URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Ianuarie 2012, 10:10

Renegatul: Edilul comunist care a renovat centrul Oradiei a fost scos din nomenclatură de "mafia bihoreană"

Renegatul: Edilul comunist care a renovat centrul Oradiei a fost scos din nomenclatură de "mafia bihoreană" VIS "BANCAR". Atins de Parkinson, Constantin Dumitrescu (foto) îşi aşteaptă sfârşitul într-un apartament modest şi strâmt, confort II, din zona Gării. Tot ce-şi mai doreşte de la viaţă este o bancă în faţa blocului unde, vara, să mai schimbe o vorbă cu vecinii. "Mereu am fost în mijlocul oamenilor şi discuţiile cu ei îmi lipsesc cel mai mult", spune nostalgic fostul activist comunist
Renegatul: Edilul comunist care a renovat centrul Oradiei a fost scos din nomenclatură de "mafia bihoreană" CTITOR DE CORSO. În urmă cu patru decenii, ca vicepreşedinte al Sfatului Popular al judeţului Bihor, Constantin Dumitrescu declanşa prima sistematizare a străzii Republicii, transformând-o în cea dintâi arteră pietonală din ţară, precum şi prima campanie de renovare a clădirilor reprezentative ale ora
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ce a fost şi ce-a ajuns... La asta reflectează, de trei decenii, un fost nomenclaturist căzut în dizgraţie după ce fusese unul din locatarii Olimpului comunist, ca secretar al Comitetului Central al PCR, viceprimar al Capitalei şi vicepreşedinte al Consiliului Popular Bihor.

După numeroase restituiri ale portretelor unor personaje care, la vremea şi în felul lor, s-au remarcat prin acte ori gesturi anticomuniste, BIHOREANUL vă prezintă de această dată istoria unui demnitar comunist care a sfârşit săpat de propriii săi tovarăşi de drum.

Sub trei regimuri

În 80 de ani, Constantin Dumitrescu a apucat trei orânduiri. Fiu al unui subofiţer de cavalerie, a copilărit în monarhie, amintindu-şi-l cu plăcere pe tânărul Rege Mihai, a făcut carieră în comunism, o vreme chiar în apropierea lui Ceauşescu, iar bătrâneţile şi le trăieşte, uitat de toţi, în ceea ce el consideră că nu e "nici democraţie, nici capitalism, după cum nici ceea ce am trăit înainte de 1989 nu era comunism".

Autor al unor memorii intitulate "Relatări din viaţa unui om", fostul ştab justifică mistificarea la care a participat, susţinând că a vrut doar să-şi "aducă aportul la propăşirea societăţii". "Ce era activistul? Un muncitor, un inginer sau un profesor care în munca de partid se ocupa de impulsionarea activităţii pentru realizarea obiectivelor economice şi sociale", scrie tovarăşul Titi în jurnalul ce alternează episoade din istoria comunistă cu crâmpeie din viaţa activiştilor, reţinând inclusiv nivelul jenant al noilor cârmaci: "La chefuri, tovarăşii comiteau şi glume. Unul i-a pus altuia în vin nişte ghips, care i s-a solidificat în anus, de a trebuit bietul om să sufere o operaţie".

După venirea la putere a lui Nicolae Ceauşescu, în 1965, cariera sa a urcat continuu. A participat la al IX-lea Congres, a făcut facultatea de istorie-filozofie la fără frecvenţă, a devenit secretar la Comitetul Central al PCR, iar din '68 a făcut "muncă organizatorică" în Cluj şi Bihor. De atunci, spune Dumitrescu, se vădea "separarea activiştilor de simplii muritori", dându-l exemplu pe prim-secretarul de la Cluj, Aurel Donca, care "n-a luat niciodată prânzul cu ceilalţi tovarăşi la cantina de partid, ci i se ducea masa la cabinet". La Bihor, în schimb, "prim-secretarul Victor Bolojan (n.r. - nicio legătură cu actualul primar Ilie Bolojan) era apropiat de oameni şi ajuta pe toată lumea".

Adjunctul lui "Dincă-te leagă"

În 1976, steaua tovarăşului Titi ajungea la apogeu, fiind uns vicepreşedinte al Consiliului Popular Bucureşti, adică viceprimar general, adjunct al vestitului Ion Dincă, ajuns ulterior prim-viceprim-ministru şi poreclit "Dincă-te leagă", căci ordona arestarea oricui culegea ştiuleţii de porumb rămaşi pe câmpuri. Partidul i-a dat vilă în Cartierul Primăverii şi Dacie neagră, simboluri ale puterii, dar curând avea să cunoască şi reversul: totul în jur era o uriaşă minciună. "Dincă raporta o dată că s-au dat în folosinţă cu 44.000 de apartamente mai mult decât în realitate", scrie Dumitrescu.

Cea mai grea încercare a fost cutremurul din 1977, urmat de vizitele obtuzilor soţi Ceauşescu pe teren, cărora activistul reuşea cu greu să le explice că a fost nevoit să închidă magazinele de la parterul blocurilor afectate, din considerente de siguranţă. Ulterior, pentru că "a fluierat în biserică", criticând "cadrele" de faţă cu secretarul general pentru că nu s-au implicat destul în reconstrucţie, Dincă i-a pus gând rău.

În 1979, ca să scape de el, Dincă i-a aranjat "promovarea" ca prim-secretar (echivalentul prefectului) la Vaslui, dar tovarăşul Titi a comis o greşeală: a cerut Comitetului Central o păsuire, motivând că soţia era bolnavă. "Făcuse o gravă criză de nervi. Născută la Vaslui, a cunoscut marea foamete din Moldova deceniului cinci, şi a jurat să nu se mai întoarcă niciodată acolo", explică Dumitrescu.

Cererea de amânare a fost interpretată, însă, ca insubordonare faţă de Ceauşescu, cel care-i semnase numirea şi, ca atare, a fost surghiunit "în producţie" la Oradea. "Persoane care înainte, când veneam de la Centru, mă salutau până la pământ, acum nici nu mă mai cunoşteau", constata el. A avut, totuşi, noroc: bihoreanul Petre Blajovici, şeful Departamentului Industriei Alimentare, l-a aranjat ca director la Fabrica de Ulei.

"Naşul" centrului Oradiei

Steaua i s-a reaprins în 1981 când, revenit după o audienţă la Ceauşescu, a primit o veste bună: ca prim pas al reabilitării, era numit vicepreşedinte al Consiliului Popular Bihor (un fel de vice al actualului Consiliu Judeţean, dar cu mult mai multă putere), devenind responsabil cu gospodărirea comunală, transportul în comun, comerţul, cooperaţia şi turismul din întregul judeţ.

A fost perioada lui cea mai fastă. "Prima preocupare a fost să schimb aspectul centrului municipiului, unde toate clădirile aveau din timpul războiului culoarea verde kaki, unele fiind în avansată degradare". Lui i se datorează scoaterea liniilor de tramvai de pe strada Republicii şi transformarea în arteră pietonală, prima din ţară, cu vestitele cercuri albe din granit (înlocuite în 2004, sub fostul primar Petru Filip, cu dale cenuşii "Made in China").

Până în '82 a fost renovat tot centrul, începând cu Pasajul Vulturul Negru, după modelul Pasajulului Victor Emanuel, văzut la Milano. "Am colaborat cu primarul Alecu Paraschiv, cu arhitectul Szabo Arnold, de la Institutul de Proiectare, şi cu Horea Văidean, directorul IJGCL. La un moment dat, centrul era un imens şantier, iar orădenii priveau cu admiraţie schimbarea", îşi aminteşte mândru fostul activist.

Întreprinzătorul

Oradea era unul din cele mai bine aprovizionate oraşe, unde "pâinea nu se vindea pe cartele şi încă se găseau carne, legume şi fructe". Despre învârteli personale, nici vorbă, susţine tovarăşul Titi: "O dată am adus 12.000 de butelii de aragaz, dar nu mi-am oprit nici una. Nu mi-am permis niciodată să nu achit consumaţia într-o unitate de alimentaţie publică, deşi eu răspundeam de sector în întregul judeţ".

Mici intervenţii a făcut, dar numai spre binele colectiv, spune bătrânul. De pildă, pentru Întreprinderea Getax a obţinut 40 de Dacii prin Janos Fazekas, ministrul Comerţului Interior, "un secui de treabă" despre care povesteşte că la o şedinţă cu activiştii din comerţ se plângea cu haz: "Toţi vreţi să vă procur numai ţigări străine, cum dracu' le zice?". După care a băgat mâna în buzunar, a scos un pachet şi a spus: "Kent le zice!".

Reuşitele i-au atras însă şi invidii: "În loc să se aprecieze la justa valoare eforturile depuse, vicepreşedinta Frontului Unităţii şi Democraţiei Socialiste, Tamara Dobrin, m-a criticat că am făcut jocul maghiarimii din Oradea". În plus, şi-a atras şi "răutatea unor factori locali, între care secretarul organizatoric Petru Demeter, care s-a destăinuit unui prieten că nu se lasă până nu mă îngroapă".

"Înmormântat" după nuntă

Episodul care l-a scos pe Dumitrescu din joc a stârnit în epocă un scandal enorm, chiar dacă pe lângă abuzurile politicienilor de azi a fost un mizilic. În '82, a organizat de ziua sa şi a soţiei "o masă tovărăşească", iar apoi şi nunta fiicei, în Felix.

Iată cum sună rechizitoriul întocmit împotriva sa de secţia Cadre a CC al PCR: "În Bihor se comentează negativ faptul că în plin sezon turistic a organizat în Băile Felix nunta fiicei şi petreceri cu ocazia zilei lui de naştere şi a soţiei. Pentru fiică a organizat la hotel Belvedere (n.r. - Internaţional) o nuntă cu 150 de persoane, încălcând indicaţiile conducerii de partid de a nu se mai organiza nunţi de proporţii şi cu daruri. Au participat persoane din Bucureşti, Petroşani, Hunedoara, Deva şi Oradea, dar n-au fost invitaţi activişti ai Comitetului Judeţean Bihor, majoritatea invitaţilor fiind cadre din unităţi subordonate Consiliului Popular. Pentru a reduce costurile, Dumitrescu Constantin a adus vodca şi vinul din afara localului, contrar prevederilor legale".

"Cadriştii" propuneau "să fie destituit din funcţia de vicepreşedinte al Consiliului Popular Bihor, să fie sancţionat pe linie de partid şi să plătească pagubele provocate comerţului de stat". Înaintată secretarului general, Ceauşescu a aprobat-o imediat, dispunând "să muncească într-o unitate productivă".

Victima "mafiei bihorene"

Deşi atunci îşi făcuse obligatoria autocritică, peste ani fostul ştab spune că lucrurile nu s-au derulat cum le prezentaseră zbirii de la CC. "Nu am ştiut că tinerii căsătoriţi au primit bani, iar suma a acoperit doar cumpărarea unei mobile de bucătărie şi a unui frigider. Nunta a durat de la ora 18 până la 23 şi am avut sub 100 de invitaţi, iar singurii care au dat bani au fost cei ai cuscrului, Aurel Lăpuşcă, ministru adjunct al Minelor".

Ministrul n-a păţit nimic, pentru că ţinta era el, tovarăşul Titi. "Reclamaţia către CC fusese ticluită de cei care voiau să mă termine", adică "mafia bihoreană", cum erau cunoscuţi prim-secretarul judeţului, Eva Feder, prim-vicele George Vaida şi secretarul organizatoric Petru Demeter, temători că Dumitrescu putea ajunge prim-secretar. Concluzia victimei a fost amară: "Orice ai făcut bun în trecut, acum era şters cu buretele. Halal partid, care îşi pusese obiectiv grija faţă de om!"...

Din clepsidra vieţii...

În scurt timp, soţia lui Dumitrescu era internată la neurologie, iar el a făcut un infarct. Slăbise de la 100 la 68 de kilograme şi s-a pensionat temporar pentru invaliditate. "În câmpul muncii" avea să revină abia după doi ani, în '84, ca economist la Trustul de Construcţii Industriale, de unde avea să iasă definitiv la pensie în 1990. După Revoluţie, tovarăşul Titi a încercat să demonstreze că n-a fost niciodată un profitor şi câţiva ani a umblat după declaraţii în care foşti tovarăşi ca Petru Blajovici şi fostul secretar cu propaganda, Gheorghe Vulturar, adevereau că fusese victima unei conspiraţii puse la cale de Feder, Demeter şi Vaida.

Ajuns în amurg, fostul demnitar nu mai cere decât o dreaptă judecată a faptelor sale, încheindu-şi jurnalul patetic şi îndurerat: "Din clepsidra vieţii mi s-a scurs aproape tot nisipul. Aş fi bucuros dacă aceste pagini ar fi citite şi de alţii, care pot analiza dacă am trăit în zadar sau, în raport de împrejurări, mi-am adus modesta contribuţie la viaţa celor în mijlocul cărora am trăit, cu bunele şi relele inevitabile...".


FAN BOLOJAN
Cei ce fac şi cei ce critică

Deşi evită să comenteze politica post-comunistă, Constantin Dumitrescu afirmă că în 2008 l-a votat pe Ilie Bolojan în fruntea Primăriei Oradea cu entuziasm, crezând că e nepotul fostului prim-secretar Victor Bolojan, rămas în amintirea bihorenilor ca "om de omenie". Ulterior, fostul activist a aflat că între cei doi nu e decât o coincidenţă de nume, ceea ce nu-l împiedică să-i aprecieze actualului edil "determinarea şi onoarea" cu care îşi exercită funcţia. "Când i-am oferit cartea mea, i-am spus domnului Bolojan că o să fie criticat de toţi cei ce nu fac nimic, dar să nu se dea bătut. Totdeauna e mai uşor să stai pe margine şi să-l înjuri pe cel care face ceva", spune tovarăşul Titi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
un ajutor alimetar si un pahet de dero va rog mult
ma numesc florin am 15ani sunt din busteni, si vin cu o mare rugaminte la dumneavoastra. vin iearna si nu avem si noi ce pune pe masa va rog un ajutor alimetar daca vrety , iar noi nu avem ce pune pe masa . tata nu lucreaza doar mama, si lucreaza la matura pe strada in frig si ger pentru 500 de lei pe luna.tata este operat la picior.din banii acestia mama trebuie sa plateasca datoriile la magazin , datoriile la oameni care ne mai dau bani imprumut, si noi numai ramanem cu nimic.va cer ajutorul ca sa ne ajutati si pe noi cu ce puteti ca sa punem cate ceva de sarbatori pe masa. va trimit acest mesaj de la calculatorul unui vecin care ne mai ajuta si dansul din cand in cand.va rugam din tot sufletul sa ne ajutati cu ce puteti ca sa ne facem si noi sarbatorile de iarna ca orice om.Am vrea si noi ca orice om sa avem ce pune pe masa de sarbatori. dar daca nu avem nu putem face nimic. Dintr-un singur salariu, adus de mama, nu ne putem permite absolut nimic, pentru ca avem datorii la magazine care ne dau pe datorie, si trebuie sa dam inapoi. daca vreti sa ne ajutati cu ce puteti, va las numarul meu de telefon.0731806200. va multumesc mult.
Postat 12 Ianuarie 2012, 10:58 de stefan
E si el ca orice om !
L-am cunoscut spre sfarsitul anilor '80 cand era unul din consilierii d-lui Carmazan. D-l Carmazan era director al TCInd (trust c-tii industriale). D-l Dumitrescu reusea sa ,,rezolve'' o gramada de treburi, mai ales cele ce tineau de aprovizionare. Inca era (re)cunoscut, am fost martor la obtinerea unui vagon de otel PC de la Galati cu un simplu telefon, sau a unui vagon de tego de la Bistrita, tot asa, cu un telefon. Acum ce sa zic ? Ca a rezolvat un apartament super finisat (de muncitorii trustului, normal !) pt. fiica, intr-un bloc construit pt. angajatii trustului ? D-sa avea un apartament in piata Bucuresti....Om ca toti oamenii....
Postat 04 Ianuarie 2012, 08:48 de .
De ce ?
Nu vreau sa va suparati pe mine dar as vrea sa pun sub semnul intrebarii meritele d-lui Dumitrescu ... eu consider ca principalul merit pt. realizarile obtinute de municipiul Oradea in acea perioada se datoreaza primului secretar PETRE BLAJOVICI .... sa nu-mi spuneti mie ca un vicepresedinte de Consiliu Popular Judetean stabilea strategia de dezvoltare a orasului Oradea ... Petru Blajovici a fost primul secretar al PCR Bihor si la sfarsitul anilor 70 a finalizat construirea magazinului CRISUL (aprilie 1979 ) ... a Salii Sporturilor ( Arena ANTONIO ALEXE ) si a scos tramvaiele din strada Republicii , stabilind actualul traseu de pe Magheru .... PETRE BLAJOVICI a fost marginalizat de regimul CEAUSESCU pt. ideile lui de protejare a patrimoniului orasului .... l-am cunoscut in perioada 88 - 89 si dupa revolutie l-am reintalnit de cateva ori ....avantajul d-lui Dumitrescu este ca traieste si poate sa-si sustina afirmatiile ... D-l Petre Blajovici ne-a parasit si nu poate sa pledeze decat prin realizarile din mandatul sau ....a fost un OM DEOSEBIT ...asa cum recunoaste si d-nul Dumitrescu ...
Postat 04 Ianuarie 2012, 00:26 de Sandu
si da, si nu
@petru: clica portocalie de azi este de 1 milion de ori mai "gunoi"! cel putin cei din epoca erau o creatie a sistemului comunist, de aceea erau asa(desi inca o data o spun, nu erau nici pe departe cum sunt cei de azi, ma refer la conducatori cum a fost si d-l dumitrescu! securitatea e alta mancare de peste!). in imaginatia cuiva base ar trai peste 20-30 ani intr-un apartament de bloc? si in incheiere chiar nu cred ca dumitrescu "s-a cerut" la gazeta! sigur a fost solicitat!
Postat 03 Ianuarie 2012, 21:06 de TDS
slugile
si eu am trait perioada ceausista din plin si nu pot spune ca am trait rau, dar nu am fost un slugarnic si nu am avut nici o functie in partidul comunist. Nu plingeti de mila pitecantropului din imagine, daca in jurul lui ceausescu ar fi fost mai multi parvulescu cred ca alta ar fi fost soarta romaniei dar din pacate tara s-a umplut de aplaudaci si super executanti care au amplificat gandurile tovarasului. Nici la muzeu impaiat nu ar avea loc. Gunoaie comuniste. Ce tupeu au si acum, sa apara in ziare si noi sa le plingem de mila. Rusine, nu sunt decat niste produse RER.
Postat 03 Ianuarie 2012, 20:45 de petru
centrul
în opinia mea str. republicii în varianta "comunistă"a fost net superioară variantei filip! başca în P-ţa Unirii a fost lăsată vegetaţia pe care părintele o vrea dată jos. am mai auzit că d-l dumitrescu era un fel de "teroare"pentru comercianţii din ştranduri, vara. ţinea nişte comandamente dure săptămânal în sensul ăsta, urmărind până la urmă funcţionarea bună a ştrandurilor în sezonul estival!
Postat 03 Ianuarie 2012, 10:52 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON