URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2012, 18:13

Consilierii PDL au refuzat să aprobe 8 proiecte europene de 14 milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cele opt proiecte de hotărâre pe baza cărora municipalitatea vrea să solicite finanţări europene în valoare de circa 14 milioane euro au fost aprobate vineri cu numai 18 voturi, minimum permis de lege. Dezbaterile din plenul Consiliului Local au fost cu atât mai tensionate cu atât angajaţii Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) vor trebui să finalizeze şi să depună toată documentaţia înainta termenului limită de 31 ianuarie.

Grupul de consilieri PDL s-a abţinut de la vot invocând faptul că documentele au ajuns pe masa aleşilor prea târziu pentru a se mai putea pronunţa asupra lor în cunoştinţă de cauză. "Sunt mai mult de zece materiale care nu au intrat în dezbaterile pe comisii şi nu au ajuns pe masa consilierilor nici măcar înaintea şedinţei, ci la o jumătate de oră după începerea dezbaterilor", a protestat Dorin Corcheş, liderul grupului PDL din Consiliul Local.

"E interesul oraşului..."

În replică, şeful DMPFI, Marcel Boloş, a invocat, în apărerea subordonaţilor săi, volumul mare de muncă pe care l-au implicat proiectele supuse spre aprobare în condiţiile în care termenul de predare este extrem de strâns. "Aici este vorba de interesul oraşului. Cu o astfel de oportunitate nu ne vom mai întâlni în viaţa asta aşa că va trebui să ne încadrăm în termenul de 31 ianuarie dacă vrem să atragem aceste fonduri", a spus Boloş.

Directorul a precizat că deşi proiectele de hotărâre au ajuns pe masa consilierilor locali în ultima clipă, aceştia nu pot invoca faptul că nu ştiu despre ce este vorba. "Pentru fiecare din proiectele supuse acum votului există acordul de principiu al Consiliului Local încă din august 2012 când s-a aprobat comandarea temei de proiectare", a declarat directorul.

Democrat-liberalii nu s-au lăsat impresionaţi însă de argumentele directorului. "Înţelegem că este vorba de proiecte importante. Pentru a nu fi acuzaţi că nu ne interesează problemele oraşului, grupul de consilieri PDL este dispus să vină şi mâine la şedinţă şi poimâine, numai să voteze în cunoştinţă de cauză. Dacă angajaţii Primăriei lucrează şi noaptea ca să se încadreze în termenul limită şi noi putem lucra în plus", a spus Cristian Ile în numele grupului PDL.

Bani pentru spitale, drumuri şi biserici...

În final, Consiliul Local nu va mai trebui să se întrunească pentru şedinţe de week-end. Proiectele de hotărâri au fost adoptate cu votul grupului de consilieri PNL-UDMR-PSD iar angajaţii DMPFI s-au şi apucat să scrie cererile de finanţare.

Cele opt proiecte vor concura pentru finanţare transfrontalieră pe axa România-Ungaria şi vizează atragerea a nu mai puţin de 14 milioane euro.

Din aceşti bani municipalitatea vrea să reabiliteze blocurile operatorii de la Spitalul Municipal şi Spitalul Judeţean, să contruiască drumul expres din strada Ecaterina Teodoroiu, să transforme dealul Ciuperca într-o grădină publică, să reabiliteze trei biserici orădene, sinagoga neologă şi să construiască un centru de afaceri pe amplasamentul pieţei Rogerius. Cererile de finanţare vor trebui depuse până la sfârşitul lunii ianuarie, acestea urmând să fie supuse unei proceduri de evaluare care ar putea să dureze şi patru luni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
23 Comentarii
@tds
greseala mea, el era. ideea e ca facem ce putem cu resursele ce le avem. valorificam ce avem deja, cum putem. mai este mult de lucru, iar dupa reorganizare, viitor stralucit nu pare a urma, ci se va polariza dezvolarea in "capitalele" de regiuni. trebuie sa fim atractivi, sa vina privatul sa investeasca aici. si politicieni bihoreni de valoare in bucuresti (de la centru/Bucale toti investitorii au fost directionati spre cluj dupa anuntul nokia de plecare, acum o sa mearga bosch, delonghi, un depozit de logistica si inca o fabrica italiana, toate acolo).
Postat 30 Ianuarie 2012, 14:30 de unu
leonard
@unu: cred ca te-ai referit la leonard orban(fratele lui ludovic orban!). in fine, eu daca as fi turist occidental m-as duce sa vad "Sagrada familia", nicidecum Biserica cu Luna(acoperita sau neacoperita), intr-o Piata a Unirii(pietonala sau nu). Este pana la urma cu totul altceva Sibiul sau Brasovul de cat Oradea. Hai sa fim realisti. Doua cladiri sunt valoroase in centru: Palatul episcopal greco catolic si Palatul Vulturul Negru! Primaria e OK dar nu e fabuloasa! Teatrul(ma rog, e ceva mai incolo)este si el mai deosebit dar nu unicat! Daca vin totusi turisti, vin intr-adevar la Felix(apropos de extinderea liniilor de tramvai, proiect existent inca din perioada comunista, linie de tramvai Oradea-Felix).
Postat 30 Ianuarie 2012, 01:27 de TDS
@TDS
Aparegio, din pacate e o regie putreda, nu a intervenit Bolo sa faca curat si acolo(poate e un compromis f.d. favoruri PDL de la centru, nu stiu), si e o vaca numai buna de muls de catre UDMR si PDL, vezi cate scandaluri au fost pt licitatii cu dedicatie.. fiind insa un proiect de valoare mare, Ludovic Orban (ministru roman de fonduri UE) l-a pus sub supraveghere pe o lista cu 60 proiecte mari, inarziate si importante. Dar optimist fiind, cred ca vor mai aparea intarzieri aici. Abia dupa se vor asfalta strazi ce nu au canalizarea. Si Aqualandul...cu siguranta nu va fi o perla! Chiar am mai zis ca-s curios daca il vor pune sub management privat(varianta optima), il vor concesiona(nu cred, sper) or il vor administra public(sper ca merg pe prima varianta). Iar daca va fi o perla in privinta calitatii(apa calda, curata, sauna, etc), senzationalului(cine stie ce topogane, alte facilitati), va reusi sa atraga turisti. E plin Felixul de moldoveni, olteni, munteni, si multi de aici din vest merg in ungaria(multi vin pe tichete de vacanta, tratament, si alte facilitati de stat/sindicat dar astfel de contracte poate semna si aquaparkul oradean). si cine vine mai lasa bani s-in magazine,terase
Postat 30 Ianuarie 2012, 00:59 de unu
@TDS
pe mine nu ma deranjau copacii rasi de filip din alveola de catre sosea ci cei care sunt la 2m de cladire, aia acopera fatada. si chiar dc e mecanismul interesant, cand pui biserica intr-un ghid de promovare, pe un site, oriunde, si apoi vine turistu sa vada ca e toata astupata de copaci...(desi in alte capitale am mai vazut situatia asta.) si, da, lucrurile treneaza, intotdeauna vor intarzia fata de estimarile initiale din proiecte. fie din cauza banilor, fie a timpului/resurselor umane. nici din ultimele proiecte anuntate pe cooperarea transfrontaliera POATE nu se vor aproba toate. OTL - cum am zis, or a fost doar reclama din partea noului manager ideea cu trolebuzele (un fel de vis indepartat), or e o problema cu finantarea (nu se pot accesa fonduri ue, iar investitia ar fi scumpa, desi nu prea cred). Deci, chiar dc nu trolee(mi-ar placea), macar liniile de tramvai cu siguranta s-ar putea extinde pe finantare externa.
Postat 30 Ianuarie 2012, 00:48 de unu
strada sperantei
@unu: nu stiu sigur ce sa zic cu finantarea UE pt OTL(care de fapt nu ar fi neaparat pentru OTL, eu ma refeream la o retea de trolebuze, mai iefitne ca tramvaiele si nepoluante ca autobuzele). exemplul cu Biserica cu luna l-ai dat cam prost! Biserica in sine nu are o valoare arhitectonica deosebita(ca sa nu mai spun ca pe interior vechile picturi au fost acoperite cu altele noi inca din Epoca!). Biserica cu Luna e cat de cat atractiva prin mecanismul "lunii". In plus vegetatia din acea zona a fost "rasa" de administratia filip-groza(cea din alveola). cu aparegio ai dreptate dar parca treneaza lucrurile, la fel si cu strazile(exemplul cel mai la indemana pentru mine este strada care face legatura dinspre cimitir spre real; am document scris de la Primarie ca lucrarile incep in toamna lui 2011 si nu au inceput nici acum). Cu turistii la aqualand fii serios, prea multi nu vor veni. si stii de ce? ca acum in multe orase s-au realizat asa ceva, ungaria are destule, clujenii nu vor veni pentru ca ei au acum o alta destinatie turistica promovata de nutzi si anume margau-rachitele!
Postat 30 Ianuarie 2012, 00:21 de TDS
@tds
un lucru e de mentionat: nu am vazut nici un proiect finantat UE la OTL. e mai dificil ca e firma (fost RA, acutal SA) cu axele de finantare or e o lipsa de prioritati in atragerea finantarii din aceasta directie?
Postat 29 Ianuarie 2012, 19:41 de unu
@tds
in apararea lui, in rest, pt aquaparc nu darama constructiile noi, doar bazinele vechi si asteapta si turisti din alte judete/tari, plus bhorenii ce deja pleaca in Hun (ca nu`s putini). Parcul ciuperca incet da, va fi lasat in paragina (terenu e a romano-catolicilor dar l-au dat gratuit pe 20 ani PMO), iar centrul, mie-mi place c-o sa devina pietonal si se taie arobrii de 10m ce acopera fatada bisericii cu luna (si se planteaza alti puieti mai spre sosea-departe de fatade). era proiectul cel mai ok, desi pavajul simplu pare monoton, imi placeau elemente secession din alt proiect, insa ala nu l-as fi ales din alte motive (aici e mult subiectivism, n-o sa ajungem la capat cu asta). Iti dau dreptate oricum, ar fi fost mai bine decat o turbogiratie un pasaj suprateran, si in fata oradea plaza (dar asta a fost modernizat recent de filip), unul subteran. si as vrea sa mai vad benzi speciale pt otl unde este posibil, mai multe investitii, nu doar in productie ci si in servicii (consultanta, financiara, etc-nume mari, office buildings). in fine, s-or face pasajele la centura (2 supra si 2 tuburi subterane la cihei/apateu), trebuie sa fiu multumitor
Postat 29 Ianuarie 2012, 19:37 de unu
@tds
pt apa si canalizare e proiectul aquaregio tot pe fonduri UE. pt strazi...o parte se vor face, nu toate insa, si trebuie rezolvata problema cu apa, sa nu se sparga apoi strada din nou. trolee, ar fi fain, nu stiu insa cata dedicare e din partea OTL pt ele, or era doar marketing, reclama. in rest stam rezonabil ca trafic in oradea, fata de alte orase, metrou nu cred ca se preteaza, pasaje supra/sub-ternane insa s-ar putea face in mari intersectii gen turbogiratie, oradea plaza si ar fi mai de folos. de-acord. la cet, singura speranta o am din reducerea pierderilor (60% din reteaua primara se renoveaza) si cogenerare, in rest, e un pariu riscant, dar e mai bine decat pe carbune (nu mai aproba ue proiectele deja depuse pe carbune), dar era varianta micilor centrale de cartier, unde reteaua de distributie e mai mica. oricum, cet-ul se imparte in 2 companii: distrib, si productie, iar distrib va cumpara de la cine da mai ieftin (dc o sa apara alte surse de agent termic).
Postat 29 Ianuarie 2012, 19:25 de unu
octavian muth
in aceasta dimineata am vazut in reluare o emisiune la TVS cu arhitectul octavian muth. nu stiu cine este dar chiar a avut cateva idei referitoare la oras care mi-au placut. printyre altele domnia sa vedea ca o solutie crearea unor pasaje subterane(am inteles eu pentru tramvaie)care ar decongestiona traficul. subscriu. imi amintesc chiar ca la un moment dat era vorba despre un astfel de pasaj la Piata Cetate(Oradea Plaza). De ce nu s-ar fi putut realiza asa ceva in Piata Unirii si astfel se impaca si capra si varza(ma rog, tot ramanea rpoblema taierilor arborilor extrem de frumosi si inlocuirea cu tufe). iata proiecte finantabile cu bani europeni! de ce asta NU si dar proiecte FANTEZISTE, DA?
Postat 29 Ianuarie 2012, 13:58 de TDS
am/n-am
@unu: am/n-am, e alta discutie! dar nu e suficient DOAR sa ai proiecte europene ca sa te poti lauda cu ele! trebuie sa fie si utile, si eficiente, si sa nu genereze mari cheltuieli in viitor. o sa vada toata lumea ce va iesi peste cativa ani cu CET-ul! parc pe deal? OK! dar dupa ce va fi gata sa vezi cat va costa intretinerea lui! sau va fi lasat in paragina? aqualand? suna extraordinar. dupa ce acum cativa ani s-au bagat bani in strand acum radem tot si facem aqualand. totul este sa ai clienti. ori pentru asta este necesara cresterea puterii de cumparare a populatiei pe care EU NU O VAD! deci nu era mai corect sa se modernizeze TOATE STRAZILE din municipiu cu bani europeni? nu era mai bine sa se moderrnizeze toata reteaua de canalizare si termoficare cu bani europeni nu era mai eficient sa se creeze o retea de trolee cu bani europeni? zic si eu!
Postat 29 Ianuarie 2012, 02:02 de TDS
Pe tre le
Anul acesta, la alegeri si oradenii vor uita sa voteze rablele astea de oameni! Ma intreb daca merita stricate ouale pe ei... PS Daca nu reuseste Petrea Fipil sa vanda teren in cacartieru ala re$$idential, de unde bani de campanie?
Postat 28 Ianuarie 2012, 22:28 de daisycutter
Sigur ca da..
Sigur ca da....Asa a fost si cu proiectul CET - pe gaz al lui Bolojan si Bolos!!! si acum tot orasul are de suferit! Bolos face doar ce vrea el!
Postat 28 Ianuarie 2012, 17:29 de Oradean
@TDS
Ultima sedinta era mai degraba sa le prezinte detaliile tehnice si proiectarea in sine, deacord, si asta trebuie dezbatuta, dar cand ai un singur proiect si termenu limita este peste 2 zile, oricum il accepta, ca nu au timp proiectantii sa vina cu alte solutii. Eventual putina cearta in consiliu ca alta solutie mai buna n-avem, si ceilalti ca nu e foarte bine si are mici nereguli.
Postat 28 Ianuarie 2012, 14:07 de unu
@TDS
TDS, tu ai ce ai cu bolos. pai, is deacord ca trebuie dezbatere si facut din timp, dar a zis-o si el in sedinta, vi-ati dat acordul de principiu in august pt proiectele astea. nu stiu viata lui personala, dc chiar ii afecteaza celelalte joburi si pe cel de city manager. dar nu poti sa contesti ca totusi, oradea a facut cele mai multe proiecte pt fonduri europene din jumatatea asta de tara, mai multe decat CM, BM, SM, SJ, BN, AR, AB. isi are totusi competentele si meritele lui. nu imi place sa aruncam jos pe toti cei de sus, fara motiv intemeiat (nici pe base). Ce nu mi-a placut mie in ultimii 2-3 ani este ca la toate proiectele finantate UE nu a avut loc licitatie separat pt proiectarea arh. or concurs de proiecte, si nu avem lucrari calitative estetic, ci mai degraba functional. Insa la ultima intalnire dintre OAR si PMO au promis ca vor licita separat lucrarea si proiectarea, vor fi mai multe concursuri de proiecte, comisia de urbanism si amenajarea teritoriului va avea un cuvant de spus in amenajearea altor intersectii, parcari...sper sa se tina de cuvant si sa se vada rezultatele.
Postat 28 Ianuarie 2012, 14:05 de unu
facem ceva in gura PDL -ului
in afara de desfrau si adulter ce stie PDL ul sa faca , sa bage banii publici in familia PREFECTULUI DE BIHOR si a altor PDL +PNL isty?
Postat 28 Ianuarie 2012, 12:45 de ne piisam pe PDL
erata
"din soborul de preoti de la o anumita doamna in legatura indirecta cu Universitatea"! PS Pana la urma popa trebuie sa se decida ce vrea sa fie: "city manager"(?????), cadru didactica sai....popa. este evident ca oricat ai clama ca in timpul liber faci ce vrei, acesta se cam interfereaza cu tim[pul alocat activitatilor profesionale si atunci iese ce iese!
Postat 28 Ianuarie 2012, 11:57 de TDS
citeste atent
@unu: daca citesti cu atentie am scris 80%! daca eram "neam prost" scriam 100%! in plus sunt de acord cu SAFE! toti ne-am legat de faptul ca Guvernul nu a respectat termenul de depunere a Bugetului pe 2012. Absolut justificat! Ca nu au existat discutii constructive pe marginea lui! PERFECT ADEVARAT! si atunci vin si spun, adoptam HCL-uri numai pentru "a prinde" niste bani europeni? Probabil daca popa n-ar fi fost in concediu de odihna la inceput si sfarsit de an, daca nu se ducea sa fac parte din soborul de preoti de la o anumita Universitate, daca nu ar fi preocupat si de alegerile de la UO, ar fi avut timp sa finalizeze aceste proiecte si consilierii le-ar fi avut pe masa atunci cand trebuia. DISCUTIILE SUNT ABSOLU NECESARE. Cat de mult imi doresc eu sa pice PDL-ul si sa ajunga la putere USL-ul, nu inseamna ca la o guvernare USL voi accepta ca totul este perfect! asta este in fapt esenta DEMOCRATIEI!
Postat 28 Ianuarie 2012, 11:53 de TDS
Intrarea in normalitate.
Inainte de toate, initiatorul proiectelor avea obligatia sa prezinte documentatiile tehnice din timp pentru a se putea solicita un vot in cunostinta de cauza. Pana in 31 ianuarie 2012, se poate convoca o noua intalnire a consilierilor locali, verificandu-se daca pedelistii sunt sau nu simpli Gica contra.
Postat 28 Ianuarie 2012, 10:18 de SAFE
@TDS
sunt proiecte foarte bune, uita-te la pietele din oradea, mi-e rusine de ele, toate(!) si la cele din cluj ce diferenta! ciupera se darama, oricum trebuie renovata dupa constructia drumului, tronsonul blvd magheru e cel mai aglomerat din oras si nu ai alternativa, un drum paralel din pacate lipseste, iar in ideea ca autostrada se va termina odata si odata, va creste traficul in nordul orasului. (tot in ideea asta va trebui gasita o solutie pt fluidizarea circulatiei dupa giratoriul din stefan cel mare in matei corvin, strada e gatuita de calea ferata de la 2x2 la o singura banda pe sens). Renovarea bisericilor si a sinagogilor o asteptam de 20 de ani, sunt si alte cladiri de patrimoniu care trebuie renovate pt un oras turistic, dar dpdv legal mai greu poti sa intervii la privat, dar e un inceput bun. Sinagogile arata foarte rau, momentan ambele, dar au un potential urias. Or tu te opui dotarii spitalelor oradene?! Si apoi, in toate aceste proiecte, 80-90% din bani revin partii romane. Nu fi rautacios, altii lucreaza vineri noaptea, vor lucra si maine-poimaine, ca sa poata respecta termenul de depunere. A propos, e ultima sesiune de depunere proiecte pe AM-PCT.
Postat 28 Ianuarie 2012, 02:38 de unu
PS
in completare imi vine sa zic ca vreo 80% dintre proiectele europene promovate de popa nost' sunt cam la acelasi nivel cu cele promovate de nutzi! nici o diferenta!
Postat 27 Ianuarie 2012, 23:17 de TDS
eu pup poala popii
am mai scris de multe ori, URASC PD-L-ul "pana la lacrimi". dar azi imi pare bine ca i-au tras-o popii! niste proiecte de rasul lumii(majoritatea in legatura cu judetul Hajdu-Bihar!). oare la ce s-o fi referit cand a vorbit despre faptul ca nu ne vom mai intalni cu o astfel de oportunitate? mai exact, LA CINE?
Postat 27 Ianuarie 2012, 23:15 de TDS
Spor la treaba echipei
Aaa si spor la treaba echipei care lucreaza la proiecte. Sunt eroii mei!
Postat 27 Ianuarie 2012, 18:26 de Observer
phiuuu...close
Ma bucur ca nu au reusit sa impiedice depunerea cererilor de finantare. Nu-mi vine sa cred cata rautate exista in acest oras. Titlul era cam alarmant!
Postat 27 Ianuarie 2012, 18:25 de Observer
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON