URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Februarie 2020, 11:32

Două milioane de dolari

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Mai exact 2.125.000 de dolari. Nu pentru o investiţie publică, nu pentru o clădire nouă, nu pentru un festival dance sau rock, nu pentru asfaltarea unui drum, ci pentru viaţa unui copil. Un copil de doar câteva luni! Când tocmai ce ai învăţat, ca proaspăt părinte, că viaţa puiului tău este inestimabilă, îţi cade în cap o cifră rece şi tăioasă, ca o cerere de răscumpărare: Vrei să trăiască? Scoate două milioane de dolari!

Amiotrofie Spinală Musculară de tip 1 este pentru cei mai mulţi o simplă înşiruire de termeni medicali. Pentru alţii, foarte puţini, este un diagnostic crunt, o adevărată sentinţă - o afecţiune genetică ce duce la degradarea progresivă a celulelor musculare de la nivelul întregului corp, inclusiv a celor din aparatul respirator. Iar când aparatul respirator nu mai funcţionează, ştiţi bine ce se întâmplă.

Dar nişte oameni geniali au inventat un leac pentru această boală nemiloasă. Un vaccin care se administrează o singură dată, cu o condiţie esenţială: administrarea să aibă loc până cel târziu la vârsta de 2 ani. Vaccinul se numeşte Zolgensma şi acţionează la nivel genetic - corectează gena defectă care produce boala şi, astfel, dă şansa unei evoluţii normale în viitor. Şi da, acest vaccin costă 2.125.000 dolari!

Am încercat să aflu de ce este atât de scump. Ştim că cercetările medicale durează mult şi sunt foarte costisitoare. Dar ce substanţe pot fi atât de scumpe în doze atât de mici? Nu am aflat secretul, cu siguranţă este păstrat cu străşnicie. Dar am aflat că Novartis, compania care produce vaccinul, nu l-a descoperit singură, ci l-a obţinut prin cumpărarea firmei care l-a inventat, AveXis. A fost un târg gigantic în valoare de 8,7 miliarde dolari.

La baza stabilirii preţurilor pentru astfel de medicamente stau mai mulţi factori - costurile cercetărilor, numărul de cazuri şi vânzările estimate, costurile de producţie, preţurile produselor similare de pe piaţă, eficienţa tratamentului, ţinta de profit a companiei. Faptul că e o doză unică cântăreşte greu. Dar principala explicaţie a preţului Zolgensma, oferită de un institut care se ocupă tocmai cu analiza preţurilor terapiilor şi medicamentelor noi, este că vaccinul "schimbă în mod dramatic vieţile pacienţilor şi pe cele ale familiilor afectate de această boală devastatoare".

Aşadar, cât de mult valorează viaţa unui om? În cazul unui bebeluş de 6 luni din judeţul Bihor care suferă de amiotrofie spinală musculară de tip 1 răspunsul e simplu: 2.125.000 dolari. Micuţul se numeşte Noel, iar părinţii lui au început o luptă incredibilă pentru a aduna toţi banii. Cu ajutorul prietenilor şi al necunoscuţilor au strâns până acum vreo 600.000 dolari, o sumă imensă, dar insuficientă! Din păcate, timpul este limitat. Însă noi, oamenii, suntem prea mulţi ca să nu reuşim. Haideţi să fim cu toţii acţionarii unei vieţi de copil!

Conturi din România:
RON: RO33BTRLRONCRT0532233601
EUR: RO80BTRLEURCRT0532233601
Beneficiar: Asociaţia Pentru Micuţul Noel
Banca Transilvania – Valea lui Mihai, cod SWIFT: BTRLRO22

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON