URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Martie 2021, 17:27

Festivalul Primăverii la Oradea: pe scenă urcă dirijori și artiști renumiți, precum și soliștii Operei Naționale Timișoara

Festivalul Primăverii la Oradea: pe scenă urcă dirijori și artiști renumiți, precum și soliștii Operei Naționale Timișoara Foto: www.flickr.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ediţia a X-a a Festivalului Primăverii debutează joi, de la ora 19, la Filarmonica de Stat Oradea cu un concert simfonic condus de renumitul dirijor Horia Andreescu, dirijor principal al Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti. Programul primei seri cuprinde Uvertura "Tragica" în re minor op. 81 şi Simfonia a IV-a în mi minor, op. 98, de Johannes Brahms.

Mesaj de speranţă

Festivalul continuă vineri, de la ora 18, cu un eveniment ce se doreşte un mesaj romantic de speranţă, susţinut de Opera Naţională Română din Timişoara (foto): "Cânt şi cuvânt în romantism". Soliştii Gabriella Varvari – mezzosoprană, Cosmin Ifrim – tenor, Alexandru Moisiuc - bas, Angela Balici şi Traian Moldovan, la pian, vor interpreta lucrări romantice celebre de Mozart, Wagner, Richard Strauss şi Franz Schubert, ce descriu în paralel viaţa şi moartea, ca antiteză inspirată de forţa supremă a dragostei.

(sursa foto: romania-muzical.ro)

Festivalul va continua săptămâna viitoare, marţi, 22 martie, de la ora 19, cu concertul Cameratei Michael Haydn, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeş (foto), în program fiind lucrări de Corelli, J. S. Bach şi J. Suk.

Joi, 25 martie, renumiţii Tiberiu Soare, dirijor, şi Răzvan Suma violoncelist, împreună cu orchestra Filarmonicii, vor încheia Festivalul Primăverii cu Suita din "Codex Caioniˮ pentru orchestră de coarde, de Voiculescu, Două piese pt. violoncel şi corzi "Kichoˮ şi "Adios Noninoˮ - orchestraţie Julián Caeiro, de A. Piazzolla (100 de ani de la naşterea compozitorului) şi Divertisment pentru orchestră de coarde, de Bartók (140 de ani de la naşterea compozitorului).

Festival cu tradiţie

Ajuns la cea de-a X-a ediţie, Festivalul Primăverii a devenit o tradiţie a Filarmonicii de Stat Oradea, prin colaborarea cu violonistul-profesor, dirijor Ciprian Marinescu, stabilit în Osaka (Japonia) şi prin relaţiile strânse de prietenie ale acestuia cu somităţi ale vieţii muzicale româneşti. "Sperăm ca acest festival să aducă multă bucurie şi primăvara mult aşteptată în sufletele spectatorilor Filarmonicii", precizează organizatorii.

Totodată aceştia adaugă că, în cazul în care CJSU Bihor va emite un comunicat privind interzicerea desfăşurării evenimentelor cu public, din cauza incidenţei crescute a cazurilor de Covid-19 în Oradea, concertele vor fi înregistrate şi difuzate a doua zi în mediul online, excepţie făcând evenimentul din data de 19 martie, care va fi amânat. În acest caz, contravaloarea biletelor cumpărate se va putea recupera la casieria instituţiei.

Abonamentele sunt valabile la toate concertele Festivalului.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON