URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 14 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Am tot ezitat să vorbesc despre proiectul cu ţepi de deasupra parcării din Centru pentru că, sincer, la fel ca şi colegul meu Lulu Cremeneanu, nu prea pricep proiectul. Nu că nu ştiu citi nişte planşe, dar nu mă dumiresc nicicum cum va să funcţioneze instalaţia aceea. Din start văd o hibă uriaşă din punct de vedere al punerii în operă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
I-am zis-o, încă din faza în care încă oscila (sau nu voia să confirme ce plănuiește), că e condamnat să candideze la Consiliul Județean. Bolojan era condamnat să preia Județul fiindcă doar el poate să repare, într-un timp record și cu barda, ceea ce au stricat acolo o serie de nepricepuți, corupți și ticăloși, dintre care nu cei din urmă sunt chiar înaintașii săi liberali (liberali după carnetul de partid, căci nu aveau decât anvergura unor popi de țară).
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Cu cariera politică limitată de la centru, Ilie Bolojan pare să-şi fi atins poziţia maximă în partid. Popularitatea sa la nivel naţional ca primar harnic acţionează parcă împotriva sa în PNL. Sondajele spun că nu ar fi avut probleme să câştige un nou mandat la primărie şi să tragă după el o majoritate confortabilă în Consiliul Local, dar nu cred că-şi doreşte să ajungă cel mai longeviv primar din România...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre candidatura surpriză a lui Ilie Bolojan la președinția Consiliului Județean Bihor?
De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie a.c. a Curţii Constituţionale, prevede că se poate institui carantina zonală în cazul în care există anumiţi indici care arată că există o răspândire comunitară a epidemiei în anumite zone.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului străbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
20 Iulie 2016, 07:49

Şpagă "cu drag": Cum se zgârceau medicii din Comisia de expertiză să împartă şpăgile cu şeful Casei de Pensii

Şpagă 'cu drag': Cum se zgârceau medicii din Comisia de expertiză să împartă şpăgile cu şeful Casei de Pensii "PARŢIAL" CORUPT. În pofida probelor, şeful Casei de Pensii, Leontin Ţîrle (foto) şi-a negat faptele în faţa procurorilor, recunoscându-le doar pe cele "filmate" de aparatele de înregistrare audio-video amplasate în cabinetele medicilor din Serviciul de Expertiză Medicală. Ţîrle a admis că a primit bani de ziua lui, când doctorii s-au certat între ei care cât să-i dea, iar un asistent pus să-i pregătească darul i-a dedicat şi o înjurătură în timp ce îi scria pe plic: "Cu drag, de ziua ta"...
Şpagă 'cu drag': Cum se zgârceau medicii din Comisia de expertiză să împartă şpăgile cu şeful Casei de Pensii ANIVERSARE ÎN AREST. Anul trecut, pe 15 iunie, Leontin Ţîrle îşi sărbătorea ziua de naştere cu pizza şi whisky de la restaurantul doctorului Ovidiu Pleşa, Old Mill, primind de la ceilalţi medici ai Serviciului de Expertiză Medicală plicuri cu sute de euro. Anul acesta, Ţîrle a serbat în spatele gratiilor. Arestat pe 10 iunie, a stat închis până pe 7 iulie, când Curtea de Apel l-a trimis în arest la domiciliu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 1 iulie, DNA anunţa trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a directorului executiv al Casei de Pensii Bihor, Leontin Ţîrle. Şefului instituţiei i se imputa că, în schimbul unor "taxe de protecţie" care îi erau livrate periodic, i-ar fi sprijinit pe cei 5 medici din Serviciul de Expertiză Medicală inculpaţi, tot pentru corupţie, anul trecut.

Rechizitoriul în posesia căruia a intrat BIHOREANUL prezintă în detaliu sistemul corupt girat de boss-ul PSD-ist de la Pensii, care îşi făcea parte inclusiv de la medicii Oficiilor de Pensii din Marghita şi Beiuş. Fapte noi, pentru care are un nou dosar penal...

Controale, dar degeaba

Potrivit DNA, Leontin Ţîrle a fost avertizat încă din 2011 asupra problemelor existente la Serviciul de Expertiză Medicală. Pe de o parte, informaţiile i-au fost furnizate în rapoartele întocmite de inspectorii Casei Naţionale de Pensii, în urma unor controale tematice realizate în 2010, 2011, 2013, iar apoi şi în 2015.

Inspectorii constataseră de fiecare dată că medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa nu respectau arondarea teritorială, astfel că, pentru revizuirea dosarelor de pensie de boală, beneficiarii din toate colţurile judeţului erau obligaţi anual sau semestrial, după caz, să vină la Oradea. Asta, chit că se puteau prezenta şi la Oficiile de Pensii din Marghita şi Beiuş, care aveau propriii medici experţi, pe doctoriţa Georgiana Dumitrescu, respectiv Bujor Szatmary.

Pe de altă parte, medicii din Oradea nu respectau programul de lucru, având stabilite reguli proprii de funcţionare pentru cabinete, unde veneau chiar şi din concedii, inspectorii descoperind că între 2011-2015 au semnat 8.863 de expertize în perioade în care, oficial, erau în vacanţă.

Bolnavi de şpagă

Mai grav - deşi din ianuarie 2013 dosarele pentru încadrarea în grade de invaliditate nu mai trebuiau avizate, la emiterea deciziilor de pensionare, de şeful Serviciului de Expertiză Medicală - Ţîrle a ascuns acest lucru, iar Vasile Sălăjan, ca şef al Serviciului, a continuat să "supervizeze" toate dosarele.

Directorul Casei de Pensii fusese pus în gardă şi de poliţişti. "Martorul Moş Călin, ofiţer de poliţie în cadrul IPJ Bihor a declarat că, în urmă cu aproximativ 4 ani a purtat o discuţie cu Ţîrle Leontin şi l-a întrebat dacă ar putea să sprijine eventualele investigaţii ce s-ar impune cu privire la fenomenul de corupţie existent în sistemul de acordare a pensiilor de boală. Inculpatul nu i-a dat un răspuns ferm, lăsând impresia că nu este interesat să acorde sprijin organelor de urmărire penală", spune DNA.

În final, poliţiştii au dovedit corupţia de la Serviciul de Expertiză fără ajutorul lui Ţîrle. Vara trecută, pe 17 iunie, cei 10 medici şi asistenţi au fost reţinuţi pentru condiţionarea emiterii deciziilor şi revizuirea dosarelor de pensionare de şpăgi, luate atât de la bolnavii închipuiţi, cât şi de la persoane cu probleme de sănătate reale. Iniţial, cei 10 au fost arestaţi preventiv, apoi trimişi în arest la domiciliu, ulterior intraţi sub control judiciar, pentru ca în final asistenţii Ignat, Coşa şi Ţigan, plus doctorul Pleşa, să revină, pur şi simplu, la serviciu.

Care era explicaţia pasivităţii lui Ţîrle? Afacerile erau mult prea profitabile ca să fie oprite, iar directorul avea şi el partea sa de câştig. Vasile Sălăjan, de pildă, încasa între 200 şi 400 euro pentru fiecare aviz, iar pentru fiecare dosar revizuit colegii săi primeau între 100 şi 400 lei. Din aceste şpăgi, Ţîrle primea şi el "cota" de director. În 2014 şi 2015, până când medicii au fost "săltaţi", ar fi încasat de la aceştia cel puţin 8.400 euro, plus 5.423 lei, separat de la Vasile Sălăjan. Şi asta e doar partea probată!

Oameni de omenie

Medicii erau scrupuloşi, stabilind să achite "dijma" pentru Ţîrle periodic, de regulă de Paşti, de Crăciun şi de ziua sa de naştere. La început, banii erau livraţi în biroul directorului, dar ulterior acesta le-a transmis medicilor să-i lase în biroul lui Sălăjan. De altfel, acesta era cel care stabilea întâlnirea cu Ţîrle, iar în momentul în care doctorii se adunau în cabinetul său, îl suna să coboare, pentru că "e aşteptat".

Directorul lua totdeauna banii fără să întrebe ce reprezintă, procurorii explicând că ştia bine că provin din şpăgi. De altfel, doctorul Pleşa le-a şi declarat că Ţîrle a participat la una dintre "şedinţele" lor, când şeful Serviciului le-a recomandat să lucreze rapid, "pentru a nu se forma cozi la cabinete şi pentru ca astfel pacienţii să nu apuce să discute între ei legat de sumele de bani pe care aceştia le remiteau medicilor".

Lejeritatea cu care Ţîrle accepta şpăgile "a contribuit la  formarea unei practici, o parte din banii primiţi ca mită de subordonaţi fiind remişi (…) persoanei care conducea instituţia", se arată în rechizitoriu. Potrivit procurorilor, medicii au ajuns să considere mituirea lui Ţîrle o obligaţie pe care "se simţeau datori să o îndeplinească", dovadă fiind o discuţie purtată pe această temă între doctoriţa Ana Guţ şi asistenta Violeta Coşa, înregistrată audio-video şi redată în rechizitoriu.

Guţ Ana: Ar putea să se lege de noi. Vorbesc în general.

Coşa Violeta: Da, el, da.

Guţ Ana: Şi ar trebui să fim puţin mai aşa… Deci, trebuie să ne gândim un pic la toate, dacă suntem cu omenie şi noi.

Cam "scârţari"

Deşi sumele date directorului erau modice în comparaţie cu cele încasate de la pacienţi, medicilor nu le făcea o mare plăcere să "dăruiască", relevante în acest sens fiind discuţiile înregistrate pe 15 iunie 2015, de ziua de naştere a lui Ţîrle. Atunci, doctorul Ovidiu Pleşa nici n-a mai dat bani, ci a contribuit cu 25 de pizza, o sticlă de whisky şi o alta de Angelli, în timp ce colegii s-au înţeles cu greu să "cotizeze" cu câte 300 euro fiecare.

Guţ Ana: Nu ştiu. Emilia (Emilia Cun, n.r.) s-o supărat atunci pe mine… nu ştiu, ea o vrut numa 250 (n.n. 250 euro) şi io…am zis că mi-e ruşine. Da’ ce-am făcut cu "banii n-aduc fericirea"?...

"Da’ nici fără ei nu-i bine", i-a replicat asistentul Pelle Johannes, în timp ce pregătea plicul pentru director, pe care voia să-i scrie şi o dedicaţie:

Guţ Ana: Cum poţi să scrii la director "cu drag"?

Pelle Johannes: Cu drag (înjură)… de ziua ta. (râde)

În ziua respectivă, Ţîrle a coborât să-şi ia "atenţiile" din biroul lui Vasile Sălăjan. "Guţ Ana, Cun Emilia şi Sălăjan Vasile l-au pupat pe Ţîrle Leontin şi i-au urat «La Mulţi Ani!»,  Cun Emilia i-a remis un plic urându-i «La Mulţi Ani!», iar Guţ Ana a scos două plicuri din buzunarul drept al halatului, spunându-i «Aicea-s io şi Georgi» (n.r. - Georgiana Dumitrescu, medix expert din Marghita)", explică procurorii pe baza înregistrărilor.

După ce a luat banii, PSD-istul le-a spus celor trei că îi aşteaptă la ora 12.00 să le ofere mâncare şi băutură, din meniu făcând parte şi pizza de la medicul Pleşa. Apoi, Cun şi Guţ au plecat, Ţîrle a mai rămas câteva minute, după care a ieşit şi el din cabinet.

Încă una

Din înregistrări, anchetatorii au aflat că la bunăstarea directorului contribuiau şi medicii din teritoriu. În timp ce doctoriţa Georgiana Dumitrescu, de la Oficiul din Marghita, le-a declarat că a făcut-o pentru că "toţi colegii procedează în această manieră şi nu dorea să se simtă penibil", doctorul Szatmary Bujor de la Beiuş a recunoscut că a avut motive mai speciale. Medicul împlinise vârsta de pensionare în 2011 şi, ca să poată lucra, directorul trebuia să-i prelungească anual contractul de muncă. Ca atare, "cu ocazia fiecărei cereri de prelungire, i-a remis lui Ţîrle Leontin echivalentul în lei a sumei de 400 euro".

Descrisă sumar în rechizitoriu, povestea nu e încă descâlcită în totalitate, motiv pentru care procurorii DNA au dispus "disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor" faţă de Ţîrle, tot sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Când va fi încheiată noua anchetă, încă nu se ştie. Cert e că, în ciuda probelor adunate împotriva sa, directorul Casei de Pensii se încăpăţânează să respingă toate acuzaţiile şi să recunoască doar faptele "filmate", adică numai primirea plicurilor cu bani oferite de doctorii Vasile Sălăjan, Ana Guţ şi Emilia Cun de ziua lui, anul trecut. Adică a şpăgilor date "cu drag"...


SILENZIO STAMPA
Ţîrle ştia că îi vine rândul

Rechizitoriul DNA Oradea dezvăluie că directorul Casei de Pensii Bihor ştia încă din vara anului trecut că procurorii îl vizau, fiind avertizat de medicul beiuşean Szatmary Bujor după ce acesta a fost audiat prima oară în legătură cu "colectele" făcute pentru el.

Sperând că va scăpa, Leontin Ţîrle i-a cerut medicului să nege orice faptă, "şcolind-o" în acelaşi fel şi pe doctoriţa Georgiana Dumitrescu, de la Marghita. "Martora a declarat că inculpatul a chemat-o într-un birou, a întrebat-o dacă are telefonul la ea, iar la răspunsul ei negativ i-a solicitat ca, dacă va fi chemată la audieri, să nege că i-ar fi remis cadouri", se precizează în actul de acuzare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0836 RON
  • 1 EUR = 4.8344 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON