URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2022, 10:01

Allegria e mai mare! Restaurantul din centrul Oradiei are de-acum crama "Juan de Dios" şi pizza ca-n Napoli (FOTO / VIDEO)

Allegria, cochetul restaurant din centrul Oradiei, amenajat în clădirea fostului complex al ordinului călugărilor mizericordieni, are, de astăzi, o întindere mai mare, precum şi o ofertă mai bogată.

La Allegria a fost inaugurată o cramă, botezată "Juan de Dios", cu vinuri alese şi premiate, dar şi cu şampanii şi coniacuri, iar în meniu a fost introdusă şi pizza, dar nu de oricare, ci făcută în stil autentic, din ingrediente italieneşti de aleasă calitate.

Restaurant cu istorie

Restaurantul Allegria, situat la intersecţia străzilor Republicii şi Snagovului, a fost inaugurat în 2015 după reabilitarea unei părţi a fostului complex al ordinului călugărilor mizericordieni ajunşi în Oradea, imobil aflat acum în proprietatea Episcopiei Romano-Catolice, care cuprinde şi un muzeu al Farmaciei, fiindcă acolo a funcţionat fără oprire, timp de 250 de ani, o farmacie, botezată iniţial Apotecha Rodia. 

Soţii Mircea şi Carmen Popa au lansat atunci un concept nou de restaurant pentru Oradea, dând o importanţă deosebită moştenirii istorice a locului şi comandând restaurarea unor părţi ale imobilului, între care şi a unor picturi figurative.

În 2021, când au decis să extindă Allegria, adăugându-i în subsolul clădirii o cramă, proprietarii au decis să celebreze din nou istoria imobilului. Astfel, noua cramă poartă denumirea "Juan de Dios", după călugărul portughez, născut în 1495, care a întemeiat ordinul mizericordienilor.

După o viaţă plină de peripeţii - ca cioban, militar, salahor -, Juan a fost impresionat de o predică a fericitului Ioan de Avila, iar astfel a decis să se dedice îngrijirii săracilor şi bolnavilor, inclusiv prin înfiinţarea de spitale în mai multe ţări, fiind canonizat în 1690 cu numele Juan de Dios. În traducere, Ioan al lui Dumnezeu.

Lumea vinurilor

Noua cramă din Oradea are un design special, care împrumută din "trăsăturile" restaurantului, dar nu le imită întocmai, îmbinând decoraţiuni metalice, mai reci, cu lumină caldă şi scaune comode şi elegante. De asemenea, pereţii şi tavanul păstrează cărămizile originale, care au fost curăţate manual.

Cu o capacitate de maximum 80 de locuri, crama "Juan de Dios" are şi un separeu elegant, unde se vor putea organiza degustări, întâlniri între prieteni şi alte evenimente, într-o atmosferă intimă şi cochetă.

Iar oferta este îmbelşugată! Enoteca cuprinde, până acum, 250 de etichete de vinuri româneşti (spre exemplu, din crama Oprişor), italieneşti, spaniole, franţuzeşti, din Statele Unite ale Americii, mai precis din struguri rodiţi în Napa Valley, precum şi din Noua Zeelandă, o ţară care primeşte tot mai multă recunoaştere pentru vinurile ei.

Între vinurile disponibile pentru clienţii cramei se numără şi unele mai scumpe, de colecţie (cum ar fi Sassicaia, Ornellaia sau Tignanello), dar şi unele la preţuri accesibile. "Am urmărit să aducem vinuri premiate, de calitate, nu neapărat scumpe", explică gazdele.

La degustare

Crama "Juan de Dios" are în ofertă şi sortimente aparte de vinuri spumante şi şampanie, cum ar fi Soldati la Scolca, Paul Bara, Pierre Gimonnet sau Perrier-Jouët. De asemenea, pe rafturile cramei pasionaţii pot descoperi o gamă bogată de coniacuri.

În noua "aripă" a restaurantului Allegria se pot comanda toate mâncărurile din meniul restaurantului, în plus se va putea opta pentru o paletă interesantă de brânzeturi, dar şi pentru caviar. De asemenea, gazdele au în plan să organizeze, periodic, degustări de vin şi de ulei de măsline.

Miresme de Napoli

O altă noutate importantă este aceea că restaurantul a adăugat în meniu pizza, un preparat pe gustul multor orădeni. Doar că la Allegria nu se mănâncă orice fel de pizza, ci una cu adevărat autentică, ca-n Napoli, locul de "naştere" al acestui preparat!

În această perioadă, la Oradea se află bucătarul napoletan Fabio Cristiano, care deţine o recunoscută şcoală de pizzeri în Italia şi care pregăteşte în bucătăria Allegriei pizza după o reţetă de la mama ei de-acasă, perfecţionată de cunoscători. El îi învaţă, totodată, pe angajaţii restaurantului secretele acesteia.

Pizzaiolo Fabio foloseşte ingrediente din Italia, de la făină la sucul de roşii şi parmigiano reggiano. Între sortimentele de pizza incluse în noul meniu al restaurantului Allegria se numără pizza bufalina, pizza cu anşoa şi pizza cu anghinare (carciofi).

"Nu mai trebuie să mergeţi până-n Napoli, puteţi să veniţi la restaurantul Allegria din Oradea!", spune pizzerul, asigurându-i pe toţi că aromele alese din sudul Italiei se regăsesc în noile preparate ale restaurantului. Şi merită să le descoperiţi!

(advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Pentru KP
Dar tu ai vrea să meargă ei în Spania, Italia sau Franta să le cumpere? Ar fi mai ieftin?... Succes, Allegria!
Postat 21 Ianuarie 2022, 12:18 de TanarSiNelinistit
Plină-i Oradea de pizzeri autentici ...
... care se călcau în picioare la tot pasul, de mulți ce erau și sunt șomeri prin Italia. Și pline sunt restaurantele din Oradea care "aduc" vinuri originale din lumea largă, achiziționate de fapt de la distribuitorii cu sedii în București și, mai ales, în portul Constanța. Ba unele "aduse" chiar de la un retailer cu rafturi pline chiar în marginea orașului de pe Criș.
Postat 21 Ianuarie 2022, 12:02 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON