URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 11 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.

Știri Oradea

Candidații la Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor s-au întâlnit cu patronii bihoreni, în prima dezbatere din campania electorală (FOTO)
Știri Bihor
Candidații la Primăria Oradea şi Consiliul Judeţean Bihor s-au întâlnit vineri cu patronii bihoreni, în prima dezbatere din campania electorală pentru alegerile din 9 iunie. La întâlnirea axată în general pe teme economice, organizată de Federaţia Patronilor Bihor în Cetatea Oradea, au luat parte mai toţi candidaţii importanţi, însoţiţi de susţinătorii lor. Printre participanţii la discuţii s-au numărat inclusiv primarul Florin Birta şi preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, acum în funcţie, care la precedentele alegeri au evitat astfel de dezbateri.
Centrul Civic din Oradea înverzește: Se plantează arțari, stejari, magnolii, lavandă și trandafiri. Peste 4.000 mp semănați cu gazon (FOTO)
Știri Bihor
Zona pasajelor din Centrul Civic al Oradiei se înfrumusețează. După ce pasajele în sine au fost finalizate contra cronometru la sfârșitul anului trecut, în această primăvară se lucrează la amenajarea spațiilor verzi din jurul acestora, prin semănarea gazonului și plantarea de arbori, plante perene și flori. Primarul Oradiei, Florin Birta, anunță că aceste lucrări vor fi gata până la sfârșitul acestei luni.
Termen, luna iulie: 230 de locuri de parcare vor fi amenajate în locul garajelor demolate din zona străzii Milcovului (FOTO)
Știri Oradea
Municipalitatea orădeană amenajează locuri de parcare în locul fostelor garaje din zona liniei ferate din cartierul Rogerius care au fost demolate în primăvară. Pe amplasamentul celor 150 de garaje dezafectate vor fi amenajate 230 de locuri de parcare. Parcajele vor fi puse la dispoziţia orădenilor în luna iulie.
Judeţul Bihor va avea o hartă interactivă a producătorilor locali
Știri Bihor
Până în luna august, judeţul Bihor va avea o hartă interactivă a producătorilor locali. Harta va fi postată online, astfel încât consumatorii, inclusiv cei din industria ospitalităţii, să poată contacta fermierii pentru a face comenzi.
10 Mai 2024, 09:57
Ilie Bolojan, interceptat de un grup de orădeni din Podgoria, care l-au luat la întrebări despre Inelul Metropolitan de Nord (FOTO)
Știri Bihor
Prezent în Paleu pentru ansarea candidaților liberali la Primăria și Consiliul Local al comunei, președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a fost întâmpinat cu bannere de un grup de orădeni din Podgoria, îngrijorați că viitorul Inel Rutier Metropolitan de Nord ar putea să traverseze zona unde locuiesc. „Nu s-a stabilit niciun traseu. Când vom avea datele vă asigur că vor fi prezentate și veți fi consultați”, le-a răspuns Bolojan oamenilor.
Reparații pe terminate: Constructorii trasează marcajele rutiere în jurul Parcului 22 Decembrie (FOTO)
Știri Bihor
Lucrările de reabilitare a carosabilului din jurul intersecției rotunde din jurul Parcului 22 Decembrie din Oradea, începute de municipalitatea orădeană în luna aprilie, sunt în curs de finalizare. În cursul zilei de joi, constructorii făceau ultimele lucrări de siguranța circulației, de la marcarea benzilor de circulație și a trecerilor pentru pietoni până la montarea indicatoarelor pentru participanții la trafic.
Calea Aradului va fi închisă luni circulaţiei auto, dinspre Ioşia spre Biserica Emanuel (FOTO)
Știri Oradea
Calea Aradului va fi închisă luni circulaţiei auto, pe sensul de mers dinspre cartierul Ioşia către Biserica Emanuel. Constructorii vor turna de-a lungul zilei un strat de asfalt pe toată lungimea arterei, de circa 800 metri. Pe de altă parte, Comisia tehnică pe probleme de circulație din cadrul Primăriei a aprobat traseul concursului de alergare care va avea loc duminică pe malul Crișului Repede.
Porți... închise: Aeroportul Oradea nu va mai primi oaspeți în acest weekend. Primele imagini din interiorul noului terminal (FOTO) 
Știri Bihor
Aeroportul Internațional Oradea nu își mai deschide porțile în fața curioșilor în acest weekend, din cauza faptului că recepția lucrărilor de amenajare a noului terminal nu a fost finalizată în timpul prognozat inițial. Anunțul a fost făcut joi după amiaza, printr-un comunicat transmis de reprezentanții aerogării, în care se explică și motivele. 
Pasajul pe sub Bulevardul Decebal din Oradea va fi construit de firma Freyrom. Lucrările vor începe cu demolări de case (FOTO)
Știri Bihor
Pasajul prin care strada Tudor Vladimirescu din Oradea va subtraversa Bulevardul Decebal va fi proiectat și construit de firma Freyrom. Constructorul pasajelor din Piaţa Gojdu şi al celui de la intrarea în parcul industrial din Şoseaua Borşului şi-a adjudecat lucrările la concurenţă cu alte şase asocieri de firme pentru suma de circa 39 milioane lei. Află când vor începe lucrările!
„Valea împăcării” și „Triplu By-pass”. Un fost deținut politic își lansează la Muzeul Orașului Oradea două romane document 
Timp liber
Beiuşanul Traian Bodea, fost deţinut politic, îşi lansează joi, de la ora 17:00, la sediul Secţiei Muzeului Oraşului Oradea din Cetate, volumele "Valea împăcării" şi "Triplu By-pass".
09 Mai 2024, 10:54
„Salvaţi Podgoria!”: Peste 50 de locuitori ai cartierului orădean au cerut, în stradă, ca Inelul Metropolitan de Nord să nu treacă printre casele lor (FOTO)
Știri Bihor
Peste 50 de locuitori din zona Podgoria au protestat în stradă, miercuri după-amiază, împotriva construirii Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei prin mijlocul cartierului. Riveranii se tem că amenajarea drumului prin intravilan va introduce traficul greu printr-o zonă acum liniştită, cu riscul de a provoca alunecări de teren pe dealurile din Podgoria. Președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, este de părere că protestul riveranilor este prematur.
România pitorească: Zeci de imagini realizate de artiști fotografi internaționali vor fi expuse în Cetatea Oradea
Timp liber
Peste 70 de fotografii de mari dimensiuni care prezintă frumusețile, tradițiile și obiceiurile populare românești, realizate de către artiști fotografi din Austria, Grecia, Japonia, SUA, Ungaria și România, vor fi expuse în perioada următoare în Cetatea Oradea. Expoziția va avea vernisajul joi.
08 Mai 2024, 18:20
Un istoric american va susține la Oradea conferința „Keith Hitchins, istoricul. Ardealul şi ardelenii în 10 întrebări”
Timp liber
Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea va găzdui marţi, 14 mai, de la ora 17, conferinţa "Keith Hitchins, istoricul. Ardealul şi ardelenii în 10 întrebări", susţinută de către istoricul Paul E. Michelson, profesor emerit al universităţii americane Huntington din Indiana. Evenimentul cu intrare liberă va avea loc în sala de conferinţe a MŢC şi face parte din cea de-a XXVI-a ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor.
08 Mai 2024, 10:00
„Locuri. Oameni. Stări”: O farmacistă își expune fotografiile la Oradea (FOTO)
Timp liber
Orădenii sunt invitați să descopere locuri interesante, văzute prin obiectivul fotografei Adriana Ceaușescu, o farmacistă din Timișoara care în ultimii 7 ani și-a descoperit pasiunea pentru această artă. Expoziția „Locuri. Oameni. Stări” va fi vernisată joi la Filarmonica din Oradea.
07 Mai 2024, 18:33
Operație în premieră la Oradea: Unui adolescent i s-a fixat un os fracturat cu o tijă de titan (FOTO)
Știri Bihor
Spitalul Județean din Oradea a anunțat că o echipă medicală a desfășurat cu succes o operație în premieră pentru această unitate sanitară. Un adolescent în vârstă de 16 ani, victimă a unui accident rutier, a suferit o fractură la osul brațului și a fost supus unei tehnici chirurgicale care a presupus fixarea osului cu o tijă de titan.
Busu de Bihor: Autodidact în meteorologie, tânărul Roberto Popa prognozează cu acuratețe vremea pentru bihoreni
Oradea noastră
În mai puţin de doi ani, Roberto şi-a creat o audienţă cât populaţia Oradiei pe pagina de Facebook anume creată pentru a transmite informaţii privind evoluţia temperaturilor şi a fenomenelor meteorologice în Bihor. Tot ce ştie a învăţat singur, dar reuşeşte să facă previziuni corecte şi, mai ales, folositoare!
07 Mai 2024, 08:05
Turiștii din Băile Felix au luat lumină: Bisericile din stațiune, neîncăpătoare pentru credincioși în noaptea de Paște (FOTO)
Știri Bihor
După investiţii de circa 7 milioane de euro, staţiunea Băile Felix se află în topul celor mai căutate destinaţii pentru mini-vacanţa care reuneşte sărbătorile libere de 1 Mai şi Paşte. Gradul de ocupare al staţiunii era sâmbătă de 95%, iar sute de credincioşi ortodocşi şi greco-catolici, în cea mai mare parte turişti, au luat parte la slujba Învierii Domnului în bisericile din staţiune.
Tu știi unde vei vota? Ce secții din Oradea au fost mutate și unde au fost arondate străzile nou înființate (DOCUMENT)
Știri Oradea
Pe 9 iunie, orădenii, la fel ca ceilalți români, vor fi chemați să își exprime opțiunile la alegerile locale și, în paralel, la alegerile europarlamentare. Primăria Oradea a transmis, în acest context, noutățile în ceea ce privește relocarea unor secții de vot, mutarea unor străzi de la o secție la alta, precum și arondarea străzilor nou înființate în municipiu.
04 Mai 2024, 16:01
„Vreau să știe lumea...”. Mihai Neşu spune că el a fost cel care a luat decizia să divorțeze, după accident (VIDEO)
Știri Oradea
Fostul fotbalist Mihai Neșu, care s-a dedicat în ultimii ani ajutorării altor persoane cu probleme de sănătate, dezvăluie într-un interviu acordat televiziunii Antena Stars că el a fost cel care a luat decizia să divorțeze de soția sa, Maria, în 2012, nu la mult timp după incidentul de la antrenament care l-a paralizat. Mihai Neșu spune că vrea ca oamenii să știe asta, deoarece multă vreme au blamat-o pe fosta lui soție, speculând că ea l-ar fi părăsit.
04 Mai 2024, 14:45
Un mega-proiect de 56 milioane euro a fost depus de Primăria Oradea spre finanţare europeană
Știri Oradea
Un mega-proiect, în valoare de aproape 56 milioane euro, a fost depus spre finanţare europeană de Primăria Oradea săptămâna aceasta. Este cel mai mare proiect dintre cele depuse de Oradea în actualul ciclu financiar european pe axa de mobilitate, spun reprezentanții municipalității. Află pentru ce vor fi folosiţi banii!
Mesajul de Paște al episcopului Virgil Bercea și programul de sărbători de la Catedrala greco-catolică „Sf. Nicolae” Oradea (VIDEO)
Știri Oradea
În așteptarea Sărbătorii Învierii, Preasfințitul Virgil Bercea transmite un mesaj credincioșilor prin care îi îndeamnă să se elibereze de temeri, angoase, limitări, să fie modești, buni și răbdători, să își regăsească încrederea și speranța pentru a putea vesti, cu toții, "Cristos a Înviat"! La Catedrala Sf. Nicolae din centrul orașului slujba de Înviere începe la ora 23.15, dar credincioșii sunt așteptați să participe la toate momentele programului din Săptămâna Mare.
03 Mai 2024, 16:21
Prăpăd de la scântei: Detaliile incendiului care a mistuit depozitele companiilor Cargus şi Black Sea din Oradea. Cine e vinovatul? (FOTO/VIDEO)
Bihoreanul tipărit
Parchetul Oradea a trimis în judecată dosarul incendiului în care s-au făcut scrum depozitele Cargus şi Black Sea Suppliers din Calea Borşului. Dezastrul a provocat pagube de peste 9 milioane lei şi a fost declanşat, după cum au stabilit procurorii, de un muncitor care a sudat cu flacără deschisă ţevile unor instalaţii de climatizare, atât el, cât şi angajatorul său fiind judecaţi pentru distrugere din culpă.
Ziua porților deschise la creșele din Oradea. Părinții pot vedea cum arată și ce servicii oferă unitățile de învățământ antepreșcolar
Educatie
Pe 10 mai, toate cele 15 creșe din Oradea își vor deschide porțile pentru părinții dornici să afle ce condiții și servicii oferă. Evenimentul este dedicat orădenilor care își vor înscrie copiii la creșe și care astfel vor putea intra în contact cu angajații unităților de învățământ antepreșcolar. Perioada de înscrieri va debuta pe 20 mai.
02 Mai 2024, 10:31
Noaptea Muzeelor în Oradea: O mulțime de obiective turistice vor putea fi vizitate gratuit
Timp liber
Muzeele și obiectivele turistice din Oradea își deschid gratuit porțile sâmbătă, 18 mai, într-o nouă ediție a Nopții Muzeelor. Evenimentul este integrat în cea de-a XXVI-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, care cuprinde o mulțime de evenimente, precum o conferință-spectacol susținută de Toni Grecu sau un recital Analia Selis.
01 Mai 2024, 19:34
1 Mai, muncitorește! Circulaţia auto în jurul Parcului 22 Decembrie rămâne închisă miercuri pentru lucrări de asfaltare (FOTO)
Știri Bihor
Circulaţia auto în jurul Parcului 22 Decembrie din Oradea va rămâne închisă în cursul zilei de miercuri pentru lucrări de asfaltare. Restricţiile au fost impuse de municipalitate pentru ca drumarii să poată profita de traficul auto mai aerisit în ziua liberă de 1 mai.
01 Mai 2024, 13:44
Dezvoltatorul orădean Prima, încă un proiect imobiliar de sute de milioane de euro în București
Actual
Dezvoltatorul orădean Prima Development Group pregătește o nouă investiție de amploare în Capitală. Grupul patronat de omul de afaceri Ștefan Kopany a semnat documentele pentru achiziţia unui teren cu suprafaţa de peste 6 hectare, pe care urmează să ridice un complex rezidențial estimat la 260 de milioane de euro, cu 2.000 de apartamente.
29 Aprilie 2024, 19:12
Oradea vrea fonduri europene de 11,8 milioane euro pentru proiecte de spaţii verzi
Știri Bihor
Consiliul Local Oradea s-a întrunit luni "de îndată", într-o şedinţă online, pentru aprobarea a trei proiecte de spaţii verzi care urmează să fie depuse spre finanţare europeană. Investiţiile, în valoare totală de 11,8 milioane euro, vizează amenajarea pădurii urbane pe malul Crişului Repede, amenajarea unui parc în Cartierul Europa şi modernizarea parcului Petőfi Sándor.
Spectacol inedit în Oradea: Câinii salvați din adăpost vor face un show, la Cetate
Știri Oradea
Bihorenii și turiștii care vor fi în Oradea în ziua de 1 mai sunt invitați la un spectacol aparte. Zeci de câini salvați din adăpostul Grivei, alături de stăpânii lor, vor face o demonstrație de dresaj în curtea Cetății.
29 Aprilie 2024, 18:31
Proiectul pasajului pe sub Bulevardul Decebal, estimat la 22,5 milioane euro, a fost depus spre finanțare pe fonduri europene (FOTO)
Știri Bihor
Municipalitatea orădeană a depus luni spre finanțare europeană, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, proiectul viitorului pasaj subteran de la intersecția Bulevardului Decebal cu strada Tudor Vladimirescu, estimat la 22,5 milioane euro.
Doi liceeni din Oradea, pe podium la Olimpiada de Robotică din Grecia (FOTO)
Educatie
Doi liceeni din Oradea au reuşit să obţină locul II într-o probă a Olimpiadei de Robotică din Grecia, care s-a desfăşurat în weekend în oraşul Heraklion.
29 Aprilie 2024, 12:05
 1  3 4 5  

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON