URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Octombrie 2012, 15:34

Filarmonica pregăteşte un spectacol eveniment în cinstea Casei Regale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În cinstea venirii la Oradea a mai multor reprezentaţi ai Casei Regale a României cu ocazia dezvelirii oficiale a statuii Reginei Maria, amplasate în Piaţa Ferdinand, Filarmonica de Stat Oradea dă un concert extraordinar, vineri, de la ora 19, la Teatrul Regina Maria.

Invitaţii speciali ai spectacolului, Alteţele lor Regale Principele Radu al României şi Principele Nicolae al României, dar şi Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria, vor asculta un concert extraordinar care va dura în jur de o oră.

Prima piesă din program, interpretată de orchestra Filarmonicii Oradea alături de corul Filarmonicii, sub coordonarea dirijorului Romeo Rîmbu (foto) este "Zadok the Priest", compusă de Georg Friedrich Handel în 1727 pentru încoronarea lui George al II-lea al Marii Britanii. Piesa de deschidere este dedicată Reginei Maria a României, născută Principesă de Edinburgh.

Cea de-a doua va fi "Introducere şi rondo capriccioso" de Camille Saint-Saens, care va fi interpretată alături de orchestră de violonistul bucureştean Gabriel Croitoru, care va cânta cu o vioară Guarnieri 1731, care i-a aparţinut lui George Enescu. Este, de altfel, singura propunere a Filarmonicii în acest program, restul pieselor fiind alese de Casa Regală a României.

"În continuarea concertului vom prezenta două lucrări, care sunt dedicate multiculturalităţii emblematice orădene, varianta orchestrală a Rapsodiei ungare nr. 2 de Franz Liszt (1811-1886) şi opusul nr. 1 al lui George Enescu (1881-1955), Poema română", a declarat dirijorul Romeo Rîmbu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

"Poema română" este cea mai lungă lucrare prezentată în acest spectacol şi se încheie cu Imnul Regal, care a fost timp de câteva decenii şi Imnul României. "Legătura dintre George Enescu şi Casa Regală a României a început în anul 1898, după succesul parizian al opusului său nr. 1, Poema Română. El s-a bucurat de sprijinul Reginei Elisabeta, cunoscută şi sub pseudonimul artistic Carmen Sylva. Aceasta, recunoscând talentul tânărului muzician, i-a oferit ani de-a rândul o cameră într-un colţ intim al Castelului Peleş, unde să poată studia. De asemenea, Enescu era deseori invitat de regină pentru a susţine recitaluri la Palat", se arată într-o prezentare a Filarmonicii. La această piesă va reintra în scenă Corul Filarmonicii, pregătit de Lászlóffy Zsolt.

Deoarece spectacolul de gală înlocuieşte practic cel obişnuit al Filarmonicii, din fiecare joi, pentru abonaţii au fost rezervate mai multe rânduri din sala Teatrului Regina Maria. Restul locurilor din sală şi de la loje sunt rezervate invitaţiilor de protocol, iar pentru publicul larg sunt disponibile doar locurile de la etaj. Biletele, în valoare de 15 lei, au fost puse deja în vânzare la Agenţia Teatrului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
De la Nistru pan- la Tisa....
\\"De la Nistru pan- la Tisa/ Tot Romanul plansu-mi-s-a/ Ca nu mai poate strabate/ De-atata strainatate/ Din Hotin si pan- la Mare/ Vin Muscalii de-a calare/ De la Mare la Hotin/ Mereu calea ne-o ating/ Din Boian la Vatra Dornii/ Au umplut omida cornii/ Si strainul te tot paste/ De nu te mai poti cunoaste/ Sus la munte, jos la vale/ Si-au facut dusmanii cale/ Din Satmar pana in Sacele/ Numai vaduri ca acele\\".....
Postat 11 Octombrie 2012, 07:30 de observator
wsm
articole de toata jena. nici pe vremea comunistilor nu exista atata pupincurism si servilism. nu vedeti cat sunteti de penibili ?
Postat 10 Octombrie 2012, 23:49 de book
hohenzollern-sigmaringen
grandomanie si ciolaniada.
Postat 10 Octombrie 2012, 20:25 de com
Festivism. Cult al personalitatii.
Doar la "ragalistii" astia si la nord-coreenii mai vezi asemenea manifestari jenante.
Postat 10 Octombrie 2012, 18:53 de Oradean
vai de ...voi
Draga Smarada , gresesti infiorator si inadmisibil ! 1) Pentru Nicolae nu se foloseste sintag ma "mostenitor al tronului pentru ca e al treilea in ordinea de precadere dupa matusa-sa Margareta...duda si mama sa. 2) Muzica IMNULUI REGAL a fost scrisa de Eduard HUBISCH si nu de ENESCU. Versurile sunt ale lui Alecsandri. Totusi , putina documentare , pentru Dumnezeu!
Postat 10 Octombrie 2012, 17:46 de iosif m
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON