URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2015, 19:30

Meşterii italieni au început montarea viitoarei pietonale din porfir din Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Piaţa Unirii va fi brun-roşcat. Meşterii italieni au început miercuri lucrările de montare a plăcilor de porfir de pe viitoarea zonă pietonală din dreptul catedralei Sfântul Nicolae. Joi după-amiază, aceasta începea deja să prindă contur. Roca vulcanică de culori brun-roşcate, cu caracteristici naturale antiderapante, a fost tăiată în dimensiuni de până la 60-80 centimetri pentru ca doamnele să se poată plimba cu pantofi cu toc prin piaţa centrală a oraşului fără să rişte accidentări.

"Plăcile de porfir de dimensiuni mari sunt montate în şapă uscată, având rosturi între ele. La finalizare, fiecare tronson se spală cu furtunul, apa intră între pietre şi transformă şapa în mortar. Ulterior rosturile sunt acoperite cu o soluţie de silicon menită să lege şi mai bine structura, după care se pune ciment", a explicat viceprimarul Mircea Mălan în timpul unei vizite în şantier.

În paralel cu lucrările la zona pietonală, pietrarii montează piatra cubică pe viitoarea arteră rutieră care va lega Podul Ferdinand de strada Avram Iancu, cu trecere prin faţa Palatului episcopal greco-catolic. Până acum s-a montat piatră cubică în arc de cerc pe porţiunea dinspre strada Iuliu Maniu şi se fac pregătiri pentru turnarea plăcii de beton care va asigura stratul suport al carosabilului, pornind din dreptul ansamblului Duiliu Marcu.

"La piatra cubică rosturile vor fi acoperite cu spărtură din porfir de mici dimensiuni. Aceasta se compactează şi se impregnează cu o răşină care face ca umplutura să rămână între pietre şi să nu fie spălată de ploi sau dislocată la îngheţ", a spus Mălan.

Lucrările la carosabil au fost precedate de înlocuirea reţelelor din zonă. În zona centrală a pieţei, constructorii amenajează viitorul canal tehnic şi pregătesc înlocuirea conductelor de termoficare, operaţiune ce va fi declanşată săptămâna viitoare. Tot pentru săptămâna viitoare este programată finalizarea lucrărilor la linia de tramvai pe porţiunea aferentă din dreptul Pieţei Unirii, astfel încât pietrarii să poată trece la montarea pietrei cubice între liniile de tramvai. "Această soluţie oferă o rezistenţă şi flexibilitate sporită carosabilului astfel încât atunci când circulaţia tramvaielor va fi întreruptă, traficul de călători să poată fi preluat fără probleme de autobuze", a zis viceprimarul.

Pe porţiunea din faţa Palatului episcopal greco-catolic, constructorii vor amenaja o staţie de autobuz suficient de mare pentru a adăposti două garnituri şi locuri de parcare pentru taxiuri.

Lucrările de reamenajare a Piaţa Unirii, în valoare de 18,9 milioane lei, sunt realizate de o asociere de firme reprezentată de Drumuri Orăşeneşti, Electro Construct Sildac, Porfido Edarte Conzortio Stabile, Europorfidi, Imsaurisa şi Gardener.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
28 Comentarii
................
@marius_ro: asta e, fiecare avem defecte!
Postat 27 Aprilie 2015, 12:17 de TDS
@TDS
Scuzele de rigoare pentru dezacorduri, eram destul de grabit. Macar eu fac diferenta dintre o piata si un parc.
Postat 27 Aprilie 2015, 11:04 de marius_ro
gramatica, bat-o vina
@marius_ro:SCRIU CE SIMT EU ȘI CE CRED EU!DACĂ CINEVA E DE ACORD CU MINE, BINE, DACĂ NU, NU! Nu știu de ce te zbați atât să mă contracarezi(dar nu mă deranjează, foarte bine!)într-o gramatică precară! Ai făcut niște dezacorduri de toată frumusețea...
Postat 27 Aprilie 2015, 09:11 de TDS
@TDS
Mai cauta si Plaza Mayor din Madrid, sau piata din Roma. Vezi acolo verdeata. Dar, cum am mai spus, posibil ca nici locatiile respective sa nu se ridice la standardele tale deoarece nu au copaci care sa ofere umbra. Dar vad ca tu stii mai bine decat tot restul lumii, standardele tale fiind net superioare decat a unor tari cu o istorie si cultura mai bogata decat ti-ai putea tu imagina vreodata.
Postat 26 Aprilie 2015, 20:39 de marius_ro
@TDS
E irelevant ce crezi tu, dar daca nu te multumesc exemplele locale, uita-te la cea din Praga. Dar probabil nici cea din Praga nu este pe placul tau, fiind ca nu are panselute si copaci. Nu am rabdarea necesara sa-ti explic rolul pietei, dar iti recomand sa vizitezi macar odata Praga si piata din centrul istoric si vei vedea ce activitati se desfasoara acolo. Si cati copaci vei vedea acolo. Daca ai nevoie de umbra, poti oricand vizita un parc. Bolojan a facut destul de multe, deci n-ar trebui sa duci lipsa. Ti-l recomand pe cel din Rogerius, fostul Olosig.
Postat 26 Aprilie 2015, 20:35 de marius_ro
!!!!!!!!!!
Imi si imaginez cum mii de oameni nu vor avea altceva de facut decat sa stea IN SOARE, vara, fara pic de umbra(copaceii respectivi abia vor putea sa se protejeze pe insisi!)! BETONAE, PORFIRE, BETOANE! Asta este rolul unei Piete? Hai lasati-o moarta! Ca nu crede nici naiba asa ceva!
Postat 26 Aprilie 2015, 09:29 de TDS
?
@marius_ro: pai tocmai despre asta este vorba! toate pietele din Romania MUSAI dupa chipul si asemanarea Pietei din Hermanstadt! Pas cu pas! Toate sa fie la fel! DE CE?
Postat 26 Aprilie 2015, 09:27 de TDS
PS
Tu cred ca ai vrea un parc acolo... cu locuri de joaca, tobogane, spatii cu nisip... Ei bine noi restul nu vrem :)
Postat 26 Aprilie 2015, 02:23 de marius_ro
@TDS
Tu cred ca nu stii cum ar trebui sa arate o piata sau ce rol are. Ca sa-ti faci o idee (ca vad ca umblat nu prea esti), cauta pe google pietele din Sibiu, Brasov, Cluj samd. Si dupa aia spune-mi ca piata care se va face la noi nu are verdeata sau ce ai mai vrea tu sa aibe. NU AI CUM sa plantezi plopi intr-o piata de acest gen, pentru ca blocheaza vizibilitatea.
Postat 26 Aprilie 2015, 02:20 de marius_ro
Draga anti utecistulele
Esti atat de idiot incat nici nu ti-ai dat seama ca tu comentezi comentariile altora. Daca ai ceva de scris referitor la articol, scrie. Daca NU, du-te dracului la DNA si da-ti-o in goarna sau in gat, ca altceva, TU, nu stii sa faci.
Postat 25 Aprilie 2015, 16:05 de eutanasiu
ERATA
soare...(nu soara)
Postat 25 Aprilie 2015, 12:58 de TDS
RASPUNS
@marius_ro: nu stiu daca intereseaza sau nu parerile mele(cred ca multi sunt de acord cu ele, totusi!)! eu le expun! exact la fel precum faci si tu! marea masa de cititori va aprecia de partea cui se situeaza! mai vorbim la final! vor vomita multi! de ce? pentru ca Piata Unirii va deveni un fel de papagal colorat(scuzati pleonasm-ul!), batuta de soara(vara)iar iarna nici nu-mi dau seama cum va fi! PS nu stiu de cate ori mai trebuie sa spun ca NU AM FOST ANGAJAT NICIODATA IN PMO! acolo este Florea, angajat pe barba(???!!!)lui Bolos!
Postat 25 Aprilie 2015, 12:57 de TDS
@anticomunist
CENZURAT
Postat 25 Aprilie 2015, 08:16 de eutanasiu
TDS...
Nu-nteleg de ce iti lasi frustrarile personale sa-ti incetoseasca gandirea. Ok, ne-ai zis, stim, Bolojan ti-a facut verzi si-uscate (probabil te-a dat afara de la primarie cand a facut curatenie, doar asa pot sa-mi explic atitudinea ta) dar modul in care tu incerci sa "desfiintezi" orice proiect e cam... penibil. Daca vii cu argumente gen: "imi vine sa vomit" nu impresionezi pe nimeni. Poate doar ne facem o idee asupra gusturilor tale. Si atata timp cat dai dovada de culoare politica (si ura), parerea ta nici ca mai conteaza.
Postat 25 Aprilie 2015, 02:30 de marius_ro
FRUCTE DE PADURE
@anticomunsit: suna pe telefonul Primariei! te asigur ca ma stie! iar la chestia cu "arhitect"-ul, ti-am zis: daca ea nu e, nu trebuie sa fiu nici eu! poate esti tu? si in privinta DNA-ului ti-am mai spus: sigur fac un denunt! dar il gandesc la detaliu. cand il voi trimite te anunt eu! ma gandeam insa si la varianta autosesizarii! le-am cam dat mura in gura procurorilor!
Postat 24 Aprilie 2015, 23:39 de TDS
anticocomonist ratat!
Faci spume domnule de nici deroul lui matusha nu e clabuc ca tine... eu zic sa iei medicatia dupa prescriptie si sa iti revii... Spumantule :)))))))))))))
Postat 24 Aprilie 2015, 20:43 de tzopunpecamp
@TSD 2
Pai daca nu esti arhitect, atunci da-mi voie sa nu dau nici o ceapa degerata pe ceea ce spui in legatura cu estetica noii piete. Ti-am mai spus si ma vad nevoit sa ma repet: nu il cunosc pe Bolojan in mod direct si nu sunt in astfel de relatii cu el incat sa am numarul lui de telefon. Ma enerveaza insa aflarea in treaba si toate "soparlele" pe care tu si inca cativa (se stiu ei prea bine) le lansati pe forum. Bolojan este departe de a fi primarul perfect, insa este de departe cel mai bun pe care l-a avut Oradea dupa comunism. Sfatul meu, daca ai dovezi ca Bolojan ar fi corupt, asa cum te stradui sa insinuezi pa aici, du-te nene cu ele (dovezile) la DNA si da-l in gat. Nici eu nu vreau sa fiu condus de un primar corupt si interlop, asa cum il descrii tu.
Postat 24 Aprilie 2015, 20:30 de User anonimizat
@TSD 1
Nu am numarul de telefon al primarului Bolojan si nici nu sunt curios sa-l am si nu cred ca Bolojan te cunoaste dupa nick-ul cu care postezi pe forum la Bihoreanul.
Postat 24 Aprilie 2015, 20:23 de User anonimizat
TELEFON 2
In plus eu de ce ar trebui sa fiu arhitect atata timp cat nici persoana care conduce din pozitia de director adjunct Institutia Arhitectului Sef NU E?! Ca de aceea nu a putut fi numita arhitect sef(cerintele legii, ce sa-ti fac!). Dar Bolojan o tine pe langa el pentru ca e penelista de nadejde! Intreaba-l si asta cand il suni!
Postat 24 Aprilie 2015, 17:40 de TDS
TELEFON
@anticomunist: am tot facut recomandarea asta! pune mana pe telefon si intreaba-l pe bolojan! el iti va spune clar si raspicat ca: 1. nu sunt membru psd 2. poate iti da si numele meu!(daca vrea nu are decat dar macar sa-ti confirme ca stie cine sunt poate)
Postat 24 Aprilie 2015, 17:24 de TDS
TSD
Esti mai prost decat admite legea.Sincer, ma mir ca respiri neasistat. Pacat ca nu realizezi asta. Cand credeam ca ai atins cota maxima a penibilului, vii si ma contrazici si mai dai odata cu bata in balta. Mai zdruncinatule, eu inteleg ca ti-e foame si postezi pentru 50 de bani, dar macar incearca sa o faci decent. Ai macar bunul simt sa astepti sa se termine lucrarea, inainte de a o desfiinta. Naiba stie, dar mai nou e plin de "arhitecti" prin zona, numai cand trebuia facut proiectul pentru renovarea pietei nu s-au gasit, in schimb la criticat si dat cu parerea in calitate de "expert" e plin forumul. Fiindca esti membru PSD, eu zic ca e de bun simt sa dai sonorul un pic mai incet, asa incat sa nu te auda prea multa lume.
Postat 24 Aprilie 2015, 15:44 de User anonimizat
rusineeeeeeeee
"sapa uscata" ... ce descoperire ????? RUSINEEEEE !!! RUSINEEEE!!!! Tiganii italieni sa ajunga mesteri in rRomanicA !!! sa pui dale din mortar sau piatra pe platform betonata la cota si sa te lauzi ca aduci "meseriasi" din italia !!!! Descalificate toate firmele din Oradea, rRomania pentru lipsa de personal calificat. Acu 5 ani cu tiganii din Diosig am montat asa ceva .
Postat 24 Aprilie 2015, 13:05 de scortosul
Portfirul cacaniu
Desigur ca o sa fie mirabolant de minunata piata cand o sa fie gata si va arata precum principala peste 3 luni adica jalnic. Si acolo au lucrat calfe si zidari, mesteri mari si acum e un raha.t fara apa rece. Imi place ca mesteri romani au disparut pentru ca bolsevicii ne-au indobitocit . Felicitari celor care inca nu isi dau seama de asta, inseamna ca nu au evoluat inca.
Postat 24 Aprilie 2015, 09:29 de tzopunpecamp
@TDS
Macar incearca...si sincer, Piata Unirii va arata mai bine ca inainte...se putea si mai bine, ce-i drept, daca excludeau complet traficul auto din centru...dar, asta e, romanul si-ar parca autovehiculul in dormitor, daca ar putea
Postat 24 Aprilie 2015, 09:29 de ChrisRock
????
@ChrisRock: cred că ți-ai dat seama că scârba este față de cei care încearcă(și reușesc)sa facă acest oraș oribil! Deci de ce m-aș muta?
Postat 24 Aprilie 2015, 09:22 de TDS
@TDS
De ce nu te muti in alt oras? Daca tot iti este atat de scarba de acest oras "oribil"?
Postat 24 Aprilie 2015, 09:11 de ChrisRock
VARIANTA SOFT
Sau as putea spune ca arata ca machiajul deputatei super credincioase F.C.! Vremurile cand doamnele care purtau anumite accesorii AU APUS! Acum D-na nu apare niciodata nemachiata(moda importata din USA)inaintea sesiunii foto cu care isi incepe ziua ca parlamentarita doritoare de pensii speciale! Ca de aceea am trimis-o in Parlament, sa-si faca selfie-uri pe care sa le posteze pe FB!
Postat 23 Aprilie 2015, 20:03 de TDS
PIATA CA CHILOTII
Deci ori de cate ori vad fotografii din Piata IMI VINE SA VOMIT! Cred ca DUILIU MARCU in acest moment a devenit TITIREZ in mormant de la cat s-a tot rasucit/si se mai rasuceste! Macar sa nu i se fi legat numele de proiectul de UCIDERE A ACESTEI FRUMOASE PIETE DEVENITA KITCH EUROPEAN! Asta este Romania lucrului bine facut? ORIBIL ORIBIL ORIBIL ORIBIL! Stati ca deocamdata vorbim strict de partea estetica. Cine stie ce surprize vor mai fi! Asa, dupa cateva luni de la inaugurare! Nu-mi vine sa cred! Cui mi-am dat eu votul? PNL-ului care sa faca asemenea chestii! Imi vine sa ma arunc de undeva(stati linistiti, doar imi vine!)cand vad ceea ce se prefugureaza(desi eram cam sigur din prima!0> Din punctul meu de vedere Piata arata CA CHILOTII parlamentarei peneliste Steliana Vasilica Miron! Exact asa!
Postat 23 Aprilie 2015, 19:56 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON