URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Iunie 2010, 09:07

Foame de bani: Bugetul oraşului se prăbuşeşte

Foame de bani: Bugetul oraşului se prăbuşeşte TOATĂ LUMEA PIERDE! Pentru că 9 din cei mai mari 10 contribuabili la bugetul local sunt instituţii de stat, diminuarea salariilor bugetarilor va lovi puternic veniturile municipalităţii. Anul trecut topul celor mai buni "plătitori" era deschis de Universitate, care a vărsat oraşului nu mai puţin de 3,8 milioane de lei din impozitul pe salarii. Anul acesta va plăti mult mai puţin...
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Când au văzut declaraţiile firmelor cu privire la impozitele pe care le vor plăti în iunie, finanţiştii Primăriei s-au luat cu mâinile de cap.

Bugetul municipalităţii va încasa luna aceasta, din impozitul pe salarii, cu 34% mai puţin faţă de plan. Scăderea veniturilor va afecta direct orădeanul de rând pentru că asta înseamnă cheltuieli reduse, subvenţii mai mici şi lucrări mai puţine!

Se taie!

Veniturile municipalităţii au scăzut drastic. Cea mai mare gaură este dată de reducerea sumelor provenite din cota parte de 47% ce revine bugetului local din impozitele pe salarii plătite de firmele care funcţionează pe raza municipiului. Această felie, care aduce bugetului local mai bine de jumătate din încasări, a scăzut continuu. După ce în lunile martie, aprilie şi mai încasările au fost cu 3-6% mai mici faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, declaraţiile depuse de firme pentru luna iunie arată o scădere dramatică.

eduard florea.jpg"Finanţele ne-au anunţat că luna aceasta vom încasa cu 34% mai puţin raportat la aceeaşi lună a anului trecut, ceea ce este enorm", spune Eduard Florea (foto), directorul economic al Primăriei. Asta înseamnă nu mai puţin de 3 milioane de lei, bani care nu se mai încasează!

Bani mai puţini

De parcă nu era de ajuns, primarul Ilie Bolojan a anunţat săptămâna trecută că va convoca aleşii locali pentru a reaşeza bugetul în funcţie de venituri. "Va trebui să evaluăm impactul reducerii salariilor bugetarilor cu 25% şi să facem o rectificare negativă".

Conform evidenţelor municipalităţii, cei mai mari contribuabili ai oraşului sunt instituţiile bugetare, în frunte cu Universitatea, Poliţia, Spitalul Judeţean şi Compania de Apă. Dacă anul trecut bugetarii au plătit oraşului circa 50 milioane de lei, acum, prin diminuarea salariilor, bugetul local va pierde nu mai puţin de 6,3 milioane de lei! "În total estimăm în cea de-a doua parte a anului o scădere a veniturilor cu circa 2 milioane de euro, pierdere pe care va trebui să o compensăm cumva", spune primarul.

Cădere liberă

Datele Fiscului arată că economia locală se prăbuşeşte, şi o dată cu ea şi veniturile la buget. "Cel mai mic nivel al încasărilor de până acum a fost undeva la 89% faţă de plan. Niciodată nu am avut o scădere la doar 65%, ca acum", zice Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor Publice. Iar din august, când scăderea salariilor bugetarilor se va reflecta în veniturile la buget, gradul de încasare ar putea să scadă din nou.

Municipalitatea nu are prea multe variante de traversare a crizei. "Va trebui să creştem veniturile la buget şi să micşorăm cheltuielile", zice Eduard Florea. Primăria a anunţat încă din februarie că va afişa lista datornicilor pe site-ul www.oradea.ro, iar de luna viitoare le va trimite restanţierilor portăreii la uşă. În paralel, directorii Primăriei au fost somaţi să renunţe la noi licitaţii şi să scadă cheltuielile cu combustibilul, telefonia, consumabilele şi reparaţiile. În clădirea Primăriei a fost oprit până şi aerul condiţionat. În speranţa că economiile vor aduce bugetului local o gură de aer...


MĂSURI DISPERATE
După insolvenţă, falimentul...

Dacian Palladi.jpgConsultantul în afaceri Dacian Palladi (foto) spune că scăderea veniturilor din impozitul pe salarii era previzibilă. "Din păcate, suntem pe locul doi în ţară, după Bucureşti, din punct de vedere al dosarelor de insolvenţă. În Capitală se înregistrează 249 de dosare pe săptămână, în Oradea 49, iar în Timişoara cam 30".

Palladi spune că, pentru că nu mai au de unde reduce angajaţi, firmele au ales să nu plătească impozitele. Banii au fost investiţi în materie primă, ca să poată produce. "E o măsură disperată, pentru că, datorită penalităţilor puse de stat, este cea mai scumpă formă de creditare cu putiinţă". Asta înseamnă că în câteva luni firmele care nu reuşesc să ajungă pe linia de plutire vor da faliment. Iar veniturile la buget vor scădea în continuare...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
kaboou loaici
rusine lui bolojan si udemeristilor lui. in vremuri de criza, sunt bani pt finantarile unor asa zise studii sociale, ca de exemplu cele catre universitatea ungureasca partium.
Postat 25 Iunie 2010, 23:15 de criza
vrajeli
Aiurea! Sunt bani destui... Vedeti ce se intampla la celebrele "giratii" bolojenene din Rogerius, asfaltarile de parcari din fata de la Infratirea si alte asemenea, viitorul pod peste Cris... Kaboom, ai putea recunoaste ca "Bolojan pentru noi, este Basescu Doi". Chiar seamana un pic...
Postat 24 Iunie 2010, 20:16 de talibanul galben
AS !!
ce vorbesti !!!?? CRIZA FINANCIARA ?!?!? AS DE UNDE !!! PIRAMIDA V-A ENERGIZA POTENTA UNGURULUI BOLOJAN COADA DE CIOCAN SI VA SUFLA VANT DE TAXARE IN URBEA NOASTRA SI VOM URCA PE NOI CULMI DE PROGRAS SI CIVILIZATIE UNGURESCO-BOLOJANEANA !!!!! SI FIRME CA SELINA , ABED-NEGU , CONSTRUCTRUL SALARD VOR SCOATE pib-UL ORASULUI LA USURARE !!!
Postat 23 Iunie 2010, 21:07 de SCORTOSUL
avioane
Mai bine ar opri anomalia aia de piramida din curtea primariei!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Incompetentii!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Postat 23 Iunie 2010, 09:40 de calin
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON