URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Aprilie 2019, 20:56

Cetatea Iepuraşului: Ediţia 2019 a Târgului de Paşti din Oradea se anunţă bogată, cu bunătăţi, meşteşuguri şi activităţi „colorate” pentru copii

Cetatea Iepuraşului: Ediţia 2019 a Târgului de Paşti din Oradea se anunţă bogată, cu bunătăţi, meşteşuguri şi activităţi „colorate” pentru copii MUSAFIR DE SEAMĂ. Cum pe 20 aprilie în Piaţa Unirii vor avea loc manifestări ample dedicate eliberării Oradiei, Târgul de Paşti va avea loc în Cetate, unde cei mici se vor întâlni zilnic cu Iepuraşul
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În perioada 19-29 aprilie, orădenii sunt chemaţi să descopere obiecte şi produse tradiţionale în cadrul unei noi ediţii a Târgului de Paşti, găzduit de curtea Palatului Princiar din fortăreaţa orădeană.

Acolo, vizitatorii vor descoperi decoraţiuni inedite, personaje de poveste, Iepuraşul de Paşti, un labirint gigant şi vor învăţa să încondeieze ouă.

Curtea copiilor

Cea de-a treia ediţie a Târgului de Paști este organizată de Asociația pentru promovarea turismului din Oradea și regiune (Visit Oradea), cu sprijinul Primăriei și al Muzeului orașului Oradea. Organizatorii promit multe căsuţe cu produse tradiţionale, decoraţiuni şi bunătăţi, precum şi o zonă cu animăluţe de la Grădina Zoologică, populată cu sprijinul Administrației Domeniului Public.

De asemenea, se vor ţine numeroase activităţi pentru cei mici. Ei vor avea ocazia să-și dezvolte creativitatea în cadrul atelierelor de pictură pe ceramică şi participând la sesiunile de airsoft și tir cu arcul susținute de Asociația Deus Vult. Animatorii clubului „Prietenii Veseliei” îi vor invita pe copii să decoreze câte un ou gigant în fiecare zi a târgului, toate „operele” urmând să rămână expuse în curtea Cetăţii. Micuţii vor avea parte şi de ateliere de pictură pe faţă şi modelaj de baloane.

În fiecare zi, tinerii vizitatori vor fi provocaţi să pornească în căutarea comorilor ascunse în curtea Palatului Princiar, coordonaţi de membrii echipei „Brilliant Diversity”, care îi vor delecta apoi cu poveşti interactive. Şi tot zilnic se vor putea întâlni cu cel mai îndrăgit personaj al acestei perioade: Iepuraşul de Paşti.

Stropitul fetelor

La Târgul de Paşti vor fi promovate, evident, tradiţiile şi obiceiurile din preajma acestei mari sărbători. În acest scop, artizani din Bihor și Biharkeresztes vor veni la Oradea să dezvăluie tainele meșteșugurilor tradiționale. Pe 21 aprilie, între orele 15 şi 18 vor fi prezentate dansuri şi cântece populare, precum şi obiceiul stropitului fetelor şi încondeiatului de ouă. Atelierele de iniţiere în încondeierea ouălor, dedicate copiilor, se vor desfăşura între 19 şi 21 aprilie, fiind deschise între orele 12 şi 20.

Pe parcursul celor 11 zile, curtea interioară a fortăreţei va fi decorată festiv cu ouă colorate, de dimensiuni mari, precum şi aranjamente din flori, realizate de firma Kaluna. În plus, organizatorii promit că va fi instalat un labirint gigant, numai bun de explorat. La fel ca celelalte atracţii ale evenimentului...


PROGRAMUL TÂRGULUI DE PAȘTI

19-29 aprilie, Cetatea Oradea (Curtea Palatului Princiar)

Vineri - Luni, orele 12-22

Marți - Joi, orele 14-21

Atelier de pictură pe ceramică (Lutelierul) – Vineri-Luni, orele 12 - 22; Marți - Joi, 14-21

Întâlnire cu Iepurașul de Paști – Vineri-Luni, orele 12-13 și de la 18-19; Marți-Joi, 14-15 și 18-19

- Decorează Oul Gigant alături de Prietenii Veseliei – Luni-Vineri, orele 17-19; Sâmbătă – Duminică, 16-20

- Găsește comoara! – Vânătoarea surprizelor de Paști – 19-27 aprilie, orele 15-16

- Jocuri interactive – 19-27 aprilie, orele 16-17

- Pictură pe față – 19-27 aprilie, orele 17-18

- Modelaj de baloane – 19-29 aprilie, orele 18-19

- Atelier de origami 3D (Asociația Noua Acropolă) – Vineri, Sâmbătă și Luni, orele 12-14:30 și 16:30-19; Duminică, 16:30-19

- Atelier de pictură pe ouă din lemn (Noua Acropolă) – Vineri, Sâmbătă și Luni, 12:30-14:30 și 17-19; Duminică, 17-19

- Ruleta virtuților (Noua Acropolă) – Duminică, orele 12-14

Atelier de pictură pe reproduceri arheologice (Noua Acropolă) – Duminică, orele 12-14

- Simbolistica oului în colțurile lumii (Prezentare Noua Acropolă) – Duminică, orele 19-20

- Tradiții și meșteșuguri din județul Bihor și Biharkeresztes – 21 aprilie, orele 15-18

- Airsoft și tir cu arcul (Asociația Deus Vult) – 19-20 aprilie, orele 12-20

- Ateliere de încondeiat ouă – 19-21 aprilie, orele 12-20

- Workshop „Elemente de Teatru Dans și Mișcare Ecologică” (Asociaţia de Teatru Experimental Clandestin) – 26-27 aprilie, orele 19-21:30

- Spectacol de teatru de păpuși în limba maghiară „Hollós Mátyás” (Teatrul „Szigligeti Színház” - Trupa Lilliput) – 19 aprilie, ora 17

- Povești populare rusești (Teatrul Arcadia) – 20 aprilie, ora 17

- Atelier interactiv de povești (Fundația Culturală „Festivalul Internațional de Teatru Oradea”) – 19-21 aprilie, orele 15-17

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON