URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Iunie 2021, 20:01

Colectă pentru căţei: Adăpostul de câini „Antonia Save Animals” din Salonta trebuie să se mute

Colectă pentru căţei: Adăpostul de câini „Antonia Save Animals” din Salonta trebuie să se mute foto: Facebook / Antonia Kertesz
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Iubitorii de animale se mobilizează pentru construirea unui nou adăpost pentru căţeii fără stăpân în Bihor.

Primăria Salonta a notificat adăpostul „Antonia Save Animals” de la marginea acestui oraş, unde peste 200 de animale sunt îngrijite de administratoarea Antonia Kertesz şi alţi voluntari, că nu-i va mai prelungi contractul de concesiune pentru teren, aşa că va trebui să găsească un nou amplasament.

Conform adresei pe care ONG-ul a primit-o luna trecută, ca răspuns la cererea pentru prelungirea contractului de concesiune, în vecinătatea adăpostului „sunt în derulare mai multe proiecte de investiţii pentru realizarea unei zone de agrement”.

Drept urmare, Primăria s-a oferit cel mult să ajute asociaţia să caute un nou teren, ofertă care, potrivit spuselor lui Kertesz, nu s-a concretizat în niciun fel.

„Alt teren nu mi s-a oferit și am aflat că încă nici nu s-au făcut încercări de a găsi unul pentru cele 200 de animale pe care le îngrijesc”, susţine fondatoarea adăpostului.

Drept urmare, până la evacuarea din luna octombrie, asociaţia încearcă să cumpere un alt teren, pe care să amenajeze şi să autorizeze un nou adăpost de câini. Pentru asta, are nevoie de cel puţin 20.000 de euro, bani pe care ONG-ul nu îi are.

Pentru ca adăpostul să funcţioneze şi din toamnă, iar necuvântătoarele care trăiesc acolo să nu ajungă din nou pe străzi, Antonia Kertesz a declanşat o strângere de fonduri pe Facebook, prin care până joi s-au adunat puţin peste 13.500 de lei.

De asemenea, cei care doresc pot dona bani în conturile deschise pe numele Asociaţiei Antonia Save Animals: RO43BTRLRONCRT0361371801 - cont în lei; RO90BTRLEURCRT0361371801 - cont în euro; Swift: BTRLRO22; Revolut: +40736084412, user: judita2zyd.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
sterilizarea si mentalitatea medievala
Sterilizarea... hm... nu numai banii sunt problema... Mentalitatea medievala (dau doua exemple des intalnite): (1) "cum sa o sterilizez? macar o data sa simta ca este mama" (R: lasa tanti, nu vrea ea sa fie "mama"! - nu este ca tine care singurul lucru ce poate arata in viata, este ca a devenit incubator...) (2) "dar eu am mascul nu catea! nu este problema mea!" (R: nici tie n-ar fi stricat o interventie de cosmetizare la decoratiuni...)
Postat 18 Iunie 2021, 08:37 de sasi
@
Inclusiv medicii veterinari ar avea obligatia de a anunta autoritatile in cazul pacientilor fara pedigree. Traim intr-o societate in care trebuie sa facem compromisuri. Suntem o specie invaziva, insa cica si inteleapta. Atunci de ce facem invazie inteleapta? De ce distrugem tot? In cazul cainilor si pisicilor mai avem si o alta responsabilitate. Sunt "creatia" speciei noastre, rezultatul selectiei naturale "in eprubeta" (selectie artificiala se numeste). Avem o doza de responsabilitate fata de ei, dar si fata de natura. De ex. pisicile distrug biodiversitatea. Imi sunt dragi dar sunt niste pradatori aproape criminali. Insa sunt si niste suflete nevinovate de natura lor, sunt mult mai sincere ca omul.
Postat 18 Iunie 2021, 08:02 de sasi
@roger
Ai perfecta dreptate. Ar trebui un pic de educatie, inca din clasele 5-8, nemaivorbind de liceu. Educatia de acasa in ceea ce priveste animalele lasa de dorit. Copii fac ce vad si nu e ok. Referitor la campaniile "gratuite" de care vorbesti, te anunt ca ele nu sunt gratuite. Cineva plateste pt sterilizari. De obicei fundatii mari gen Brigitte Bardot sau Marchig Trust...etc. Medicii veteriari sunt aproape intotdeauna platiti, este drept ca nu la nivelul pretului din cabinet, dar sunt platiti! Intreba mai bine pe cand campanii de sterilizare platite de primarii. Sa se mearga pe la oameni pe acasa. Ai caine/pisica de rasa cu pedigree? Ok! Nu ai pedigree? Sterilizare! Aici e buba! Ei prefera sa plateasca x lei/caine tinut in adapost, din care fura y lei/caine (x este un pic mai mare decat y), decat sa faca ce trebuie: sterilizare si relocare in teritoriu. Am caz concret in care unei fundatii i s-a interzis sa ia caini de pe strada, intrucat exista un protocol intre primarie si un adapost, care este platit lunar x lei/caine. Asa ca aia au interesul sa aiba cat mai multi. Cu cat sunt mai multi cu atata se fura mai mult! Jeguri!
Postat 17 Iunie 2021, 22:29 de Kid
sterilizare gratuita
ii urez doamnei succes cu mutarea intr-un nou adapost. am o intrebare dureroasa: de ce nu se fac si nu se pormoveaza campanii de sterilizare gratuita, asa cum se fac la Cluj, Timisoara, Brasov, etc? pretul pentru o sterilizare este acum de 200-250 lei in oras, tarif care este exagerat! cei de la sate care oricum nu au educatie prea mult si lucreaza ca muncitori in parcul industrial pentru 1600 lei/luna nu vor apela niciodata la asa ceva. din pacate mai degraba isi vor lasa cainii si pisicile pe drumuri sau in canale, cum fac acum.
Postat 17 Iunie 2021, 22:04 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON