URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Februarie 2018, 16:06

România poate fi prima ţară sancţionată de GRECO, ne pierdem puţinii prieteni pe care îi avem, avertizează deputatul PNL Ioan Cupşa

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Membru în aşa-numita Comisie Specială Iordache, prin care coaliţia PSD-ALDE-UDMRa modificat fulgerător legile Justiţiei la finele anului trecut şi care se pregăteşte acum să modifice şi Codul penal şi cel de procedură penală, deputatul liberal Ioan Cupşa atenţionează, după ce joi a asistat la întâlnirea cu cei trei raportori ai GRECO (Grupul European de Luptă împotriva Corupţiei) sosiţi la Bucureşti, că România riscă să devină prima ţară sancţionată de acest organism, din cauza neîndeplinirii obligaţiilor privind standardele de integritate şi de combatere a corupţiei.

“România se confruntă cu riscul de a fi prima ţară căreia i se aplică un statut (n.r. – set de reguli şi sancţiuni) care de 20 de ani, de la înfiinţarea GRECO (n.r. – în 1998), n-a mai fost aplicat nimănui”, spune parlamentarul bihorean.

“România, în incendiu”

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri la sediul PNL Bihor, deputatul, de profesie jurist, a afirmat că “ţara arde, e criză după criză”, după ce coaliţia PSD-ALDE-UDMR a modificat aşa-numitele legi ale Justiţiei – Legile 303/2004, 304/2004 şi 317/2004 la finele anului trecut.

Cupşa a relatat că joi, la sediul Parlamentului, a avut loc o întâlnire între cei trei raportori GRECO şi conducerea Comisiei Iordache, subiectul discuţiei fiind aceste modificări din cauza cărora “România riscă o măsură extremă, de a fi declarată neconformă cu standardele de integritate şi anticorupţie ale GRECO şi ale Consiliului Europei”.

Deputatul PNL a relatat că reprezentanţii PSD-ALDE-UDMR din Comisia Iordache au susţinut în faţa raportorilor GRECO că dezbaterea modificărilor aduse legilor Justiţiei “a fost transparentă şi fructuoasă” şi că modificările au fost aprobate de magistraţi.

“În afara lumii civilizate”

“Cei din faţa noastră (n.r. – raportorii) ne-au spus că transparenţa nu înseamnă doar să fie camera TV în comisie, ci participarea la decizie a factorilor implicaţi, a asociaţiilor profesionale ale magistraţilor, comunicarea actelor premergătoare iniţiativelor. De asemenea, au mai spus că, subliniez, pare că modificările slăbesc independenţa Justiţiei”, a povestit Cupşa.

Acesta a explicat că urmează “o vizită la cel mai înalt nivel (n.r. – preşedintele GRECO) în România, definitivarea raportului şi supunerea lui la vot în Adunarea Generală a Consiliului Europei. Sper să nu ne plaseze (n.r. – raportul) în afara lumii civilizate, să nu declare România ca neconformă”, a zis Cupşa, deeoarece acest lucru ar însemna un pas mare al României în afara Uniunii Europene.

Revocarea lui Kovesi, un “incendiu”

Deputatul liberal a afirmat că “celălalt incendiu”, izbucnit chiar în ziua prezenţei la Bucureşti a raportorilor GRECO, este cererea de revocare a şefei DNA făcută de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, ceea ce “este un atac nu doar la adresa DNA, ci împotriva întregului system judiciar, a întregii Justiţii din România”.

Cupşa a afirmat că “în spatele cărţii de vizită” a lui Tudorel Toader “se află ayatolahii Dragnea şi Tăriceanu”, cei care orchestrează toate “demersurile toxice” împotriva Justiţiei.

Şi despre propunerea lui Toader deputatul a afirmat că “va produce efecte severe, atât interne, cât şi internaţionale”, comentând că “dacă acestea, Doamne fereşte, s-ar produce, efectele ar fi şi mai intense”. “Mesajul (n.r. – dat de Toader) ar influenţa cetăţenii, care s-ar întreba de ce ei ar mai trebui să respecte legea”, dar şi pe magistraţi “care vor percepe că “ne-au învins”, că “o să-i condamnăm (n.r. – pe corupţi) doar atunci când o să vrea ei”, vor fi timoraţi, iar calitatea actului de justiţie va fi afectată negative.

În plan internaţional, a spus Cupşa, “partenerii noştri vor spune “asta e, atâta pot” (n.r. – românii), iar neprietenii noştri vor spune cu satisfacţie că suntem nişte prăpădiţi”.

Iohannis va da cu pas

Despre pretinsul raport pe care ministrul şi-a întemeiat cererea de revocare a Laurei Codruţei Kovesi deputatul PNL a afirmat că nu are nicio bază juridică. “Poliloghia domnului ministru eu aş fi preferat să fie înlocuită de o abordare fermă, clară, neechivocă şi mai ales motivate cu trimitere direct la lege, pentru că legitimitatea unei asemenea cereri de revocare trebuie dată de lege, nu de voinţa unui ministru vremelnic”.

Cupşa şi-a exprimat opinia că, în realitate, Tudorel Toader a citit un text primit în ultima clipă, acesta fiind atât motivul pentru care n-a dorit să fie filmat, cât şi pentru care nu a fost publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

De asemenea, parlamentarul a opinat că preşedintele Klaus Iohannis nu va da curs cererii, iar dacă PSD-ALDE-UDMR vor decide suspendarea sa, PNL va lua „cele mai bune decizii astfel încât intervenţiile noastre să fie cât mai eficiente” în vederea Referendumului de demitere.

Cupşa a subliniat, însă, că atacurile la adresa Justiţiei nu vor înceta. „Trebuie să fim foarte atenţi, se pare că (n.r. – cei de la putere) nu se mai opresc. (...) România, în afară de faptul că nu are prea mulţi prieteni, riscă să-i piardă şi pe cei pe care îi mai are”.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
cupsa?!
E adevarat ce spune, dar nu are tinuta morala care sa-i dea dreptul sa-si critice tovarasii de ieri (si de azi!).
Postat 26 Februarie 2018, 12:14 de pinonel
IREMEDIABIL PIERDUT
@Sandu1201: Nici măcar acordul nu ești în stare să-l faci ? Nu e chestie de tastatură ! Și eu scriu " dupe " telefon ! Iar dacă unii au prostit prostimea, cu siguranță Werner este campion ! GHINION ! PS: Îți fac o propunere ! Trimite-mi textele, eu le corectez și ulterior le postezi ! Bine, chiar și unii jurnaliști ar putea face acest exercițiu !
Postat 25 Februarie 2018, 09:40 de TDS
Curat democratie coane.
Si Hitler si Stalin au ajuns la conducere in mod democratic,Lapusneanul a spus "prosti dar multi" noi am putea spune multi dar prosti si culmea acesti multi ai nostrii traiesc in saracie, mor nevinovati prin spitale...pe cand cei alesi democratic de ei au averi imense furate de la noi, gueverneaza doar pt. ei isi zic social democrati. Si culmea acesti multi isi sprijina asupritorii in lupta cu justitia cea care ar trebui sa le faca dreptate.
Postat 25 Februarie 2018, 09:31 de Ducustrigacucu
Tds
Au fost aleși sau a prostit prostimea, ca e o diferență.
Postat 25 Februarie 2018, 03:39 de Sandu1201
CÂT
@Ducustrigacucu: Buni sau răi AU FOST ALEȘI! Da, și IOHANNIS a fost ales! Îi putem doar critica! @Sandu1201: Nu-mi plac oasele! S-ar părea ca ție DA!
Postat 24 Februarie 2018, 21:49 de TDS
Tds
Tu lingi la ochiul MARO ca un cățel cuminte, si nici nu primesti un OS.
Postat 24 Februarie 2018, 11:20 de Sandu1201
@TSD
Ai intrebat " Cine legifereaza in România?", am incercat sa-ti raspund, pe langa penalii din PSD sunt si altii din toate partidele si nr. lor trece de 100 cand 1-2 ar fi o pata de neiertat pt. orice tara normala. Ma intreb cum legifereaza acesti penali, ce ar fi dispusi sa faca pt. asi pastra averile imense furate, pe langa legi proaste, lupta cu justitia si statul de drept, daca este o legatura intre ei si lipsa spitalelor, scolilor, gradinitelor, drumurilor, pensiilor mici, rezultatelor zero zero al acestei guvernari. Ce credem despre acei clănțăi orbi si surzi care incearca sa ne comvinga ca ce fac fac bime.
Postat 24 Februarie 2018, 08:05 de Ducustrigacucu
?!
@Sandu1201: Nu pot să o fac pentru că nu există! Ideea este că Rusia nu e cu nimic mai bună decât USA! Și invers! Ba am sentimentul că o CIZMĂ a fost înlocuită cu alta! Ba se mai vâră în ecuație și Olanda!
Postat 24 Februarie 2018, 07:44 de TDS
Tds
Arata-mi o țară colonizata de RUSIA care sa o duca bine ??. Si iti spun cum e cu AMERICA
Postat 24 Februarie 2018, 02:55 de Sandu1201
Tds
E vorba unde ne îndreptăm noi.
Postat 24 Februarie 2018, 02:51 de Sandu1201
DISTRACȚIE ( MI-AM AMINTIT! FENECHIUUUU
@Ducustrigacucu: 1. Dragnea referendum este dosar POLITIC! 2. Chiuariu! 3. Ăla de la Iași! 4. Orban 5. Blaga 6. Pop Brukenthal 7. Primar PNL Beius 8. Udrea 9. Ăla de la Cluj 10. Videanu! Pot continua...dar iaca!Nu imi mai amintesc toate numele! Macar Detectiv fu echilibrat! Eu aștept încă EADS!
Postat 24 Februarie 2018, 00:05 de TDS
TDS si restul lumii :)
Concluzia este urmatoarea: Cand PSD ataca PNL, PNL ataca PSD, problema este ca fiecare atac se fundamenteaza pe realitate. Nu am vazut vreo acuzatie care sa fie demontata, ca fiind minciuna, nu. La acuzatie se raspunde cu acuzatie tocmai pt ca sunt acuze reale din amandoua partile. Deci nici PSD nici PNL nu e bun. Apoi, la nivel mai jos, exista primarii de orase sau sate conduse de primari din PSD sau PNL, unde lucrurile merg foarte bine, deci si PSD si PNL sunt bune. De aici rezulta ca la nivel inalt pute in amandoua gruparile, oamenii de rand bine intentionati isi vad de treaba, dar la nivel inalt numai penali. Nu poti decat sa ramai mut la comentariul lui @Ducustrigacucu, voi va dati seama in ce hal e tara??? Da credeti ca in alte partide la nivel inalt e mai bine? Nici vorba, nu va mintiti singuri, toti sunt manjiti. Pot sa va dau exemple de "manevre" facute de Mang de va doare capul, la fel si "manevre" facute de Bolojan de nici nu visati. Problema este "ce se mai poate face?", ma tem ca nimic. Existenta unor situatii fara scapare este o realitate, optimismul doar ajuta la obtinerea unor solutii de scapare, daca solutiile nu apar, optimist=naiv, incapacitate de a percepe realitatea. Criza inca nu a venit, urmeaza adevarata criza, balanta prostiei inclina spre PSD, dar nu stam rau nici dincolo, totul e un teatru fffff scump, platit pe zeci de ani. Dupa gafele facute de PSD, sigur o sa piarda voturi, urmeaza PNL sa ne stoarca, daca mai ramane ceva pana atunci. Asta e parearea mea, cred ca avem dreptul sa ne spunem parerea civilizat, fiecare dintre noi, Pa!
Postat 23 Februarie 2018, 23:46 de detectiv
@TSD (Basca,Șapca)
Legifereaza o parte din cei de mai jos plus altii la fel de cinstiti, nerabdatori sa faca legi aspre care sa pedepseasca marii corupti cu averi de zeci-sute de milioane de euroi facute din salariile de bugetari si nu in ultimul rand sa apere justitia si statul de drept in lupta cu coruptii: 2.Liviu Dragnea, presedinte PSD condamnat definitiv la 2 ani cu suspendare si cercetat in alt dosar. 3.Victor Ponta, fost premier, fost presedinte PSD, trimis in judecata. 4.Robert Negoita, primar sector 3, urmarit penal. 5.Olguta Vasilescu, ministru, urmarita penal. 6.Paul Stanescu, secretar, anchetat penal. 7.Cristian Rizea, deputat, cercetat penal. 8.Tudor Pendiuc, primar Pitesti, urmarit penal. 9.Catalin Radulescu, deputat,condamnat in prima instanta. 10.Cabriel Mutu, senator PSD, urmarit penal. 11.Adrian Nastase, prim ministru, presedinte PSD, condamnat definitiv. 12.Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte PSD, deputat PSD,cercetat penal. 13.Darius Valcov,ministru de finante, cercetat in stare de arest. 14.Dan Sova, fost ministru si vicepresedinte PSD, trimis in judecata. 15.Radu Mazare, fost primar Constanta, cercetat in stare de arest. 16.Nicusor Constantinescu, fost presedinte CJ Constanta,cercetat penal. 17.Bunea Stancu, presedinte CJ Braila, condamnat definitiv. 18.Ecaterina Andronescu, vicepresedinte PSD, cercetata penal. 19.Marian Vanghelie, primar Sector 5, cercetat in stare de arest. 20.Gheorghe Nichita, primar Iasi, vicepresedinte PSD, Cercetat penal. 21.Adrian Severin, europarlamentar PSD, trimis in judecata. 22.Mircea Cosma, presedinte CJ Prahova, trimis in judecata. 23.Vlat Cosma, deputat PSD, trimis in judecata. 24.Ovidiu Marius Isaila, senator PSD, trimis in judecata. 25.Adrian Duicu, presedinte CJ Mehedinti, cercetat penal. 26.Ilie Sarbu, senator PSD, urmarit penal. 27.Miron Mitrea, vicepresedinte PSD, vicepresedinte Camera Deputatilor, condamnat definitiv la 2 ani cu executare. 28.Serban Mihailescu, senator PSD urmarit penal. 29.Dan Nica, europarlamentar PSD, cercetat penal. 30.Ioan Adam, senator PSD, cercetat penal in stare de arest. 31.Ion Preuteasa, sef CJ Dolj, cercetat penal. 32.Sebastian Ghita, deputat PSD, urmarit penal. 33.Ristea Priboi, deputat PSD, trimis in judecata. 34.Alexandru Mazare, senator PSD, cercetat penal. 35.Maior Lazar Dorin, fost deputat PSD, condamnat la inchisoare cu executare. 36.Dumitru Ioan, deputat PSD, trimis in judecata. 37.Cristinel Bijiu, presedinte CJ Buzau, cercetet penal. 38.Marza Gavril, presedinte CJ Suceava,trimis in judecata. 39.Constantin Niculescu, presedinte CJ Arges,condamnat definitiv. 40.Catalin Voicu, senator PSD, condamnat definitiv. 41.Nicolae Badalau, senator PSD,cercetat penal. 42.Ion Stan, deputat PSD,condamnat in prima instanta. 43.Nicolae Vasilescu,deputat PSD,trimis in judecata. 44.Vlorin Paslaru, deputat PSD,cercetat penal. 45.Cutean Emilian Vasile,deputat PSD, fost secretar de stat,condamnat definitiv. 46.Constantin Contac,presedinte CJ Botosani, condamnat definitiv. 47.Duta Vasile,senator PSD, condamnat definitiv. 48.Constantin Boscodeala,primar PSD Buzau, trimis in judecata. 49.Victor Mocanu, senator PSD,trimis in judecata. 50.Marian Ghiveciu,deputat PSD, trimis in judecata. 51.Dascalitei Constantin,deputat PSD,cercetat penal. 52.Alexandru Cordos,senator PSD,trimis in judecata. 53.Adrian Simionescu,deputat PSD, trimis in judecata. 54.Mircea Draghici,deputat PSD, trimis in judecata. 55.Nichifor Catalin,presedinte CJ Suceava,cercetat penal. 56.Oana Mizil,deputat PSD, cercetata penal. 57.Dontu Ovidiu,senator PSD Suceava,cercetat penal. Cum se vede coruptia din cel mai mare si corupt partid ?
Postat 23 Februarie 2018, 20:26 de Ducustrigacucu
Omul acesta, Cupșa, e căsătorit oare? Are mamă, tată, unchi, mătuși?
Nu de alta dar, după cum vorbește, nu cred că e în stare să-și țină familia !?! Auzi la el, ce minune a scos din mintea-i oportunistă ... că "Raportul Managerial privind activitatea DNA feb20017 - feb2018", nu are nicio bază juridică !?! Parlamentar fiind, nu stie nici macar ca este vorba de o sectiune a marelui Raport privind Justitia, pe care ministrul are obligatia legala sa-l prezinte in Parlament pana in martie a.c. !?! Hai ... "e-liberare" !?!
Postat 23 Februarie 2018, 19:02 de WinDos
JA
D-le CUP ȘA S ȘA ! Adorati litera "y"? Două intrebari: 1. Cine legifereaza in România? Parlamentul sau GRECO? 2. Cum vedeți KORUPTIONEN din DEUTCHLAND? EADS, spre exemplu!
Postat 23 Februarie 2018, 17:46 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON