suspendare pe o perioadă de probă de 3 ani.

În plus, în acest an, s-a pronunţat și primul verdict în cazul fostului şef PSD-ist al Casei de Pensii Bihor din perioada respectivă, Leontin Ţîrle, trimis în judecată de DNA Oradea pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, care avizau doar contra cost dosarele pentru pensionarii de boală, ținându-le practic „spatele”. Ţîrle a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de detenţie, iar vreme de 5 ani după executarea pedepsei principale are interdicţie de a ocupa funcţii de conducere într-o instituţie publică, dar şi de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Pe de altă parte, procurorii DNA continuă cercetările în cazul asistentei lui Sălăjan, Ioana Precup, dar și asupra celorlalte cadre de la Serviciul de Expertiză Medicală incupate tot pentru corupţie în dosarul inițial: medicii Emilia Mariana Cun și Ana Guţ, respectiv asistentele lor, Violeta Dorina Coşa şi Gianina Mihaiela Adriana Ţigan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ăsta-i mic copil față de prejudiciul lăsat în urmă, de vreo 35.000.000 Euro ...
... de fostul primar Ilie, ca urmare corecțiilor financiare pe proiecte europene și care vor fi plătite de tot contribuabilul orădean începând cu anu' ce vine !?!
Postat 09 Decembrie 2020, 10:00 de CrisDumi
puscarie pentru acest escroc notoriu!
acest escroc dovedit trebuie sa faca puscarie cel putin 10 ani si sa ii fie confiscata toata averea, la familia extinsa, inclusiv amanta! tot judetul ii stia lacomia si tupeul, tarifele si toanele dupa care scoatea sau nu pensionari de boala. nu avea nimic de a face cu medicina, cat cu mafiotii!
Postat 08 Decembrie 2020, 21:49 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON