URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Iulie 2020, 07:58

Fostul şef al Casei de Pensii Bihor, protectorul medicilor care-i "taxau" pe pensionarii de boală, condamnat la închisoare

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

S-a pronunţat primul verdict în cazul fostului şef PSD-ist al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle, trimis în judecată de DNA Oradea pentru că lua bani şi foloase necuvenite de la şpăgarii Serviciului de Expertiză Medicală, care avizau doar contra cost dosarele pentru pensionarii de boală.

Ţîrle a fost condamnat la 5 ani şi 4 luni de detenţie, iar vreme de 5 ani după executarea pedepsei principale are interdicţie de a ocupa funcţii de conducere într-o instituţie publică, dar şi de a exercita profesia de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii. 

Potrivit soluţiei pronunţate de judecătoarea Ileana Anastasiu de la Tribunalul Bihor, instanţa a dispus confiscarea sumei de 8.400 euro, mita încasată de Ţîrle, acesta fiind obligat totodată să plătească 6.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare în favoarea statului.

Hotărârea judecătorească nu este definitivă. Ea poate fi atacată, cu apel, în 10 zile de la comunicare.

Tătucul şpăgarilor

După cum BIHOREANUL a mai scris, Leontin Ţîrle a fost trimis în judecată în 2016 de actualul procuror şef al DNA, Felicia Popovici, fiind acuzat de corupţie într-un caz celebru, care viza 10 medici şi asistenţi de la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor, prinşi condiţionând emiterea deciziilor de pensionare de şpăgi, percepute atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la oameni cu probleme de sănătate reale.

Concret, potrivit rechizitoriului emis pe numele lui Ţîrle, acesta a primit de la medicii Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ, Ovidiu Pleşa şi Vasile Sălăjan sume de bani cuprinse între 300-700 euro (în total 8.400 euro) şi foloase necuvenite (pizza şi whisky), banii fiind oferiţi directorului ca să închidă ochii la manevrele medicilor, dar şi să-i ajute să "producă".

Ţîrle, a arătat procurorul, a ignorat controalele inspectorilor veniţi din capitală, care au indicat că, între anii 2011-2015, nu mai puţin de 8.863 de expertize medicale au fost efectuate de medicii experţi în perioada în care aceştia erau, teoretic, în concediu de odihnă. Alte deficienţe, găsite în cazul tuturor cabinetelor de expertiză medicală, au fost că medicii nu au respectat arondarea teritorială a populaţiei, nici programul de lucru.

Pe-o mână

Cea mai profitabilă colaborare a avut-o directorul Casei de Pensii Bihor cu Vasile Sălăjan, cel care, ca şef al Serviciului Expertiză Medicală, aviza încadrarea în grade de invaliditate la emiterea deciziei de pensionare. Şi, ca urmare, încasa cele mai mari şpăgi, între 200 şi 400 euro "pe bucată".

Pentru a-l ajuta, PSD-istul şi-a încălcat cu bună ştiinţă sarcinile de serviciu, ţinând ascunsă încă din ianuarie 2013 o decizie a conducerii Casei Naţionale de Pensii care statua că încadrarea în grade de invaliditate se face fără avizul medicului şef al Serviciului. Ca urmare, deşi n-ar mai fi trebuit să aibă un rol decisiv, Sălăjan a continuat să încaseze şpăgile mai mari, iar răsplata a fost pe măsură.

Recompensa? Sălăjan i-a dat lui Ţîrle câte 500 euro de Paşti, de Crăciun şi de ziua lui, iar între sărbători cotiza regulat sume mai mici, zilnic ori săptămânal. "Toate aceste împrejurări confirmă faptul că sumele de bani nu reprezentau simple cadouri oferite în mod obişnuit cu ocazia unei zile de naştere, ci constituiau o parte a unei practici constante, tocmai în considerarea ideii că Ţîrle Leontin cunoştea că medicii primeau sume de bani cu titlu de mită de la pacienţi", se preciza în actul de acuzare.

Unii condamnaţi, alţii în anchetă

Şeful Serviciului Expertiză Medicală, Vasile Sălăjan, colegii săi medici Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa, plus asistenţii Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup au ajuns în atenţia organelor de anchetă în vara anului 2015, fiind acuzaţi că evaluau pensionarii pe şpăgi, iar pe cei care nu cotizau fie îi retrogradau, fie le respingeau de-a dreptul solicitările, chiar dacă pensia li se cuvenea.

Cercetările în dosar au fost declanşate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului Bihor, bazându-se în bună măsură pe înregistrări ambientale realizatre în birourile medicilor, care arătau explicit cum aceștia preluau șpăgile. Ancheta a fost transferată ulterior la DNA Oradea, unde a fost "ruptă" în 5 dosare separate, câte unul pentru fiecare cuplu medic - asistent. 

Dintre acestea, până acum au ajuns în faţa instanţei doar două: în ianuarie 2016, DNA i-a trimis în judecată pe Ovidiu Pleşa şi asistenta sa, Monica Ignat. În timp ce medicul a fost condamnat la 3 ani de închisoare în regim de detenţie și încarcerat, asistenta lui a scăpat cu o pedeapsă cu suspendare.

Ulterior, pe 15 noiembrie 2016, a ajuns în faţa instanţei şi doctoriţa Anca Grigorescu respectiv asistentul medical Pelle Johannes. Grigorescu a fost condamnată definitiv pe 1 iunie 2018 la 2 ani de detenţie și încarcerată, iar asistentul s-a ales cu 3 ani de închisoare, dispusă însă cu suspendare pe o perioadă de probă de 3 ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
confiscarea averii ar fi fost mai ok daca era posibil
cresteau substantial incasarile bugetului de stat la cata spaga s-a luat acolo. cu ce ne incalzeste pedeapsa cu inchisoarea cat timp averile din spaga raman neatinse.
Postat 31 Iulie 2020, 09:32 de Traian
doctorul salajan???
da de doctorul salajan ce se mai aude?.... a scapat?
Postat 31 Iulie 2020, 08:14 de TanarSiNelinistit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON