URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2015, 15:32

După demisia lui Mang din conducerea CJ, PSD-iştii şi-au luat în serios rolul de opozanţi ai PNL-UDMR

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Democraţia a reînviat în Consiliul Judeţean Bihor odată cu demisia forţată a şefului PSD Bihor, Ioan Mang, din funcţia de vicepreşedinte. Imediat ce şi-a anunţat acest gest, motivat de faptul că oricum urma să fie schimbat de noua majoritate PNL-UDMR, Mang a trecut la contraofensivă împotriva foştilor aliaţi, găsind cea mai redutabilă armă: proiectul de buget pe anul 2015 atât al judeţului, cât şi al instituţiilor subordonate CJ.

Ieri lumină, azi întuneric

După cum se ştie, proiectul bugetului pe anul în curs a mai fost votat şi acum două săptămâni, dar Prefectura a cerut rediscutarea lui din cauza nesocotirii unei obligaţii formale: înainte să fi ajuns în dezbaterea aleşilor bihorenilor, proiectul nu fusese pus, conform legii privind transparenţa decizională, dezbaterii publice a cetăţenilor interesaţi.

Aflat, deci, din nou în atenţia consilierilor judeţeni, pentru că între timp CJ s-a conformat, aceştia nu au mai reuşit să-l aprobe în 5 minute, ca data trecută, dintr-un singur motiv: dacă prima oară l-au votat fără nicio obiecţie, vineri reprezentanţii PSD l-au "disecat" pentru a demonstra că exercită plenar funcţia de opozanţi.

Însuşi liderul lor, proaspătul fost vicepreşedinte al CJ Ioan Mang, a deschis ostilităţile, spunând că cei 10 consilieri PSD nu vor vota proiectul dacă acesta nu va aloca 100.000 lei pentru proiectul Asociaţiei pentru Dezvoltare Intercomunitare Ecoland, ce prevede construirea de către CJ, în parteneriat cu primăriile Săcueni şi Diosig, a unei centrale pe biomasă la Săcueni, cu fonduri UE de 5,2 milioane euro (98% din valoarea proiectului).

De asemenea, Mang a criticat şi alocarea a 500.000 lei pentru FC Bihor, "bani care nu-i ajută pe cei de la club nici să trăiască, nici să moară", ci sunt doar "ca să meargă la cofetărie", în condiţiile în care conducerea clubului nu a prezentat un raport privind cheltuirea banilor pe anul trecut.

Nervii lui Popa

Schimbarea radicală de atitudine a pesediştilor l-a scos din fire pe preşedintele CJ, Cornel Popa. Dacă în ce priveşte alocarea celor 100.000 lei pentru viitoarea centrală pe biomasă de la Săcueni acesta a propus includerea amendamentului propus de Mang în proiectul ce urma să fie votat, în schimb Popa s-a supărat că PSD-işti sunt duplicitari în privinţa finanţării FC Bihor. "Dumneavoastră spuneţi că susţineţi FC Bihor, dar vă rog să nu fiţi ipocriţi, în stradă spuneţi una oamenilor şi aici faceţi altceva. Nu avem nevoie de duplicitate!", a spus preşedintele CJ pe un ton ridicat, neobişnuit cu firea sa de obicei jovială.

Popa a cerut, aşadar, ca PSD-iştii să voteze proiectul de buget, ceea ce în final s-a şi întâmplat. Paradoxal sau nu, tot în unanimitate, social democraţii au votat la fel ca prospeţii foşti aliaţi de la PNL şi UDMR...

"Copil orfan"

Ioan Mang s-a mai "legat" de Popa încă o dată în momentul când şi-a prezentat bilanţul activităţii pe care a desfăşurat-o ca vicepreşedinte al CJ, spunând că s-a achitat de toate sarcinile pe care le-a primit, sprijinind toate proiectele de care s-a ocupat (ca de pildă proiectul Ecoland ori implementarea Registrului Agricol în format electronic la nivelul judeţului). Maliţios, însă, el a adăugat că speră ca PNL şi UDMR să-şi ţină la rându-le promisiunile, nominalizând câteva din intenţiile lui Popa din campania electorală din 2012: înfiinţarea unui parc industrial în judeţ, a unui depozit frigorific pentru preluarea legumelor şi fructelor de la agricultori, modernizarea drumurilor judeţene.

"Tot ce am promis ne-am angajat ştiind că vom fi la putere, nu copil orfan, cum suntem", a replicat Popa, amintind că Guvernul nu a sprijinit proiectele pentru Bihor, ceea ce l-a stârnit din nou pe Mang, care a reluat: "Faptul că vă consideraţi orfan... nimeni nu v-a dat afară din USL, singuri aţi plecat".

Ostilităţile s-au oprit, deocamdată, în acest punct, dar de bună seamă că nu definitiv. De fapt, doar au fost suspendate până la următoarea reuniune a CJ, când pesediştii vor căuta şi găsi, adesea pe bună dreptate, motive să se opună noii alianţe PNL-UDMR...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON