URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 03 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iulie 2022, 17:30

Cum ne salvează nepalezii

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Din cauza lipsei forţei de muncă, Oradea începe să importe muncitori străini, iar primii veniţi sunt nepalezii. La început s-au angajat în alimentaţia publică, unde dacă nu veneau ei treceam în curând pe autoservire, iar la plecarea din local ne mai şi spălam singuri vasele. Acum lucrează şi la RER, şi în industrie, iar dacă lentoarea şi indolenţa de la Ministerul Muncii n-ar avea proporţii cosmice, Oradea şi judeţul şi-ar fi rezolvat deja, cu ei, deficitul de mână de lucru.

Dacă ar fi după mine, i-aş invita în Oradea nu doar pe nepalezi, ci şi pe nevestele lor. Oamenii ar fi mai liniştiţi şi echilibraţi, iar consoartele lor şi-ar putea găsi uşor un loc de muncă acolo unde este sub "demnitatea" caucazienelor noastre.

Pentru puriştii care ţin la tradiţiile neamului veştile sunt din ce în ce mai proaste, pentru că numărul creştinilor cu iţari şi mirosind a urdă care vin din Asia este egal cu zero. România, ne place sau nu, se va mixa şi depinde de capacitatea organizatorică a comunităților locale de a-i face pe noii veniţi să se integreze în societate.

Problema însă nu e de loc simplă. Priviţi-i pe conaţionalii noştri rromi: sunt alături de noi de câteva secole, vorbesc limba, cunosc obiceiurile pământului, dar tot nu reuşim - sau nu vrem - să-i integrăm cu adevărat. Am crezut că suntem şmecheri când i-am exportat în UE pe toţi cei care nu aveau chef de muncă, iar acum suntem supăraţi că vesticii ne consideră pe toţi un neam de hoţi şi cerşetori.

Teama că miile de emigranţi nu vor putea fi integraţi în societatea românească s-ar putea să fie justificată şi dacă ţinem cont că, la peste 100 de ani de la Marea Unire, încă mai sunt clivaje serioase între românii de dincoace şi dincolo de munţi.

Deocamdată doar domeniul privat se luptă pentru aducerea de muncitori străini. Dar oare ce ar fi ca şi instituţiile statului să se mobilizeze, pentru a suplini lipsa de chef de muncă a autohtonilor? Dacă aducem nepalezi să adune gunoiul în Oradea, de ce să nu aducem, în numeroasele ministere şi agenţii din Bucureşti, nişte nemţi care să scoată gunoaiele din instituţii?

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Felicitari!
Urarea e pt. cel/cei care au ales nepalezi. Religia majoritara si oficiala in Nepal e hinduismul. Citeam deunazi cazul Galatiului care a adus pt. firma de salubritate bengalezi (Bangladesh). Religia: musulmana. No comment
Postat 11 Iulie 2022, 09:14 de pinonel
Otello
Ai noștri nu fura ca Rusi, n-ai vazut ce armata au::::))))
Postat 10 Iulie 2022, 00:15 de Sandu2100
@@@
Ce ar fii sa bagam pe ei si in parlament poate ar fura mai putin ca ai nostri
Postat 09 Iulie 2022, 23:29 de Otello
Poate ar merge un troc?!
Dam 3 nepalezi de-ai nostri pt. unul ,,original"!
Postat 09 Iulie 2022, 17:52 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON