URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Mai 2022, 11:07

Concert de harpă la Catedrala Romano-Catolică, cu lucrări de M. Haydn și Dittersdorf, care au trăit și compus la Oradea

Concert de harpă la Catedrala Romano-Catolică, cu lucrări de M. Haydn și Dittersdorf, care au trăit și compus la Oradea Foto: www.yourclassical.org
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Szabó Kati Kinga este solista care va interpreta la harpă lucrări în cadrul concertului de joi seara, de la ora 19, care se va ține la Catedrala Romană-Catolică din Oradea, sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt.

În prima parte a serii, melomanii vor putea audia „6 Menuete”, din creația lui Michael Haydn, iar mai apoi, Concertul pentru harpă și orchestră în La major și Simfonia în la minor, compoziții scrise de Carl Ditters von Dittersdorf.

Michael Haydn a fost fratele mai mic al lui Joseph Haydn, iar din categoria pieselor instrumentale se află și cele „6 Menuete”, pe lângă acestea fiind scrise și alte colecții de menuete, menuettini, dansuri germane sau engleze.

Carl Ditters von Dittersdorf a fost contemporan cu Michael Haydn, fiind doar cu doi ani mai mic decât acesta. Dittersdorf a compus printre altele, concerte pentru oboi, flaut, vioară, violă, violoncel, contrabas și formații de cordari și suflători. Concertul pentru harpă și orchestră în La major este singurul concert dedicat acestui instrument, fiind de fapt compus pentru clavecin.

„Alăturarea celor doi compozitori nu este întâmplătoare, aceștia având rădăcini adânci în viața culturală a Oradiei, unde au trăit vreme de câțiva ani. Activitatea celor doi muzicieni între anii 1760 și 1770 a reprezentat baza a ceea ce înseamnă azi muzica simfonică în orașul de pe Crișul Repede, cultura muzicală îmbogățindu-se simțitor datorită celor doi compozitori de geniu”, a precizat printr-un comunicat Filarmonica de Stat Oradea.

Rolul pe care Michael Haydn l-a avut în dezvoltarea culturală a Oradiei a fost acela de a realiza concerte de tip academic, cu lucrări ale compozitorilor vremii, inclusiv ale fratelui acestuia Joseph Haydn, dar și creații personale.

Măiestria lui Michael Haydn s-a remarcat atât prin numeroasele concerte academice, cât și prin concertele Capelei muzicale în cadrul sărbătorilor cu caracter laic, ce au dus în final la renumitele „baluri mascate”. După cei cinci ani petrecuți de Michael Haydn la Oradea, conducerea capelei muzicale i-a revenit lui Ditters von Dittersdorf, începând cu anul 1765.

Cel care va conduce concertul de joi seara este Jankó Zsolt, dirijorul permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. Acesta este un invitat frecvent al orchestrelor din străinătate și din țară.

Solista Szabó Kati Kinga, originară din Cluj-Napoca, a urmat studiile Academiei de Muzică Gh. Dima, unde în prezent este profesoară de harpă. Încă din perioada studenției, a avut colaborări dese cu Filarmonica de Stat din Oradea.

Biletele, care costă între 10 și 45 de lei, au fost puse în vânzare la sediul Filarmonicii orădene, precum și pe www.bilete.ro.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON